sanguis pisze:sanguis dobrze mowi-polac mu
Chyba dolać Mu!
Nie znoszę zadufania!
sanguis pisze:to wcale nie tak latwo zostac dawca organu,
Spróbować mogę. Bo krwi oddawać nie mogę...
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
robinho pisze:oczywiście -za darmo i bezwarunkowo, byleby sie komuś przydały te narządy!

Orbital pisze:Tak serio to moje zdanie jest takie:
robinho napisał/a:
oczywiście -za darmo i bezwarunkowo, byleby sie komuś przydały te narządy!
W kwestiach etycznych wątpliwości nie mam, w kwestiach wykonawczych - tak.
jabłoń pisze:przeszczepy niewątpliwie spowodują osłabianie rasy biologicznej (ktoś kto "powinien" umrzeć będzie żył i miał potomków)
jabłoń pisze:w praktyce te przeszczepy bardzo często nie wychodzą i ludzie się tylko męczą przed śmiercią

jabłoń pisze:dusza jest związana z ciałem
jabłoń pisze:przeszczepy niewątpliwie spowodują osłabianie rasy biologicznej (ktoś kto "powinien" umrzeć będzie żył i miał potomków)
jabłoń pisze:dusza jest związana z ciałem
złotooka kotka pisze:Tak, pod warunkiem, ze byloby to na pewno PO smierci

Yasmine pisze:jabłoń napisał/a:
dusza jest związana z ciałem
"Niestety wiele rodzin nie zezwala na „okaleczenie” - w ich mniemaniu- swoich bliskich. Twierdza, np. że zmarły mówił im iż był przeciwny idei transplantacji, że nie zostanie zbawiony jeżeli trafi do nieba niekompletny itp. Wynika to z niskiej świadomości naszego społeczeństwa, braku głębszych zasad wyznawanej wiary i olbrzymiego w naszym kraju kultu zmarłych. "
Sir Charles pisze:Jabłonko - a co powiesz na pojscie za ciosem i zakazanie funkcjonowania wszelkich fundacji i instytucji charytatywnych, jako ze naruszaja naturalny proces walki o byt, w ktorym wygrywa najsilniejszy..? (

jabłoń pisze:Fundacje wyrównujące szanse ubogich lub niedorozwiniętych mają się tak do przeszczepów jak różnica pomiędzy szympansem a człowiekiem.
Hospicjum to przeciez wbrew naturze, bo kto gdzie widzial, zeby sie opiekowac osobnikami w stanie terminalnym, dawac im pocieszenie i poczucie niecalkowitego odtracenia zamiast palnac w leb albo pieprznąć ze skały ![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
jabłoń pisze:Ja wierzę w indywidualną duszę (i ciało jako jej jedną z jej postaci) w danym wcieleniu. To jest dla mnie najbardziej LOGICZNE (bardziej niż wiara w jednorazowe narodzenie i że człowiek jest kupa kości itd.)

jabłoń pisze:1) dusza jest związana z ciałem - jeśli ciało jest częściowo żywe żyje również część człowieka (mój pogląd i intuicja - zresztą nie tylko moja - są już badania poważnych lekarzy potwierdzające to częściowo)
jabłoń pisze:To jak te ciała mają zmartwychstać - jako młode, jako stare, przed czy po przeszczepie ?...
złotooka kotka pisze:To odwracajac sytuacje: jezeli ktos straci noge w wypadku to umrze kawalek jego duszy?
jabłoń pisze:przecież jednym z podstawowych elementów wiary katolickiej jest wiara w zmartwychstanie ciał. To jak te ciała mają zmartwychstać - jako młode, jako stare, przed czy po przeszczepie ?...
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
sophie pisze:A co w takim razie z kremacja ciala?
Wróć do „Wszystkie inne tematy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 521 gości