Kocham a Kofam czy jest w tym róznica ?

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 02 cze 2006, 09:12

mrt pisze:Wyczesany

prawdę mówiąc, nie spotkałem się z tym określeniem. Bo wypasiony słyszałem wymiennie z "censored" :D Czyli właśnie - luksusowy, piękny, wspaniały itd <aniolek>
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 02 cze 2006, 09:15

Tylko że "wypasiony" coraz częściej ma znaczenie pejoratywne. I wypasiony czasem oznacza "drogi i wieśniacki". Trzeba wyczuć kontekst.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 02 cze 2006, 09:41

Heh aż mi sie przypomina ten wojewodzki i jak próbuje dupe lizać nastolatkom..wypasionymi foczkami i tym podobnym lansem <hahaha>
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 02 cze 2006, 10:00

A ja w sumie nic nie mam do tego słownictwa. Sama czasem używam, bo zdarza się, że nie są one wprowadzone bezpodstawnie. Spróbujcie znaleźć synonim słowa "wyczesany". Mi przychodzi do głowy "zwariowany" - ale to nie to, "odjechany" - też nie do końca to, bo brakuje tej kropki nad i. Sami widzicie, że czasem się takie słowa przydają, bo normalny język polski jest za ubogi.

Dla przykładu spróbujcie powiedzieć, jak się nazywa serek typu Philadelphia czy Almette - chodzi mi o nazwę ogólną tego typu serów. W polskim takiej nazwy brak. I dlatego jestem za wprowadzaniem nowych wyrazów.
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 02 cze 2006, 11:22

@mrt

"wyczesany" = "wyjątkowy"
"wypasiony" = "ekskluzywny", "drogi"

I już masz tą "kropkę nad i", bez używania neologizmów. Z resztą wcześniej (jakieś 20 lat temu) "wyczesany" był "git" a "wypasiony" był "żurnalowy" lub po prostu "zachodni" i jakoś te słowa nie weszły (na całe szczęście) do słownika na stałe.

A sery typu Philadelphia to twarogi homogenizowane o małej zawartości serwatki... nic więcej, nie potrzeba dla nich jakiejś osobnej nazwy :D Słowem- zły przykład.
Wraz z końcem ostrzeżenia, niski poziom moderacji uprawiany przez użytkownika Maverick będzie napiętnowany w delikatniejszej już formie.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 02 cze 2006, 11:47

Kubek pisze:"wyczesany" = "wyjątkowy"
Przepraszam, ale według mnie to nie jest dokładnie to. Bo wyjątkowym można być na wielu polach, a tu chodzi o swego rodzaju zakręcenie.
A sery typu Philadelphia to twarogi homogenizowane o małej zawartości serwatki... nic więcej, nie potrzeba dla nich jakiejś osobnej nazwy Słowem- zły przykład.

Bardzo dobry przykład i nie wiem, z czego wynika Twoje ostatnie zdanie, bo ja nie widzę związku z tym, co napisałeś zdanie wcześniej. Rzekłabym, że wręcz powinieneś napisać "Słowem - świetny przykład".

Rzeczywiście, bardzo poręczne określenie tego typu serów <hahaha> To znaczy nie ma go wcale, bo trzeba dookoła tłumaczyć :D

Dopóki na rynku był taki ser produkcji jednej firmy, to było ok, ale jak mamy ich całe mnóstwo, to chyba jednak średnio wygodna jest terminologia opisowa. Ja mówię "quark", co niby twaróg oznacza po niemiecku, ale Niemcy nie znają białego sera i quark to dla nich to, co dla nas właśnie te serki.
Awatar użytkownika
Haro
Weteran
Weteran
Postautor: Haro » 03 cze 2006, 00:47

Wyczesany a wypasiony? Prosze bardzo, oto roznica:

Wypasiony jest np. Haro, kiedy budzi sie rano, jest w samych bokserkach i w ogóle.
Wyczesany, kiedy dorwie zel i grzebien.

Kubek pisze:żurnalowy" lub po prostu "zachodni

lub po prostu z Pewexu :D

Wróć do „Wszystkie inne tematy”