agnieszka.com.pl • gotuje ktoś z was?
Strona 1 z 30

Przepisy!!

: 23 lis 2004, 17:00
autor: Aga
Witamy w kole gospodyń miejskich/ wiejskich!




Nie, no żartuję :) kółka goospodyń nie zakładam, ale ciekawa jestem czy macie ( Panowie też!) jakies sprawdzone i oryginalne przepisy, bądź też urozmaicenia zwykłych potraw?

Dam przykład, ostatnio wymysliłam takie urozmaicenie: grubo pokrojone i usmazone frytki posypuję w dużych ilościach curry, a następnie polewam sosem majonezowo-czosnkowym ( 2 łyżki śmietany pomieszać z 2 łyżkami majonezu, dodać starty czosnek, posypac duzą ilocią pieprzu i soli, dodac odrobinę soku z cytryny). Wiem brzmi dziwnie ale jest po prostu pycha!!!!

Czekam na Wasze propozycje, na pewno macie jakies osobiste, sekretne pewniki!

: 23 lis 2004, 17:04
autor: Olivia
Dzięki za pomysł-jak będę robić frytki, to wypróbuję.
Mam prośbę-czy ktoś nie kojarzy takiej grubej książki kucharskiej o tytule "Kuchnia Polska"? Czy to ma jakiegoś konkretnego autora i gdzie mogę ją dostać? Dzięki za info!

Re: Przepisy!!

: 23 lis 2004, 19:28
autor: foxy_lady
Aga pisze:Witamy w kole gospodyń miejskich/ wiejskich!

Aga, to jest świetny pomysł. Właśnie dzis wymieniłyśmy sie z Mona Lisą przpisami a dziś poszukałam w necie kilka szybkich potraw.
Sama nic nie opatentowałam ale polecam www.winiary.pl, fajna strona :)

: 23 lis 2004, 21:06
autor: Mona
Foxy Lady-już mi ślinka leci na myśl o tej potrawce ze szpinaczkiem.

Panowie do dzieła:dawajcie przepisy!Ja wiem kto tu lubi gotować :P i niech podzieli się z nami wypróbowanymi przepisami ;)

: 23 lis 2004, 22:53
autor: Aga
Ja bardzo polecam makaron spagetti z sosem Knorra do spagetti Napoli i dodatkowo połozyć na to trochę kremu RAMA Bonjour czosnkowo-cebulowego. Roztopi się i będzie wyglądał i smakował rewelacyjnie! A danie robi się w ok. 30 minut z czego 25 jest przeznaczone na gotowanie makaronu :) W ogóle to jestem fatalnym kucharzem ale mistrzynią szybkich, niezdrowych potraw.

: 23 lis 2004, 23:19
autor: Student
Ja ostatnio robilem wypas naleśniki :)

Norlanie usmazyc nalesniki : woda + mąka
Usmazyc mięsko mielona na patelni ze spora iloscia papryki ostrej badz chili! Przypawic wszystko wedlog uznania.

Pozniej miesko wpakowac w nalesniki , zwinac w koperte...
Pokroic ser zloty w plasterki i polozyc na kazdym nalesniku po troche i z gory posypac lekko papryka ostra.

Wsadzic na 10 minut do piekarnika i zesrac sie ze szczescia ze sie je tak pyszne rzeczy :)

: 24 lis 2004, 09:34
autor: foxy_lady
Student pisze:Ja ostatnio robilem wypas naleśniki :)

Norlanie usmazyc nalesniki : woda + mąka
Usmazyc mięsko mielona na patelni ze spora iloscia papryki ostrej badz chili! Przypawic wszystko wedlog uznania.

Pozniej miesko wpakowac w nalesniki , zwinac w koperte...
Pokroic ser zloty w plasterki i polozyc na kazdym nalesniku po troche i z gory posypac lekko papryka ostra.

Wsadzic na 10 minut do piekarnika i zesrac sie ze szczescia ze sie je tak pyszne rzeczy :)

zrobie zrobie je koniecznie :521:

: 24 lis 2004, 09:42
autor: Mona
Myślę,że te naleśniki są superowe,ale polecam zrobić ciasto na te naleśniki w sposób bardziej "naleśnikowy"tzn.mleko,mąka i 1 jajo :570:

: 24 lis 2004, 09:55
autor: DREADMAN
ale mi slina leci to moze moj przepis :D

Naleśnikowe mieszki z jabłkami

s k ł a d n i k i :
Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Do smażenia: 2 łyżki oleju lub kawałek słoninki
Do wiązania mieszków - wykałaczki lub paseczki skórki pomarańczowej

Masa jabłkowa:
4 duże jabłka, 1 szklanki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 opakowanie cukru waniliowego.

Przygotuj ciasto naleśnikowe - mąkę przesiej, wbij jajko, dodaj sól i olej. Miksuj dodając mąkę i mleko, oraz w zależności od potrzeby - 1 -1,5 szklanki wody (ciasto ma mieć konsystencję śmietany). Odstaw ciasto na 30 minut. Następnie usmaż naleśniki.
Teraz czas na przygotowanie nadzienia - jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj cynamon, cukier i cukier waniliowy i duś na wolnym ogniu 20 min mieszając od czasu do czasu.
Gdy masa jabłeczna będzie gotowa przełóż ją na naleśniki i uformuj mieszki. Każdy mieszek zepnij wykałaczką lub zawiąż paskiem skórki pomarańczowej. Posyp cukrem pudrem i podawaj ciepłe

smacznego zyczy szef Dredzio wypasik zarcie :D

: 24 lis 2004, 10:01
autor: Andrew
Łaaaałłłł!!!!! DREDMEN to chyba najdłuzszy post w twoim zyciu , bo tu na forum to już na pewno !! :564: :564: :564: :564: :564: brawo!! :556:

: 24 lis 2004, 10:07
autor: DREADMAN
dziekuje owacje na stojaco :D :564: no co to moj przepis bardzo lubie te Naleśnikowe mieszki wiec sie podzielilem przepisem wedlug mojej babki :D na realu jestem bardzo wygadany :D ale dziekuje za brawa w koncu moze to sie komus przyda :D i se bedzie pocinal dla zainteresowanych SMACZNEGO :P ;)

: 24 lis 2004, 10:23
autor: Mroczny Piskacz
polecam ponizsze przepisy kuchni orientalnej :-)

dodaje zdjecia (niestety nie swoje bo nie wpadlem na pomysl zeby potrawy fotografowac ;-) )

moze akurat komus sie spodobaja :-)

Sukiyaki
(2 porcje)
Składniki
300 g pociętej w bardzo cieniutkie plasterki polędwicy wołowej
2 szczypiory z dymki pocięte ukośnie na kawałki 7 cm
2 liście kapusty pekińskiej pociętej w kwadraty o boku 5 cm
2 łyżki bambusa pociętego w zapałki
1 mała marchewka starta na tarce z dużymi otworami
7 cm białej rzodkwi pociętej w słupki
4 liście szpinaku
2 grzyby japońskie Shitake namoczone w ciepłej wodzie przez 30 minuty
Makaron Ryżowy Woh Hup moczony w gorącej wodzie 30 minuty
woda
Sos Warishita
0.5 szkl. Japońskiego Sosu Sojowego Blue Dragon
2 łyżki Sosu Mirin Blue Dragon
1/2 łyżki cukru
1/6 listka Sushi Nori Blue Dragon pociętego na mniejsze kawałki
sól
Przygotowanie
Przygotowanie sosu Warshita.
Wszystkie składniki wymieszać i gotować na małym ogniu 30 minuty.

Rozgrzać patelnię. W pierwszej kolejności obsmażyć mięso z cebulka około
1-2 minuty. Dodać łyżkę sosu i resztę składników, smażyć 1 minuty. Dodać resztę sosu i dusić wszystko 4 - 5 minut.
Podawanie
Sukiyaki podajemy w małych miseczkach.


Rozpływająca się w ustach wołowina
( 4-6 porcji)
Składniki
1/2 kg polędwicy wołowej lekko zmrożonej,
1 łyżka mąki kukurydzianej,
1/4 szkl. Sosu Sojowego Ciemnego Woh Hup,
1 łyżka brązowego cykru,
2 łyżki Octu Balsamicznego Mazzetti,
3 ząbki czosnku pokruszone,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Pokroić na cienkie paski polędwicę, poypać z obu stron mąką i ubić palcami. Wymieszać sos sojowy, cukier, ocet i czosnek. Zalać tak przygotowaną marynatą polędwicę i wstawić na noc do lodówki. Rozgrzać na woku minimalną ilość tłuszczu i smażyć polędwicę po 2 mniuty na każdej stronie.
Podawanie
Podawać z ryżem lub ziemniakami puree i sałatą.


Naleśniki ze smażonymi warzywami
(4 porcje)
Składniki
3 jajka,
4 łyżki wody,
4 łyżki mąki pszennej,
4 małe garstki kapusty pekińskiej posiekanej,
4 łyżki kiełków sojowych,
4 grzyby Mu-er namoczone w gorącej wodzie,
4 cebulki dymki,
1 łyżka posiekanego imbiru,
2 posiekane ząbki czosnku,
2 łyżki Sosu Sojowego Jasnego Woh Hup,
2 łyżki Octu Ryżowego Woh Hup,
1/2 słoiczka Sosu Hoisin Woh Hup do maczania.
Przygotowanie
Przygotować ciasto naleśnikowe z jajek, wody i mąki pszennej i usmażyć 5 naleśników. Jeden naleśnik pociąć na cienkie paseczki. Grzyby pokroić na cienkie paski. Na woku podgrzać łyżkę oleju, wrzucić wszystkie warzywa i grzyby, smażyć 3-4 minuty. Dodać sos sojowy z octem i dusić dalszą minutę. Do tak przygotowanego farszu dodać paseczki naleśnika. Nakładać farsz do naleśników i zawinąć.
Podawanie
Podawać z sosem Hoisin w oddzielnej miseczce.



Kurczak Teriyaki
(2 porcje)
Składniki
1 pierś kurczaka podzielona na 2 części
2 dymki pokrojone ukośnie na 7 cm kawałki
0.25 szkl. Sosu do Teriyaki Blue Dragon
olej do smażenia
Przygotowanie
Smażymy mięso na średnim ogniu z obu stron aż nabierze złotego koloru. Zdejmujemy z patelni. Na patelnie wlewamy sos Teriyaki doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy mięso i dusimy przez 15 minut okazjonalnie odwracając. Na 3 minuty przed końcem smażenia dodajemy cebulkę.
Podawanie
Uduszone mięso kroimy w cienkie plasterki podajemy z ryżem przybrane dymką. Popularny jest też sposób podawania w formie szaszłyka tak jak na zdjęciu, ale to wymaga więcej pracy.



Ja Ne,

    Gorgon

: 24 lis 2004, 10:27
autor: DREADMAN
Sukiyaki hmm wyglada smacznie :D ale jestem glodny przez to kurde zamawiam pizze :D

: 24 lis 2004, 10:37
autor: Mroczny Piskacz
Sukiyaki jest wysmienite, prawdziwa odmiana od kuchni ktora mamy na codzien :D

polecam :580:


Ja Ne,

    Gorgon

: 24 lis 2004, 10:40
autor: DREADMAN
no wlasnie widze ze jest spoko :D aa ten Gorgon jakiego tam browara saczysz :D to chyba tyskie albo warka ale nie wiem ? :D

: 24 lis 2004, 10:41
autor: Mroczny Piskacz
fsck :(

dwa razy mi sie post napisal :(

ok, wracam do nauki i leczenia sie z anginy, zycze smacznego :D

a browar to warka czerwona :-)

w tavernie jest tylko warka (oba rodzaje) i zywiec :D

Ja Ne,

    Gorgon

: 24 lis 2004, 10:45
autor: DREADMAN
haha wiedzialem ze warka ablo tyskie bo obydwa sa takie miodziste i zlociste :D

: 24 lis 2004, 11:01
autor: lorenzen
Heh no ładnie... :562:
Moje smakołyki są następujące - pieszczotliwa nazwa :569: MIODOWNIKI
Chlebek Wasa-3zboża, albo krakersy ryżowe
Miód - najlepiej wrzosowy
słonecznik, suszone śliwki, pokrojony banan, rodzynki itd. itp. - im więcej tym lepiej
sok karotka - marchew, jabłko, banan

Chlebek posmarować miodem, ponakładać dodatki i do dzieła popijając soczkiem
a co najważniejsze nie trza gotować, roboty na 5 min., a i naczyń do zmywania nie wiele ;)
:564:

: 24 lis 2004, 13:13
autor: Mona
Podam Wam przepis,który wykorzystuję wtedy,gdy obiad ma być szybko albo wtedy,gdy trzeba odpocząć od mięska.
Trzeba kupić w sklepie 3 morożonki:2x mieszanka chńska i 1x fasolka szparagowa(zielona).W domciu gotujemy brązowy ryż(lub biały) w ilości wg potrzeb.Warzywka rzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i dodajemy sos sojowy-grzybowy.Ugotowany ryż mieszamy na patelni z nadającymi się już do spożycia warzywkami i koniec.Zajadamy!
Ja gotuję 1,5 szklanki ryżu i to wszystko co podałam zjada 5 osób.
Można skorzystać przy tym z opcji:z podsmażoną,pokrojoną w paski piersią kurki.
SMACZNEGO

: 24 lis 2004, 17:31
autor: Aga
Pol;ecam Wam jesli juz mowa o naleśnikach: naleśniki ze zwykłym roztopionym żółtym serem. Nieiwele osób próbowało a są pyszne.
Lorenzen- jeśli lubisz WASĘ to koniecznie, ale to koniecznie kup RAMA Bonjour Czosnkowo-cebulowy i posmaruj nim pieczywo. Gwarantuje satysfakcję :)

A tak w ogóle to jestem smakoszem zupek w proszku :) Kiedyś myślałam nawet że się od nich uzależniłam :)

: 29 lis 2004, 01:30
autor: Student
Gorgon pisze:
w tavernie jest tylko warka (oba rodzaje) i zywiec :D



    Gorgon


POLIBUDA POLIBUDA :) :) :) Taverna!!

: 29 lis 2004, 10:13
autor: Mona
A co dzisiaj zrobimy na obiadzik?

: 29 lis 2004, 10:55
autor: foxy_lady
Dobre pytanie.
Moj men wczoraj u mojej mamy jadl schabowego i frytki i bardzo mu podpasowalo, wiec wiadomo co dzis u mnie w menu ;)

: 29 lis 2004, 11:38
autor: Mona
Schabowy?Hmm...dawno go nie robiłam,bo mi śmierdzi,ale pozostałym mogę zrobić.Racja!Ja sobie zjem ryż z warzywkami:-)

: 29 lis 2004, 12:04
autor: foxy_lady
Mona Lisa pisze:Schabowy?Hmm...dawno go nie robiłam,bo mi śmierdzi

:546: moze kupilas nieswierze mieso, hihi

: 29 lis 2004, 13:43
autor: crystal
ja ogólnie przepadam za kuchnią mexykańską i tak mi sie zwiesiło że wszedzie ile tylko moge to pakuje chilly , no i nagminnie posypuje serem żółtym , cheedar, mozzarela

: 29 lis 2004, 23:08
autor: Student
Mona Lisa pisze:Schabowy?Hmm...dawno go nie robiłam,bo mi śmierdzi,ale pozostałym mogę zrobić.Racja!Ja sobie zjem ryż z warzywkami:-)


To zrob kotleta z kurczaka z piersi :) Smakuje podobnie a moze i nawet lepiej , zalezy co kto lubi :) Jak smazycie kotlety to zamiast bułki tartej uzywajcie platkow kukurydzianych :) Kotlety sa o wiele lepsze :)

: 29 lis 2004, 23:14
autor: Roza_Ja
kup piers pokroj ją w paski daj na patelnie podsyp przyprawa do gyrosa( duzo ;) )przykryj niech mięsko sie dusi , do tego usmaz frytki i zrób surówke z sałaty lodowej pokrojonej w kostke do tego pomidor w paski ogorek zielony w krązki dodaj Jogomajo ;) palce lizac i szybko sie robi ;) .. pozdrawiam

: 30 lis 2004, 09:21
autor: Mona
Student pisze:
Mona Lisa pisze:Schabowy?Hmm...dawno go nie robiłam,bo mi śmierdzi,ale pozostałym mogę zrobić.Racja!Ja sobie zjem ryż z warzywkami:-)


To zrob kotleta z kurczaka z piersi :) Smakuje podobnie a moze i nawet lepiej , zalezy co kto lubi :) Jak smazycie kotlety to zamiast bułki tartej uzywajcie platkow kukurydzianych :) Kotlety sa o wiele lepsze :)


Hmm...W płatkach?Ciekawe i na pewno wypróbuję.
Jeżeli chodzi o smrodek,to ogólnie śmierdzi mi wieprzowinka.

Przepisy Kulinarne

: 07 lut 2005, 15:50
autor: lizaa
Tak sobie pomyslalam,ze byc moze wielu z Was lubi gotowac.. a tematu o jedzonku nie ma:) wiec jesli macie jakies sprawdzone przepisy na cuda , to zapraszam do pisania..

a zainspirowal mnie przepis na "murzynka" :D (hehe i nawet potrafie go zrobic)

-2 jabłka ,moga rowniez byc sliwki
-szklanki mąki,
-20 dag margaryny
-3 łyżki oleju słonecznikowego,
-szklanka cukru,
-5 jaj,
-5 łyżek kakao,
-półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
-cukier waniliowy,
-tłuszcz i tarta bułka do formy

Margarynę, olej, cukier, kakao i 1/3 szklanki wody podgrzewać na małym ogniu, ciągle miesza-jąc. Masę schłodzić, a następnie, ucierając, dodawać do niej kolej-no 5 żółtek. Wsypać wymieszaną z proszkiem mąkę i cukier waniliowy, dodać pianę z białek ubitą na sztywno i wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzchu położyć umyte, obrane i pokrojone na cząstki owoce. Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 60 min.
polecam ;)
:D