jak to jest: pytania jakie zadaje ginekolog?

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 13 gru 2006, 19:39

moon pisze:Jestem takiegfo samego zdania i caly czas o tym mowie.

Nie, Ty piszesz cały czas o tym, że 15tolatek ma takie same prawa, jak starszy nastolatek i w tym sęk.

moon pisze:Jak bedzie bardzo chciala to i tak to zrobi a nei bedzie meczyc o pozwolenie :]

No to życzę Tobie, aby w przyszłości Twoje 15toletnie dziecko wyszło z domu nic o tym nie mówiąc i wróciło nad ranem :] Pewnie zero stresu... <pijak>

moon pisze:ALbo ufa dziecku zwyczajnie i nie noi sie go puscic np na noc do kolezanki ktora zna wie gdzie mieszka i ma nr telefonu np.

Mylisz zaufanie z zaufaniem, bo i 11tolatce można zaufać, co nie znaczy, że można wypuścić ją z domu na noc. Idąc takim tokiem rozumowania oczywiście...
"Cause we all have wings, but some of us don’t know why"

Joe Cocker
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 13 gru 2006, 20:08

Chcialbym niesmialo zaznaczyc iz temat jest nie o tym czy 15tka powinna dawac komus w tym wieku tylko jakie pytania zadaje zagladacz :)

Poza tym to w sumie 15latka to jak dla mnie jeszcze za malo. Byc moze gdybym mial 17 lat inaczej bym na to patrzyl, ale z perspektywy mojego wieku to troszke faktycznie jakby sie z dzieckiem...
/pytalska/

Postautor: /pytalska/ » 13 gru 2006, 20:16

Przepraszam ale widzę, że moje pytanie doprowadziło do jakiejś chorej kłótni pomiędzy moderatorem a moon:) przepraszam, ale nie czuję się zbyt zręcznie w tej sytuacji:) Być może jestem jeszcze dzieckiem, ale też mam prawo do wszelkich myśli biegnących w sferę starszych nastolatek i dorosłych. No sorry ale zakładałąm ten temat, żeby dowiedzieć się czy mam szanse na dostanie tych tabletek i zeby jakos psychicznie przygotować się dow izyty:) No cóż woidać na tym forum nie znajdę odpowiedzi na moje pytanie. Jednak dziękuję i dzięki Moon za wsparcie. Papa

[ Dodano: 2006-12-13, 20:21 ]
Heh a co do tematu poruszanego na miejsce tego który ja poruszyłam to ja nigdy nie wróciąm do domu nawet po 22, uczę się na średnią 5.92, więc nie jestem jakimś infantylnym dzieciakiem <pejcz> dzięki za odpowiedzi
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 13 gru 2006, 20:42

Mona pisze:Nie, Ty piszesz cały czas o tym, że 15tolatek ma takie same prawa, jak starszy nastolatek i w tym sęk.
Pisze ze kazdy wiek ma swoje prawa i to zalezy od konkretnej osoby. Sa 15latki ktore mozna wypuscic sa takie ktorych stanowczo sie nie powinno i trzeba im prawa racjonalnie dawkowac.
Mona pisze:No to życzę Tobie, aby w przyszłości Twoje 15toletnie dziecko wyszło z domu nic o tym nie mówiąc i wróciło nad ranem
Watpie w to szczerze. Bo nie bede go do 18stki trzymac w domu. Rozumiem ze rodzic ma obiekcje jesli chodzi np o dyskoteki itd itd ale wyjasnij mi co w przykladzie z nocowaniem u kolezanki np na nocny maraton filmowy jest takie nie bezpieczne?
Mona pisze:Mylisz zaufanie z zaufaniem, bo i 11tolatce można zaufać, co nie znaczy, że można wypuścić ją z domu na noc.
Bo mozna ufac w pewnych kwestiach, w pewnych nie. 15latka moze np u tej kolezanki nocowac ale wiadomo ze np domu y jej sie na glowie na miesiac nei zostawilo i mlodszego rodzenstwa do opieki. Ale mi sie wydaje ze jesli dziecko jest ok zaradne odpowiedzialne to powinno sie je stopniowo nagradzac pewnymi przywilejami w granicach rozsadku.
/pytalska/ pisze:doprowadziło do jakiejś chorej kłótni pomiędzy moderatorem a moon
Ni my tylko dyskutujemy i to Mona mi pisze pogrubionymi kolosami i to jest niemile. <foch>
/pytalska/ pisze:więc nie jestem jakimś infantylnym dzieciakiem
Ale my nei konkretnie o Tobie tylko tak w ogole. Nie bierz tego do siebie ;)
/pytalska/ pisze:żeby dowiedzieć się czy mam szanse na dostanie tych tabletek i zeby jakos psychicznie przygotować się dow izyty
Masz szanse a wizyty sie nie boj ;) Po prostu idz do jakiegos dobrego lekaza niech Ci zrobi badania wywiedz sie wszystkiego o t ej metodzie i wszystkich innych o swoim zdrowiu i podejmij wraz z lekarzem decyzje ;)
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 13 gru 2006, 20:45

Maverick pisze:Chcialbym niesmialo zaznaczyc iz temat jest nie o tym czy 15tka powinna dawac komus w tym wieku tylko jakie pytania zadaje zagladacz :)

Dlatego został przeniesiony tutaj :)
/pytalska/ pisze:Przepraszam ale widzę, że moje pytanie doprowadziło do jakiejś chorej kłótni pomiędzy moderatorem a moon:)

Nie przepraszaj i jak dla mnie, to wcale nie jest chora ta rozmowa i nawet kłótnią nie jest, bynajmniej ja biorę to na klatę już na luzie 8)
/pytalska/ pisze:No cóż woidać na tym forum nie znajdę odpowiedzi na moje pytanie.

Bo na to nie ma odpowiedzi, tutaj. Znajdziesz ją w gabinecie ginekologicznym.

/pytalska/ pisze:Heh a co do tematu poruszanego na miejsce tego który ja poruszyłam to ja nigdy nie wróciąm do domu nawet po 22, uczę się na średnią 5.92, więc nie jestem jakimś infantylnym dzieciakiem <pejcz>

I tak trzymaj dalej i nie rób nic infantylnie ;)

moon pisze:ale wyjasnij mi co w przykladzie z nocowaniem u kolezanki np na nocny maraton filmowy jest takie nie bezpieczne?

Moon, a czy ten temat dotyczy maratonu filmowego u koleżanki? Dobrze wiesz, wokół czego kręcimy się wciąż w tym topiku, a porównujesz seks z czymś banalnym.

Joe Cocker
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 13 gru 2006, 21:25

moon pisze:I ja n p uwazam ze to jest klosz choc moglam przeczytac troche wypowiedzi Twojej corki i w jej wypadku to moze jednak nie jest...

kloszem by bylo, gdyby ona nie chodziła, bo nie wolno je, bo nie ma prawa. Jesli ja tam nie ciagnie to to jest jej wybór
Mona pisze:No to życzę Tobie, aby w przyszłości Twoje 15toletnie dziecko wyszło z domu nic o tym nie mówiąc i wróciło nad ranem :] Pewnie zero stresu... <pijak>

Słonko nie zycz jej takiej okropnej rzeczy. Kiedys moja mama poszła i zostawila mi kartke, ze wróci bardzo późno. a ja tej kartki nie znalazłam i sie cholera strasznie martwiłam
Tak sie zaczełam zastanawiac na co bym teraz pozwoliła dziewczynie która ma lat 15 i szczerze powiem nie wiem. To za bardzo zalezy od konkretnej osoby, od wychowania. Wiem jedno, ze napisanie takiego tematu przez moja córke ( chodzi o strach przed tym, ze lakarz mi powie, ze ona po pigułki i o to, ze ona tak w tajemnicy przede mna) był by moja porazka wychowawcza
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 13 gru 2006, 21:33

moon pisze:To jaki wg Was jest optymalny wiek rozpoczecia wspolzycia?I prosze nie piszcie ze to indywidualne. Kon kretny wiek uznany za norme wg Was oczywiscie.

19 <aniolek> I do tego najwcześniej po uniezależnieniu się od rodziców <aniolek>
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 13 gru 2006, 21:39

Miltonia pisze:15-latka uprawiajaca seks staje sie powszechna, co nie znaczy ze powinne byc to uznawane za norme.

bo to nie norma, a patologia :] I tyle ode mnie w tym temacie. Poza tym większość tego co mógłbym napisać napisała Monia, więc nie będę się powtarzał.
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 13 gru 2006, 21:52

TedBundy pisze:bo to nie norma, a patologia

Ooo, tego słowa mi zabrakło - patologia :]

Joe Cocker
megane
Maniak
Maniak
Postautor: megane » 13 gru 2006, 23:28

Owszem, dzieci uprawiające seks i zostające rodzicami to patologia.

Ale ja się skłaniam do zdania Moon, każdy jest inny, można być rozsądnym 15 latkiem a można totalnie niedojrzałym do niczego 25latkiem, nie ma reguły. A rodzice powinni swoje zachowanie dostosowywać do tego, na jakim poziomie jest ich dziecko, a nie zakazywać "bo nie".
Jakby moi tak robili to bysmy wszyscy troje uniknęli wiele stresu.

Inna sprawa, że zakazując 15latce wyjścia na noc na imprezę nijak nie zapobiegamy temu, że zacznie prędzej czy później seks uprawiać.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 13 gru 2006, 23:40

megane pisze:a nie zakazywać "bo nie".

to jest oznaka braku zdolnosci wychowawczych
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 13 gru 2006, 23:44

Dzindzer pisze:to jest oznaka braku zdolnosci wychowawczych
A "nie, bo sie panicznie boje ze u kolezanki z jej rodzicami w drugim pokoju cos Ci sie stanie" ?
Mona, Mona nie odpowiedzialas mi :>
TedBundy pisze:I tyle ode mnie w tym temacie
I tak znamy Twoje zdanie ;)
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 14 gru 2006, 00:45

Jak dla mnie wiek minimalny na rozpoczecie wspolzycia to 18 lat. A to ze powszechnie to robia 15latki to wiem i autorka ze srrdnia powyzej 5 nie zauwazyla jakos, ze mowilam, ze nie spotkalam 15-latek przygotoewanych psychicznie na to, a nie nie spotkalam takich, ktore to robia :| No coz, jak widac nie zawsze chwalenie sie srednia poplaca.
Dostalas odpowiedzi, o co moze pytac lekarz, jakie badania powinnas zrobic. Co chcez wiedziec wiecej? Gospodarka hormonalna w Twoim wieku jest czesto rozregulowana i sztuczna ingerencja w nia tylko po to, zeby zapewnic antykoncepcje, nie jest bezpieczna. Pomijam juz kwestie, ze uprawiajc seks, zawsze narazmy sie na mozliwosc zajscia w ciaze i tez trzeba brac to pod uwage. Bierzesz to pod uwage?
Moon, nie goraczkuj sie tak. To, ze Ty wczesnie zaczelas nie oznacza, ze bylas dojrzala i ze to bylo takie dobre. Rozumiem, ze tego bronisz, ale nie zmienia to faktu, ze nie ma takiej mozliwosci, zeby to bylo dobre. Podaj mi jakies plusy, jakies argumenty za. Znajdaziesz takie, poza tym, ze nastolatka chce i juz i ze czuje sie przez to moze bardziej dowartosciowana?
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 14 gru 2006, 07:38

Miltonia pisze:To, ze Ty wczesnie zaczelas nie oznacza, ze bylas dojrzala i ze to bylo takie dobre. Rozumiem, ze tego bronisz, ale nie zmienia to faktu, ze nie ma takiej mozliwosci, zeby to bylo dobre.
Ja nie o tym znow. <chory> Ja nie mowie o sobie i nie mowie ze u mnei to bylo super dobre, ale ja niczego nie zaluje i znajac zycie jakbym mogla wrocic czas staloby sie tak samo. Teraz tu juz chodzi w ogole o to co moga czego nie dziewczyny w tym wieku. Jak ja mialam lat 15 nie bylam ewenementem jesli chodzi o kwestie wspolzycia. Z mojej klasy kiedy konczylam gimnazjum moze bylo kilka jeszcze dzewic. Podobnie w innych i wsrod znajomych z najrozniejszych szkol. Nikogo to nie szokowalo. Czesto rodzice o tym wiedzieli, chlopakow ich lubili, nie mieli nic przeciwko. W tej chwili mam siostre cioteczna dokladnie w tym wieku. I ma mnostwo kolezanek. Ktore zreszta mieszkaja w sporej wiekszosci tuz obok mnie mijam je o najrozniejszych godzinach, znam je, znam ich rodzicow. I obserwuje dokladnie to samo. I zeby sie nie zawezac to jesli chodzi o moje stare kolezanki np z Płocka, końskich itd. bylo to samo. Tak zgodze sie ze wiele z nich bylo glupich zwyczajnie i nie powinny sie brac za sex, ale wiele nie.
Wiec zrozum ze ja nie bronie siebie, ale caly czas mowie o nastolatkach wsrod ktorych zylam ktore obserwowalam znalam i o tym co widze. I zadna nie zaszla w ciaze jesli o to chodzi. Ale i zadna nie lykala tez pigulek w tym wieku.
Miltonia pisze:Znajdaziesz takie, poza tym, ze nastolatka chce i juz i ze czuje sie przez to moze bardziej dowartosciowana?
Tzn jakie?Te same ktore ma 18latka argumenty. Ze j est dlugo ze swoim chlopakiem ze go kocha itd itd i zalezy im na poglebieniu relacji, czuja sie na to gotowi itd.
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 14 gru 2006, 12:53

moon pisze:
Miltonia pisze:;]Znajdaziesz takie, poza tym, ze nastolatka chce i juz i ze czuje sie przez to moze bardziej dowartosciowana?
Tzn jakie?Te same ktore ma 18latka argumenty. Ze j est dlugo ze swoim chlopakiem ze go kocha itd itd i zalezy im na poglebieniu relacji, czuja sie na to gotowi itd.

No to mnie rozwalilas. To moze 10-latka tez zacznie, bo zna sie ze swoja sympatia od przedszkola, czyli dlugo, juz sie calowali, juz sobie pupki w przedszkolu pokazywali, wiec pozostaje im poglebienie relacji.
Zeby cos poglebiac, to trzeba to miec. O milosci do partnera mozna mowic u osob dojrzalych, a 15-latka taka osoba nie jest. Moze byc dojrzala na swoj wiek, ale nie ma tu mowy o dojrzalosci w pelni wyksztalconej, nie ma na to po prostu szansy fizycznej.
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać

przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
/pytalska/

Postautor: /pytalska/ » 14 gru 2006, 14:09

DO Miloitonii:) nie chwaliłam się średnią tylko stwierdziłam, że coś jednak mam w głowie. PO 2 nie powiedziałąm, że chcę już ropzpoczynać współżycie, tylko, że planuje w przyszłości, tej bliższej, i chcę sie dowiedzieć czegoś wiecej. A skoro już otrzymałam odpowiedzi nic więcej nie chcę wiedzieć. Już podziękowałam za odpowiedzi.
Nie chodzi o to, że chcę sie poczuć dowartościowana, bo taka się czuję dlatego że mam chlopaka i że on mnie kocha. A zadając pytanie chodziła mi o pogłębienie wiedzy w dziedzinie antykoncepcji, bo jak już powiedziłąm chcę uniknąć tego zajscia w ciążę...
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 14 gru 2006, 15:15

/pytalska/ pisze:A zadając pytanie chodziła mi o pogłębienie wiedzy w dziedzinie antykoncepcji, bo jak już powiedziłąm chcę uniknąć tego zajscia w ciążę...

I to się Tobie chwali, że o tym myślisz, jednak chodzi o to, że współżycie wiąże się z ew. ciążą. Zdarza się, że pomimo zabezpieczenia, w ciążę zachodzi się.
Czy bardziej jest przygotowana na to 15tolatka, czy raczej lepiej, aby taka sytuacja wystąpiła w wieku, chociażby 19tu lat?

Joe Cocker
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 14 gru 2006, 17:06

Miltonia pisze:O milosci do partnera mozna mowic u osob dojrzalych, a 15-latka taka osoba nie jest.
Bo nie mozesz pojac ze moze byc. Poza tym kto uprawia pierwsyz sex z milosci?Zazwyczaj zdaje sie ze to tylko milosc
Miltonia pisze:No to mnie rozwalilas.
Moge pomoc sie poskaladac ;)
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 14 gru 2006, 20:31

moon pisze:Bo nie mozesz pojac ze moze byc. Poza tym kto uprawia pierwsyz sex z milosci?

No to albo jest ta miłość albo jej nie ma, bo te dwa Twoje zdania j/w są całkiem sprzeczne. Może zastanów się nad tym, o co tak właściwie Ci chodzi?

Joe Cocker
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 14 gru 2006, 20:45

/pytalska/ pisze:50% dziewczyn w moim wieku z mojego otoczenia uprawia seks. Co więcej kilka z nich jest w ciąży, co ja osobiście uważam za sytuację nienormalną.
Dziwne. Współżycie w wieku 15 lat uważasz za normalne, a bycie w ciąży w wieku 15 lat nie? Nie rozumiem :? Przecież drugie jest konsekwencją pierwszego, więc gdzie tu logika?
/pytalska/

Postautor: /pytalska/ » 14 gru 2006, 21:08

mrt pisze:Dziwne. Współżycie w wieku 15 lat uważasz za normalne, a bycie w ciąży w wieku 15 lat nie? Nie rozumiem Przecież drugie jest konsekwencją pierwszego, więc gdzie tu logika?

Nie powiedziałąm, że to logiczne, ale bycie w ciąży nie jest normalne w wieku 15 lat i z opowieści tych właśnie koleżanek wiem, że zrobiły to pod impulsem chwili, bez zabezpieczenia, a ja właśnie nie chce popełniać ich błędu, co z kolei jest logiczne:) A co do współżycie nie ma jakiś określonych granic, bo każdy jest do tego gotowy w innym okresie swojego życia i jest to sprawa indywidualna.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 14 gru 2006, 21:15

Gotowym to się jest fizycznie od 12. roku życia albo gdzieś koło tego. A resztę ustalają normy społeczne. Na szczęście nie jest normą u nas, aby w wieku 15 lat zaczynać.
/pytalska/ pisze:ja właśnie nie chce popełniać ich błędu, co z kolei jest logiczne:)
Logiczne byłoby nierozpoczynanie w ogóle. Bo ciąża jest konsekwencją współżycia, a żaden środek nie daje 100-procentowej gwarancji. Czy ciąża 15-latki niezabezpieczonej jest nienormalna, a 15-latki zabezpieczonej jest normalna? :?
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 14 gru 2006, 21:19

Mona pisze:No to albo jest ta miłość albo jej nie ma
Milosc najczesciej jest łuda i nikt nie powiedzial ze czyjs pierwszyraz musi byc z milosci tak poza tym. Gotowosc do czegos nie musi oznaczac milosci. Wiekszosc dziewczyn nawet np 20letnich kocha bardzo po czym okazuje sie ze to jednak milosc nie by la co nie znaczy ze nie byly gotowe na pierwszy raz. Co dla Ciebie jest tu sprzeczne wiec?
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 15 gru 2006, 07:27

moon pisze:Co dla Ciebie jest tu sprzeczne wiec?

Że piszesz, iż miłość, a za chwilę, że tak właściwie to nie.

Joe Cocker
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 15 gru 2006, 07:33

Mona pisze:Że piszesz, iż miłość, a za chwilę, że tak właściwie to nie.
Napisalam:
Ze j est dlugo ze swoim chlopakiem ze go kocha itd itd i zalezy im na poglebieniu relacji, czuja sie na to gotowi itd.
i to sa argumenty 15 czy tez 18latki za tym ze by uprawiac sex a tu ze czesto ta "milosc" [czy u 15stki czy 18stki] potem okazuje sie łuda to tylko moj komentarz.
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 15 gru 2006, 07:49

moon pisze:potem okazuje sie łuda

Bardzo dobrze, że to napisałaś. O to cały czas chodzi, że młodym ludziom tylko się wydaje i dlatego nie są gotowi na seks w wieku 15tu lat.
Często w tym wieku, w wieku dojrzewania, wszystko wydaje im się takie logiczne i za wszelką cenę młodzi chcą postawić na swoim. Dorośli są od tego, aby im wytłumaczyć, że właśnie jest to tylko "wydaje się" i to jest ten niby klosz. Jednak prawdziwy klosz byłby wtedy, gdyby trzymać pod nim 19tolatkę, która już jest bardziej ukształtowana psychicznie, bo fizycznie jest się przygotowanym wcześniej - i 12tolatka może urodzić dziecko.
Dlatego nie istnieje pojęcie "klosz", jeśli mowa o seksie 15tolatki.

Joe Cocker
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 15 gru 2006, 08:01

Mona pisze:O to cały czas chodzi, że młodym ludziom tylko się wydaje i dlatego nie są gotowi na seks w wieku 15tu lat.
Ale ja pisalam o "milosci" teraz a nei gotowosci. Jedno drugiego nie oznacza.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”