przepływ pieniedzy z zagranicy

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
przepływ pieniedzy z zagranicy

Postautor: Andrew » 09 cze 2006, 07:47

Jak w temacie potrzebuje informacji jak ma Myszka ma przesyłać do Polski zarobione pieniadze za granicą z Grecji .
jakie są tego koszyty ? i czy dojdzie to w dewizach , czy zostanie przeliczone w zł , wiem ze jesli przesle mi np. na konto moje , przejdzie to w zł ? ale koszt takiego wysłania to około 50 zł (przeliczajac )
Ktos wie ? jak to rozwiazac , by kasy nie trzymała przy sobie ?
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 09 cze 2006, 12:22

Zawsze można przez Western Union (mają placówki dosłownie wszędzie, w tym w Polsce i Grecji). Przyjdzie w Euro, przeliczonych na złote według aktualnego kursu i będzie do odbioru gotówką w okienku najbliższej placówki Western Union (SKOK, Bank Millenium, Twister i AMEX mają obecnie z nimi umowę).
Najlepsze warunki oferują chyba SKOK-i, bo można podjąć do 10.000 od ręki.

Tyle, że Western Union tania nie jest, więc może lepiej odżałować te 50,- za transfer na konto?
Wraz z końcem ostrzeżenia, niski poziom moderacji uprawiany przez użytkownika Maverick będzie napiętnowany w delikatniejszej już formie.
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 09 cze 2006, 12:31

Andrew pisze:jesli przesle mi np. na konto moje , przejdzie to w zł ?
Jesli mozesz, zaloz sobie subkonto w EUR, bardziej sie to oplaca, bo bank ma z reguly marny przelicznik walut. Przelewy transgraniczne owszem kosztuja, ale... skoro WU tanie nie jest, to moze jednak bardziej sie oplaca przelewem. Ja z WE itp nie korzystalam, mam wlasnie subkonto w euro i to mi zawsze wystarczalo.
alekz
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: alekz » 09 cze 2006, 13:01

Złoty niestety cały czas się wzmacnia i wiadomo, że jakieś straty będą tak czy siak. Są różne metody do przetransferowania pieniędzy, ja często robiłem to za pomocą moneybookers.com - maja jakies tam swoje prowizje ale nie sa to kolosalne sumy, natomiast przelew z moneybookers do takiego inteligo np. kosztuje 7 zł. Jest to metoda glownie wykorzystywana przez grajacych u bukmacherow dzieki temu wymienialem kase z Moneybookers na Inteligo od nich po kursie około 4. FAQ maja na tej stronie fajne, sa rzetelni i nie sprawiaja problemow.
Awatar użytkownika
mariusz
Weteran
Weteran
Postautor: mariusz » 09 cze 2006, 16:39

Kiedyś w TV reklamowała sie firma, która zyje z przesyłania pieniędzy.
Z tego co pamiętam przesłanie nie było tanie. NIe jestme pewien ale z chyba za przesłanie 2000 pobierali ok 50 zł.
ane

Postautor: ane » 09 cze 2006, 19:06

oł mannn moja siostra przesyłała pieniądze pocztą listem poleconym...ryzykownie ale zawsze dochodziły...:]
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 09 cze 2006, 21:03

Kubek pisze:Zawsze można przez Western Union

Jak dla mnie tylko i wylacznie. Ale to chodzi o przesylanie z USA. Do 1000$ placi sie tylko 9$ za przesylke. W Europie jest az tak zle?
ane pisze:oł mannn moja siostra przesyłała pieniądze pocztą listem poleconym...

Niepotrzebne i glupie ryzyko. Zamiast odzalowac 5 dolarow na przesylke mozna stracic 500 bo ktos walnie ze skrzynki na przyklad :/
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 10 cze 2006, 22:35

runeko pisze:
Kubek pisze:Zawsze można przez Western Union

Jak dla mnie tylko i wylacznie. Ale to chodzi o przesylanie z USA. Do 1000$ placi sie tylko 9$ za przesylke. W Europie jest az tak zle?

Nie jest aż tak źle, chodzi nie o koszt przesyłki (stawki są podobne) tylko o obowiązkowe przeliczenie tego na złotówki, po "kursie dnia" w okienku... na tym można czasami trochę stracić.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 10 cze 2006, 22:45

A zagranica nie mozna wplacic po prostu na konto? Tak jak u nas na poczcie?
megane
Maniak
Maniak
Postautor: megane » 10 cze 2006, 22:52

Nie wiem jak w Grecji, ale u nas na poczcie nie można wysyłać za granicę...

Też bym odżałowała te 50 zł... ;)
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 10 cze 2006, 23:41

Kubek pisze:Nie jest aż tak źle, chodzi nie o koszt przesyłki (stawki są podobne) tylko o obowiązkowe przeliczenie tego na złotówki, po "kursie dnia" w okienku... na tym można czasami trochę stracić.

Przeciez w Polsce mozna odebrac w doalrach/euro/whatever i pozniej zamienic w kantorze, jezeli chodzi o Western Union (przynajmniej kiedy wysylasz z USA). My zawsze robimy w ten sposob i zawsze lepiej wychodzi :]
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”