Przeróbka zdjęć.

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
I*Z*U*$*K*A
Entuzjasta
Entuzjasta
Przeróbka zdjęć.

Postautor: I*Z*U*$*K*A » 18 lip 2005, 12:50

Witam! Mam do was goraca prosbe. Zapewne niektorzy z was sa posiadaczami wlasnie tego co mnie interesuje. Poleccie mi jakies dobre, sprawdzone programy do przerobki zdjec. Najbardziej zalezy mi na tych polskojezycznych, choc niekoniecznie. Wystarczy kilka ciekawych propozycji... Z gory dziekuje za odp. Pozdrawiam.
* W szaleńczej wichurze znajdę Twój szept
W wzburzonym morzu oblicze Twe
W gwieździstym niebie oczu Twój blask
W słodyczy miodu pocałunków smak
Nie ważne kiedy, i tak znajdę Cię
W ślad po twych stopach pójdzie mój cień
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 18 lip 2005, 12:53

Adobe Photoshop, wersja CS2 jest najnowsza ale nie wiem czy juz jest po polsku, CS jest na pewno.

dDo tego Paint Shop Pro, Gimp ale zdecydowanie najbardziej profesjonalna jest pierwsza propozycja czyli PS CS2
"Ludzie twierdzą, że Ziemia jest okrągła. Ale jak nie chcesz, wcale nie musisz im wierzyć." - Forrest Gump
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 18 lip 2005, 13:03

Jeszcze jest CorelPhotoPaint i jakieś inne wynalazki...

Z zasady większość używa PhotoShopa, niekoniecznie najnowszego, ale mimo wszystko Tego konkretnego produktu.
Mnogość dodatków, pluginów, akcji i róznych innych dodatków decydouje o tym, że jest on super przydatny i dla amatora i dla zawodowca ...
Osobiście posługuję się wersją wcześniejszą (7) ale powinienem się w końcu przesiąść na CS'a :)

Poza tym wbrew pozorom nie jest on tak skomplikowany jak się może na początku wydawać.

<browar>
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
fifi
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: fifi » 18 lip 2005, 18:44

eng, czy ty nie jesteś aby fotografem?
Obrazek
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Postautor: Elspeth » 18 lip 2005, 19:16

a ja uzywam FotoCanvasLite i jak na moje mozliwosci jest wystarczajacy :)
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
kanapka
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: kanapka » 18 lip 2005, 21:38

ja zajmuję się webdesignem, obróbką grafik, zdjęć. wniosek - tylko i wyłącznie photoshop, nieskończone możliwości, ludzie robią z tym niesamowite rzeczy. minusem jest tylko cena - ponad 2000zł za cs2 ze skanerem.

ja używam 7, bo na cs2 mnie nie stać i nawet specjalnie go nie potrzebuję. można ściągnąć triala, szczerze mówiąc w trialu cs2 nie znalazłem żadnych rewolucyjnych (przynajmniej jak dla mnie) dodatków.. jak zauważył eng, pluginy i inne add-ony pozwalają nawet ze starszych wersji wycisnąć bardzo dużo.

jeśli nie chodzi ci o fotomontarz, tylko poprawę parametrów zdjęcia, to poczytaj trochę o ustawieniach manualnych w aparacie - po co poprawiać balans bieli dla każdego zdjęcia w ps, skoro dobre zdjęcia można mieć odrazu z cyfraka. oczywiście aparat musi mieć możliwość ręcznych ustawień, no i trzeba wiedzieć co i jak ustawiać...

jeśli chodzi o fotomontarz, kadrowanie itd, to pracuj w photoshopie.

____
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzych(TenTyp)
Weteran
Weteran
Postautor: Krzych(TenTyp) » 18 lip 2005, 22:46

A ja polecam Photo Impact :D 8 lub 9 tke
H, man runs over a woman in his car, whos fault is?
Well...
Why is the man...
Driveing in the kitchen ?
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 19 lip 2005, 09:14

ekke pisze:ja używam 7, bo na cs2 mnie nie stać i nawet specjalnie go nie potrzebuję. można ściągnąć triala, szczerze mówiąc w trialu cs2 nie znalazłem żadnych rewolucyjnych (przynajmniej jak dla mnie) dodatków.. jak zauważył eng, pluginy i inne add-ony pozwalają nawet ze starszych wersji wycisnąć bardzo dużo.

jeśli nie chodzi ci o fotomontarz, tylko poprawę parametrów zdjęcia, to poczytaj trochę o ustawieniach manualnych w aparacie - po co poprawiać balans bieli dla każdego zdjęcia w ps, skoro dobre zdjęcia można mieć odrazu z cyfraka. oczywiście aparat musi mieć możliwość ręcznych ustawień, no i trzeba wiedzieć co i jak ustawiać...

jeśli chodzi o fotomontarz, kadrowanie itd, to pracuj w photoshopie.

Fotomontaże to niełatwa sprawa ...
A poprawianie i retusz zdjęcia - PhotoShop ...

Cyfraki do pewnego poziomu nie mają możliwości ustawiania parametrów ekspozycji nawet, potem tylko część ... Często 'zaawansowany' kompakt nadal nie ma możliwości ustawić tego czy tamtego ...
balanse kolorów, kontrast, jasność, levelsy i inne takie - Photoshop lub PaintShopPro chyba wersja 7 (PowerPack) ma też niezły edytor...

Co do pluginów - owszem, dużo dają ale przebrnąc przez wyszukanie odpowiedniego ... koszmar ... poza tym większość interesujących kosztuje ... i to nie mało ...
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 19 lip 2005, 09:17

EyeCandy4000 i KPT7 do PS mogę przesłać w każdym momencie.
"Ludzie twierdzą, że Ziemia jest okrągła. Ale jak nie chcesz, wcale nie musisz im wierzyć." - Forrest Gump

Wróć do „Wszystkie inne tematy”