Auto-Moto , szykuje sie konkurencja!

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
lorenzen
Maniak
Maniak
Postautor: lorenzen » 18 sie 2005, 15:41

Ludzie ludziska!!!
Odkopałem temacik, choć go nie przeczytałem - pokutę przykładnie sam se nałożę <bicz1>
A wątek mam brand new, wiedząc że speców od aut wszelakich, prowadzenia pojazdów samochodowych, tudzież ogólnej wiedzy zwanej motoryzacją na forum w bród kwestie stawiam, usilnie prosząc o uzasadnone wskazówki, dwie.
Otóż:
1. Na co zwracać uwagę ucząc się prowadzić autko
2. jak i przymierzając się do zakupu używanego tegoż autka
<browar> na zachętę i w ramach podziękowania za odpowiedzi, które mam nadzieję spłyną z siłą wodospadu.

ps - KIEROWCO PAMIĘTAJ PIŁEŚ NIE JEDŹ <pijak>
i z rozpędu: MATKO, DZIECKO TWOIM SKARBEM ;)
;)...
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 18 sie 2005, 15:49

Jak bedziesz miał konkretny wózek na mysli to wal do mnie jak w dym , bowiem ogolnie pisac nie sposób , kazda fura ma , jak i jej wersje silnikowe , słabe punkty
GDYBYM CHCIAŁ PISAĆ NA CO ZWRACAC UWAGĘ (ogólnie ) ...był by to elaborat niesamowicie długi !
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
lorenzen
Maniak
Maniak
Postautor: lorenzen » 18 sie 2005, 15:53

Qrde no tak, tyle że ja sam zielonym w tym temacie, muszę się rozejrzeć zastanowić..., na razie wiem tyle, że podobają mi się Skody, właściwie nie wiem czemu, tak po prostu jakoś w są w moim typie.
Używane, tzn. myślałem o kilkuletniej, by nie było szkody wielkiej, gdy na początku będę się obijał.
Ale jak się rzekło, gdy będę miał już coś konkretniejszego na myśli, to dam znać.
A jak druga sprawa... - jakieś wasze triki, wskazówki jak się zachować itp.
<browar>

ps - na razie jestem po drugiej jeździe kursowej i zaczyna mi się podobać <aniolek2>
ps2 - a w ramach się rozwinięcia - może jakieś wasze wpadki podczas jazdy, których mógłbym uniknąć korzystając z waszych doświadczeń... proszę <aniolek2> - robicie to dla własnego bezpieczeństwa, bo nigdy nie wiadomo, kiedy taki cienki motoryzacyjnie bolek jak ja zajedzie wam drogę... :>
<browar>
Ostatnio zmieniony 18 sie 2005, 16:01 przez lorenzen, łącznie zmieniany 1 raz.
;)...
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 18 sie 2005, 15:59

Skoda ? jaka , jaki rocznik i wersja silnikowa , i za jakie pieniadze .To piwiem Ci o ewentualnych zamiennkach w podobnej kwocie

pierwsza rada
zawsze wrzucaj kierunkowskaz najpierw (niech sobie miga ) dopiero potem ogladaj lustrerka !!
ten ...kogo nie zauwazysz -Ty ! zauwazy twój migacz ...co da mu do myslenia !
Awatar użytkownika
lorenzen
Maniak
Maniak
Postautor: lorenzen » 18 sie 2005, 16:02

Ok Andrew się rozejrzę ... jak na razie rozumiem, że ta marka Twoim zdaniem, to nie jakiś kompletny szajs ???
<browar>

ps - hehe Mav, to może dlatego Skody mi się podobają ;), bo nie sądzę bym kiedykolwiek mógł o sobie powiedzieć z pełnym przekonaniem, że jestem znakomitym kierowcą
ps2 - thx Andrew, to wiem, choć jeszcze nawyku nie mam - po prostu mam wyobraźnię, a i statystyki wypadkowe nie są mi obce ... qźwa to mój problem, wizja jakiegoś kretyna, zza rogu wjeżdżającego w mój boczek, po czym razem ładujemy się w pobliski słup i ... harmonijka, a potem słup nas przykrywa na wieczny sen i potem już tylko <aniolek2>
Ostatnio zmieniony 18 sie 2005, 16:11 przez lorenzen, łącznie zmieniany 3 razy.
;)...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 18 sie 2005, 16:02

Ja jako kierowca mam zle doswiadczenia z kierowcami skody.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 18 sie 2005, 16:14

Skoda ------ dobry egzemplaz ...dobrym autem , tyle ze za duzo pali a za słabo jedzie , to na tyle - na razie <aniolek2>
Druga rada (trudniejsza ...znacznie ) jak chamujesz patrz w tylne lusterko , ale jak ci do dupy dwa razy wjadą ...bedziesz to miał w nawyku !! <browar>
Awatar użytkownika
lorenzen
Maniak
Maniak
Postautor: lorenzen » 18 sie 2005, 16:19

Dzięki wielkie - tylko jeszcze kliknij (albo jeśli tajemnica, szepnij proszę na priva), co za cudo mało pali, a jedzie nie słabo...
Co do drugiej rady to masz rację, z tego se nie zdawałem sprawy - i za to jeszcze większe dzięki, takie rady wzbogacają mą wiedzę najbardziej...
A może tak jakieś dobre forum dla żółtodziobów na drodze ktoś zna i by się podzielił ???
<browar>
;)...
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 18 sie 2005, 16:23

Dobry opel nie jest zły, szczegulnie w wersji silnikowej 1.6 benzyna , albo 1.7 TD
1.6 na trasie jak nie pzrekroczysz 130km/h spala w granicach 5,3 l benzyny , a po miescie około 6-6,5 l
1,7 td spala w zaleznosci od wersji isuzu , czy opel , silnik , 5,2 l lub 6,0 l ON
i to naprawde dobre sa auta , w kazdym razie lepsze od skody

Nie nabirz nawyku jezdzenia blisko prawej strony drogi (tak ucza na kursie ) bowiem gdy wyjedziesz gdzies w polskę a bedzie to noc , jak nic potracisz rowezyste , którego nie zauwazysz , jezdzac blisko osi jezdni masz wiecej czasu na reakcje i wieksze prawdopodobienstwo omieniecia takowego zwida !, a jak pojedzie cos z przeciwka , zawsze mozesz troche zjechać !
Ostatnio zmieniony 18 sie 2005, 16:26 przez Andrew, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
lorenzen
Maniak
Maniak
Postautor: lorenzen » 18 sie 2005, 16:24

Serio dzięki - o konkrety się uśmiechnę, gdy już o czymś będę poważniej myślał.
<browar> <browar> <browar>

ps - prawda tak właśnie uczą, heh na razie mnie znosi na środek, ale to wina kiepskiego panowania nad wóżkiem...
czekam z niecierpliwością na kolejne
<browar>
A jeszcze co do marek samochodów, to wybaczie że pytam o podstawy, ale do tej pory interesowałem się motmoryzacją tyle dajmy na to, co wyborami parlamentarnymi w Burkina Faso <jol>
Ostatnio zmieniony 18 sie 2005, 16:34 przez lorenzen, łącznie zmieniany 2 razy.
;)...
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 18 sie 2005, 16:25

A ja jestem zwolennikiem samochodów Hondy :D to są dopiero bryczki...
Niezawodne i to naprawde niezawodne niemieckie są niezawodne w plotkach znajomy kupił golfa nie do zdarcia i wymienia skrzynie i sprzęgło ale twardo się tej niezawodności trzyma <aniolek2>
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 18 sie 2005, 16:44

Tyle ze do golfa w kadzej stodole cos dostaniesz do hondy juz nie ! o blacharce nie wspomne , jak i czesciach które to sa jednak droższe i to duzo !! kazdy samochód jest dobry jak sie takowego dobrego kupi , ja na Opla nic nie dam sobie powiedzieć , a spzredałem ich mnustwo , mimo wszystko do dobry samochód a golf !..to gówno - po prostu <aniolek2>
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 18 sie 2005, 16:48

Mnie się tam golf nie podoba bo powoli jest bardziej pospolity niż maluch :) jeśli już nie jest :D a opel :) opel jest ok mam znajomego ktory jeździ kadetem i cztery razy licznik zamknął :D
Awatar użytkownika
lorenzen
Maniak
Maniak
Postautor: lorenzen » 18 sie 2005, 16:56

Pegaz pisze:cztery razy licznik zamknął

a co tzn. ??? że nieśmiało zapytam - heh tego nie wziąłem pod uwagę, że jeszcze slangu będę się musiał uczyć <zly3>
;)...
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 18 sie 2005, 17:03

ZAMKNAĆ LICZNIK --- CZYLI wskazówka predkosciomierz pokazuje maxymalna predkosc jaka jest wypisana na liczniku , albo owa opira sie o blokade przed zerem ! ja zamykam licznik w eclipsie , ma na liczniku 240 km/h i tyle jedzie ! , ale co ma znaczyc 4x ? to juz kolega musi wytłumaczyc
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 18 sie 2005, 19:15

No - chyba - 4 razy jechal z maksymalna predkoscia, zakladajac np, ze podczas jednej trasy liczy sie jako 1 raz...?
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
lorenzen
Maniak
Maniak
Postautor: lorenzen » 18 sie 2005, 19:24

Hmmm... albo gość jechał z poczwórną max. prędkością <pijak>
a jeszcze z innej beczki, to może ktoś z Was zna stronkę z podstawowymi informacjami o samochodach w ogóle np. co to i jakie ma znaczenie pojemność silnika, jego moc, rodzaj etc. i mógłby podać jej namiary???
Z góry dzięki <browar>
;)...
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 19 sie 2005, 09:11

Nie znam ! wszystko mam w głowie <browar>
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 19 sie 2005, 11:43

Pegaz pisze:A ja jestem zwolennikiem samochodów Hondy to są dopiero bryczki...

No to tutaj zgadzamy sie w 100% <browar>

Co do rad:
- generalnie nawet za dnia jak sie jezdzi po mniejszych drogach to trzeba srodkiem walic. Nie ma co sie meczyc bokiem (oczywiscie dotyczy to drog gdzie nei ma pasow)
- Jak na autobahnie chcesz goscia wyprzedzic a jedzie lewym pasem to daj kierunkowskaz w lewo to jak zauwazy to zjedzie na prawy pas. Wersja na hama to podjechanie tak blisko tylu samochodu ze mu sue rure wydechowa zatyka zdezakiem ;) Albo miganie dlugimi
- nie przekraczaj ograniczenia predkosci wiecej niz 2krotnie (za 3krotne przekroczenie policja ma prawo z miejsca prawko zabrac bez punktow)
- zawsze ostrzegaj innych kierowcow przed policjantami odpowiednim mrugnieciem :D
- jak jedziesz na trasie to jedz swoim tempem - nie zwazaj na wygode innych. Np bez sensu jest zjezdzac na autobahnie na wolniejszy pas i przez to hamowac (bo tam np jedzie tir) tylko po to bo jakis maniak ci z tylu zderzak prawie rysze
- jak wchodzisz w zakret to nie trzymaj sprzegla tylko jedz na biegu. Dociazy to przednia os i samochod bedzie bardziej sterowny. W 2/3 zakretu czy w polowie (jakos tak to bylo) dodaj gazu co tez zwiekszy przyczepnosc.
- na autostradach we Francji i w malych wiochach w Polsce kierunkowskaz w lewo wcale nie oznacza ze klient chce skrecic w lewo (bo moze np skrecac w prawo). Analogicznie z kierunkowskazem w prawo
- przed wyprzedzaniem tira na autostradzie dobrze jest czasem swaitlami mrugnac coby nagle nie zjechal w bok
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 19 sie 2005, 11:57

Andrew pisze:to juz kolega musi wytłumaczyc

Przepraszam za zamieszanie powstałe z mojej winy :D heh mialem na myśli nie prędkościomierz tylko czterokrotnie licznik kilometrów od nowa się kręci co znaczy że zrobił tym samochodem ponad 400 tyś kilometrów jak na bardzo stare auto niezły wynik :)

Wróć do „Wszystkie inne tematy”