Zacznijmy od mej ulubionej Sagi o Wiedźminie Sapkowskiego:
"(..)Wiedzcie, mój panie wiedźminie - podjął po chwili prefekt - że ja poprzysiągłem sobie, że na tym terenie zapanuje prawo. Za wszelką cenę i wszelkimi metodami, per as et nefas. Bo prawo to nie juryaprudencja, nie gruba książka pełna paragrafów, to nie filozoficzne traktaty, nie naburmuszone brednie o sprawiedliwości, nie wyświechtane frazesy o moralności i etyce. Prawo to bezpieczne drogi i gościńce. To miejskie zaułki, którymi można spacerować nawet po zachodzie słońca. To zajazdy i karczmy, z których można wyjść do wychodka zostawiając sakiewkę na stole, a żonę przy stole. Prawo to spokojny sen ludzi pewnych, że zbudzi ich pianie kura, a nie czerwony kur! A dla tych, co prawo łamią - stryczek, topór, pal i czerwone żelazo! Kara, odstraszająca innych. Tych, którzy prawo łamią, należy chwytać i karać. Wszelkimi dostępnymi środkami i metodami... (..)"
Wieża Jaskółki
"(..)Nie drażnij mojego kota - powiedział adwokat, uspokajając zwierzątko głaskaniem. - Poruszyło cię nazwanie kolegą? Przecież to prawda. Ja też jestem wiedźminem. Ja też wybawiam ludzi od potworów i od potwornych kłopotów. I też robię to za pieniądze.
- Są pewne różnice - mruknął Geralt, wciąż pod nieprzyjaznym wzrokiem kocura.
- Są - zgodził się Codringher. - Ty jesteś wiedźminem anachronicznym, a ja wiedźminem nowoczesnym, idącym z duchem czasu. Dlatego ty wkrótce będziesz bezrobotny, a ja będę prosperował. Strzyg, wiwern, endriag i wilkołaków wkrótce nie będzie już na świecie. A censored będą zawsze.
- Przecież ty wybawiasz od kłopotów właśnie głównie censored, Codringher. Mających kłopoty biedaków nie stać na twoje usługi.
- Na twoje usługi biedaków nie stać również. Biedaków nigdy nie stać na nic, dlatego właśnie są biedakami.
- Niesłychanie to logiczne. A odkrywcze, że aż dech zapiera.
- Prawda ma to do siebie, że zapiera. A właśnie prawdą jest, że bazą i ostoją naszych profesji jest censored. Z tym, że twoje jest już prawie reliktem, a moje jest realne i rosnące w siłę.(..)"
Czas pogardy
"(..)Ja jestem spokojna. A zemsta? Odpowiedz mi: dlaczego nie? Dlaczego mam rezygnować z zemsty? W imię czego? Wyższych racji? A cóż wyższego nad porządek rzeczy, w którym złe uczynki są karane? Dla ciebie, filozofie i etyku, zemsta to czyn nieladny, naganny, nieetyczny, wreszcie bezprawny. A ja pytam: gdzie kara za zło? Kto ma ją stwierdzić, orzec i wymierzyć? Kto? Bogowie, w których nie wierzysz? Wielki demiurg-stwórca, którym postanowiłeś bogów zastąpić? A może prawo? Może nilfgaardzka sprawiedliwość, cesarskie sądy, prefekci? Ty naiwny starcze!
- A więc oko za oko, ząb za ząb? Krew za krew? A za tę krew, następna krew? Morze krwi? Chcesz świat we krwi utopić? Naiwna, skrzywdzona dziewczyno? Tak chcesz walczyć ze złem, wiedźminko?
- Tak. Właśnie tak! Bo ja wiem, czego Zło się lęka. Nie etyki twojej, Vysogoto, nie kazań, nie moralnych traktatów o poczciwym życiu. Zło bólu się lęka, kalectwa, cierpienia, śmierci wreszcie! Zranione Zło wyje z bólu jak pies! Tarza się na podłodze i kwiczy, patrząc, jak krew chlusta z żył i arterii, widząc sterczące z kikutów kości, widząc kiszki wypełzające z brzucha, czując, jak wraz z zimnem nadchodzi śmierć. Wtedy i tylko wtedy Złu włosy dęba stają na łbie i wrzeszczy wtedy Zło: "Litości! Żałuję za grzechy! Dobre już będę i poczciwe, przysięgam! Tylko ratujcie, zatamujcie krew, nie dajcie podle sczeznąć!"
- Tak, pustelniku. W taki sposób zwalcza się Zło! Jeśli Zło chce wyrządzić ci krzywdę, zadać ci ból - uprzedź je, najlepiej wtedy, gdy Zło się nie spodziewa. Jeśli zaś nie zdołałeś Zła uprzedzić, jeśli zostałeś przez Zło skrzywdzony, to odpłać mu! Dopadnij, najlepiej wtedy, gdy już zapomniało, gdy czuje się bezpieczne. Odpłać mu w dwójnasób. W trójnasób. Oko za oko? Nie! Oboje oczu za oko! Ząb za ząb? Nie! Wszystkie zęby za ząb! Odpłać Złu! Spraw, by wyło z bólu, by od tego wycia pękły mu gałki oczne. I wtedy, popatrzywszy na podłogę, możesz śmiało i pewnie powiedzieć: to, co tutaj leży, już nie skrzywdzi nikogo, nikomu nie zagrozi. Bo jak może komuś zagrozić, nie mając oczu? Nie mając obu rąk? Jak może skrzywdzić, gdy jego flaki włóczą się po piachu, a jucha w ten piach wsiąka?(..)
Wieża Jaskółki
Wasze ulubione literackie cytaty....
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Wasze ulubione literackie cytaty....
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
- Nikt nie każe Ci iść dalej – powiedział – Można przez całe życie siedzieć i czekać na śmierć.To też jest godne,jest honorowe,może być przyjemne,jeśli ktoś potrafi czerpać z tego przyjemność.Nikt nigdy nie powiedział,że tylko jak się idzie naprzód,to dopełnia się los człowieka.Można korzystać z chwili,można sobie popijać winko czy wódkę.Można tak siedzieć aż do śmierci...i nikt nie ma prawa zarzucić komukolwiek,że robi źle,że to nie tak,że powinno się robić inaczej.To nie jest niczyja sprawa.Można siedzieć i czekać...Wszystko w jak najlepszym porządku.Robisz dobrze,robisz jak chcesz,co chcesz.Bo nie ma idealnej recepty na życie.Każda recepta jest dobra.Każdy może robić,co chce i nie będzie żadnych pretensji.Każdy jednak...każdy może wstać i ruszyć dalej.Można siedzieć i czekać,co przyniesie los, można też pójść za najbliższy róg i zobaczyć,czy tam jest coś ciekawego.Każdy może ruszyć dalej i w tym wypadku również nikt nie może mieć żadnych pretensji.
"Achaja" Andrzeja Ziemiańskiego, niestety nie pamiętam, który tom.
S.
"Achaja" Andrzeja Ziemiańskiego, niestety nie pamiętam, który tom.
S.
Wejdź we mnie falą wpłyń we mnie
Pod serce dojdź az do krzyku
Krwi potem spokój wróć znurzeniem
Półsennie niech płynie w żyłach ...
Pod serce dojdź az do krzyku
Krwi potem spokój wróć znurzeniem
Półsennie niech płynie w żyłach ...
Z dobrze znanych "Szewców" Witkacego... niekoniecznie moje ulubione, ale interesujące
:
"ludzkości nie ma - są tylko robaki w serze, który jest też kupą robaków"
"głupie żarty: niegodne lewego półpaznokcia małego palca prawej nogi Gnębona Puczymordy"
"niepewność pańska jest dla mnie rezerwuarem nektaru najwyuzdańszej, płciowej, samiczkowatej-bebechowato-owadziej rozkoszy"
"odpowiadaj, (...), bo ci ośrodek sumienia sparaliżuję fluidem skupionej we mnie woli milionów"
"boli mnie ten banał jak rozapalone żelazo w kiszce odchodowej"
(i już delikatniejsze...)
Lord of the Rings:
"Często tak bywa, (...), gdy jakiś skarb znajdzie się w niebezpieczeństwie: ktoś musi się go wyrzec, utracić, by inni mogli go zachować."
Lalka:
"Znam ten kamień; siedzieliśmy wtedy oboje na nim i patrzyliśmy to na rzekę, to na obłoki, których bieg niepowrotny uczył nas, że tak ucieka szczęście"
(na razie więcej mi się nie chce... może innym razem)
"ludzkości nie ma - są tylko robaki w serze, który jest też kupą robaków"
"głupie żarty: niegodne lewego półpaznokcia małego palca prawej nogi Gnębona Puczymordy"
"niepewność pańska jest dla mnie rezerwuarem nektaru najwyuzdańszej, płciowej, samiczkowatej-bebechowato-owadziej rozkoszy"
"odpowiadaj, (...), bo ci ośrodek sumienia sparaliżuję fluidem skupionej we mnie woli milionów"
"boli mnie ten banał jak rozapalone żelazo w kiszce odchodowej"
(i już delikatniejsze...)
Lord of the Rings:
"Często tak bywa, (...), gdy jakiś skarb znajdzie się w niebezpieczeństwie: ktoś musi się go wyrzec, utracić, by inni mogli go zachować."
Lalka:
"Znam ten kamień; siedzieliśmy wtedy oboje na nim i patrzyliśmy to na rzekę, to na obłoki, których bieg niepowrotny uczył nas, że tak ucieka szczęście"
(na razie więcej mi się nie chce... może innym razem)
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
- Sir Charles
- Weteran

W tym momencie przychodzi mi do glowy jeden:
"Świeta Polska, cierpiaca i mężna. Polskosc święta, zapita, censored, sprzedajna, z gębą wypchaną frazesem, antysemicka, antyniemiecka, antyrosyjska, antyludzka. Pod obrazkiem Najświętszej Panienki. Pod stopami mlodych oenerowcow i starych pulkownikow. Święta polskosc pod knajpa i kasa. Tępe pyski granatowych policjantow. Lisie mordy szmalcownikow. Okrutne twarze stalinowcow. chamskie geby Marca. Przerazone geby Sierpnia. Pyszalkowate geby Grudnia. Swieta polskosc, ktora sie osmielial nazywac Polske Chrystusem Narodow, a hodowala szpiclow i donosicieli, karierowiczow i ciemniakow, oprawcow i lapownikow, ksenofobie podniosla do rangi patriotyzmu, u obcych klamek sie wieszala, skladala wiernopoddancze pocalunki na dloniach tyranow. Ta ostatnia proba byla potrzebna! Nieodzowna. Blogoslawiona. Moze wreszcie teraz Polska zrozumie, ze lajdactwa i swietosc w jednym stoja domu, takze i tutaj, nad Wislą, jak wszędzie na calym bozym swiecie!"
Szczypiorski <uklony>
"Świeta Polska, cierpiaca i mężna. Polskosc święta, zapita, censored, sprzedajna, z gębą wypchaną frazesem, antysemicka, antyniemiecka, antyrosyjska, antyludzka. Pod obrazkiem Najświętszej Panienki. Pod stopami mlodych oenerowcow i starych pulkownikow. Święta polskosc pod knajpa i kasa. Tępe pyski granatowych policjantow. Lisie mordy szmalcownikow. Okrutne twarze stalinowcow. chamskie geby Marca. Przerazone geby Sierpnia. Pyszalkowate geby Grudnia. Swieta polskosc, ktora sie osmielial nazywac Polske Chrystusem Narodow, a hodowala szpiclow i donosicieli, karierowiczow i ciemniakow, oprawcow i lapownikow, ksenofobie podniosla do rangi patriotyzmu, u obcych klamek sie wieszala, skladala wiernopoddancze pocalunki na dloniach tyranow. Ta ostatnia proba byla potrzebna! Nieodzowna. Blogoslawiona. Moze wreszcie teraz Polska zrozumie, ze lajdactwa i swietosc w jednym stoja domu, takze i tutaj, nad Wislą, jak wszędzie na calym bozym swiecie!"
Szczypiorski <uklony>
soul of a woman was created below
Dodam pare cytatów od siebie, nie chce mi sie w książce szukać po polsku, więc zapodam po angielsku (na pewnej stronce były podane najlepsze z opisami sytuacji), zresztą tak nawet lepiej brzmią (cytaty te są z Dragonlance "Kuźnia Dusz"):
Death floats in the air, creeps through the window, comes in with the hand-shake of a stranger. If we stop living because we fear death then we have already died.'"
(Raistlin telling Caramon why he'll risk his life for the Test)
"'You break your promise!' Fistandantilus snarled. 'What honor is this?'
'Am I a Solamnic knight, to concern myself with honor?' Raistlin asked"
(During the Test)
"'The metal withstood the fire,' Par-Salain replied gravely, 'and came out tempered and true, with a fine cutting edge.'" (o Raistlinie po przejściu próby)
"I will do this. Nothing in my life matters except this. No moment of my life exists except this moment. I am born in this moment, and if I fail, I will die in this moment."
(Raistlin's thoughts as he stares at the words I, Magus and prays he will pass the test)
wersja polska tego ostatniego:
"Dokonam tego. Poza tym nic się w moim życiu nie liczy. Poza tą chwilą nie istnieje inna w moim życiu. Oto chwila moich narodzin, a jeśli poniosę klęskę, także chwila mojej śmierci"
Death floats in the air, creeps through the window, comes in with the hand-shake of a stranger. If we stop living because we fear death then we have already died.'"
(Raistlin telling Caramon why he'll risk his life for the Test)
"'You break your promise!' Fistandantilus snarled. 'What honor is this?'
'Am I a Solamnic knight, to concern myself with honor?' Raistlin asked"
(During the Test)
"'The metal withstood the fire,' Par-Salain replied gravely, 'and came out tempered and true, with a fine cutting edge.'" (o Raistlinie po przejściu próby)
"I will do this. Nothing in my life matters except this. No moment of my life exists except this moment. I am born in this moment, and if I fail, I will die in this moment."
(Raistlin's thoughts as he stares at the words I, Magus and prays he will pass the test)
wersja polska tego ostatniego:
"Dokonam tego. Poza tym nic się w moim życiu nie liczy. Poza tą chwilą nie istnieje inna w moim życiu. Oto chwila moich narodzin, a jeśli poniosę klęskę, także chwila mojej śmierci"
The one thing, that guarantees our freedom and independence, is responsibility.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
If we stop living because we fear death then we have already died.
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
If we stop living because we fear death then we have already died.
- unlucky_sink
- Maniak

- Weteran

"Myśli, których się nie zdradza, ciążą nam, zagnieżdżają się, paraliżują nas, nie dopuszczają nowych i w końcu zaczynają gnić. Staniesz się składem starych śmierdzących myśli, jeśli ich nie wypowiesz".
Schmitt "Oskar i Pani Róża"
"Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Nie ma nic bardziej fałszywego. Im bardziej oczy nie widzą, tym bardziej sercu żal- tych uczuć, które staramy się w sobie stłumić, o których chcemy zapomnieć".
"Najsilniejsza jest taka miłość, która nie walczy ze swoją słabością".
Paulo Coelho "11 minut"
Schmitt "Oskar i Pani Róża"
"Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal. Nie ma nic bardziej fałszywego. Im bardziej oczy nie widzą, tym bardziej sercu żal- tych uczuć, które staramy się w sobie stłumić, o których chcemy zapomnieć".
"Najsilniejsza jest taka miłość, która nie walczy ze swoją słabością".
Paulo Coelho "11 minut"
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
- unlucky_sink
- Maniak

Sir Charles pisze:Pytasz o to w kontekscie powyzszego, przytoczonego przeze mnie cytatu? usmiech
szukam jakiejś dobrej książki i myślę że możesz trafić w mój gust
"Mężczyzna kolo 30 czy 40 nie wiąże się z mlodszą kobietą dla jej jędrnego ciala i przeklutego języka. To czysta propaganda. Wiąże się z nią, by móc stać się tym,kto spieprzy jej życie." T. Parsons
- Sir Charles
- Weteran