Do "apostołów" seksualnego relatywizmu...

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

vraiment
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: vraiment » 02 sty 2006, 23:51

dlatego wziąłem "moralność" w cudzysłów - praworządność? ja właśnie (pisałem) o tym :)
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 03 sty 2006, 00:00

TedBundy pisze:co masz do francuskiego i niemieckiego modelu "welfare state"????

no wlasnie, na szczescie teraz te spoleczenstwa budza sie ze snu, lecz zbieraja plony swojego "welfare state". wyswiechtany przyklad potomkow emigrantow we francji, gdy panstwo opiekuncze zamiast pracy (liberalizacja prawa pracy jak w stanach zjednoczonych) dawalo im zasilki. stazenie sie spoleczenstwa, rozleniwienie, zaleznosc...

a co do "welfare state". Ted, koniecznie musisz to przeczytac:
http://www.republika.pl/kapitalizm/utopia.html

[ Dodano: 2006-01-03, 00:15 ]
TedBundy pisze:Im więcej tam było liberalizmu, tym bardziej narody popadały w nędzę...a bogacili się nieliczni, związani z obozem reakcji.

muwie poraz kolejny, to niejest liberalizm!!!
jesli powstala tam nowa silna wladza rzadna pieniedzy, to na pewno niezalezalo jej na liberalizacji gospodarki, a na oligarchizacji.
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 03 sty 2006, 07:24

A ja sie zastanawiam, czy to samo by Ci Ted przeszkadzalo, gdybys to Ty byl ten madry, piekny i bogaty?
Moralnosc, to temat zastepczy, jak dla mnie. Nie ma tu ona nic do rzeczy. Kazdy sam powinien martwic sie o wlasna.
Zwykle, kiedy ludzie tak na cos napadaja (tu na media, rozpasanie mlodziezy itd), bierze sie to z ich kompleksow i skrywanej zazdrosci.
Dlaczego tak Was to kluje w oczy? Nie rozumiem takiej nagonki i radykalizmu... .Ale coz, kazdy swoje problemy rozwiazuje inaczej <browar>
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Awatar użytkownika
frer
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: frer » 03 sty 2006, 08:14

krackowiaczek pisze:japonia, niemcy... wymieniac dalej?

W Japonii zbombardowali pare miast i tyle. W polsce niemcy niszczyli co tylko mogli. Nie zapomnijmy też, że bracia kapitaliści sprzedali nas stalinowi. To chyba najlepiej podkreśla ideologie kapitalizmu.

vraiment pisze:Frer - nie czytałem całości, przyznaje, może i błąd, ale o mało nie spadłem z fotela. TY WIERZYSZ W TO CO PISZESZ?

Brednie, po prostu nie wierzę, kto ci tego nawtykał do głowy?

Podaj jakiś argument, że tak nie jest. Powiedzieć "brednie" to ja też moge i co z tego. Jak chcesz przekonać innych, że tak nie jest to podaj logiczne i konkretne argumenty.

vraiment pisze:Owszem, komunizm faktycznie dokonał wiele, nikt nie zaprzeczy. Dlatego jesteśmy kim jesteśmy, Polaczkami z kompleksami którzy nie potrafią wziąć się za siebie i ruszyć się do konkretnej roboty, ale narzekać... ooo... tu prowadzimy.

To nie zasługa komuny, bo polacy są "polakami" już od paru stuleci i takie cechy jakie mamy nie wykształciły się przez kilkadziesiąt lat komuny. Te cechy były już w społeczeństwie od dawna, a po wprowadzeniu debilokracji (bo ja bym tego demokracją nie nazwał) tylko najgorszy element społeczny się obłowił rozkradając polske.

vraiment pisze:Komunizm, jak każdy totalitarny system był chory do szpiku kości i tylko twój młody wiek może usprawiedliwiać twój hymn pochwalny. Nie było nigdy komunizmu w Polsce? Chłopie! Poczytaj o represjach, a najlepiej popytaj swoich dziadków (no chyba że mieli czerwone książeczki) jakie piekło na ziemi przechodzili za chęć bycia porządnymi ludźmi, to co piszesz to właśnie propaganda.

Jakie represje, jeśli ktoś chciał obalać władze to nic dziwnego, że był represjonowany. Czy teraz jest inaczej?? Spróbuj wyjść na ulice z zamiarem obalenia władzy i zmiany ustroju to zaraz cię zastrzelą albo wpakują do więzienia. Zmieniło się tyle, że kiedyś lali strajkujących górników, a teraz pielęgniarki.

vraiment pisze:Wykształciła, piszesz. Raczej wyprała im mózgi, zmieniła mentalność, za co wciąż płacimy najwyższą cenę. Całe to pokolenie które wtenczas żyło musi wymrzeć by stało się na powrót normalnie.

Ja mówie o "wykształceniu" w sensie naukowym. Ilu mamy profesorów czy doktorów którzy kształcili się za komuny. Większość polityków prawicy zawdzięcza wykształcenie komunie. Nawet pan Tusk się chwalił jak to był biedny, jak ciężko musiał pracować, ale jakoś studia skończył wtedy, a w prawdziwym kapitalizmie to na studia nie byłoby go stać w ogóle. Na dodatek teraz planowali żeby zrobić płatne studia chociaż sami za darmo studiowali.

vraiment pisze:Bo wtedy im się żyło lepiej, smutna prawda jest taka, że wtedy każda miernota była kimś, zwykły robol z palcem w nosie był personą a teraz musisz się postarać by zasłużyć.

Ta tylko jakoś w kapitalizmie majątków podorabiali się drobni geszefciarze, którzy robili przekręty na czym się dało. Teraz wystarczy popatrzeć na obecną klase polityczną czy biznesową. Większość to ludzie niewiadomo skąd, nagle zdobyli wielkie majątki, poprzejmowali firmy państwowe za grosze dzięki kolesiom którzy doszli do władzy itp. Jeśli coś takiego oznacza w twoim przekonaniu słowo "zasłużyć" to żal mi ciebie.

vraiment pisze:Ale tak jest prawidłowo, tak powinno być. Zobacz ile u nas kombinatorstwa, cwaniactwa i złodziejstwa! A niby skąd się to wzięło? Z dawnych dobrych czasów.

Kombinowanie może tak, ale to robi się nawet w krajach zachodnich, tyle że u nas uznaje się to za norme. Co do złodziejstwa to za komuny jednego dyrektora zakładów mięsnych skazali na kare śmierci za okradanie firmy czyli tym samym państwa. Teraz "biznesmeni" robią przekręty i kradną na miliony, ale ich nikt nie ruszył i nie rusza, bo to kolesie władzy i tak wygląda kapitalizm. Nawet nie ma przepadku mienia, bo to prawny "relikt komunizmu". Teraz ukradniesz pare milinów, nawet jeśli pójdziesz do paki to wyjdziesz po paru latach i się cieszysz kasą.

vraiment pisze:Że żyli dzięki komunie... cholera... rozwaliłeś mnie... zapytaj ich, czy byli z tego powodu szczęśliwi... wiesz... czasem uszczęśliwianie na siłę nie jest najlepszym pomysłem. Zamkniesz mnie do obozu pracy, będziesz żywił... po latach wypuścisz... mam ci być za to dozgonnie wdzięczny? Buhaha...

Nie zapomnij, że to jednak komunistyczna rosja wypędziła z polski niemców, że to oni chociażby uratowali kraków przed zniszczeniem podobnym do tego w warszawie. Tak naprawde zachód miał nas w dupie. Coprawda dla Rosji i tak byliśmy pionkiem w grze tylko, ale przynajmniej udało się polske odbudować.

krackowiaczek pisze:jesli winicie kapitalizm i wielkie korporacje za glod w krajach trzeciego swiata to jestescie w bledzie. to wlasnie wina interwencjonizmu; wprowadzenia ograniczen dla eksportu towarow rolnych z tych krajow, do krajow wyzej rozwinietych.

Wszystko ładnie, tylko gdy w Afryce panował głód (który zresztą panuje do dziś) to amerykanie wysypywali do morza zboże, bo mieli go zadużo i ceny leciały na łeb na szyje w dół. Więc woleli "ustabilizować" swoją gospodarke niż pomóc innym. Kolejny przykład kapitalizmu.

krackowiaczek pisze:jesli idiota niepotrafi zarobic pieniedzy, to niedajmy mu ich bo niebedzie umial ich wydac - to do socjalistow

Lepiej odrazu może takiego uznać za "niższą" rase i strzelić mu w łeb??

Miltonia pisze:Zwykle, kiedy ludzie tak na cos napadaja (tu na media, rozpasanie mlodziezy itd), bierze sie to z ich kompleksow i skrywanej zazdrosci.

Czy jeśli ktoś kogoś zabije i będe nazywał go mordercą zasługującym na śmierć to znaczy, że mam kompleksy i mu zazdroszcze??

[ Dodano: 2006-01-03, 08:20 ]
Acha i przy okazji dam linka do artykułu z pewną wypowiedzią arcybiskupa Ziółka na końcu:
http://fakty.interia.pl/news?inf=702104

"skłonność świata do gloryfikowania i absolutyzowania miłości pożądania odwróciła hierarchię wartości".
The one thing, that guarantees our freedom and independence, is responsibility.

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

If we stop living because we fear death then we have already died.
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 03 sty 2006, 08:22

frer pisze:
Miltonia pisze:]Zwykle, kiedy ludzie tak na cos napadaja (tu na media, rozpasanie mlodziezy itd), bierze sie to z ich kompleksow i skrywanej zazdrosci.

Czy jeśli ktoś kogoś zabije i będe nazywał go mordercą zasługującym na śmierć to znaczy, że mam kompleksy i mu zazdroszcze??

Hmmm, przy takich porownaniach nie ma raczej o czym i jak dyskutowc... .Ale tylko potwierdziles to, co napisalam, dziekuje <brawo1>

Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 03 sty 2006, 09:18

Miltonia pisze:Moralnosc, to temat zastepczy, jak dla mnie. Nie ma tu ona nic do rzeczy. Kazdy sam powinien martwic sie o wlasna.
Zwykle, kiedy ludzie tak na cos napadaja (tu na media, rozpasanie mlodziezy itd), bierze sie to z ich kompleksow i skrywanej zazdrosci.

bo staram się patrzeć perspektywicznie. Globalnie. W perspektywie nie miesiąca, ale kilku lat. Bo staram się patrzeć dalej niż koniec własnego nosa. Bo wiem, że takie zachowania prędzej czy później doprowadzi do tego, że wszyscy obudzimy się z ręką w nocniku, bo w zarodku nie udało się rozwiązać ważkich i palących problemów..Potem może być już za późno...Kompleksów, zazdrości????? Z jakiego powodu? Że siedzę w problematyce mediów? Że widzę problemy, które inni bagatelizują???? o Boże...to rzeczywiście konstruktywny argument z Twej strony.... :>
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 03 sty 2006, 09:26

vraiment pisze:Frer - nie czytałem całości, przyznaje, może i błąd, ale o mało nie spadłem z fotela. TY WIERZYSZ W TO CO PISZESZ?

Brednie, po prostu nie wierzę, kto ci tego nawtykał do głowy?

Owszem, komunizm faktycznie dokonał wiele, nikt nie zaprzeczy. Dlatego jesteśmy kim jesteśmy, Polaczkami z kompleksami którzy nie potrafią wziąć się za siebie i ruszyć się do konkretnej roboty, ale narzekać... ooo... tu prowadzimy.

Komunizm, jak każdy totalitarny system był chory do szpiku kości i tylko twój młody wiek może usprawiedliwiać twój hymn pochwalny. Nie było nigdy komunizmu w Polsce? Chłopie! Poczytaj o represjach, a najlepiej popytaj swoich dziadków (no chyba że mieli czerwone książeczki) jakie piekło na ziemi przechodzili za chęć bycia porządnymi ludźmi, to co piszesz to właśnie propaganda.

Wykształciła, piszesz. Raczej wyprała im mózgi, zmieniła mentalność, za co wciąż płacimy najwyższą cenę. Całe to pokolenie które wtenczas żyło musi wymrzeć by stało się na powrót normalnie. Nie pamiętasz PRLu, co najwyżej znasz go z opowiadań. O zgrozo, o socjaliźmie mówi z tęskotą coraz więcej ludzi, najczęściej starszych ludzi, ale wiesz czemu? Bo wtedy im się żyło lepiej, smutna prawda jest taka, że wtedy każda miernota była kimś, zwykły robol z palcem w nosie był personą a teraz musisz się postarać by zasłużyć. Ale tak jest prawidłowo, tak powinno być. Zobacz ile u nas kombinatorstwa, cwaniactwa i złodziejstwa! A niby skąd się to wzięło? Z dawnych dobrych czasów.

Że żyli dzięki komunie... cholera... rozwaliłeś mnie... zapytaj ich, czy byli z tego powodu szczęśliwi... wiesz... czasem uszczęśliwianie na siłę nie jest najlepszym pomysłem. Zamkniesz mnie do obozu pracy, będziesz żywił... po latach wypuścisz... mam ci być za to dozgonnie wdzięczny? Buhaha...

No chyba że ten facet z łopatą... on by się z tobą zgodził.

kto ma kompleksy , chyba Ty i dlatego musisz sie kształcić by sie ich pozbyc !i tak samo jak frer mozesz tylko o komunizmie i tamtych czasach pisac , z zasłyszenia ! i to tego złego na dodatek .
Jak by nie było komunizm wybudował całe miasta i przemysł w Polsce , zas Twój piekny kapitalizm ten przemysł zniszczył a zas taki ktos jak ty bedzie pitolił iż jest to dobre !
pozadny człowiek , przechodził piekło ? czas na leki vraiment.
Miernota ! ludzi nazywasz miernotami ??? wzieło sie to z komunizmu ? u Ciebie na bakier jak widac jest z historią , panie doktorze <aniolek2>
Tak byli szczesliwi i nie pisze o sobie , ani nawet o moich rodzicach , tylko ogulnie , kto chciał i nie był wrogiem systemu , jezdził na zagraniczne wczasy (do dzis mam paszpotrt kolegi który to po otwarciu rozwija sie niczym wachlaż do samej ziemi, bo tyle w nim wiz powklejanych )to za czasów komuny zwiedził całą europę , dzis go na to nie stać ! to tak a propo , co z tego ze dziś wolno , jak ludzi nie stać ?
A ty byłes w takim jak to zwiesz obozie pracy ? nie wiec skad te madrosci ?
Komunizm nie był dobry , ale też nie był zły ,a jzu na pewno nie tak jak to piszesz !

To dzis masz obuz pracy , pracodawca bowiem jest pepkiem swiata !
a element zawsze był i bedzie , po co go wiec wytykać i przedstawiac jako jedyną i słuszną prawde o komunizmie . To komunizm wykształcił ludzi ...dobrze wykształcił !Dzis kogo z tych biednych stac bedzie na studia ? no tak ale tak byc musi , ty bedziesz doktorem bo ciebie stac ! i to jest słuszne !

frer pisze:Skąd to możesz wiedzieć. Jeśli twój syn ma naprawde 17 lat to ja jestem niewiele ponad 2 lata starszy od niego. Jak widze jestem przeciwieństwem większości społeczeństwa, bo nawet nie pije i nie pale, ale widze co robią inni. Większość osób pije, pali papierosy, imprezują całymi nocami, jarają maryche, albo ćpają, a ich rodzice mają ich za dobrych i grzecznych synków i córeczki którzy nigdy by czegoś takiego nie robili. Jak ktoś chce to potrafi zadbać o pozory nawet przed rodziną.

jak bedziesz rodzicem to zrozumiesz skąd
ja pale syn nie , wychodzi wrecz z pokoju , ale też co zas złego w paleniu ? piciu ? od 1,5 roku wychodzi z kolegami do lokali , tam pił piwo bo pozwalałem , pił tyle ile trzeba , jedno ! nigdy nie przyszedł pijany jak i jego towazystwo , do domu wraca jak wychodzi o 24;00 , 2;00 i wszystko gra nie wypatrzył sie choć przebywajac w na zewnatrz o takich porach zapewne widuje ten element o którym piszesz , i co z tego ! ma własny rozum , w tygodniu jest zajety , nauką , jak i dodatkowa nauka , jezyki obce , sam wybrał takie a nie inne zajecia , nie pod naciskiem rodzica ja tylko płace z jego nauke , zaś on chce sie uczyc , wiec nie pisz mi o pozorach , bo to znowu margines . <browar>
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 03 sty 2006, 09:40

Ted, a w jaki sposob siedzisz w problematyce mediow? Bo sie nimi interesujesz?? No prosze Cie... .Chetnie bys sobie popisal w kazdej pewnie gazetce, byleby dobrze placili. Czy sie myle? Nie sadze. Mysle, ze z taka zajadloscia krytykujesz media, bo nie korzystasz z ich wplywu, a chcialbys. Wplywu i pieniedzy.
Zacznij pisac w czyms co sie kupuje, zarabiaj na tym. Albo krytykuj jako osoba niezainteresowana praca w mediach. Wtedy bedziesz bardziej wiarygodny w swoim oskarzaniu. Teraz to wyplywa, jak dla mnie, z czystej zawisci.

Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 03 sty 2006, 09:45

Miltonia pisze:. Teraz to wyplywa, jak dla mnie, z czystej zawisci.

cos w tym jest !... zastanawia mnie jaką krzywde, i kto musi człowiekowi wyżądzic by pisał, to co pisze
i mam dwie refleksje
Kobieta , tak Ona potrafi tak "skrzywdzic"
Człowiek nie wykształcony a bogaty ...to booli szczegulnie wykształconego jednak któremu sie ciagle nie układa ! <browar>
Tedi ...na wszystko przyjdzie czas , słowem wszystko sie zmienia , tylko musisz uwierzyc w ludzi !! z takim nastawieniem jakie tu wyrazasz , startujesz z drugiej pozycji <browar>
Co dasz z siebie , los odda ci z nawiazką , cierpliwosci
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 03 sty 2006, 10:45

Miltonia pisze:Ted, a w jaki sposob siedzisz w problematyce mediow? Bo sie nimi interesujesz?? No prosze Cie...

bo w nich pracuję.

Miltonia pisze:Chetnie bys sobie popisal w kazdej pewnie gazetce, byleby dobrze placili

za cenę zrobienia z siebie szmaty? Nie jestem medialną prostytutką. Dlatego właśnie w Polsce ten chlubny zawód zaufania społecznego tak zszedł na psy. To już nie Dziennikarze - to kelnerzy informacji...

Miltonia pisze:Mysle, ze z taka zajadloscia krytykujesz media, bo nie korzystasz z ich wplywu, a chcialbys. Wplywu i pieniedzy.

Płytkie rozumowanie, jeżeli sądzisz, że moja krytyka wynika z tego, że nie przyssałem się do medialnego cycka i nie ciągnę z niego dużej forsy....Zupełnie nie o to chodzi.

Miltonia pisze:Zacznij pisac w czyms co sie kupuje, zarabiaj na tym. Albo krytykuj jako osoba niezainteresowana praca w mediach. Wtedy bedziesz bardziej wiarygodny w swoim oskarzaniu. Teraz to wyplywa, jak dla mnie, z czystej zawisci.

już pisałem na forum, że odchodzę z zawodu w stronę PR. Oczywiście z zawodu, a nie z publicystyki:)
Nie każdego dziennikarza można kupić. Przyjmij to za aksjomat....

Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 03 sty 2006, 11:09

Ted, to juz tak rozumujac, dziennikarzem jest tylko ten, ktory pisze sam dla siebie i nikt go nie czyta, nikt nie placi tez za jego prace.

A PR, ktory akurat dobrze znam, to juz z pewnoscia samo dno dziennikarstwa i najwieksze manipulowanie faktami. Chyba dosc malo znasz swiat mediow... .

Przepraszam, ale troszke smiech mnie ogarnia na Twoje idealistyczne, malo realistyczne i zupelnie kosmiczne podejscie. Rozumiem chec zmiany swiata, ale zeby to osiagnac, choc na mala skale, trzeba miec jakis wplyw na rzeczywistosc... . I mamy na siebie i tylko na siebie. A na reszte nie nalezy sie wsciekac i zazdroscic.

Ale coz, zawsze to jakas odmiana i to mi sie podoba <browar>

Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 03 sty 2006, 11:38

Miltonia pisze:Ted, to juz tak rozumujac, dziennikarzem jest tylko ten, ktory pisze sam dla siebie i nikt go nie czyta, nikt nie placi tez za jego prace.

nadinterpretacja....pisze dla kogoś, jest czytany, doceniany, nie zdradza swych poglądów itd....

Miltonia pisze:A PR, ktory akurat dobrze znam, to juz z pewnoscia samo dno dziennikarstwa i najwieksze manipulowanie faktami. Chyba dosc malo znasz swiat mediow... .

wiem o tym doskonale. Jednak przynajmniej nie odbywa się to pod płaszczykiem "niezależności" i "obiektywności". I daje normalne pieniądze.

Miltonia pisze:Rozumiem chec zmiany swiata, ale zeby to osiagnac, choc na mala skale, trzeba miec jakis wplyw na rzeczywistosc

wiele gazet nie chciało drukować moich tekstów. Cóż, pisałem je "nie po linii-na bazie".. smutne, że periodyki najwartościowsze o nakładzie niewielkim docierają do tak małej ilości swiadomych odbiorców..Chętnie bym je widział w nakładzie przynajmniej ze 100 razy większym....przykre...

Miltonia pisze:I mamy na siebie i tylko na siebie. A na reszte nie nalezy sie wsciekac i zazdroscic.

nie znaczy, że nie trzeba edukować i kreować alternatywy:)

Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 03 sty 2006, 12:03

Andrew pisze:Jak by nie było komunizm wybudował całe miasta i przemysł w Polsce , zas Twój piekny kapitalizm ten przemysł zniszczył a zas taki ktos jak ty bedzie pitolił iż jest to dobre !
pozadny człowiek , przechodził piekło ?

a ja cala sprawe odwruce, po I wojnie swiatowej dzieki kapitalizmowi udalo sie polske wyprowadzic na prosta, dzieki ludziom jak kwiatkowski: centralny okreg przemyslowy, zaklady zbrojeniowe, przemysl lotniczy, budowa portu gdynia (w tedy byl najwiekszym portem na bautyku). panstwo bylo przygotowane do dalszego rozwoju. rozpoczeto realizacje planu pietnstoletniego, nastala dobra koniunktura,
a to wszystko udalo sie osiagnac bez pomocy finansowej z zewnatrz (rekompensat po I wojnie od niemcow i rosjan oraz pozyczek)i kto wie gdziebysmy doszli gdyby nie okupacja niemiacko-radziecka a pozniej radziecka. sowieci rozkradli co sie dalo a czego niemcy niezdazyli zniszczyc.

komunizm budowal przemysl, ale bylo to marnotrastwo. budujac, zamiast za podstawowe kryterium przyjac wydajnosc-efektywnosc. kierowano sie jakas niezrozumiala logika. i tak powstaly w polsce pomniki glupoty, np: huta im lenina (dzis sendzimira) wybudowana ja obok krakowa w miejscu gdzie niema kopaln wegla ani rudy. a teraz za zwolnienia gurnikow wini sie kapitalizm, a to komunizm spowodowal ze powstawaly na dluzsza mete nikomu niepotrzebne
fabryki, huty.

Andrew pisze:To dzis masz obuz pracy , pracodawca bowiem jest pepkiem swiata !
a element zawsze był i bedzie , po co go wiec wytykać i przedstawiac jako jedyną i słuszną prawde o komunizmie .

z ta ruznica ze teraz kazdy moze byc pracodawca, a co z ta szansa zrobi to juz jego sprawa. jesli ktos niepotrafi nim zostac, znaczy to ze prawdopodobnie bylby kiepskim pracopdawca. rynek sam sie reguluje.

Andrew pisze:To komunizm wykształcił ludzi ...dobrze wykształcił !Dzis kogo z tych biednych stac bedzie na studia ? no tak ale tak byc musi , ty bedziesz doktorem bo ciebie stac ! i to jest słuszne !

tak, co to za krztaucenie gdy jednym z kryteriow oceny na tychze jest przynalzenosc do partii? gloryfikujemy partyjniakow a nie leprzych/zdolniejszych. krztaucenie historii, nauk politycznych, spolecznych opieralo sie o oglupiajaca propagande. podziekuje takiemu szkolnictwu. w komunizmie takich niedozecznosci bylo wiecej, wlasnie dlatego upadl.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2006, 12:56 przez krackowiaczek, łącznie zmieniany 2 razy.
vraiment
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: vraiment » 03 sty 2006, 12:09

Andrew pisze:kto ma kompleksy , chyba Ty i dlatego musisz sie kształcić by sie ich pozbyc !

ja? jesteś pewien? zastanów się... mamy czas...

Andrew pisze:i tak samo jak frer mozesz tylko o komunizmie i tamtych czasach pisac

owszem, największe nasilenie komunizmu było w latach piećdziesiątych, do czasu aż nie umarł Stalin; i faktycznie mnie wtedy nie było, ciebie zresztą też nie; a nasłuchałem się sporo, nasłuchałem się od *porządnych* ludzi z żelaznym kręgosłupem moralnym, ludzi z klasą i wierzę w to co opowiadali

Andrew pisze:Jak by nie było komunizm wybudował całe miasta i przemysł w Polsce , zas Twój piekny kapitalizm ten przemysł zniszczył a zas taki ktos jak ty bedzie pitolił iż jest to dobre !

buhaha!

Andrew pisze:pozadny człowiek , przechodził piekło ? czas na leki vraiment.

miałeś kogoś w AK? miałeś w ogóle kogoś Andrew kto walczył za wolną Polskę? chyba nie bo byś nie pisał takich bredni; tak się składa że moja rodzina wie co to jest aresztowanie i wykończenie w więzieniu, tak, tak, Andrew, właśnie przez twoich koleżków tylko za fakt walczenia o wolność w powstaniu warszawskim lub należenia do Armii Krajowej.

Andrew pisze:kto chciał i nie był wrogiem systemu

pewnie, jak się było z komuchami za pan brat to wiele można było osiągnąć, nie mogę przeczyć

Andrew pisze:To dzis masz obuz pracy , pracodawca bowiem jest pepkiem swiata !

taaak... wtedy było lepiej... wiesz... mam genialną myśl... może by tak poświęcić trochę jakiejś puszczy i zrobić rezerwat... no... autonomiczne księstwo jakieś... i róbcie tam co chcecie, zwolennicy komunizmu, dostaniecie trzy łopaty i budujcie miasta, fabryki... na spółę z żubrami... za pięćdziesiąt lat będziecie potęgą...

Andrew pisze:a element zawsze był i bedzie , po co go wiec wytykać i przedstawiac jako jedyną i słuszną prawde o komunizmie . To komunizm wykształcił ludzi ...dobrze wykształcił ! Dzis kogo z tych biednych stac bedzie na studia ? no tak ale tak byc musi , ty bedziesz doktorem bo ciebie stac ! i to jest słuszne !

tak wyształcił, że masz... same spaczone psychiki po kilkudziesięciu latach robienia z mózgu sieczki, kombinatorstwa i kolesiostwa; owszem, wiele ludzi wtedy się kształciło, ale dziś też! po prostu dziś rodzice muszą nie stać i dłubać w nosie ale pracować, a często też sami studenci; myślisz, że co? jesteśmy tacy bogaci? sam pracowałem na studiach, a w letnie wakacje nawet jako zwykły pomocnik ślusarza i nie narzekam, uważam że to była dobra lekcja i nie widzę w tym nic złego że trzeba inwestować w swoją przyszłość
Awatar użytkownika
jabłoń
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: jabłoń » 03 sty 2006, 12:13

Ted !

MOże Ci jakoś pomoże stowarzyszenie dziennikarzy internetowych. Promują niezależność w mediach. Dopiero zaczynają działać na poważnie ale może się rozwiną w przyszłości w siłę. Znam dobrze jednego dziennikarza, który jest w Zarządzie i jego jestem pewna jako osoby porządnej itp. Podaję linki:

www.sdiprasa.org

i strona towarzysząca

www.kontrateksty.pl

W razie pytań szczegółowych służę informacją.
"Bądźmy niewolnikami prawa, abyśmy mogli być wolni."
Cyceron (Cicero Marcus Tullius, 106-43 p.n.e.)
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 03 sty 2006, 12:24

Andrew pisze:Komunizm nie był dobry , ale też nie był zły ,a jzu na pewno nie tak jak to piszesz !

jesli wladza w obronie systemu musi uciekac sie do przemocy, gwaltu, zbrodni to czy mozna o takim systemie powiedziec ze "nie był zły"? obozy pracy (czyt. powolnej smierci) w zwiezecych warunkach, dla ludzi myslacych inaczej ("zaplutych karlow reakcji", "obszarnikow", "wrogow ludu"). ten system pochlonol milniony ofiar (wciaz pochlania): glud, zsylki, rozstrzeliwania... po II wojnie komunisci wprowadzili kare smierci we wszystkich kodeksach. mordowali dzialaczy politycznych, czlonkow AK, inteligencje... zeczywiscie, niezly ten system. jak sie to ma do wyzysku pracownikow? nierownosci spolecznych?

jesli chciano zbudowac kraine powszechnej szczesliwosci to chyba wybrano zle metody. pomijajac ze sam cel tej drogi jest glupi; bo szczescie to nie prosty brak nieszczesc.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 03 sty 2006, 12:53

I to wszystko było własnie złe , nie przeczę .
Ale tez nikt z mej rodziny nie był partyjnym ani dziadkowie , ani rodzice , zyli jednak spokojnie w dostatku jaki na owe czasy był dostepny , zas by sie krztałcić kasa potrzebna nie była , teraz tak , studia niestety kosztują
Dzis dla młodych własne mieszkanie pozostaje w swerze marzen , wtedy było o wiele łatwiej powstawały całe miasta jak Tychy , os witosa , os tysiaclecia , chelenka ,halemba I i II I WIELE WIELE INNYCH
Dziś jakos nie powstało zane , a to co sie wybudowało nie jest dostepne dla zwykłego normalnego człowieka który zarabia 850 brutto , bo czynsz za takowe mieszkanie jest wyzszy ! zas spółdzielnie nie buduja nic
Ile zakładów pracy zostało zamknietych w ostatnim 10-cio leciu ? mnustwo , dlaczego ? nie rentowne były ? albo tak chciał zachód
Zaiste masz racje , dzis nie ma kolesiostwa , cwaniactwa i kombinatorstwa ...czy aby na pewno ?Ja to widze inaczej , dziś dopiero jest ! i to na wieksza skale
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 03 sty 2006, 13:02

Andrew pisze:Dziś jakos nie powstało zane , a to co sie wybudowało nie jest dostepne dla zwykłego normalnego człowieka który zarabia 850 brutto , bo czynsz za takowe mieszkanie jest wyzszy !

to w krajach postkomunistycznych, w krajach bez komunistycznej historii zyje sie w godnych warunkach. musimy jeszcze troche poczekac.

Andrew pisze:Ile zakładów pracy zostało zamknietych w ostatnim 10-cio leciu ? mnustwo , dlaczego ? nie rentowne były ? albo tak chciał zachód

jesli cos jest nierentowne to restrukturyzujemy, prywatyzujemy lub zamykamy.
jesli cos jest nierentowne to znaczy ze jest niepotrzebne albo zle zazadzane, po co komu cos co jest niepotrzebne? a jesli zprywatyzyjemy nowemu wlascicielowi bedzie bardziej zalezalo na tym zeby zaklad byl rentowny.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 03 sty 2006, 13:06

Dla "Cogito" Tadziu juz nie jestes pępkiem świata..każda prasa "uderza" w konkretną grupe ludzi..a ty nie koniecznie do niej należysz.
Jak myślicie można być szczęsliwym bez pieniędzy? jeśli tak jak to zrobić?
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 03 sty 2006, 13:08

krackowiaczek pisze:jesli cos jest nierentowne to restrukturyzujemy, prywatyzujemy lub zamykamy.
jesli cos jest nierentowne to znaczy ze jest niepotrzebne albo zle zazadzane, po co komu cos co jest niepotrzebne? a jesli zprywatyzyjemy nowemu wlascicielowi bedzie bardziej zalezalo na tym zeby zaklad byl rentowny

a co z ludźmi?? co z ludźmi?? co z ludźmi??? W Twej wesołej argumentacji brakuje czynnika ludzkiego, ale nic innego się nie spodziewałem....nie wymagam od liberałów logicznego myślenia.....

Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 03 sty 2006, 13:12

TedBundy pisze:nie wymagam od liberałów logicznego myślenia.....

nie musisz..logiczne myslenie jest tutaj naturalne jak oddychanie.
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 03 sty 2006, 13:16

[ Dodano: 2006-01-03, 13:17 ]
TedBundy pisze:a co z ludźmi?? co z ludźmi?? co z ludźmi??? W Twej wesołej argumentacji brakuje czynnika ludzkiego, ale nic innego się nie spodziewałem....nie wymagam od liberałów logicznego myślenia.....

niema nic bardziej ludzkiego, niema nic bardzoej logicznego niz liberalizm.
jesli zaklad pacuje wydajnie, pracowadca odprowadza podatki z kturych zapewniamy tym zwolnionym warunki potrzebne do egzystencji. ich dzieci, wychowane w panstwie wolnego rynku beda wiedzialy ze trzeba byc elastycznym i ze sami sa kowalami swojego losu (beda potrafily poruszac sie w tym swiecie zyjac godnie ze swojej pracy) czyli to czego niewiedza ich rodzice i czego juz ich nie nauczymy bo oto zadbala komunistyczna propaganda.
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 03 sty 2006, 13:46

Kończę dyskusje polityczne w tym temacie, gdyż nie po to on powstał, proponuję wrócić do meritum, czyli seksualnego realywizmu, a ten gigantyczny offtop wywalić...Jeszcze jedno - każemu liberałkowi życzę chociażby tygodnia życia na takim finansowym poziomie, jak ja kiedyś żyłem - na dnie. Finansowym dnie. Inteligencki proletariat. Może potem przestalibyście teoretyzować i pieprzyć farmazony o rozkoszach tego systemu. Koniec politycznej dyskusji z mojej strony.
Logout

Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 03 sty 2006, 13:52

TedBundy pisze:proponuję wrócić do meritum, czyli seksualnego realywizmu, a ten gigantyczny offtop wywalić...

to mi wystarczy jako odpowiedz ;].
Awatar użytkownika
frer
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: frer » 03 sty 2006, 13:52

krackowiaczek pisze:jesli zaklad pacuje wydajnie, pracowadca odprowadza podatki z kturych zapewniamy tym zwolnionym warunki potrzebne do egzystencji.

Ta robole zapieprzają jak woły za minimum socjalne. Kierownicy i dyrektorzy zarabiają krocie na wyzysku, a do tego patrzą tylko jak tu najlepiej państwo oszukiwać żeby płacić jak najmniejsze podatki i kary.

krackowiaczek pisze:ich dzieci, wychowane w panstwie wolnego rynku beda wiedzialy ze trzeba byc elastycznym i ze sami sa kowalami swojego losu

Ta rodzice którzy sami patrzą jak najlepiej wyzyskiwać i oszukiwać innych, naucza tego swoje dzieci tak, żeby ci potrafili zrobić wszystko dla pieniędzy. Kapitalistyczny raj najlepiej przedstawia film "Lord of War", gdzie jeden ukrainiec przyjeżdza do ameryki i w ramach realizacji swojego american dream zaczyna handlować bronią martwiąc się jedynie o to, żeby nikt go nie ubił z jego własnej broni.
The one thing, that guarantees our freedom and independence, is responsibility.

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

If we stop living because we fear death then we have already died.
Awatar użytkownika
jabłoń
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: jabłoń » 03 sty 2006, 14:03

Brawa również dla Frera ! <browar> <browar> <browar> Chłopaki skąd Wy takie mądre jesteście w takim młodym wieku ?!?
"Bądźmy niewolnikami prawa, abyśmy mogli być wolni."

Cyceron (Cicero Marcus Tullius, 106-43 p.n.e.)
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 03 sty 2006, 14:09

frer: kto ci tak muzg wypral?
nie bede polemizowal z czlowiekiem ktury potempia biznesmenow za to ze sa bagaci jednoczesnie uzalajac sie nad robolami z tego powodu ze sa biedni.
niebede polemizowal z czlowiekiem ktury uwaza ze wszyscy bogaci to zlodzieje i kombinatozy. niebede polemizowal z tym czlowiekiem bo zyje on w innym swiecie, zeczywistosc tak niewyglada...

zapytajcie swoich socjalistycznych politykow "idealistow" co robia zeby to zmienic, nie w sweze politycznej, bo jesli jest socjalistom z krwi i kosci powinien chyba podejmowac ruzny typ dzialan zeby osiagnac swoj cel... powiem wam co robia, nic nierobia, nikt nierozdaje pieniedzy biednym, nikt nie dokarmia glodnych, zaden nie naprawia swiata... dlatego ze to mu sie to nie kalkuluje, niema z tego zadnych kozysci. tez kombinuje jak to zarobic.

w liberalizmie zarabianie duzych pieniedzy gdy inni gloduja niejest niczym zlym, jesli przyczyniasz sie do rozwoju gospodarczego (inwestujesz) automatycznie dajesz prace, przyczyniasz sie do podniesienia poziomu zycia tych z dolu bo jest to w TWOIM INTERESIE!!! im mniejsze rozwarstwienie tym mniejsza przestepczosc, czujesz sie bespiecznie, jestes spokojny o swoj majatek.

trzeba byc naprawde slepcem zeby tego niewidziec.
vraiment
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: vraiment » 03 sty 2006, 14:15

do frer:

po pierwsze - polsce ukradziono i zamordowano rzecz w moim przekonaniu bezcenną - inteligencję, którą wymordowano (katyń, syberia) czy pozwolono wymordować w powstaniu warszawskim, resztki jej prześladowano i dyskryminowano przez lata (dziękujemy wam przyjaciele radzieccy!); i czego frer tu oczekiwać, kiedy zwyczajnie nie ma kto stanąć na czele, nie ma ludzi z klasą?

po drugie - rzucasz się na demokrację; skąd to kolesiostwo niby? tak nagle się urodziło? te wielkie przekręty tak nagle znikąd się wzięły, nagle zwykły człowieczek stwierdził... no dobra, to i ja ukradnę milion? owszem rozkradli podczas przemian, i teraz kradną, ale to ci sami kolesie! żal ci mnie? niepotrzebnie; to że u nas jest to normą jak napisałeś to właśnie spuścizna poprzedniego ustroju (mentalność, ludzie!) jak i również konsekwencją punktu 1

a jak było w komunie? lepiej powiadasz... co do mięsa... kiedyś przypadkiem otwarto jedną puszkę farby idącej wielkim transportem do przyjaciół radzieckich... była tam nasza wspaniała... szynka. a wiesz jak budowano (skądinąd kilkadziesiąt lat) nasz szpital? z opowieści budowlańców którzy tam pracowali to wiem - większość materiałów kradziono, sporo zakopano pod szpitalem (nie pytaj czemu).

po trzecie - co do represji - juz pisalem o tym Andrew. wystarczylo byc z rodziny inteligenckiej (moja byla) lub sluzyc nie w tej armii co trzeba (moja sluzyla) i to wszystko; z łaski swojej nie wspominaj o braku represji bo pusty śmiech mnie ogarnia; poza tym (w moim przekonaniu) twój akapit o represji jest w ogóle nietrafiony - kto chciał powiedzieć coś ważnego w systemie totalitarnym to był beee, prawidłowo że go pałą po nerach lali? gratuluję światopoglądu; ale jak sobie przyponę co wyprawiał snopek siana Leppera, przyznam ci rację, tamten system był skuteczniejszy :D

po czwarte - no... wykształciła; mam bezpośredni kontakt z "profesorami" o których piszesz... nie robią niczego konstruktywnego, siedzą, zbijają bąki i plotkują jak baby, owszem z pewnością nie wszyscy - ale tacy ludzie jak oni nigdy nie powinni zostać naukowcami (ale patrz punkt 1, kto niby miałby nimi zostać)

po piąte - obecna klasa polityczna czy biznesowa - masz rację, ale vide punkt 1; swoją drogą - czy niby za gierka była lepsza? nie rozbrajaj mnie :)

po szóste - tak naprawdę to wszyscy nas mieli w dupie, ruski owszem przeszli po nas; a co do zniszczeń w warszawie - przeczytaj sobie chłopie o powstaniu, a nie majacz - dlaczego warszawa została doszczętnie zniszczona? i co ważniejsze - inteligencja wybita prawie do nogi? bo zwyczajnie - o to im (naszym ruskim braciom) chodziło. co do odbudowy - nie dziękuj za ochłap swojemu panu, gdy mogłeś mieć całą szynkę dla siebie. ruski nam pomogly w odbudowie? buhaha... zobacz na okres miedzywojenny, bez braci rosjan też dalibyśmy sobie radę.

[ Dodano: 2006-01-03, 14:26 ]
frer pisze:...kierownicy i dyrektorzy zarabiają krocie na wyzysku, a do tego patrzą tylko jak tu najlepiej państwo oszukiwać...

Jezu... koniec, nie dyskutuję z tobą bo nie ma sensu - a jak kiedyś klapki ci opadną to wtedy możemy jakieś argumenty na stół wyciągać.

Jabłoń - łudzę się, że duuuuużo ironii było w Twojej wypowiedzi..........
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 03 sty 2006, 14:31

vraiment pisze:Jabłoń - łudzę się, że duuuuużo ironii było w Twojej wypowiedzi..........

niestety, popatrz na jej wczesnijesze "wypowiedzi"... ona nie dyskutuje ona sie tylko zgadza ;].
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 03 sty 2006, 14:57

Istnieje w narodzie (w niektórych jego kręgach, smutne, że chcących uchodzić za "opiniotwórcze") swoista logika...kadzenie i roztkliwianie się nad burżuazją, a deptanie i zochydzanie tzw "roboli"..."Roboli"??? Wielkoprzemysłowa klasa robotnicza należy do historii...każdy pracownik najemny stanowi nowoczesną klasę robotniczą - i ja i Ty.... Nie wiem, skąd tyle agresji i nienawiści do robotników - czyżbyście w jakikolwiek sposób czuli się od nich lepsi?? Doskonalsi?? Inteligentniejsi??? Egalitaryzm złożony na ołtarzu Mamony to początek końca. Istnieje taka grupa społeczeństwa, która z wielkim, śmiesznym uporem będzie do sądnego dnia powtarzać, że to właśnie ONA ma rację! Ona - i ich liberalizm....do sądnego dnia będzie bronić swoich teorii, chociażby cały świat świadczył przeciwko tej teorii.. Bywali i tacy w historii - jeszcze w chwili, gdy prowadzono ich na szubienicę, dalej się dziwili - O zgrozo!!! dlaczego tak się stało...żyjąc w politycznym Matrixie, oderwani od rzeczywistości, nie zapuszczający się poza swoje enklawy bogactwa, dobrobytu i sytości nie zauważają tej "milczącej większości"....która na razie jest cicha....ale jak każda kropla z czasem drąży skałę, tak samo lekceważenie i nierowiązywanie ważkich problemów społecznych okrutnie się zemści na pretorianach i totumfackich obecnego układu.....

Wróć do „Wszystkie inne tematy”