Nagrywanie filmu ponad 1GB na plytki
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Nagrywanie filmu ponad 1GB na plytki
Jak nagrac film, ktory ma okolo 1,5GB na kilka plytek? Kuzynka nie ma nagrywarki DVD, jeno CD. Co w takiej sytuacji trzeba zrobic?
nalezy plik spakowac w win rarz win zipie albo czym kolwiek , potem go podzi8elic na pol tyle ze potem tzreba bedzie go rozpakowywac, mozna go tez podzielic byle jakim programem do obróbki video na dwie czesci - ot co prosta sparwa sam to robilem nie raz, a jelsi pytasz czy mto nawet windows mowie maker mozesz to zrobic 
Maverick pisze:To jest nadpalanie i nie kazdy CD-ROM to odczytuje
No ba. Nie kazda nagrywarka ma opcje nadpalania. Nawet gdyby kupil plytkę 800Mb, nie daloby rady upchnąć 870.
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Maverick pisze:Czarna magia Moglby ktos krok po kroczku wytlumaczyc co zrobic?
No ba!
Ściągasz program Win RAR stąd: http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&t=3&id=629 (musisz kliknąć na pobierz wersje testową)
Instalujesz go.
Klikasz na plik z filmem prawym klawiszem myszki i wybierasz "Dodaj do Archiwum..." i pojawi Ci się takie okienko jak poniżej (jeśli na nie klikniesz to pojawi się w nowym oknie i będzie wyraźne - chyba, że to tylko ja widze takie maziaje zielone
)
"Twoje okienko" będzie wyglądać nieco inaczej. W zakładce "Metoda kompresji" u Ciebie będzie "normalna" a musisz zmienić na "bez kompresji" - tak jak to jest na okienku poniżej.
W zakładce "Rozmiar woluminów (bajty)" nic nie będzie zaznaczone a musisz zaznaczyć w zależności na jakich płytach będzie nagrywał 650mb czy 700mb, pewnie na płytach 700mb więc zaznaczasz 700mb - tak jak to jest na okienku poniżej.
Jak masz plik 1,5Gb to WinRAR podzeli go na 3 części
1-700mb
2-700mb
3-100mb
I nagrywasz te części na płytach (na ostatniej tej 100mb warto dograć instale WinRAR-a tak na wszelki wypadek
)"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza."
- Eisenritter
- Uzależniony

W razie czego można podzielić sam film na 2 CD za pomocą VirtualDuba albo innego programu do edycji filmów. Ale to wyższa szkoła jazdy, o ile nie używa się kreatorów, bo wymaga transkodowania materiału.
Siła charakteru i hart ducha są czynnikami decydującymi. Na sile charakteru opiera się żołnierska pewność siebie.
Haro pisze:Jak nagrac film, ktory ma okolo 1,5GB na kilka plytek? Kuzynka nie ma nagrywarki DVD, jeno CD. Co w takiej sytuacji trzeba zrobic?
Chlopie trzeba bylo uzyc VirtualDub i po sprawie...a wy tu jakimis RARami rzucacie...widzieliscie zeby ktos normalny nagrywal spakowany film na cd, a pozniej zrzucal na dysk i nastepnie wypakowywal i dopiero wtedy ogladal? co wy?
<zmieszany> -> uwielbiam tę mordę
-> ta też jest fajna
-> często sie śmieję...ze wszystkiego...
-> jak mnie ktos wku$%^&!
;DD -> jeszcze ta mi lezy
sadi pisze:Chlopie trzeba bylo uzyc VirtualDub i po sprawie...a wy tu jakimis RARami rzucacie...widzieliscie zeby ktos normalny nagrywal spakowany film na cd, a pozniej zrzucal na dysk i nastepnie wypakowywal i dopiero wtedy ogladal? co wy?
Pomyśl o tym, że nie każdy jest obcykany w "kombajnie" do obróbki filmów jakim jest VirtualDub.
Może Haro nie ma chęci lub czasu albo nie zna na tyle VD, aby zapoznawać się z obsługą VirualDub-a więc w tym wypadku najprostszą metodą jest WinRaR.
Widze, że Ty idas uważasz taką metode za "lame" bo pewnie VirtualDub-a masz obcykanego w jednym paluszku.
Poza tym Haro zapytał:
Haro pisze:Jak nagrac film, ktory ma okolo 1,5GB na kilka plytek?
więc dla mnie (odnośnie powyższego pytania) najprostszą metodą jest właśnie metoda WinRaR-owa.
Zresztą, skoro już zarzucasz "Nam" nienormalność to zapodaj tutaj instrukcje "krok po kroku" jak to zrobić w VD, zobaczymy którą metode Haro wybierze
p.s. Cubasa istnieją płytki CD-R o pojemności 870mb

"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza."
Orbital pisze:Cubasa istnieją płytki CD-R o pojemności 870mb
Ano faktycznie
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Orbital pisze:Zresztą, skoro już zarzucasz "Nam" nienormalność to zapodaj tutaj instrukcje "krok po kroku" jak to zrobić w VD, zobaczymy którą metode Haro wybierze
Chlopie ja na nikogo nie krzycze ani nie chce tu kogos osmieszac po prostu mowie ze najprostsza metoda jest podzielenie VD...
- otwierasz VD
- ladujesz plik z filmem
- najprostsza metoda podzielenia filmu 1,5GB [bo dla innej pojemnosci inne proporcje] na dwie czesci jest:
ustawienie suwaka ktory znajduje sie na dole na samym poczatku i nacisniecie przycisku "home" [na klawiaturze] a nastepnie przesuniecie suwaka na srodek i nacisniecie przycisku "end" [na klawiaturze] [to do pierwszej czesci filmu...adekwatnie gdy chcemy nastepna czesc - najlepiej nie ruszac wtedy suwakiem tylko po skonczeniu zapisywania pierwszej czesci nacisnac "home", nastepnie przesunac suwak na koniec i nacisnac "end"]
- nastepnie wybieramy z menu video opcje "direct stream copy" [a nie "full processing mode" bo wtedy bedziemy rippowac film na nowo a to troche zajmie..wybierajac "direct stream copy" po prostu skopiujemy dany strumien video]
- z menu "file" wybieramy opcje "save as" i zapisujemy nasz kawalek filmu na dysk...
Metoda szybka i sprawdzona...u mnie na duronie 800Mhz uzyskanie kazdej czesci z filmu 1,5GB zajelo ok 2min 30s...
Nosz powiedz mi ze to jest trudne po powyzszym opisie?
Aha w razie czego sprawdzcie czy w zakladce 'audio' macie tez zaznaczona opcje "direct stream copy"
Myslales ze trzeba dobierac kodeki i ich wartosci? A ja sie pytam po co skoro mamy gotowy strumien wideo?
Piwko <browar> i sprobuj ta metoda.
<zmieszany> -> uwielbiam tę mordę
-> ta też jest fajna
-> jak mnie ktos wku$%^&!;DD -> jeszcze ta mi lezy
sadi pisze:Nosz powiedz mi ze to jest trudne po powyzszym opisie?
hehe no dla mnie nie jest bo troszke się bawiłem swego czasu VD, jak zgrywałem sobie teledyski z satki. Obcinałem je z przodu i z tyłu, także problem to dla mnie żaden.
W sumie to nie mam już o czym pisać, więc <browar> dla Ciebie idas za opis.
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza."
Wróć do „Wszystkie inne tematy”