Bender pisze:boazeria to jedno a parapet to co inengo fakt
ale ze na desce mozna miec wiecej urazow ?wez sobie statystycznie sprawdz kogo zwoza w toboganach
OK - ale to wynika właśnie z tego, ze laikowi łatwo na nartach osiągnąc prędkość, na desce jak nie umiesz jedzic to sie po prostu censored zanim osiągniesz prędkość z poziomu zabójczych, to raz, a dwa, ze to jednak narty są sportem ludzi, którzy przez caly rok siędzą za biurkiem, za kółkiem a potem wpinają sie w wiązania i poważna kontuzja gotowa. Snowboardziści jednak generalnie prowadzą aktywniejszy tryb życia. Natomiast deska jest uważam niebezpieczniejsza ze swej istoty - nie wypina się. Czyli w razie czego zamiast lecieć jak kulka fikasz kozły waląc w śnieg łbem i plecami.
Bender pisze:ja na desce najczesceij mam stluczniea i siniaki
na nartach bywalo gorzej - np przestawienie rzepki
A widzisz - a ja z autopsji widze to tak: Jednego dnia z kumplem mieliśmy wypadki. Ja sobie co prawda zafundowałem złamanie obojczyka z przemieszczeniem, ale po 3 miesiącach bylem jak nowo narodzony. A on na desce, z umiarkowaną prędkością wjebał się w nartę ktora zostala po kimś na stoku (ten ktoś lezal gdzieś w lesie

), nieważne, ze mu po kostkach przeszło. Ważne, że jak wypierniczył, to przez 3 lata kręgosłup rehabilitował. Rok temu (styczeń 2005) mógł po raz pierwszy założyć deskę od wypadku, czyli od stycznia 2002.
Bender pisze:a tak w ogóle to najwiekszym zagorzeniem na stoku sa dziadki (od krawedzi do krawedzi" i popieprzence walace na kreche po trupach
Święta prawda. Od czasu rozpowszechnienia się stylu ku.rwingowego ilość wypadków narciarskich w postaci
zderzenia w skali calych Alp wzrosła
17 razy!. Nienawidzę, jak ktoś zamiast jechac w dół jedzie pod górę, a wektor jego prędkości jest odchylony od mojego o 120 stopni <wsciekly>
Bender pisze:PS a co do mobilnosci to pogadamy jak trzeba bedzie sprzet na ramie wlozyc i wlazic pod gorke
Koronny kontrargument -> przepłaszczenia. 1-1.
Bender pisze:PS2 ja na nartach wzynaje stara szkole - nogi razem narty rownolegle i razem i ciasne i szybkie ale to bardzo szybkie skrety
<browar> <browar> <browar>