Feminizm

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Feministki...

to banda babo-chłopów z komplesami
18
40%
ich ruch zrobił dużo dobrego, ale w dzisiejszych czasach nie ma już prawa bytu
8
18%
nie interesują mnie, nie mam zdania na ich temat
4
9%
są nadal potrzebne
15
33%

Liczba głosów: 45
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 21 mar 2004, 19:03

Mądre kobiety powinny wiedzieć że mężczyźni rządzą świate, a meżczyznami rządzą kobiety.

piękne!!!! czysta poezja :) to prawda ah gdyby nie my...... ;)
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 21 mar 2004, 19:05

agata pisze:
Mądre kobiety powinny wiedzieć że mężczyźni rządzą świate, a meżczyznami rządzą kobiety.

piękne!!!! czysta poezja :) to prawda ah gdyby nie my...... ;)

A Kopernik byla kobieta?
buahahaha ;)
Awatar użytkownika
Greyangel
Entuzjasta
Entuzjasta
odp.

Postautor: Greyangel » 21 mar 2004, 20:46

Jak z każdą organizacją także ruch feministyczny miewa różne frakcje. Dla części kobiet jest to głośne wykrzyczenie swojego bólu i nienawiści do mężczyzn od których zaznały krzywdy. Część stara się walczyć o prawa kobiet które w rzeczy samej należą się im jako stworzeniom często nawet inteligentniejszym od mężczyzn. Myślę że są dziś potrzebne, w każdej kobiecie część feministki oczywiście ta rozsądna która nie przysłania życia i przyjemności bezsensownym jadem.
Jaga
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Jaga » 21 mar 2004, 22:15

"tylko na pomaganiu kobietom, które przez to, że są kobietami, są gorzej traktowane"
Przesada ! czysty wymysł kobiet , albo wyjątki w niektórych kręgach !

Uwierz mi, że jest w Polsce wiele kobiet, które uciekają z dziećmi przed mężem wykorzystującym przewagę fizyczną. Ciesz się, że możesz siedzieć przed komputerem i pisać o miłosci, w tym samym czasie jakiś samiec może latać za swoją kobietą z siekierą, znecać się nad dziećmi. I te kobiety nie mają sił odejść, nie mają gdzie. Takich kobiet w Polsce jest wiele. I gdyby nie inne kobiety - feministki, nikt by im nie powiedział, że można żyć inaczej. Ponadto, współczesny feminizm ma na celu wyeksponowanie cech KOBIECYCH (średnio kobiety mają bardziej rozwinięta inteligencje emocjonalną...itp.) i nie ma nic wspólnego feminizmem z lat 70-tych, który mówił, że kobieta równa się mężczyźnie. Niestety, w naszym kraju wciąż ten feminizm dominuje.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 22 mar 2004, 09:18

odwrotnie też jest -kobiety tłuką męzczyzn, ale tak jak pisałem nie mozna uogulniać !
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Jaga
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Jaga » 22 mar 2004, 10:18

Słyszałam też o takich przypadkach... Jednak jest ich tak mało, że nie potrzebuja widocznie pomocy. Chodzi mi o to, żeby nie szykanować tak bardzo feministek. Ja też w wielu kwestiach się z nimi nie zgadzam ale nie wszystkie feministki są zdesperowanymi kobietami, które wykrzykują slogany. Pomagają kobietom znaleźć pracę, zapewniają opiekę psychologiczną maltretowanym matkom i ich dzieciom. A tak na marginesie: mój mąż kiedyś chciał pracować w salonie samochodowym i kierownik mu powiedział, że gdyby był "fajną dupą" to by go zatrudnił, bo założyli sobie, że auta w tym salonie będą sprzedawać kobiety.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 22 mar 2004, 16:00

A tak na marginesie: mój mąż kiedyś chciał pracować w salonie samochodowym i kierownik mu powiedział, że gdyby był "fajną dupą" to by go zatrudnił, bo założyli sobie, że auta w tym salonie będą sprzedawać kobiety.

I co? Lyso wszystkim ktorzy mowili ze kobietom trudniej o prace? He?
Jaga
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Jaga » 23 mar 2004, 19:29

Trudniej o pracę jest ludziom niewykształconym, nie mającym na siebie pomysłu i bez praktyki. Znam wiele kobiet, które niby pracę szukają, ale tak naprawdę to żadna im się nie podoba...itp. Znam też wiele, które urodziły dzieci i pozakładały własne działalności, by nie straszyć pracowdawców i się zawodowo relaizują! Ja się nie dziwię, że jest w Polsce więcej kobiet bezrobotnych. A co robią jak nie pracują? Wychowują dzieci, zajmują się domem. I dobrze. Są bezrobotne, bo tak lepiej, bo mogą korzystać z dziećmi z opieki zdrowotnej. Te kobiety, które bardzo chcą pracować, pracują.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 24 mar 2004, 13:07

Jak to powiedzial Korwin Mikke: (nie slowo w slowo bo nie pamietam) kobiety powinny byc w domu i zajmowac sie dziecmi. Nie dlatego ze nie moga pracowac tylko dlatego ze nie musialyby (bo w facet powinien zarabiac tyle by utrzymac rodzine i w normalnych krajach tak jest). No a jak chce pracowac to nikt jej nie broni zostawiac dzieci z niankami sadystkami :d
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 04 mar 2006, 13:22

Odgrzebuję stary temat :D 8 marca się zbliża, na ulice wyjdą manify itd...Feminizm, gender studies - ciekawa sprawa. Z jednej strony - pełne, całkowite moje poparcie - wspólny front pogardy wobec czarnych, wobec restrykcyjnego prawa do aborcji itd... Kłopot polega na tym, że istnieje pewnego rodzaju odmiana feminizmu (dosyć popularna) - "feminizm salonowy"....feminizm, całkowicie akceptujący zastany społ-ekon ustrój i nie widzący właśnie w nim genezy wielu problemów, z którymi się walczy :D....ale są też inne ultras grupki kobiece, podpięte politycznie, które mają moje pełne poparcie.... :D
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 04 mar 2006, 15:09

Feministki nie sa normalne. Nie wiem wlasciwie o co one walcza i czego chca.
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 04 mar 2006, 15:12

Widzialam taka jedna w miescie kobiet. Straszna byla. Kazdemu wchodzila w zdanie, miala straszny wzrok i siedziala jak facet.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 04 mar 2006, 15:16

Bo kobieta ma byc kobieca i lubi byc traktowana jak kobieta, a nie jak gorszy facet. Zreszta ja nie wiem o co one dzisiaj walcza. Chyba kompleksy lecza.
Awatar użytkownika
Ciekawski
Maniak
Maniak
Postautor: Ciekawski » 04 mar 2006, 16:07

Jutro będę obserwował jakiś feministyczny manifest razem z grupą ludzi z wydziału - w ramach zajęć. Najprawdopodobniej Wszechpolaczki też umilą to wszystko, więc będzie na co popatrzeć.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 04 mar 2006, 16:13

Ja zawsze twierdze, ze to bzdura. Kobiety i mezczyzni w zaden sposob nie sa rowni. Kobiety sa lepsze ;)
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
Ciekawski
Maniak
Maniak
Postautor: Ciekawski » 04 mar 2006, 16:15

No tak, racja, w gotowaniu i sprzątaniu nikt im nie dorówna :)
Nigdy nie dyskutuj z idiotą - najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 04 mar 2006, 16:20

A niby czemu w gotowaniu? W koncu najlepszymi kucharzami sa faceci.
Kobiety sprawdzaja sie w wielu "wazniejszych" dziedzinach. :P
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
Ciekawski
Maniak
Maniak
Postautor: Ciekawski » 04 mar 2006, 16:24

Podlewanie ogródka, robienie zakupów, nieumiejętne prowadzenie samochodu... ;)
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 04 mar 2006, 23:35

Ciekawski pisze:robienie

<aniolek>
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 05 mar 2006, 10:31

W kilku kwestiach mam zblizone poglady do feministek. Chce równouprawnienie, nie robiena tego samego, nie tego by nagle kobiety przymusowo poszły do wojska, a w urzedzie pracy proponowano im prace w kopalni. chodzi o zmaiane mentalności. By nie było, cooo baba na takim stanowisku, by płeć nie była podstawowym kryterium przyjmowanie do pracy. Chce jakas pani do wojska to umozliwić jej to.
do tego zrównanie zarobków na tych samych stanowiskach. Zagwarantowanie równości płci prawnie. Legalizacja aborcji, dofinansowanie zapłodnioenia in vitro ( niestety w naszych warnkach finansowych mało realne). Skuteczne sciganiw przestepców seksualnych ( oni dopuszczaja sie tych przestepstw nie tylko w stosunku do kobiet, ale i do facetów, dzieci i zwierzat).
W tym równouprawinieniu chce tez by ojciec przed sadem miał wieksze szanse na opieke nad dzieckiem. W przypadku bardzo małego powinna na jakis czas opieke parszych dzieciach nie koniecznie musi byc tak, że ojciec dostanie tylko jesli mataka to degeneratka.

złotooka kotka pisze:Ja zawsze twierdze, ze to bzdura. Kobiety i mezczyzni w zaden sposob nie sa rowni

może nie tyle nie sa równi co identyczni.
Mamy rózne predyspozyce, ale prawa powinnismy mieć te same.
chociaz ja umiem wiele "meskich" rzeczy. Umiem układac płytki na podłodze i scianie, umiem wiele rzeczy naprawic, zawsze malowałam z ojcem, pomagałam w remontach. Nie boje sie nosic ciezkich rzeczy. Nawet kontakt umiem przykrecic. Ostatnio naprawiłam telefon.
Do tego sa indywidualne predyspozycje i nimi sie trzeba kierowac.
Lubie jak facet przepusci mnie w drzwiach,l zawsze dziekuje i sie usmiecham. Uważnm to za grzecznośc a nie mój przywilej a jego obowiazek. Uwielbiam dostawac kwiaty, uwielbiam móc sie rozpłakać kiedy mi xle i wtulic sie w faceta. Jeśli facet takiego wtulanka potrzebuje, to prosze bardzo niech tuli sie do cyca.
Nie wiem czy mozna mnie zakwalifikowac jako feministke. Ja nie lubie sie zaszuflatkowac. Ja po prostu to ja ze swoimi pogladami
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 05 mar 2006, 12:52

Dzindzer pisze:Chce jakas pani do wojska to umozliwić jej to.

Ale tylko za biurkiem raczej :) Nie wyobraza msobie wojska gdzie z kobietami na froncie...
Dzindzer pisze:do tego zrównanie zarobków na tych samych stanowiskach

Kazdy zarabia tyle ile mu sie da. Pamietaj, ze kobieta zajdzie w ciaze, pojdzie na maciezynskie i nie bedzie jej w robocie przez jakis czas a dla pracodawcy to sa koszty. Ktore rekompensuje dajac jej mniejsza pensje. To chyba logiczne. Poza tym takie zrownanie to tylko mozliwe w urzedach moze byc, bo nigdy w prywatnej firmie :)
Dzindzer pisze:Zagwarantowanie równości płci prawnie

To moze zagwarantujmy prawnie rownosc piegowatych i niepiegowatych, blondynek i brunetow? Jest ogolnie zapis ze wszyscy sa rowni, czego chcesz wiecej?
Dzindzer pisze:Legalizacja aborcji

To nie ma nic do rownosci plci akurat, to osobny temat.
Dzindzer pisze:dofinansowanie zapłodnioenia in vitro

Jak nie moze miec dziecka to niech sobie adoptuje. Najpierw chcesz sobie dzieciaka wyskrobac, a pozniej jak nie bedziesz mogla zajsc to chcesz se dofinansowane in vitro strzelic?
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 05 mar 2006, 16:35

Dobrze, pobawimy się w rozdzielność płciową. Spójrzmy ile straciliśmy przez facetów - cała nasza spuścizna kulturowa, poszła w niebyt przez meżczyzn. A to przez ich skłonność do destrukcji, agresji, nieszczenia wszystkiego co stworzyła ludzkość przez nieugaszone ciągoty do wywoływania rewolucji i wojen. Obsewując przebieg historii i jej chaotycznego charakteru, powtarzalności ciągle tych samych błędów - nasza ewolucja przebiegała w sposób nieskorodynowany i nieregularny. Być może gdyby kobiety przejęły role facetów nasz rozwój byłby nieco wolniejszy za to przbiegałby gładko, cyklicznie do przodu, bez ciagłego cofania się i poddawania wszystkiego w wątpliwość. W zachowaniu facetów jest pewna absurdalność - z jednej strony stymulują postep, aby zaraz zniszczyć własne dokonania. Za Kiriłłówem "W imię naszego jutra spalimy Rafaela, zniszczymy muzea, rozdepczemy kwiaty sztuki.". I tego najbardziej mi żal (bardziej niż kolorowych jarmarków) :).
Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 05 mar 2006, 16:38

a jak nazywa sie kobiety, ktore w ogóle nie lubia innych kobiet?
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 05 mar 2006, 16:47

a jak nazywa sie kobiety, ktore w ogóle nie lubia innych kobiet?

Facet, który ma wstręt do kobiet nazywa się mizogonista. Więc, może mizoginistka?
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
Ciekawski
Maniak
Maniak
Postautor: Ciekawski » 05 mar 2006, 17:15

Maverick pisze:Kazdy zarabia tyle ile mu sie da. Pamietaj, ze kobieta zajdzie w ciaze, pojdzie na maciezynskie i nie bedzie jej w robocie przez jakis czas a dla pracodawcy to sa koszty. Ktore rekompensuje dajac jej mniejsza pensje. To chyba logiczne. Poza tym takie zrownanie to tylko mozliwe w urzedach moze byc, bo nigdy w prywatnej firmie

Byłem dziś obserwatorem manifestacji feministycznej...cóż, tamtejsze kobiety były innego zdania - nie chciały zwolnień, becikowego, a RÓWNYCH płac na tych samych stanowiskach co zajmowane przez mężczyzn. Poza tym piszesz, zakładając jak gdyby każda kobieta od razu chciała mieć dzieci. To przegięcie w drugą stronę.

Gracja - co do Twojej powyższej wypowiedzi - nie przeczę, że mężczyźni są bardziej agresywni, etc. ale to, że w świecie rządzonym przez kobiety "rozwój" przebiegałby spokojniej...wątpię. No offence, ale generalnie kobiety są bardziej zawistne, zajadłe i są w stanie zrobić naprawdę wiele, aby tylko osiągnąć cel. Nie wiem czy nie więcej niż faceci. Poza tym - delikatnie abstrahując od tematu: widziałaś jak kobiety grają np. w piłkę nożną? Nadal twierdzisz, że są mniej agresywne? :)
Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 05 mar 2006, 17:22

Ja uważam podobnie, że kobiety są bardziej zawistne i w stosunku do innych kobiet agresywne. Faceci sa w przyjazni bardziej lojalni niz kobiety miedzy soba. Latwiej jest sie z nimi dogadac w zyciu.

mizoginia antypatia do kobiet.
cubasa
Weteran
Weteran
Postautor: cubasa » 05 mar 2006, 17:38

gracja pisze:nasz rozwój byłby nieco wolniejszy za to przbiegałby gładko, cyklicznie do przodu

No zdecydownie "cyklicznie" :D

Niewatpliwie kobiety są bardzo poszkodowane. Przyczyny upatrywalbym w zacofaniu spoleczenstwa. Kraje dalej posyuniete cywilizacynnie do przodu nie mają tego problemu wypatroszonego aż w takim stopniu - vide kraje skandynawskie, USA. Nurt feministyczny u nas DOPIERO raczkuje. Ale z tymi wizjami arkadyjskiej gynekracji bym się powstrzymał ;)
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 05 mar 2006, 17:41

Ciekawski pisze:No offence, ale generalnie kobiety są bardziej zawistne, zajadłe i są w stanie zrobić naprawdę wiele, aby tylko osiągnąć cel.

<diabel> A niekoniecznie, spójrzmy chociażby na Rodzinę Borgiów :)- klany papieskie i ludzi wokół różnej maści hierachów. Ci to dopiero mieli zgniłe pojmowanie wartości. Kobiety po prostu są sprytne i mają więcej narzędzi do wykorzystania ich w swojej niemej walce np. własną fizyczność :].
Z z tym, że kobiety górują ze swoją zawiścią się nie zgodzę. Powiedziałabym, że stoimy na podobnym poziomie. Tyle, że kobiety w swojej pokrętnej naturze posuwają się łatwiej do hipokryzji i ukrywania tego żalu co im tyłek ściska :].
Ciekawski pisze:widziałaś jak kobiety grają np. w piłkę nożną? Nadal twierdzisz, że są mniej agresywne?

inaczej: a widziałeś kiedyś, żeby kobiety umawiały się na "ustawione walki"? :>
Ostatnio zmieniony 05 mar 2006, 17:43 przez gracja, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ciekawski
Maniak
Maniak
Postautor: Ciekawski » 05 mar 2006, 17:41

Czy teraz, czy za sto lat, fabryki gumowych dildziochów i tak nie upadną :)

[ Dodano: 2006-03-05, 17:52 ]
gracja pisze:Kobiety po prostu są sprytne i mają więcej narzędzi do wykorzystania ich w swojej niemej walce np. własną fizyczność :].

Nie czyni to "rozwoju" gładszym i spokojniejszym.
z tym, że kobiety górują ze swoją zawiścią sie nie zgodzę. Powiedziałabym, że stoimy na podobnym poziomie. Tyle, że kobiety w swojej pokrętnej naturze posuwają się łatwiej do hipokryzji i ukrywania tego żalu co im tyłek ściska :].

Dlatego właśnie górują ze swoją zawiścią.
gracja pisze:naczej: a widziałeś kiedyś, żeby kobiety umawiały się na "ustawione walki"? chytry

A widziałaś kiedyś, żeby mężczyźni umawiali się na "zbiorowy pedicure"? :)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 05 mar 2006, 17:58

Ok nie mam czasu Was czytac ,ale powiem tak : Przez takie "osoby" wstyd mi ze jestem kobieta.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”