POMOCY !! MS WORD

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Kermit
Weteran
Weteran
POMOCY !! MS WORD

Postautor: Kermit » 29 cze 2006, 15:49

Witam!
Jak co neiktorzy wiedza pisze prace licencjacka,wlasciwie to juz dzis skonczyłem :D 94 strony :D

mam pytanie , robie SPIS TRESCI i musze wykropkować miesce od konca nazwy do numeru strony, nei wiem jak to sie robi !! z tego co pamietam to tabbulator dziesietny.. ale jak? POMOZCIE!!!

przyklad:

Historia ....................................... 1
Gopspodarka ............................... 2

o te kropki mi chodzi.
z gory dzieki!

P.S mam MS worda XP
So understand;
Don't waste your time always searching for those wasted years,
Face up...make your stand,
And realise you're living in the golden years.
Awatar użytkownika
Augusto
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Augusto » 29 cze 2006, 17:32

Wpisz w pustej linijce "=rand(200,99) " (bez cudzysłowia oczywiście) i daj enter
Awatar użytkownika
sadi
-#
-#
Postautor: sadi » 29 cze 2006, 18:53

Masz opcje "Indeks i spisy..." w menu "Wstaw" [tzn. mam office'a 2000 i to tam jest].
Jesli nie masz tego w tym miejscu to wal w F1 i wpisz "spis treści" powinno znalezc co odpowiednie ;DD
<zmieszany> -> uwielbiam tę mordę
<sex> -> ta też jest fajna
<hahaha> -> często sie śmieję...ze wszystkiego...
<fuckoff> -> jak mnie ktos wku$%^&!
;DD -> jeszcze ta mi lezy
megane
Maniak
Maniak
Postautor: megane » 29 cze 2006, 19:05

Ewentualnie definiujesz tabulatory, wstawiasz je po kolei i wybierasz który ma być wykropkowany. Ale pewnie gotowy spis treści łatwiej zrobić ;)
Awatar użytkownika
sadi
-#
-#
Postautor: sadi » 29 cze 2006, 19:13

Albo Kermit dajesz opcje "Tabulatory" w menu "Format" i definiujesz odpowiednie.
Tzn. w polu polozenie tabulatorow wpisujesz taka dlugos==dlugosci miejsca wykropkowanego ;)
czyli np.16cm
Nastepnie zaznaczasz w znakach wiodacych "....." i gotowe.
Teraz po kazdym nacisnieciu TAB na klawiaturze bedzie ci rysowalo w dokumencie linie skladajaca sie z kropek dlugosci 16cm ;DD
Pamietaj ze w jednej lini rysuje ci tylko kropki po jednokrotnym nacisnieciu TAB na klawiaturze [stad dajesz np. dlugosc 16cm zeby linia byla przez znaczna czesc kartki].
Jesli kropek jest za malo/duzo to musisz zdefiniowac nowy tabulator.
Oczywiscie bedziesz musial definiowac kilka tabulatorow bo w menu nie masz kazdej pozycji takiej samej dlugosci ;)
Aha i ja to pisze wszystko dla Office 2000 ale daje sobie obciac lape ze w XP jest tak samo...zreszta mam Office XP na laptopie ktory jest 0,5 metra ode mnie, ale jestem leniwy i nie chce mi sie go wlaczac :P

Piwko przy okazji ;)

Awatar użytkownika
Kermit
Weteran
Weteran
Postautor: Kermit » 30 cze 2006, 01:35

tanebo, fascynujace!sadi, megane, 100 ktotne DZIEKUJE! jutro bede to prubowal zrobic ...
So understand;

Don't waste your time always searching for those wasted years,

Face up...make your stand,

And realise you're living in the golden years.
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 30 cze 2006, 07:12

Ja się nie bawiłam w indeksy i spisy. Wiesz jak zrób? Po prostu zrób spis treści ręcznie. Czyli stawiaj kropki aż do momentu, gdy numer przeskoczy do następnego wiersza i wróć. Ja tak zrobiłam i większość ludzi z mojej uczelni. :P

P.S Licencjat na 94 strony? No pięknie, to jak magisterka. ;)
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
Anula
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Anula » 30 cze 2006, 09:38

Olivia pisze:Ja się nie bawiłam w indeksy i spisy. Wiesz jak zrób? Po prostu zrób spis treści ręcznie. Czyli stawiaj kropki aż do momentu, gdy numer przeskoczy do następnego wiersza i wróć. Ja tak zrobiłam i większość ludzi z mojej uczelni. :P

Bzdura! Kto Was uczył informatyki? Żadne kropki ani tabulatory, chociaż już te tabulatory to już lepsze rozwiązanie, bo przynajmniej numery będą wyrównane.

Powinno się robić tak jak mówi sadi. U mnie akurat to jest w Wstaw -> Odwoładnie -> Indeksy i spisy. Word sam generuje spis treści i ma to taką zaletę, że jeżeli postanowimy coś zmienić w pracy, np. dodać obrazek czy zmienić odstępy między wierszami, to nie trzeba szukać po całej pracy co się pozmieniało. Word do spisu treści bierze wszystkie nagłówki, więc trzeba to co ma się w nim znaleźć ustawić jako nagłówek, a to co nim nie jest jako zwykły tekst.
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 30 cze 2006, 09:41

Anula pisze:Bzdura! Kto Was uczył informatyki?

Nie wiem, ale spis treści mam ładny i recenzentka nie miała żadnych uwag. :]
Ale do magisterki się przyda. Dzięki <browar>
"Miarkuj złość.

Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się

Bo on za chwilę może trzasnąć"
megane
Maniak
Maniak
Postautor: megane » 30 cze 2006, 10:49

Nam na pierwszym roku zafundowali cały semestr laborek z informatyki z obsługi WORDa tylko i wyłącznie (tzn. jeszcze z notatnika :P) <hahaha>
Żebymy właśnie prace umieli napisać :P.
Ale szczerze mówiąc zje/bać się można nad tym :]
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 30 cze 2006, 11:15

co przypomniało mi:
<wirus_> wlasnie poprawiam cv mojej wspolokatorki
<wirus_> napisala w innych umiejetnosciach: obsluga pakietu office
<wirus_> a jak wlaczylem znaki niedrukowane to wygladalo to tak jakby przeszlo przez to cv armia mrowek, ktora spotkala inna armie mrowek i stoczyly batalie, a po niej zostawily wszystkie trupy na papierze.

(z basha)
I Anula mówi najrozsądniej, uzupełnieniem, że:
Anula pisze:Word do spisu treści bierze wszystkie nagłówki

Word bierze do spisu treści to, co zostanie mu zdefiniowane. Jeśli spis ma się składać z rozdziałów, podrozdziałów i podpunktów (3-stopniowy spis treści, typu: rozdział 1, rozdział 1.1 i 1.2, rodział 1.2.1 i 1.2.2), to najprościej tytuły rozdziałów napisać jednym stylem (np. nagłówki dla pierwszego stopnia, styl 1 dla drugiego stopnia, styl 2 dla trzeciego stopnia). Potem tylko wstaw -> indeksy i spisy, a w opcjach definuje się, który styl ma odpowiadać któremu stopniowi spisu treści. Po wprowadzeniu zmian w pracy wystarczy kliknąc prawym myszy i aktualizować spis, a numeracja i tytuły automatycznie dopasują się do zmian.
Awatar użytkownika
Anula
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Anula » 30 cze 2006, 11:43

Dokładnie. Jasne, że można robić spis treści kropkami, wcięcia akapitów kilkoma spacjami, a podwójne odstępy między wierszami dwoma enterami.

Ale gdybym dostała takie CV czy list motywacyjny, to ten kandydat z miejsca odpada.
Awatar użytkownika
sadi
-#
-#
Postautor: sadi » 30 cze 2006, 13:56

Ja się nie bawiłam w indeksy i spisy. Wiesz jak zrób? Po prostu zrób spis treści ręcznie. Czyli stawiaj kropki aż do momentu, gdy numer przeskoczy do następnego wiersza i wróć. Ja tak zrobiłam i większość ludzi z mojej uczelni. :P

P.S Licencjat na 94 strony? No pięknie, to jak magisterka. ;)

<hahaha> w sumie jak kazda twoja rada... ;DD

Pisalem mu na poczatku o tej funkcji indeksy i spisy, ale pozniej doszedlem do wniosku ze chlopak ma juz wszystko napisane [pewnie ten spis tresci tez, tylko tych kropek mu brakuje] wiec opisalem mu tabulatory bo chyba w jego wypadku bedzie to szybsze w wykonaniu ;DD
Aczkolwiek moge sie myli :P
Na przyszlosc jednak proponuje funkcje Indeksy i spisy - znacznie praktyczniejsza i wygodniejsa ;)

Wróć do „Wszystkie inne tematy”