Wyspiański na maturze
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Wyspiański na maturze
Hej;)
Wczoraj zdecydowałam się na temat pracy maturalnej, wybrałam "Stanisław Wysiański jako artysta wszechstronny. Omów temat przywołując wybane dzieła literakie i plastyczne tego artysty".
Jakby ktoś chciał pomóc, to byłabym wdzięczna za wszsytkie notatki, tytuły dzieł które można opisać i wsio co może mi się przydać przy pisaniu tego;)
Z góry dzięki za wszystko;)
Wczoraj zdecydowałam się na temat pracy maturalnej, wybrałam "Stanisław Wysiański jako artysta wszechstronny. Omów temat przywołując wybane dzieła literakie i plastyczne tego artysty".
Jakby ktoś chciał pomóc, to byłabym wdzięczna za wszsytkie notatki, tytuły dzieł które można opisać i wsio co może mi się przydać przy pisaniu tego;)
Z góry dzięki za wszystko;)
- ksiezycowka
- Weteran

- Pasjonat

to podaj taki temat, który jesteś w stanie sama opracować... to chyba logiczne, prawda??didi_16 pisze:temat zawsze można podać swój
Wyspaiański jest dość trudnym zagadnieniem, bo oprócz znanego wszystkim Wesela napisał całą masę dramatów- a skoro nie jesteś "humanistką" samobójstwem będzie skazanie się na przeczytanie wszystkich dzieł...
a do tego dochodzą jego prace malarskie i dekoratorskie, i szczególnie ważne autoportrety. I tu przydałoby się przejrzeć kilka ksiązek dotyczących historii sztuki...
"(...) pomyśl... co za głupiec z niego-
mówi, że umiera z mego powodu....
zupełnie jakbym była chorobą"
- ksiezycowka
- Weteran

To poczekaj az CI wlasny zatwierdza, ktory bedzie dotyczyl jakis pier.dół jak Coelho.didi_16 pisze:mat zawsze można podać swój (prawie zawsze przechodzą, tymbardziej jak były już kiedyś zatwierdzone)
[ Dodano: 2006-07-15, 11:23 ]
Tez sadze ze Wyspiański dla humanistycznego nieuka jest za trudny. Najlepiej znajdź se taki dotyczacy tylko literatury. Zawezisz zakres.
- ksiezycowka
- Weteran

- Weteran

- Weteran

- Pasjonat

jesli lubisz filmy to wybiez utwor zekranizowany (prawie wszystkie wazniejsze juz przeniesiono na ekran). i wybiez temat mocno nawiazujacy do ekranizacji.. wiem po jednym znajomym ze to dziala.
jesli temat bedzie dla ciebie mordega to nic taka matura niejest warta. chodzi oto zeby sobie ulatwiac zycie, bedzie to dla ciebie z pozytkiem bo tak zdobytej wiedzy nigdy nie utracisz.
jesli lubisz filmy to wybiez utwor zekranizowany (prawie wszystkie wazniejsze juz przeniesiono na ekran). i wybiez temat mocno nawiazujacy do ekranizacji.. wiem po jednym znajomym ze to dziala.
jesli temat bedzie dla ciebie mordega to nic taka matura niejest warta. chodzi oto zeby sobie ulatwiac zycie, bedzie to dla ciebie z pozytkiem bo tak zdobytej wiedzy nigdy nie utracisz.
didi_16 pisze:No to może doradzicie jakiś prosty temat??
obiektywnie ciężko wybrac prosty temat, sama musisz zdecydować...
po pierwsze musisz wybrać coś co choć trochę lubisz... co wolisz: prozę, poezję? może masz ulubionego autora? ulubioną książkę, wiersz, tomik? może interesujesz się historią- wtedy temat można podciągnać pod to.... czy pod sztukę... może coś z językoznawstwa (koleżanka na przykład miała temat "język reklamy"- to jest dość ciekawe a stosunkowo łatwe), a może coś z kinem?? (np. Filmy i literatura grozy), może jakiś problem egzystencjonalny (np. coś o sumieniu, o wyborach, np. literatura a sacrum), może coś z teatrem (np. formy dramatu- literacka i teatrala)....
ta matura jest taka fajna, pole do popisu daje duże
"(...) pomyśl... co za głupiec z niego-
didi_16 pisze:"Stanisław Wysiański jako artysta wszechstronny. Omów temat przywołując wybane dzieła literakie i plastyczne tego artysty".
Generalnie recepta jest prosta: im więcej jego dzieł opiszesz, tym bardziej ukażesz jego wszeschstronność ;DD
I pochwalam zabieranie się za pisanie pracy tak wczesnie. <browar>
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Wróć do „Wszystkie inne tematy”