Przerwa w braniu tabletek

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
Michal23
Bywalec
Bywalec
Przerwa w braniu tabletek

Postautor: Michal23 » 12 lip 2006, 18:05

Moje słoneczko bierze tabletki od okolo 8 miesięcy. Właśnie lada dzien zacznie ostatnie opakowanie jakie przepisał jej lekarz no i zastanawia sie nad 2 miesięczna przerwa w ich braniu. Teraz moje pytanie: Czy taka przerwa ma sens w ogóle? Czy mozna od tak sobie odstawic tabletki na 2 miechy? I czy nie powinno to byc konsultowane z lekarzem? Ogolnie rzecz biorac, chodzi mi o to ze ta przerwa nie byla konsultowana z ginekologiem i moja dziewcyzna po prostu postanowila ze chce odstawic na te 2 miesiace bo i tak nasze zblizenia beda w tym czasie bardzo ograniczone. A pytanie ogólnikowe moje jest takie, czy przypadkiem nie może to zrobic wiecej zlego niz dobrego. Dzieki za odpowiedz i przepraszam za balagan wypowiedzi :)
Ostatnio zmieniony 28 lip 2006, 01:37 przez Michal23, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 12 lip 2006, 18:57

Michal23 pisze:zy przypadkiem nie może to zrobic wiecej zlego niz dobrego.
Owszem.
Konsultowane byc nie musi, ale to glupie jest. Przy tabletakch musi byc ciaglasc jak chce dac organizmowi przerwe od hormonów to minimum pol roku jest zalecane.
Bo tak to tylko szok dla przyzwyczajonego do nich organizmu a potem drugi ze znow bra c zaczyna.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 13 lip 2006, 08:30

zdania beda podzielone , ja optuje zrobienie przerwy jednak , ale po roku brania tabletek i przerwa 3 miesieczna
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
zagubiona_wenus
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: zagubiona_wenus » 17 lip 2006, 10:42

po 8 miesiącach to chyba nie ma zbytniego sensu robienia przerwy i to 2 miesięcznej,
grzeczne dziewczynki idą do nieba... niegrzeczne idą tam gdzie chcą!
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 17 lip 2006, 10:45

moon pisze:Przy tabletakch musi byc ciaglasc jak chce dac organizmowi przerwe od hormonów to minimum pol roku jest zalecane.
Bo tak to tylko szok dla przyzwyczajonego do nich organizmu a potem drugi ze znow bra c zaczyna.

A kto Tobie, dziecko, takich głupot nagadał? Pewnie sama sobie to wmówiłaś. :]

Ja słyszałam od ginekologa, że po roku taka 2 miesięczna przerwa jest wręcz wskazana. Aby sprawdzić, czy okres normalnie wraca i czy wszystko jest w ogólnym porządku.

Poczekajcie aż minie rok i róbcie przerwę. :)
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 lip 2006, 17:04

Olivia pisze:Ja słyszałam od ginekologa, że po roku taka 2 miesięczna przerwa jest wręcz wskazana. Aby sprawdzić, czy okres normalnie wraca i czy wszystko jest w ogólnym porządku.
<hahaha> Kochan owszem to bylo wskazane a nawet konieczne prz tabletkach generacji Diane. NIkt normalny teraz przerw a przynajmniej tak krotkich nie proponuje.
Olivia pisze:A kto Tobie, dziecko, takich głupot nagadał? Pewnie sama sobie to wmówiłaś. :]
4 ginekologow :]
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 17 lip 2006, 18:08

a co jesli okres nie wraca ? tak sie wlasnie zastanawiam ?? wyjasni ktos ??
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 lip 2006, 19:08

Andrew, ale kiedy jak nie wraca?Jak si eodstawi i nie ma?A przez ile czasu nie wraca? Tak szerzej poprosze..
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 17 lip 2006, 19:13

No oczywiscie , ze mam na mysli po odstawieniu leków (antykoncepcyjnych )
nie wiem pzrez ile czasu nie wraca ?
powiedzy tak :
brała jakas pzrez 1i 1/2 roku antykoncepcyjne tabletki , i robi sobie przerwe ! według normalnosci powinien wystapic w miesiacu nie brania tego specyfiku okres - tak ? ale nie wystepuje ! naprzykład spuznia sie powiedzmy 22 dni ? co robic ?
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 lip 2006, 19:15

Andrew, jak 22 dni to ja bym sie poradzila lekarza. Moz ebyc tak ze np okres nie wystapi a bedzie np w drugim miesiacu, ale jadnak wiekszosc dziewczyn dosytaje go moze nie planowego dnia ale gora pare dni pozniej. Al enie 22 dni :/
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 17 lip 2006, 19:19

te 22 dni to tak se palnołem , po prostu mnie to zaciekawiło , czy takie cos sie zdazyc moze , czy np moze nawet i miesiac nie wystapic miesiaczka ? czy wtedy trzeba sie do lakarza wybrac i kiedy po jakim czasie jej nie wystapienia
Pamietam iz kiedys kolezanka cos takiego miala , nie ma jej juz by sie zapytac , ale wiem ze brałą zastrzyki jakies , czy zastrzyk na wywołanie okresu
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 lip 2006, 19:24

Andrew pisze:czy np moze nawet i miesiac nie wystapic miesiaczka ?
Wiesz TEORETYCZNIE moze, ale sam wiesz jak to jest z teoriami. A przezorny zawsze ubezpieczony :)
Andrew pisze:Pamietam iz kiedys kolezanka cos takiego miala , nie ma jej juz by sie zapytac , ale wiem ze brałą zastrzyki jakies , czy zastrzyk na wywołanie okresu
Bo sie wywoluje okres normlanie jak sie tyle spoznia. Idzie sie do lekarza jak tydzien, dwa nie ma. Ale nie jestem pewna jak jest przy tabletkach.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 17 lip 2006, 19:33

no to czekam dalej na odpowiednia odpowiedz <browar>

[ Dodano: 2006-07-18, 08:16 ]
nikt nic nie wie??
Awatar użytkownika
sadi
-#
-#
Postautor: sadi » 18 lip 2006, 15:07

My poki co po naradach z lekarzami nie robimy przerwy ;DD
Bo nei ma takiej potrzeby ;DD
<zmieszany> -> uwielbiam tę mordę
<sex> -> ta też jest fajna
<hahaha> -> często sie śmieję...ze wszystkiego...
<fuckoff> -> jak mnie ktos wku$%^&!
;DD -> jeszcze ta mi lezy
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 18 lip 2006, 15:10

Andrew pisze:no to czekam dalej na odpowiednia odpowiedz

Jasne,ze w przerwie kobita moze i 2 miesiace nie miec okresu.Lolli tak bodajze miala :>
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 19 lip 2006, 08:18

to nie jest odpowiedz ! tak jak i Sadi sie myli
Awatar użytkownika
Madzia
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Madzia » 19 lip 2006, 10:09

A propo pytania Andrew...to ja miałam przerwe na 3 miesiące(z konsultacją lekarza) i w trakcie tej przerwy okres sie spóźniał do ok 10 dni i to w ogóle był taki okres ze prawie wcale...Fakt nie poszłam z tym do lekarza bo mi sie nie chciało, miałam mature, wesele, rekrutacje na studia...i stwierdziałm ze to przez stres tak sie spóźnia. Ale jesli sytuacja taka występowała by w normalnych warunkach( albo 22 dni bym na okres czekała) dawno bym siedziala na fotelu ginekologicznym, bo nienawidze jak moj organizm mnie zaskakuje...
Teraz zaczełam znów brac tabletki wiec bedzie wszystko oki...:)
Awatar użytkownika
guli
Maniak
Maniak
Postautor: guli » 20 lip 2006, 10:23

Za czasów prastarych tabletek (Rigevidon) lekarz zalecał mojej dziewczynie przerwę dwumiesięczną raz na 2 lata. Teraz, gdy pigułki zmieniły swój skład kilku lekarzy twierdziło, że nie ma potrzeby robienia przerwy, czyba, że dla poprawienia samopopczucia pacjentki wychowanej na starych zasadach :D Tak czy owak przerwa miałaby trwać 2 miesiące, jest niepotrzebna i na pewno nie tak szybko.
Grzeczne dziewczynki idą do nieba

Niegrzeczne na ziemi mają swój raj
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 21 lip 2006, 13:30

Wiec tak , poniewaz nalegalem od dawna by Moja myszka zmieniła ginekologa , tak wiec i sie stało .
Juz nie bede pisal dlaczego , tak chcialem - jednym z wkuzajacym mnie u byłej Pani ginekolog było to , iz jest to kobieta , a mam w staunku do nich jako ginekologów złe zdanie , potwierdzone przez wiele innych kobiet . Od razy dodam, iż zapewne istnieją Panie gineklog co są dobre !!.
Wiec poszła za moją namowa do dobrego ginekologa , taką opinie ma On w swym miejscu zamieszkania , miejsce to obce dla mnie wiec moje znajome skąsultować owej "dobroci" nie potrafią . Polegam na zdaniu innych , mi obcych ludzi .
Pan ginekolog strasznie skrzyczła moją myszke , za co? w sumie za to samo co ja w kwesti jej nadzerki . Poprzednia Pani ginekolog wiedziala o niej , ale stwierdziła , ze niby jest tak mała , ze nie stanowi problemu <zalamka> I tak oto moja myszka przechodziła z ową nadzerką 3 lata <boje_sie> z racji zawierzenia Pani ginekolog , niecheci zmiany ginekologa.
Teraz w kwesti tabletek stosowania antykoncepcyjnych , jak i tamponów ! znowu zjebka ! i to ostra ! Wyjasnienie .... tampony owszem ale w ostatecznosci np . basen itp. w innym wypadku obsolutnie nie , powodują miedzyinnymi wlasnie nadzerki (juz zgłupiałem jak sie to słowo pisze , a nie chce mi sie sprawdzac ) wybaczcie wiec <aniolek>
Co do tabletek - młode kobiety nie powinny ich stosowac wcale ! <boje_sie> nie bynajmniej przed urodzeniem dziecka .Tłumaczył to zaczerpnietymi informacjami bedac na sympozjach w niemczech , gdzie wysoki procent niepłodnosci Niemek , według tamtejszych badan wynika wlasnie z stosowania owych specyfików antykoncepcyjnych w latach młodosci . Co wiec pozostaje - zapytała ?..... globulki - odpowiedz ,/ <belt> ... tak, to moja reakcja , ale przedewszystkim sie liczy zdrowie mej Myszki !!
No i mam metlik , najgorsze jest to , ze nie ma jak tego skonsultować bo tu wszak same małolaty , a ginekolodzy bardzo chetnie przepisują młodym "kózką" tabletki anty !
Miltonia ....do Ciebie zapytanie , tyś starszawa , co masz w tej kwesti do powiedzenia ?? <browar>
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 21 lip 2006, 18:15

Andrew pisze:Co do tabletek - młode kobiety nie powinny ich stosowac wcale !
Andrew pisze:Tłumaczył to zaczerpnietymi informacjami bedac na sympozjach w niemczech , gdzie wysoki procent niepłodnosci Niemek , według tamtejszych badan wynika wlasnie z stosowania owych specyfików antykoncepcyjnych w latach młodosci .
Sek w tym Andrew ze to nie odkrycie Ameryki. O tym wiadomo nie od dzis i ja np biore na siebie owo ryzyko. Glupota jest zas mieć jak klikanascie i sadzic ze to skutkow na pryszlosc miec nie bedzie na pewno.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 21 lip 2006, 19:51

To dlaczego ginekolodzy o tym nie informują ? to raz ! - dwa przepisują bez wywiadu z takową osoba ? , podczas gdy palenie papierosów i stosowanie tabletek to według owego ginekologa katastrofa i nie mial czasu by mi to wyjasniac , ale zaprosił na pogawedkę po uprzednim uwmówieniu sie z nim . Tak endriuł zanipokojony pojechał do niego sobie pogadać <aniolek> a co wolno mi !! <aniolek>
On np. zadnej młodej tabletek nie pzrepisuje , chyba ze owa kobieta młoda pełnoletnia napisze mu oswiadczenie (dziwny facet )
coś jeszcze wspominał o podwyzszonym ryzyku rakowym itd. spieszył sie , nie było sposobnosci dalej pogadac <browar>
Awatar użytkownika
Michal23
Bywalec
Bywalec
Postautor: Michal23 » 21 lip 2006, 21:09

Andrew pisze:Tłumaczył to zaczerpnietymi informacjami bedac na sympozjach w niemczech , gdzie wysoki procent niepłodnosci Niemek , według tamtejszych badan wynika wlasnie z stosowania owych specyfików antykoncepcyjnych w latach młodosci

No dobra moze i tak ale te badania były chyba prowadzone na przestrzeni wielu lat... wiec to chyba sie tyczy bardziej tabletek starej generacji. Wiec chyba też nie należy od razu popadać w paranoje... a poza tym co to ma do tematu :P Skoro już zmieniliscie ginekologa to pytaliscie o przerwe? :)

No a po drugie... jeden ginekolog sie mylił w sprawie nadżerki, drugi może sie myli w sprawie tabletek. Jak dla mnie dowody są czysto dyskusyjne i tak jak ludzie na forum tak i ginekolodzy podzielili się na dwa obozy, jednych co wspierają antykoncepcję hormonalną (a bo to kontrola urodzeń, a bo to zmniejszenie prawdopodobieństwa raka, a bo nie ma jasnych dowodów że szkodzi) i na tych co są jej przeciwni (bo powoduje bezpłodność, powiklania jakies itp.). Reasumując tak Ci ginekolog powie na jakiego trafisz :P
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 22 lip 2006, 16:43

Andrew pisze:To dlaczego ginekolodzy o tym nie informują ? to raz ! - dwa przepisują bez wywiadu z takową osoba ?
Sory ale nie wiem. Ja takich nie znam po prostu ktorzy by nie mowili nie tlumaczyli i wywiadow nie robili.
Awatar użytkownika
Candy Killer
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Candy Killer » 24 lip 2006, 21:12

heh no ja znam takich kilku.wywiad jak wywiad..badanie jakies tam robia bo wiadomo ze trzeba sprawdzic czy wszystko dziala;) ale zeby jakies testy juz robili gdzie powinno sie zrobic testy hormonalne przed przepisaniem tabletek to juz jakas rzadkosc straszliwa.ja wlasnie musze sobie takie testy zrobic bo w zasadzie to kazda panna moze sama sobie tabletki wybrac bo lekarze przepisuja najpierw..jedne..jak beda dobre to dobrze jak nie to zmieniaja...paranoja jakas..

aaa co najlepsze...moja kuzyneczka mila operacje podczas torej uszkodzono jej jajowod i ginekolog stwierdzil ze jest bezplodna...drugi stwierdzil ze plodna a jeszcze dwoch ze jednak bezplodna na pewno...no i tak oto jest mama 3 letniego chlopaczka;)

fajni Ci nasi lekarze nie ma co :D
justyna
Początkujący
Początkujący
Postautor: justyna » 06 sie 2006, 18:35

Mam pytanie czy ktoś może się orientuje czy jeśli odstawie tabletki które brałam ze względu na pojawienie się torbieli to po roku brania jak zrobie przerwę 1 miesiąc to one mogą powrócic ?
Awatar użytkownika
SaliMali
Weteran
Weteran
Postautor: SaliMali » 06 sie 2006, 18:43

nie wiem czy torbiele wrócą, ale wiem, że nie robi się przerwy w braniu tabletek na tak krótki okres czasu jak 1 m-c. z tego co mi moj gin mowił, kiedy robi się przerwę to na min 3 m-ce
"To jest tak, że gdy mam co chcę,
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 06 sie 2006, 22:56

Sluchajcie fajny temat... Andrew poruszyl kwestie zdrowia, nie mam czasu teraz szukac na forum, ale moze ktos ma jakies linki takze spoza forum i strony, gdzie moglbym dowiedziec sie o wplywie brania tabletek na zdrowie kobiety, dodam mlodej :) Chodzi mi o to jaki to ma wplyw ogolnie n organizm i na plodnosc itd na wszystko. Bo sie generalnie na tym nie znam :D nic a nic :D a trza sie poznac :)
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 06 sie 2006, 23:38

Ojej, ale zescie wszystko wymieszali.

Nie ma zadnych potwierdzonych badan, ktore laczylyby stosowanie pigulek z nieplodnoscia. Owszem, ogolnie plodnosc maleje, ale rowniez wsrod mezczyzn i wini sie za ot zlozone czynniki srodowiskowe (zanieczyszczenia, stres, pozniejsze decydowanie sie na dziecko, tak zwana mniejsza selekcje naturalna, czyli wieksza przezywalnosc).

Co do wplywu na nowotwory, rowniez nie jest to potwierdzone i nie ma jak byc. Nie da sie zrobc badan, ktore wyeliminowalyby inne czynniki. Wprawdzie podobno pigulki zmniejszaj ryzyko raka piersi, ale tez to tylko przypuszczenia.

Oczywiscie, ze nie mozna palic i brac pigulek, bo to grozi zakrzepica, o ile sie nie myle.

Przerwe mozna robic i jednomiesieczna. Chodzi o powrot jajeczkowania, akurat tlumaczylam to kiedys Andrew. Pigulki zatrzymuja jajeczkowanie, przerwanie ich powinno powodowac przywrocenie jajeczkowania i w konsekwencji wywolac naturalna miesiaczke. Jezeli nie pojawi sie ona w czasie 30 dni od przerwania brania pigulek, trzeba isc do lekarza. Przerwe robi sie jedynie po to zeby stwierdzic, czy organizm wraca do naturalnego stanu. jest to szczegolnie wazne w przypadku kobiet, ktore chca miec w przyszlosci dzieci. Jesli kobieta decyduje sie na dziecko, powinna odstwic pigulki na 3 miesiace i dopiero wtedy probowac. Po prostu chodzi powrot do naturalnego poziomu horonow po to, zeby nie zaszkodzic ciazy i dziecku.

Tampony sila rzeczy nie sa higieniczne - zatrzymuja rozkladajaca sie krew w srodku. Uklad rodny kobiety przypomina podczas miesiaczki w jakis sposob rane i wprowadzanie tam ciala obcego zawsze zwieksza ryzyko zakazenia, obojetnie czy to tampon czy penis. Po prostu trzeba wtedy bardzie uwazac.

Nadzerki zawsze trzeba leczyc. Maverick forsuje tu teorie, ze czasami nie trzeba. Zaden ze znanych mi ginekologow tego nie potwierdzil... . Owszem, mowia, ze moze i od teg sie nie umrze, ale leczyc trzeba od razu i juz. Tylko sposob sie wybiera zalezny od wielkosci i wyniku cytologii.
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 06 sie 2006, 23:41

Miltonia pisze:Oczywiscie, ze nie mozna palic i brac pigulek, bo to grozi zakrzepica, o ile sie nie myle.

Ja ostatnio czytalam, ze jak sie pali powyzej 10 papierosow dziennie to branie tabletek jest wtedy bardzo niebezpieczne.
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 07 sie 2006, 20:03

Dajcie linki :)
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”