Opel Tigra - Instalacja gazowa
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Opel Tigra - Instalacja gazowa
Chcialbym zamontowac w swojej Tigrze instalacje gazowa za 2000zl. Ale nie wiem czy mi sie to oplaca. 1.6 silnik 16V, auto z 1995 roku. Jezdze sporo, a na benzyne nie wyrabiam. Myslicie (znawcy), ze warto zainwestowac w instalacje gazowa? ja jestem zupelna noga i sie nie znam.
Muszisz sobie odpowiedziec na proste pytanie typu: ile km robisz np.rocznie i przeliczyc kiedy [i czy w ogole zwroci ci sie zalozenie gazu]. I w zasadzie to wszystko ;DD
Ew. mozesz sie zastanowic nad sprzedaza tego autka i dolozeniem 2000zl co masz na instalacje gazowa i poszukanie jakiegos diesla, albo jakiegos auta z instalacja gazowa.
Ew. mozesz sie zastanowic nad sprzedaza tego autka i dolozeniem 2000zl co masz na instalacje gazowa i poszukanie jakiegos diesla, albo jakiegos auta z instalacja gazowa.
<zmieszany> -> uwielbiam tę mordę
-> ta też jest fajna
-> często sie śmieję...ze wszystkiego...
-> jak mnie ktos wku$%^&!
;DD -> jeszcze ta mi lezy
Wszystko wyjasni ci najlepiej ktos w warsztacie gdzie chcialbys zeby ci zalozyli instalacje. Powiedza ci jaki duzy zbiornik ci wsadza, jak bedzie wygladac zuzycie paliwa u ciebie itp. Z takimi danymi mozesz zaczac powazniej myslec, bo teraz zbytnio nie ma co sie brac.
<zmieszany> -> uwielbiam tę mordę
-> ta też jest fajna
-> jak mnie ktos wku$%^&!;DD -> jeszcze ta mi lezy
Sprawa jest prosta.
Zakladamy:
przejezdzasz 60km dziennie, pali 10l/100km czyli dziennie 6 litrow.
Cena benzyny: 4zl/l (wiem ze mozna kupic juz za mniej niz 3,80 ale moze tez podrozec, trzeba to jakos wyposrodkowac w obliczeniach).
Czyli dziennie tracisz 24zl na benzyne. Litr gazu kosztuje jakies 2.1
Na gazie spala zazwyczaj troche wiecej o ile sie nie myle wiec liczmy ze na 100 spali nie 10 a 11. na 60km wiec wyjdzie 6,6 zaokraglmy to do 7. (wowczas spalanie na 100 bedzie jakies 11,5) 7*2.1= 14,7zl
Zatem oszczedzasz 10zl dziennie. Liczac 2000zl za zalozenie to zwraca sie po 200 dniach.
Wiec jak widac w Twoim przypadku by sie oplacalo. No nie liczac tego ze jak spierdola zalozenie instalacji to musisz doliczyc wizyty u mechanikow
Mi by sie np nie oplacalo instalowac instalacji, bo zwrociloby mi sie to po 3 latach. Bo raz ze spalam mniej (6 do 7/100km) dwa ze przejezdzam mniej (7000km rocznie a nie 22tys km jak Ty).
Ale to tylko szacunki, nie wiadomo jakie beda ceny benzyny, gazu, ile bedzie palil po zalozeniu instalacji, ile wydasz dodatkowo na mechanikow oraz ile tak naprawde przejezdzasz km.
Zakladamy:
przejezdzasz 60km dziennie, pali 10l/100km czyli dziennie 6 litrow.
Cena benzyny: 4zl/l (wiem ze mozna kupic juz za mniej niz 3,80 ale moze tez podrozec, trzeba to jakos wyposrodkowac w obliczeniach).
Czyli dziennie tracisz 24zl na benzyne. Litr gazu kosztuje jakies 2.1
Na gazie spala zazwyczaj troche wiecej o ile sie nie myle wiec liczmy ze na 100 spali nie 10 a 11. na 60km wiec wyjdzie 6,6 zaokraglmy to do 7. (wowczas spalanie na 100 bedzie jakies 11,5) 7*2.1= 14,7zl
Zatem oszczedzasz 10zl dziennie. Liczac 2000zl za zalozenie to zwraca sie po 200 dniach.
Wiec jak widac w Twoim przypadku by sie oplacalo. No nie liczac tego ze jak spierdola zalozenie instalacji to musisz doliczyc wizyty u mechanikow
Mi by sie np nie oplacalo instalowac instalacji, bo zwrociloby mi sie to po 3 latach. Bo raz ze spalam mniej (6 do 7/100km) dwa ze przejezdzam mniej (7000km rocznie a nie 22tys km jak Ty).
Ale to tylko szacunki, nie wiadomo jakie beda ceny benzyny, gazu, ile bedzie palil po zalozeniu instalacji, ile wydasz dodatkowo na mechanikow oraz ile tak naprawde przejezdzasz km.
Zakładać zawsze mozna
pytanie jak ten silnik konkretnie bedzie na gazie jezdził , albo waznioejsze ...jakich szkud dokona jego zagazowanie , pamietajmy ze jest to silnik ecotec 1.6 z 16 zaworowa głowicą , zamontowanie tam zwykłej instalacji gazowej II generacji za 2 tys zł moze sie zemscic i to powaznie.Wszystko zalezy od tego jak kto tą inastalacje zamontuje i jak Harus zamierza tym potem jezdzic , Bo jezeli dalej bedzie pomykal tym po sportowemu to czarno to widze , jesli delikatnie to są szanse na pojezdzenie tym autkiem na tej instalacji ! ja juz mialem swoich samochodów 7 na LPG wiec mam troche rozeznanie , siedze tez na forach motoryzacyjnych zwiazanych z tymi kwestiami .
Są silniki które gazu nie lubią , i choc w poczatkowej fazie zuto calkiem fajnie na lpg JEZDZI to tak zawsze nie bedzie ,Trzeba sie też liczyc z kosztami dodatkowymi , którymi sa kable (muszą byc swietnej jakosci ) swiece , to samo , ich zas wymiana czestrza , niech raz sobie instalka szczeli , a nawyrabia tak , ze koszta mogą siegnac nawet do 1000zł w tym przypodku , oczywiscie tak byc nie musi , ale w przypadku tych silników tak sie stać tez moze ! Dlatego ja nie kupiłem omegi z ecokiblem a z starą jednostką gdzie gaz sprawuje sie swietnie co na pzrestrzeni lat sprawdzili chłopaki w calibrach !
Co innego ja załozy sekwencje czyli III generacje , to juz inna bajka a koszt nie znawu tak wielki bo 2700zł za scirocco - to dobra instalka i na tym pojezdzi !
<browar>
Mav - jezeli teraz mu spala benzyny 10 litrów , to gazu bedzie mu palił pod 14 litórw i idę o zakład !
pytanie jak ten silnik konkretnie bedzie na gazie jezdził , albo waznioejsze ...jakich szkud dokona jego zagazowanie , pamietajmy ze jest to silnik ecotec 1.6 z 16 zaworowa głowicą , zamontowanie tam zwykłej instalacji gazowej II generacji za 2 tys zł moze sie zemscic i to powaznie.Wszystko zalezy od tego jak kto tą inastalacje zamontuje i jak Harus zamierza tym potem jezdzic , Bo jezeli dalej bedzie pomykal tym po sportowemu to czarno to widze , jesli delikatnie to są szanse na pojezdzenie tym autkiem na tej instalacji ! ja juz mialem swoich samochodów 7 na LPG wiec mam troche rozeznanie , siedze tez na forach motoryzacyjnych zwiazanych z tymi kwestiami .
Są silniki które gazu nie lubią , i choc w poczatkowej fazie zuto calkiem fajnie na lpg JEZDZI to tak zawsze nie bedzie ,Trzeba sie też liczyc z kosztami dodatkowymi , którymi sa kable (muszą byc swietnej jakosci ) swiece , to samo , ich zas wymiana czestrza , niech raz sobie instalka szczeli , a nawyrabia tak , ze koszta mogą siegnac nawet do 1000zł w tym przypodku , oczywiscie tak byc nie musi , ale w przypadku tych silników tak sie stać tez moze ! Dlatego ja nie kupiłem omegi z ecokiblem a z starą jednostką gdzie gaz sprawuje sie swietnie co na pzrestrzeni lat sprawdzili chłopaki w calibrach !
Co innego ja załozy sekwencje czyli III generacje , to juz inna bajka a koszt nie znawu tak wielki bo 2700zł za scirocco - to dobra instalka i na tym pojezdzi !
<browar>
Mav - jezeli teraz mu spala benzyny 10 litrów , to gazu bedzie mu palił pod 14 litórw i idę o zakład !
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Maverick pisze:Tak tez myslalem ze ok 14 (moze nawet 15)
przy ostrej jeździe IMO może dobić nawet do 18-20
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
TedBundy pisze:Maverick pisze:Tak tez myslalem ze ok 14 (moze nawet 15)
przy ostrej jeździe IMO może dobić nawet do 18-20Inna rzecz, że osiągi silnika na gazie spadną, ale to oczywiste.
tak tak ...wypowiedzial sie fachowiec wszak
No dobra sarkazmu koniec , spadają ? jak ci załoza i ciulato wyregulują to i spadnie "moc " ale na ogół jest tak , ze tego po prostu nie wyczujesz .Tak mówie ja!! posiadacz juz 7 samochodów na LPG
który coś moze powiedziec w tej sprawie
do 20 ? Tedi to brała moja BMW 3000 seri 7 z 88 roku na automacie jak poszalałem , wiec dobrze wyregulowany (i to jest tu kluczowe słowo) ecokibel nigdy nie chlapnie wiecej chocbys sie zesrał - niz 15-16 litra .
wszystko wiecej , to wadliwa instalka , wadliwy program , wadliwa regulacja , lubo inne przyczyny (wyciek gazu - zły gaz )
Moja omega spala gazu na miesice latem 11.3 litra lpg , gdy jezdze bez klimy ! na forach motoryzacyjnych sie ze mnie smieją , ale nikt nie chce przyjac jakoś mego zaproszenia i zakładu o 2000zł NIKT ! ale smiac sie to potrafią ...wiec ?
na gazie smiga 195 km/h na benzynie 200km/h - ale mi róznica w mocy
pod góre sw.Anny - komplet osób w aucie samochód zwalnia o 5 km , jesli chodzi czy na lpg, czy na PB sie na nią wspinam - uwierz to naprawde bardzo mały zanik mocy , by o tym pisac .
I to nie zeby moja omega była wyjatkowa , bo nie tylko mialem omege !
jest też tak , ze silnik po prostu jest dobry i spala mało , szwagier ma punto ! 1100 pojemnosc , spala mu gazu na miesice 10l czasem schodzi do 9.5 l i teraz jak sie to ma do np. omegi ? a punto jest bardzo dobrze wyregulowane , dobrze , ze szwagier ma jeszcze safranke na automacie , która mu spala na miescie 13-14 lpg
Tak wiec obalam tu mit , ze małe z małym silnikiem autko mało pali ! bo to bzdura ! biorac pod uwagę oczywiscie stosunek masy do silnika jak i jego pojemnosci .
Maverick pisze:Co nie przeszkadzalo Ci zagazowac BMWAndrew pisze:nie lubie aut kupowac luksusowych od kogoś kogo na jezdzenie nim ...nie stac !
z 88 roku Mav była - to silnik starej generacji daje rade na gazie i nie jest to dzieło sztuki .Co bys powiedziel natomiast o zagazowaniu CLK , porsche ?
Wróć do „Wszystkie inne tematy”