jaki aparat fotograficzny
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
sophie pisze:Znam 2 osoby, ktore do tej pory robia zdjecia Smiena
Powiem szczerze - Hasselblad z obiektywem, do tego pomiar światła w pryzmacie, no oczywiście full kasy na klisze i polaroidy - mógłbym nie robić cyfrówką
krackowiaczek pisze:sa tez cyfrowki lustrzanki, dzialaja identycznie jak analogi, z ta ruznica ze blone fotograficzna zastepuje matryca. optyka dziala w identyczny sposob
Dokładnie tak to wygląda, migawka, lustro i wymienne obiektywy - wszystko jak w kliszowym ... poza tym że w tańszych modelach martyca widzi mniej niż obiektyw ...
Hybryda to malutka matryca do której dopasowano obiektyw ( bez migawki mechaniczniej i lustra, pryzmatu ) i tyle ... różnica jest głównie w manualnej możliwości nastawiania ostrości i zbliżenia, w prostych cyfrakach odbywa się to elektronicznie, a więc niedokładnie( skokowo ), w hybrydach najczęsciej mechanicznie jak w lustrzankach ...
bleeeeeeeeeeeee
sophie pisze:Ja mowilam o hobbystach Ty sie do takich nie zaliczasz
Hahahaha !
Dobre
Zamiast Hassela może być podróbka czyli Kiev88
http://www.allegro.pl/item144010109_kie ... staw_.html
Jakość zdjeć naprawdę niesamowita w stosunku do lustrzanek ... jak ktoś raz porobi średnim formatem to zakocha się w tym na lata
bleeeeeeeeeeeee
- krackowiaczek
- Pasjonat

krackowiaczek pisze:moze chodzi o filtry?
No raczej nie o obiektywy
Andrew pisze:tego kanona to syn nie chce nawet jak by kosztował tyle samo co sony , mówił mi tam wczoraj dlaczego nie , ale było tego tak duzo , na kozysc sony , ze nie jestem w stanie zapamietac
Chce to mu kup ten i koniec tematu ...
Jak mu będzie przeszkadzać to sam będzie marudził za 3 miesiące góra
bleeeeeeeeeeeee
- krackowiaczek
- Pasjonat

Bo w okresie przedświątecznym są prezentowane nowe modele ... to raz.
Dwa - lustrzanka starcza na lata, możesz zmieniać obiektywy, kombinować, taki aparat ma tylko jeden obiektyw i niewiele można z nim wymysleć.
Pomijam stronę użytkową - czas reakcji na "spust" w lustrzance to milisekundy, w hybrydach i cyfrakach pospolitych to odczuwalnie dłuuuuuugi czas ( uwierz na słowo ) co mocno wykurza ...
6 Mpix to za moment w komórkowcach montować będą, stanadard w tej chwili to 8-10 Mpix nawet w kompaktach ...
To że szumi to wiadomo - taka technologia ... dopiero w lustrzance z matrycą CMOS tego nie ma
Dwa - lustrzanka starcza na lata, możesz zmieniać obiektywy, kombinować, taki aparat ma tylko jeden obiektyw i niewiele można z nim wymysleć.
Pomijam stronę użytkową - czas reakcji na "spust" w lustrzance to milisekundy, w hybrydach i cyfrakach pospolitych to odczuwalnie dłuuuuuugi czas ( uwierz na słowo ) co mocno wykurza ...
6 Mpix to za moment w komórkowcach montować będą, stanadard w tej chwili to 8-10 Mpix nawet w kompaktach ...
To że szumi to wiadomo - taka technologia ... dopiero w lustrzance z matrycą CMOS tego nie ma
bleeeeeeeeeeeee
Tak zauwazyłem, że jak kupować kompakta to zawsze jeden będzie miał to czego drugi nie ma. Megapikseli teraz wszystkie mają.
A ten tak reklamowany Fuji S5600 jako małoszumiący - przy ISO 400 ma takie same szumy jak moja Minolta Z-10.
Chyba czekam aż jeszcze stanieją lustrzanki...
A ten tak reklamowany Fuji S5600 jako małoszumiący - przy ISO 400 ma takie same szumy jak moja Minolta Z-10.
Chyba czekam aż jeszcze stanieją lustrzanki...
Żyję tym co czuję, z życia biorę to, co mi smakuje.
Szukam i znajduję. Nie dołuję, kiedy mi brakuje.
Lubię, siebie lubię, co chcę robię i co myślę mówię.
Prostą idę drogą i niczego już nie boję się.
Szukam i znajduję. Nie dołuję, kiedy mi brakuje.
Lubię, siebie lubię, co chcę robię i co myślę mówię.
Prostą idę drogą i niczego już nie boję się.
- krackowiaczek
- Pasjonat

krackowiaczek pisze:z tymi pixlami to eng nie przesadzaj, do publikacji w necie czy cos bedzie 6Mpix jak znalazl, billboardow drukowac z tego nie bedzie. taki nikon D50 ma chyba 6Mpix
Owszem, ale to lustrzanka i to najsłabsza
D80 - klasa średnia - ma 10.2
Wyższa półka ( dawno nie modernizowana ) - 12-16 Mpx
Moja lustrzanka kupiona 4 lata temu ma 6.3 Mpix i jest to zabytek ...
A jak taki producent 'upycha' zacofane matryce ( bo już sporo ich naprodukował - na śmietnik nie wyrzuci ) do nowego modelu aparatu to się zawsze ktoś nabierze ... i głównie o to chodzi ...
Większy ilość MPix - nowsza technologia i możliwości.
bleeeeeeeeeeeee
- krackowiaczek
- Pasjonat

eng pisze:A jak taki producent 'upycha' zacofane matryce ( bo już sporo ich naprodukował - na śmietnik nie wyrzuci ) do nowego modelu aparatu to się zawsze ktoś nabierze ... i głównie o to chodzi ...
Większy ilość MPix - nowsza technologia i możliwości.
to nie jest kwestia nabierania... nie kazdy aby fotografowac potrzebuje najnowoczesniejszych matryc, nie kazdy moze wydac 4000+ pln na aparat. ba, kupowanie jako pierwszego aparatu z najwyzszej polki jest ruwnie bezsesowne jak kupowanie jakiegos hybrydowatego soniaka gdy ma sie ambitniejsze plany i niechce zmianiac apatatu po (gura) pol roku
.
Andrew, powiem jako ktos kto fotografuje conieco, mam juz nie nowa analogowa minolta 505si. ale wole sie wstrzymac z cyfra i kupic cos z sesesem. bo tak naprawde cyfrowki ponizej 2 kafli niemaja wiele wiecej do zaoferowania niz moj obecny aparat ktory nota bene kosztowal smieszne pieniadze.
jesli wiesz ze twoj syn powazniej podchodzi do tematu to jeszcze raz odradze ci tego soniaka.
krackowiaczek pisze:to nie jest kwestia nabierania... nie kazdy aby fotografowac potrzebuje najnowoczesniejszych matryc, nie kazdy moze wydac 4000+ pln na aparat. ba, kupowanie jako pierwszego aparatu z najwyzszej polki jest ruwnie bezsesowne jak kupowanie jakiegos hybrydowatego soniaka gdy ma sie ambitniejsze plany i niechce zmianiac apatatu po (gura) pol roku
do Andrew też ,
Nowsze modele "małp" mają 3 razy lepsza, wydajniejszą, mniej energożerną matrycę o lepszej czułości i mniejszym zaszumieniu niż to sony ... nie bez powodu zrobili R1 na CMOS APS-C
Robić zdjecia można kompaktem o przyzwoitych parametrach, ale moim zdaniem nie warto kupować gówna
pytasz mnie o zdanie, to mówię co wiem ...
W zależności od CELU posiadania aparatu dobiera się jego parametry, a do stanu posiadania CENĘ ...
12x zoom używa się przy fotogafowaniu ptaszków, albo sąsiadek z odległości, a teleobiektyw to to i tak nie jest
Do fotek "u cioci na imieninach" bardziej przydaje się ogniskowa 20-50mm , ewentualnie żeby pstryknąc koleżankę prężącą się w pokoju na kanapie
Lustrzankę kupisz już za 2500zł, hybrydę za 1500zł, w cenie 1000zł masz niezłe kompakty ... do wyboru do koloru
Ja bym osobiście wolał lustrzankę typu 350D z obiektywem 18-55mm niż jakiegokolwiek kompakta, ale podobno jestem pod tym względem zboczony
Jeśli kompakt to podobało mi się ostatnio Casio Exilim chyba EX-Z60
bleeeeeeeeeeeee
- krackowiaczek
- Pasjonat

te bardzo dobre nie, ale mialem raczej na mysli ze tansze niz by sie mialo zamiar kupowac taki obiektyw nowy razem z aparatem.
I wlasnie: mam pytanie.
Siostra chce kupic aparat do 500zl. Wiem ze to przedzial cenowy automatow, ale i wsrod nich sa lepsze i gorsze.
Jaki byscie polecali? Mowila ze chce zeby mial wbudowana ladowarke do akumulatorow i zooma
Ale ma byc do uzytku ogolnego, ona nie zajmuje sie fotografia, wiec pewnie na wakacje, imprezy itd.
EDIT:
Siostra prosi zebyscie ocenili ten aparat http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=143896045
EDIT2:
Wlasnie sie dowiedziale ze ona ma zamiar zalozyc fotobloga i robic fotki
Czyli takie bardziej ambitniejsze zdjecia tez.
I wlasnie: mam pytanie.
Siostra chce kupic aparat do 500zl. Wiem ze to przedzial cenowy automatow, ale i wsrod nich sa lepsze i gorsze.
Jaki byscie polecali? Mowila ze chce zeby mial wbudowana ladowarke do akumulatorow i zooma
EDIT:
Siostra prosi zebyscie ocenili ten aparat http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=143896045
EDIT2:
Wlasnie sie dowiedziale ze ona ma zamiar zalozyc fotobloga i robic fotki
- krackowiaczek
- Pasjonat

bardziej ambitniejsze... bardziej ambitniejsze zdjecja da sie robic kompaktem, ale latwiejsze jest to np takim: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=143208521
koszty eksploatacji sa wieksze (skanowanie negatywu) ale mozliwosci tez nieporuwnywalnie wieksze.
jesli mialby to byc cyfrak to pewny jestem co do jednego w podobnej cenie http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=145307999
koszty eksploatacji sa wieksze (skanowanie negatywu) ale mozliwosci tez nieporuwnywalnie wieksze.
jesli mialby to byc cyfrak to pewny jestem co do jednego w podobnej cenie http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=145307999
Wróć do „Wszystkie inne tematy”