jaki aparat fotograficzny

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 21 lis 2006, 21:56

Ja tam uwielbiam takie zabytki....Heh u mnie jeszcze do niedawna była nawet instrukcja obsługa od zenita a jakże pa ruski ;)
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 21 lis 2006, 21:59

Pegaz pisze:instrukcja obsługa od zenita a jakże pa ruski ;)
Tez taka do jednego z nich mam. I to nawet z karta gwarancyjna <hahaha> Sek w tym, ze nie kumam ni w zab rosyjskiego, ani tym bardziej cyrylicy :D
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 21 lis 2006, 22:02

ja też..nawet swego czasi nie wiedziałem że ten aparat to zenit <aniolek>
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 21 lis 2006, 22:37

sophie pisze:Znam 2 osoby, ktore do tej pory robia zdjecia Smiena

Powiem szczerze - Hasselblad z obiektywem, do tego pomiar światła w pryzmacie, no oczywiście full kasy na klisze i polaroidy - mógłbym nie robić cyfrówką :D
krackowiaczek pisze:sa tez cyfrowki lustrzanki, dzialaja identycznie jak analogi, z ta ruznica ze blone fotograficzna zastepuje matryca. optyka dziala w identyczny sposob

Dokładnie tak to wygląda, migawka, lustro i wymienne obiektywy - wszystko jak w kliszowym ... poza tym że w tańszych modelach martyca widzi mniej niż obiektyw ...
Hybryda to malutka matryca do której dopasowano obiektyw ( bez migawki mechaniczniej i lustra, pryzmatu ) i tyle ... różnica jest głównie w manualnej możliwości nastawiania ostrości i zbliżenia, w prostych cyfrakach odbywa się to elektronicznie, a więc niedokładnie( skokowo ), w hybrydach najczęsciej mechanicznie jak w lustrzankach ...
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 21 lis 2006, 22:39

eng pisze:
sophie pisze:Znam 2 osoby, ktore do tej pory robia zdjecia Smiena

Powiem szczerze - Hasselblad z obiektywem, do tego pomiar światła w pryzmacie, no oczywiście full kasy na klisze i polaroidy - mógłbym nie robić cyfrówką :D
Ja mowilam o hobbystach :] Ty sie do takich nie zaliczasz :P
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 21 lis 2006, 22:57

sophie pisze:Ja mowilam o hobbystach Ty sie do takich nie zaliczasz

Hahahaha ! ;)
Dobre :D

Zamiast Hassela może być podróbka czyli Kiev88 :P
http://www.allegro.pl/item144010109_kie ... staw_.html

Jakość zdjeć naprawdę niesamowita w stosunku do lustrzanek ... jak ktoś raz porobi średnim formatem to zakocha się w tym na lata :)
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 21 lis 2006, 23:08

eng pisze:Kiev
Ja mam mniej wiecej takiego: http://www.allegro.pl/item142225109_aparat_kiev_303.html :D
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 22 lis 2006, 08:04

krackowiaczek pisze:najistotniejsze jest to ze niema wymiennych obiektywow.

ale sie kupuje jakas przystawke i mona dołaczac do tego obiektywu inne czy jakos tak
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 22 lis 2006, 09:54

moze chodzi o filtry?
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 22 lis 2006, 12:50

filtry też <aniolek>
tego kanona to syn nie chce nawet jak by kosztował tyle samo co sony , mówił mi tam wczoraj dlaczego nie , ale było tego tak duzo , na kozysc sony , ze nie jestem w stanie zapamietac
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 22 lis 2006, 12:52

Skoro tak bardzo uparl sie na Sony, to chyba nie masz wyboru :]
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 22 lis 2006, 14:01

chyba nie - w tych pieniadzach nic lepszego nie ma - jak twierdzi tym bardziej , ze jest nówka do wziecia , za 990 zł
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 22 lis 2006, 17:16

krackowiaczek pisze:moze chodzi o filtry?

No raczej nie o obiektywy :P
Andrew pisze:tego kanona to syn nie chce nawet jak by kosztował tyle samo co sony , mówił mi tam wczoraj dlaczego nie , ale było tego tak duzo , na kozysc sony , ze nie jestem w stanie zapamietac

Chce to mu kup ten i koniec tematu ...
Jak mu będzie przeszkadzać to sam będzie marudził za 3 miesiące góra :)
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 22 lis 2006, 18:43

To wyjasnij dlaczego bedzie marudził , jesli mozesz <browar>
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 22 lis 2006, 18:49

bedzie marudzil ze mu szumi i ze obiektywu nie moze zmienic. sony i panasonic nie slyna z produkcji dobrych aparatow.
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 22 lis 2006, 19:01

Bo w okresie przedświątecznym są prezentowane nowe modele ... to raz.
Dwa - lustrzanka starcza na lata, możesz zmieniać obiektywy, kombinować, taki aparat ma tylko jeden obiektyw i niewiele można z nim wymysleć.

Pomijam stronę użytkową - czas reakcji na "spust" w lustrzance to milisekundy, w hybrydach i cyfrakach pospolitych to odczuwalnie dłuuuuuugi czas ( uwierz na słowo ) co mocno wykurza ...

6 Mpix to za moment w komórkowcach montować będą, stanadard w tej chwili to 8-10 Mpix nawet w kompaktach ...

To że szumi to wiadomo - taka technologia ... dopiero w lustrzance z matrycą CMOS tego nie ma :)
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 22 lis 2006, 19:13

hmm wszystko mu to powiem , choć wlasnie cos mi wczoraj gadal ze 8-10 mega pixeli to za duzo , tłumaczył mi to nawet , ale ja cienki jestem , by powtórzyć <aniolek>
Awatar użytkownika
Imperator
Moderator
Moderator
Postautor: Imperator » 22 lis 2006, 19:19

Tak zauwazyłem, że jak kupować kompakta to zawsze jeden będzie miał to czego drugi nie ma. Megapikseli teraz wszystkie mają.
A ten tak reklamowany Fuji S5600 jako małoszumiący - przy ISO 400 ma takie same szumy jak moja Minolta Z-10. :/

Chyba czekam aż jeszcze stanieją lustrzanki...
Żyję tym co czuję, z życia biorę to, co mi smakuje.
Szukam i znajduję. Nie dołuję, kiedy mi brakuje.
Lubię, siebie lubię, co chcę robię i co myślę mówię.
Prostą idę drogą i niczego już nie boję się.
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 22 lis 2006, 19:20

Andrew pisze:8-10 mega pixeli to za duzo

<boje_sie> <boje_sie> <boje_sie>
Nie ma "za dużo" , zawsze jest mało :D
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 22 lis 2006, 19:21

z tymi pixlami to eng nie przesadzaj, do publikacji w necie czy cos bedzie 6Mpix jak znalazl, billboardow drukowac z tego nie bedzie. taki nikon D50 ma chyba 6Mpix.
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 22 lis 2006, 19:29

krackowiaczek pisze:z tymi pixlami to eng nie przesadzaj, do publikacji w necie czy cos bedzie 6Mpix jak znalazl, billboardow drukowac z tego nie bedzie. taki nikon D50 ma chyba 6Mpix

Owszem, ale to lustrzanka i to najsłabsza :)
D80 - klasa średnia - ma 10.2
Wyższa półka ( dawno nie modernizowana ) - 12-16 Mpx

Moja lustrzanka kupiona 4 lata temu ma 6.3 Mpix i jest to zabytek ...

A jak taki producent 'upycha' zacofane matryce ( bo już sporo ich naprodukował - na śmietnik nie wyrzuci ) do nowego modelu aparatu to się zawsze ktoś nabierze ... i głównie o to chodzi ...
Większy ilość MPix - nowsza technologia i możliwości.
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 22 lis 2006, 23:16

eng pisze:A jak taki producent 'upycha' zacofane matryce ( bo już sporo ich naprodukował - na śmietnik nie wyrzuci ) do nowego modelu aparatu to się zawsze ktoś nabierze ... i głównie o to chodzi ...
Większy ilość MPix - nowsza technologia i możliwości.

to nie jest kwestia nabierania... nie kazdy aby fotografowac potrzebuje najnowoczesniejszych matryc, nie kazdy moze wydac 4000+ pln na aparat. ba, kupowanie jako pierwszego aparatu z najwyzszej polki jest ruwnie bezsesowne jak kupowanie jakiegos hybrydowatego soniaka gdy ma sie ambitniejsze plany i niechce zmianiac apatatu po (gura) pol roku ;).

Andrew, powiem jako ktos kto fotografuje conieco, mam juz nie nowa analogowa minolta 505si. ale wole sie wstrzymac z cyfra i kupic cos z sesesem. bo tak naprawde cyfrowki ponizej 2 kafli niemaja wiele wiecej do zaoferowania niz moj obecny aparat ktory nota bene kosztowal smieszne pieniadze.

jesli wiesz ze twoj syn powazniej podchodzi do tematu to jeszcze raz odradze ci tego soniaka.
Awatar użytkownika
eng
Weteran
Weteran
Postautor: eng » 22 lis 2006, 23:32

krackowiaczek pisze:to nie jest kwestia nabierania... nie kazdy aby fotografowac potrzebuje najnowoczesniejszych matryc, nie kazdy moze wydac 4000+ pln na aparat. ba, kupowanie jako pierwszego aparatu z najwyzszej polki jest ruwnie bezsesowne jak kupowanie jakiegos hybrydowatego soniaka gdy ma sie ambitniejsze plany i niechce zmianiac apatatu po (gura) pol roku

do Andrew też ,
Nowsze modele "małp" mają 3 razy lepsza, wydajniejszą, mniej energożerną matrycę o lepszej czułości i mniejszym zaszumieniu niż to sony ... nie bez powodu zrobili R1 na CMOS APS-C :P
Robić zdjecia można kompaktem o przyzwoitych parametrach, ale moim zdaniem nie warto kupować gówna ;) pytasz mnie o zdanie, to mówię co wiem ...
W zależności od CELU posiadania aparatu dobiera się jego parametry, a do stanu posiadania CENĘ ...
12x zoom używa się przy fotogafowaniu ptaszków, albo sąsiadek z odległości, a teleobiektyw to to i tak nie jest :P
Do fotek "u cioci na imieninach" bardziej przydaje się ogniskowa 20-50mm , ewentualnie żeby pstryknąc koleżankę prężącą się w pokoju na kanapie :) a 35mm jako maksymalny szeroki kąt to naprawdę wymaga dużo miejsca ...

Lustrzankę kupisz już za 2500zł, hybrydę za 1500zł, w cenie 1000zł masz niezłe kompakty ... do wyboru do koloru :)

Ja bym osobiście wolał lustrzankę typu 350D z obiektywem 18-55mm niż jakiegokolwiek kompakta, ale podobno jestem pod tym względem zboczony :P
Jeśli kompakt to podobało mi się ostatnio Casio Exilim chyba EX-Z60 :)
bleeeeeeeeeeeee
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 23 lis 2006, 07:19

A nie mozna kupic samego aparatu a obiektyw zamontowac jakis starszy od zwyklych lustrzanek? Za pomoca przejsciowki czy czegos takiego. Bo one sa teraz smiesznie tanie w porownaniu do jakosci jaka oferuja.
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 23 lis 2006, 10:10

da sie. ale dobre obiektywy wcale niesa znowu takie smiesznie tanie.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 25 lis 2006, 21:38

te bardzo dobre nie, ale mialem raczej na mysli ze tansze niz by sie mialo zamiar kupowac taki obiektyw nowy razem z aparatem.

I wlasnie: mam pytanie.

Siostra chce kupic aparat do 500zl. Wiem ze to przedzial cenowy automatow, ale i wsrod nich sa lepsze i gorsze.
Jaki byscie polecali? Mowila ze chce zeby mial wbudowana ladowarke do akumulatorow i zooma :) Ale ma byc do uzytku ogolnego, ona nie zajmuje sie fotografia, wiec pewnie na wakacje, imprezy itd.

EDIT:
Siostra prosi zebyscie ocenili ten aparat http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=143896045

EDIT2:
Wlasnie sie dowiedziale ze ona ma zamiar zalozyc fotobloga i robic fotki :) Czyli takie bardziej ambitniejsze zdjecia tez.
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 29 lis 2006, 11:26

bardziej ambitniejsze... bardziej ambitniejsze zdjecja da sie robic kompaktem, ale latwiejsze jest to np takim: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=143208521

koszty eksploatacji sa wieksze (skanowanie negatywu) ale mozliwosci tez nieporuwnywalnie wieksze.

jesli mialby to byc cyfrak to pewny jestem co do jednego w podobnej cenie http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=145307999

Wróć do „Wszystkie inne tematy”