Jak Oni to licza

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Jak Oni to licza

Postautor: Andrew » 06 lut 2007, 15:19

Zatanawiam sie , skad wiedza, ze np. około 7 milionów widzów ogladalo film "skazany na smierć"?? :>
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 06 lut 2007, 16:26

No lwasnie tez sie zastanawiam skad znaja ogladalnosc.
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 06 lut 2007, 16:34

Badanie (zwane telemetrycznym) jest prowadzone przez z góry ustalony czas (na przykład rok) na wyselekcjonowanej próbce gospodarstw domowych. Takie gospodarstwo dostaje wtedy specjalnego pilota czy tam dekoder z pilotem. Nie mam pojęcia, jak duza jest to próba.

Swoją drogą, serio 7mln oglądało?! Ja nie :) Ja już widziałam i choć już druga seria jest wznowiona po przerwie, to już mi się nie chce oglądać. Pierwszy sezon był lepszy - moim zdaniem :)
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 06 lut 2007, 22:39

ja bym chciała takiego pilota. Własciwie to ja nie mam zadnego i moga mi dac na rok takiego. Gdzie sie mozna zgłosic zeby byc telwizorem reprezentacyjnym ??
z ciekawości pytam :)
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 06 lut 2007, 22:58

Nie mam pojęcia :)
Pewnie jakieś ośrodki badania. Ew. do TVP napisz :D
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 07 lut 2007, 08:28

dziwne - znacie kogos kto ma takiego pilota ? bo ja nie
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 07 lut 2007, 08:54

Tak, bada sie to specjalnymi urzadzeniami mierzacymi co i ile sie oglada. Nie wiem jak duza jest ta grupa badana, nie pamietam juz. Tez sa badania dzielace na grupy wiekowe itd, ale nie wiem, czy badaja to wyciagajac dane z tego urzadzonka - bo przeciez oglada cala rodzina, albo tylko czesc- czy robia jakies dodatkowe badania.
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 07 lut 2007, 09:04

zatem - zeby podac do wiadomosci , ze oglądało dany film , program około 7 mil ludzi , trzeba by rozdac około 5 mil. takich urzadzen <boje_sie> dalej nie znam nikogo co takowe ma , a Wy ? <pijaki>
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 07 lut 2007, 09:22

Andrew pisze:znacie kogos kto ma takiego pilota ?

no ja nie znam, jak bym znała to bym sie podzielila taka dziwna informacja
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 07 lut 2007, 09:36

Miltonia pisze:Tez sa badania dzielace na grupy wiekowe itd, ale nie wiem, czy badaja to wyciagajac dane z tego urzadzonka - bo przeciez oglada cala rodzina, albo tylko czesc- czy robia jakies dodatkowe badania.
Z tego, co kiedyś czytałam, to każdy członek rodziny ma swoje przyciski, że tak powiem. Tzn. że jak tata zmienia kanały, to przyciskami np a,b,c, jak mama, to innymi. Ale nie dam sobie głowy uciąć :)
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 07 lut 2007, 09:39

To by nawet logiczne bylo, pewnie tak robia.

Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 07 lut 2007, 09:52

Kilka informacji na temat telemetrii:

"W wylosowanych gospodarstwach domowych zamontowane są telemetry, podłączone do sprzętu telewizyjnego, które rejestrują czas włączenia i wyłączenia telewizora oraz identyfikator odbieranej stacji. Badanie dotyczy również telewidzów: przy pomocy specjalnego pilota telewidz przedstawia się i informuje system, że właśnie zaczął lub skończył oglądać program. Zgromadzone informacje transmitowane są poprzez (zazwyczaj poprzez modem telefoniczny) do centrum obliczeniowego.

Umożliwia to zbieranie następujących informacji:

* udziału w rynku poszczególnych stacji telewizyjnych,
* analizy oglądalności programów
* profili demograficznych telewidzów w odniesieniu do programów telewizyjnych i stacji,
* analizy dotarcia kampanii reklamowych."

Oraz: Technologia pomiaru, opis ze strony TNS OBOP
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 07 lut 2007, 11:09

Jakby mnie wylosowali to bym sie zglosil do jakiejs stacji telewizyjnej zeby mi zaplacili za to ze bede ogladal ich program :D :D :D
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 07 lut 2007, 11:20

I tak przeciez niczego by to nie zmienilo. Poza tym, jestes jeszcze za mlody zeby reklamodawcom na Tobie zalezalo, a mierzy sie to wylacznie ze wzgledu na reklamodawcow, bo od ogladalnosci zaleza wplywy z reklam.

Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 07 lut 2007, 11:41

Miltonia pisze:Poza tym, jestes jeszcze za mlody

A podobno dzieci mają ogromny wpływ na zakupy rodziców :D

Kod: Zaznacz cały

Panel telemetryczny liczy 1.100 gospodarstw domowych brutto i jest reprezentatywny dla wszystkich gospodarstw domowych posiadających przynajmniej jeden odbiornik telewizyjny. Panel ma charakter rotacyjny co oznacza, że w ciągu roku 20% gospodarstw jest wymieniana.

Ze strony OBOPu. Czyli standardowa próba.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 07 lut 2007, 17:58

Miltonia pisze:Poza tym, jestes jeszcze za mlody zeby reklamodawcom na Tobie zalezalo
Zwlaszcza wszelkim sieciom komorkowym reeklamujacym karty? Typu TAK TAK albo Sami Swoi. No jasne ;)
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 07 lut 2007, 20:19

to tylko daje obraz co w danej chwili oglada grupa osób posiadajacych dane urzadzenie , w zadnym wypadku nie ! co oglada juz sasiad , a owych sasiadów , w klatce bloku moze byc (u mnie np.) 10 -ciu , kazdy z nich moze ogladac cos innego . Wiekszosc też ma sygnał od prowaidera ...zatem ? dalej nie kumam skad wzieli az 7 miln.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 07 lut 2007, 22:49

Miltonia pisze:. Poza tym, jestes jeszcze za mlody zeby reklamodawcom na Tobie zalezalo,
Chyba przegięłaś, Mav ma rację :D

A to cos to pewnie po znajomości rozdają. Ta próba losowa to pewnie tak samo reprezentatywna jak te, co to na nich ankiety robią. Widział ktoś normalnego, uczciwego ankietera?
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 08 lut 2007, 00:00

mrt pisze:A to cos to pewnie po znajomości rozdają. Ta próba losowa to pewnie tak samo reprezentatywna jak te, co to na nich ankiety robią. Widział ktoś normalnego, uczciwego ankietera?
Hehe, ja na ulicy, jak sie mnie pytali o jakies rzeczy dotyczace jakichs produktow. Ale nigdy nie uswiadczylem ankietera pytajacego o poglady polityczne :]
Andrew pisze:to tylko daje obraz co w danej chwili oglada grupa osób posiadajacych dane urzadzenie , w zadnym wypadku nie ! co oglada juz sasiad , a owych sasiadów , w klatce bloku moze byc (u mnie np.) 10 -ciu , kazdy z nich moze ogladac cos innego . Wiekszosc też ma sygnał od prowaidera ...zatem ? dalej nie kumam skad wzieli az 7 miln.
Andrew chodzi o probe. To statystyka. Zaklada sie ze jezeli jest grupa reprezentatywna i losowa to mozna wyniki uogolnic na cale spoleczenstwo. Oczywiscie do tego dochodzi matematyka i rachunek prawdopodobienstwa, bo grupe to sobiem oga losowa i reprezentatywna trafic ale jest mozliwosc ze trafia na glownie tych co ogladaja Polsat, ot taki przypadek :) Dlatego raczej statystyka bardziej podaje tendencje niz dokladne liczby.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 08 lut 2007, 00:05

Maverick pisze:Ale nigdy nie uswiadczylem ankietera pytajacego o poglady polityczne
A ja tak, w zeszłym roku z okazji wyborów. I nawet na mnie padło! Co ósmą osobę pytali przy wyjściu z punktu wyborczego i padło na mnie. W szoku byłam, bo dotychczas myślałam, że to lipa ;)
Awatar użytkownika
sadi
-#
-#
Postautor: sadi » 08 lut 2007, 02:10

To jest tak, jak przy zalozeniach, ze grupa 1500 specjalnie dobranych osob, moze bez wiekszych przeszkod dokladnie opisac grupe liczaca ok. 28 mln. osob - czysta spatystyka i tak sie wlasnie przeprowadza sądarze.

Ja tego urzadzonka nie wzialbym nawet jakby za darmo rozdawali, bo wtedy nie mialbym juz wyjscia od placenia abomanentu tv, bo wiedzieliby, ze mam tv ;DD :P
<zmieszany> -> uwielbiam tę mordę
<sex> -> ta też jest fajna
<hahaha> -> często sie śmieję...ze wszystkiego...
<fuckoff> -> jak mnie ktos wku$%^&!
;DD -> jeszcze ta mi lezy
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 08 lut 2007, 08:52

sadi pisze:To jest tak, jak przy zalozeniach, ze grupa 1500 specjalnie dobranych osob, moze bez wiekszych przeszkod dokladnie opisac grupe liczaca ok. 28 mln. osob - czysta spatystyka i tak sie wlasnie przeprowadza sądarze.
Ale Amerykę odkryłeś! Przecież to oczywiste dla wszystkich tu zgromadzonych.

A ja bym wzięła z ciekawości. Co prawda nie jestem reprezentatywna chyba - wcale nie oglądam telewizji, przynajmniej przez ostatni miesiąc.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 08 lut 2007, 08:53

oszust ! to w kwesti innego tematu - widzisz swiety nie jestes , ale gdy Ciebie dotyka nieuczciwosc to płaczesz i chcesz rozboi <aniolek> <browar>
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 08 lut 2007, 09:03

Akurat w niczym nie przegielam. Akurat kiedys planowalam do kogo kierowane sa reklamy, jaka jest grupa celowa i jaki wybierac czas reklam (najwiekszemu operatorow GSM rowniez :) ). Wiec troszke o tym wiem i wcale nie jest to takie proste jak myslicie... .

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 08 lut 2007, 09:05

Nie ma sie sensu spierac o to, ale faktem jest ze spora czesc reklam zrobila sie nagle mlodziezowa i niewatpliwie adresowana do ludzi w moim wieku.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 08 lut 2007, 09:05

Aha. Czyli rozumiem, że koleś lat 21 nie jest docelowym odbiorcą niektórych reklam. Dziwne - od osób zaangażowanych w pracę podobną do tej, w której Ty byłaś, wiem cos dokładnie innego. Może przez ten czas zmieniły się standardy i polityka firm, co bardzo możliwe zresztą.

[ Dodano: 2007-02-08, 09:08 ]
Miltonia pisze: Akurat kiedys planowalam do kogo kierowane sa reklamy, jaka jest grupa celowa i jaki wybierac czas reklam (najwiekszemu operatorow GSM rowniez ).
Reklamy ilu tych produktów zaplanowałaś? 3? 5? 10? 20? I uważasz, że to jest reprezentatywne? :>
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 08 lut 2007, 09:16

Oj mrt, sa zasady jakies, kto wydaje pieniadze, kto decyduje o zqakupach. Jesli np ludzie w wieku 18-21 lat wydaja 3% wszystkich wydawanych na konsumpcje pieniedzy, to nie maja oni znaczenia, tak ogolnie. Chyba ze jest akurat jakis wyjatek, produkt o zakupie ktorego w 90% oni decyduja. Owszem, rosna wydatki mlodych ludzi w Polsce, ale nie na tyle, zeby tak strasznie do nich reklamy kierowac. Bo zauwaz, ze nawet jesli dziecko chce batonika, to o jego zakupie decyduje matka. I pewnie, ze warto reklama dzieci namawiac, ale jest ona glownie kierowana do rodzicow. To tak ogolnie, bo nie ma co wykladu robic.

W Polsce o wydawaniu wiekszosci pieniedzy decyduja mezczyzni powyzej 30 r. z. Teraz juz troszke zaczynaja sie liczyc kobiety, ale tylko jesli chodzi o wybor proszku i herbaty. Niestety, takie mamy spoleczenstwo, faceci dalej rzadza. Nawet tym, ze herbata ma byc tansza, a ktora tansza wybrac, to juz kobieta. O podziale dobr w rodzinie decyduje facet.

Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 08 lut 2007, 09:19

a mnie tu zwą mistrzem of topa <aniolek> <browar>
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 08 lut 2007, 17:39

mrt pisze:Widział ktoś normalnego, uczciwego ankietera?

nie wiem, ale ja bym oszukiwala ile wlezie :D
mrt pisze:A to cos to pewnie po znajomości rozdają.

i jak tu człowiek bez znajomosci moze takie cudo dostac :(
sadi pisze:Ja tego urzadzonka nie wzialbym nawet jakby za darmo rozdawali, bo wtedy nie mialbym juz wyjscia od placenia abomanentu tv, bo wiedzieliby, ze mam tv ;DD :P

Ty nie dobry obywatelu, jak smiesz nie płacic <hahaha>
ja płace za kablówke, czy za tv to nie wiem
a jak by ci wciskali to poslij ich do mnie dobrze
Miltonia pisze:. Akurat kiedys planowalam do kogo kierowane sa reklamy, jaka jest grupa celowa i jaki wybierac czas reklam

zaciekawilas mnie tym bardzo. Jak bedziesz miała kiedys wiecej czasu to napisz mi cos o tym, bardzo ladnie prosze :)
mrt pisze:Czyli rozumiem, że koleś lat 21 nie jest docelowym odbiorcą niektórych reklam.

no wiele reklam to raczej nie do takiego, np. kremu przeciwzmarszckowe czy lalki
Miltonia pisze:ale tylko jesli chodzi o wybor proszku i herbaty

i jeszcze jakiegos durnego jedzenia typu wspaniala margaryna do pieczenia. tylko, ze te reklamy sa najczesciej zenujaco durne i jakies takie prymitywne
Miltonia pisze:Nawet tym, ze herbata ma byc tansza, a ktora tansza wybrac, to juz kobieta. O podziale dobr w rodzinie decyduje facet.

to nie w mojej rodzinie.
U mnie decyduje sie wspólnie lub babki decyduja
Andrew pisze:a mnie tu zwą mistrzem of topa

oj królu uczymy sie od ciebie :P <browar>
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 08 lut 2007, 19:42

mrt pisze:Widział ktoś normalnego, uczciwego ankietera?

ja jestem uczciwa :D nooo... raz nie byłam przy okazji tych przykrych badań telefonicznych, co mi dzin i elspeth pomogły :D
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”