Prawo autorskie - poradnia prawna :)

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Prawo autorskie - poradnia prawna :)

Postautor: Sir Charles » 07 lut 2007, 16:34

Jestem świeżo po egzaminie, a pamiętam, że niedawno było dużo wątpliwości w tym temacie, więc pytajcie, a ja w miarę możliwości będę się starał odpowiadać jak dana kwestia wygląda w świetle prawa :)

Oczywiście innych znających się na rzeczy proszę ewentualnie o pomoc, rzecz jasna w miarę możliwości :)
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 07 lut 2007, 17:57

Moze zamiast odpowiedzi na pytania by porozmawiac o samej istocie prawa autorskiego? Jak dlugo trwa ochrona prawna np piosenek? Czy jest potrzebna? Ile powinna wynosic?
Awatar użytkownika
Candy Killer
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Candy Killer » 07 lut 2007, 18:04

no a ja z takim pytaniem...jak ja mam swoje zdjecia na jednej stronie i np. bym znalazla je uzywane przez kogos to co wtedy? oczywiscie jesli ta osoba nie pytala sie mnie czxy moze uzyc zdjecia.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 07 lut 2007, 18:05

Maverick pisze: Jak dlugo trwa ochrona prawna np piosenek?

Autorskie prawa majątkowe (czyli takie, które twórca może przenieść na kogoś innego, w przeciwieństwie do osobistych) są chronione - co do zasady - do czasu upłynięcia 70 lat od śmierci twórcy :)

Maverick pisze: Czy jest potrzebna? Ile powinna wynosic?

A co ty myślisz?

[ Dodano: 2007-02-07, 18:07 ]
Candy Killer pisze:jak ja mam swoje zdjecia na jednej stronie i np. bym znalazla je uzywane przez kogos to co wtedy? oczywiscie jesli ta osoba nie pytala sie mnie czxy moze uzyc zdjecia.

Ale sama je sobie robiłaś? Czy ktoś inny? I - najważniejsze - w jaki sposób ten ktoś by ich używał? :)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 07 lut 2007, 18:14

Maverick pisze:Moze zamiast odpowiedzi na pytania by porozmawiac o samej istocie prawa autorskiego? Jak dlugo trwa ochrona prawna np piosenek? Czy jest potrzebna? Ile powinna wynosic?
NIe bo zrobisz tu swoj keljeny bełkotliwy topic.
Sir Charles pisze:w jaki sposób ten ktoś by ich używał? :)
W swojej prywatnej galerii np.
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 07 lut 2007, 18:15

Candy Killer pisze:jak ja mam swoje zdjecia na jednej stronie i np. bym znalazla je uzywane przez kogos to co wtedy? oczywiscie jesli ta osoba nie pytala sie mnie czxy moze uzyc zdjecia.
Podpinam się :)

Sir Charles pisze:Ale sama je sobie robiłaś? Czy ktoś inny?
W moim przypadku moje zdjęcia = zdjęcia wykonane przeze mnie (ja na zdjęciach jestem rzadko :) )

Sir Charles pisze:w jaki sposób ten ktoś by ich używał?
Najczęściej jest tak (moi znajomi także mieli takie przypadki), że ktoś po prostu używa jako swoje, umieszcza gdzieś w necie. Ewentualnie w skrajnym przypadku: kumpeli przerobiono z lekka zdjęcie w celu obrażenia jej.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 07 lut 2007, 18:31

No więc tak - tzw. "dozwolony użytek" zakłada, że wolno bez zezwolenia twórcy korzystać z utworu jeżeli:
1. To korzystanie jest nieodpłatne.
2. Utwór jest już rozpowszechniony - czyli udostępniony potencjalnie nieograniczonej liczbie ludzi.
3. Korzystanie odbywa się w zakresie własnego użytku osobistego, czyli również przez pewien krąg osób pozostających w związku osobistym - np jeżeli te zdjęcia są umieszczone na zahasłowanym blogu.

Jeżeli ktoś przywłaszcza sobie autorstwo zdjęcia, to twórcy przysługuje roszczenie o zaniechanie takiego działania i usunięcie skutków naruszenia (czyli np ogłoszenie na stronie, czyje to były zdjęcia), a dodatkowo o zadośćuczynienie za ewentualną doznaną krzywdę, ale tylko jeśli takie naruszenie było zawinione.

Ewentualnie także (z ochrony praw majątkowych) alternatywnie: żądanie wydania korzyści albo zapłaty podwójnej (przy zawinieniu - potrójnej) wysokości stosownego wynagrodzenia.

[ Dodano: 2007-02-07, 18:32 ]
sophie pisze:Ewentualnie w skrajnym przypadku: kumpeli przerobiono z lekka zdjęcie w celu obrażenia jej.

No tutaj ochrona ma podstawy w przepisach o ochronie dóbr osobistych z k.c., w szczególności o ochronie dobrego imienia i - ewentualnie - wizerunku, jeżeli to ona była na tym zdjęciu.
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 07 lut 2007, 18:49

Sir Charles pisze:2. Utwór jest już rozpowszechniony - czyli udostępniony potencjalnie nieograniczonej liczbie ludzi.
A jeśli na stronie jest widoczny dopisek, że kopiowanie zabronione, i o prawach autorskich. A ściągniecię zablokowane? Co rzecz jasna i tak nic nie daje, bo mozna screena zrobić... To też jest dozwolony użytek?
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 07 lut 2007, 18:56

sophie pisze: To też jest dozwolony użytek?

Wydaje mi się, że tak, przynajmniej tak długo, jak długo ten utwór nie jest rozpowszechniany. Nie ma raczej takiej możliwości, żeby prawnie zakazać skopiowania sobie na dysk czegoś, co umieszczasz na stronie, a nawet przegrania tego na inny nośnik. (żeby np pokazać znajomemu).
Awatar użytkownika
Candy Killer
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Candy Killer » 07 lut 2007, 19:07

Sir Charles pisze:Candy Killer napisał/a:
jak ja mam swoje zdjecia na jednej stronie i np. bym znalazla je uzywane przez kogos to co wtedy? oczywiscie jesli ta osoba nie pytala sie mnie czxy moze uzyc zdjecia.

Ale sama je sobie robiłaś? Czy ktoś inny? I - najważniejsze - w jaki sposób ten ktoś by ich używał? :)

Sama robilam wszystkie zdjecia..sa na galerii gdzie jesli pozwala sie korzystac osobom ze swoich zdjec to sie odhacza taka opcje i jest napisane pod zdjeciem ze zezwalam na uzytek niekomercyjny.Ja nie mam tego odhaczonego wiec nie zezwalam,mimo to juz raz sie spotkalam z zamieszczeniem mojego zdjecia na czyjejs stronie..napisalam do tej osoby,ona odpisala ze nie wiedziala ze to moje i usunela to zdjecie bez problemu ale nie kazdy jest taki mily;)
Moga sobie sciagac zdjecia na komputer,ale nie rozpowszechniac i co wazne nie podpisywac sie ze to ich zdjecie.a tak sie zdarza czesto ze ktos sie podpisuje pod czyims zdjeciem ze jest autorem..co wtedy ?
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 08 lut 2007, 00:05

Sir Charles pisze:Autorskie prawa majątkowe (czyli takie, które twórca może przenieść na kogoś innego, w przeciwieństwie do osobistych) są chronione - co do zasady - do czasu upłynięcia 70 lat od śmierci twórcy :)
Czyli np piosenki?
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 08 lut 2007, 09:40

Candy Killer pisze:.Ja nie mam tego odhaczonego wiec nie zezwalam,mimo to juz raz sie spotkalam z zamieszczeniem mojego zdjecia na czyjejs stronie..

Niestety (albo stety ;) ) - nie możesz zabronić komuś zamieszczenia tego zdjęcia na swojej stronce, pod warunkiem jednak, że w sposób wyraźny zostanie oznaczone Twoje autorstwo, czyli imię i nazwisko, ewentualnie pseudonim, no i źródło, czyli w tym przypadku link do Twojej strony. Chyba że Twoja strona nie jest dostępna dla każdego - wtedy zdjęcia nie można skopiować na stronkę ogólnie dostępną, ponieważ jednym z Twoich autorskich praw osobostych jest decyzja o tym, kiedy zdjęcie zostanie pierwszy raz udostępnione publiczności, tzn. nieograniczonej z góry liczbie osób. :)

Candy Killer pisze:Moga sobie sciagac zdjecia na komputer,ale nie rozpowszechniac i co wazne nie podpisywac sie ze to ich zdjecie.a tak sie zdarza czesto ze ktos sie podpisuje pod czyims zdjeciem ze jest autorem..co wtedy ?

Tak jak napisałem wyżej. Jeżeli nie odnosi z tego żadnych korzyści, to narusza tylko Twoje autorskie prawa osobiste, tzn takie, które chronią "Twoją więź" z danym zdjęciem, to:
Sir Charles pisze: roszczenie o zaniechanie takiego działania i usunięcie skutków naruszenia (czyli np ogłoszenie na stronie, czyje to były zdjęcia), a dodatkowo o zadośćuczynienie za ewentualną doznaną krzywdę, ale tylko jeśli takie naruszenie było zawinione.

Jeżeli odnosi korzyść, to oprócz osobistych, narusza także autorskie prawa majątkowe i wtedy jeszcze dodatkowo:
Sir Charles pisze: żądanie wydania korzyści albo zapłaty podwójnej (przy zawinieniu - potrójnej) wysokości stosownego wynagrodzenia.

Mav, napisz do czego dążysz, to się szybciej dogadamy ;)
Awatar użytkownika
Bash
Weteran
Weteran
Postautor: Bash » 09 lut 2007, 08:06

A ja mam pytanie z innej beczki.
Czy sciganie z Internetu seriali emitowantch w TV jest karalne ?
Prawdę trzeba wyrażac prostymi słowami.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 09 lut 2007, 08:49

Albo nagrywanie na kompie seriali z TV. To w sumie to samo. ale tak szczerze mowiac biorac pod uwage ile ma zwykly uzytkownik nielegalnych rzeczy na kompie to to jest pikus :)
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 09 lut 2007, 08:56

Ja sie o te fotki chciałam dopytac jeszcze i upewnic. W necie trafiam na jakas strone i spodoba mi sie tam jakas fotka. Czy ja moge ja sobie wstawić z dopiskiem czyje to lub skad , ale bez wiedzy tej osoby ?? Czy do tego tez musze uzyskac zgode ??
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 09 lut 2007, 09:32

Bash pisze:Czy sciganie z Internetu seriali emitowantch w TV jest karalne

jeżeli nie były wydane w Polsce, lub w Polsce emitowane, cały czas są objęte prawami autorskimi, to zwykłe piractwo <diabel> Legalne jest zasysanie TVRipów, czyli wrzuconych w neta serii, wyemitowanych wcześniej przez tv. Na swój prywatny użytek. Ale tutaj jest mętnie dosyć między rozróżnieniem dvdrip a tvrip. A za komputerowe "beka" się z poniższych paragrafów:

Prawo autorskie obejmuje między innymi prawo do rozpowszechniania oraz sposobu rozpowszechniania. Jeśli ktoś to robi bez zgody autora, to łamie prawo. Ten, który taki program ściąga też, gdyż zwielokrotnia on dany program (kopiuje z serwera na swój komputer, a to również objęte jest prawem autorskim. I nie ma znaczenia, że ściąga go dla siebie. Zwielokrotnienia dokonuje on, a tym samym podpada pod art. 115 p. 3 ustawy.
Polecam również lekturę rozdziału XXXV kodeksu karnego.
Art. 278. § 1. Kto zabiera w celu przywłaszczenia cudzą rzecz ruchomą, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bez zgody osoby uprawnionej uzyskuje cudzy program komputerowy w celu osiągnięcia korzyści majątkowej.

Par. 2 to przestępstwo nazywane kradzieżą programu komputerowego. Korzyść majątkowa nie oznacza tylko uzyskania pieniędzy za sprzedaż „pirata”. Jest nią też „zaoszczędzenie” pieniędzy, które człowiek wydałby na oryginał i które nie trafiły do rąk prawowitego twórcy. Do tego dochodzą jeszcze art.291 i 292 kk, czyli paserstwo.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2007, 09:38 przez Ted Bundy, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 09 lut 2007, 09:38

Tylko ze byly emitowane w ogóle. Mozna bylo obejzec na zagranicznych satelitach.
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 09 lut 2007, 11:39

TedBundy pisze:
Bash pisze:Czy sciganie z Internetu seriali emitowantch w TV jest karalne

jeżeli nie były wydane w Polsce, lub w Polsce emitowane, cały czas są objęte prawami autorskimi, to zwykłe piractwo <diabel> Legalne jest zasysanie TVRipów, czyli wrzuconych w neta serii, wyemitowanych wcześniej przez tv. Na swój prywatny użytek. Ale tutaj jest mętnie dosyć między rozróżnieniem dvdrip a tvrip.
A amerykański rip? :) Wyemitowane było... tyle że trochę dalej stąd :)
w związku z tym, że kilku seriali u nas nie ma i zapewne nie będzie, trzeba sobie jakoś radzić <aniolek>
Awatar użytkownika
FlyingDuck
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: FlyingDuck » 09 lut 2007, 11:57

Pytanko pół serio pół żartem. Na jakich zasadach można odkupić od kogoś prawa do np. filmu który on zamieścił na YouTube lub podobnym portalu? Czy takie odkupione prawa są pełne, ograniczone, czy też mogą być dowolnie określone?

Pomysł przyszedł mi do głowy po kolejnej serii kwazarów w stylu Kononowicza, których krótki czas popularności jest marnowany. Ile kasy dała by jedna mała reklama umieszczona na początku takiego filmiku... ^^;
ObrazekJedyna stała w życiu to zmiana
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 09 lut 2007, 13:02

sophie pisze:Wyemitowane było... tyle że trochę dalej stąd

jeżeli istnieją zawarte umowy bilateralne między krajami (a istnieje taka między PL a USrajem), wówczas to piractwo :D
Ale ja wiem,że trzeba sobie radzić :)

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 09 lut 2007, 13:20

FlyingDuck, niektore serwisy same wklejeja reklamy, np heyah byly reklamy.
Poza tym jak ktos cos takiego wrzuca na serwis, aby inni ogladali, to jak jest z tymi prawami autorskimi? Czy on je nadal ma czy sie ich pozbywa?
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 09 lut 2007, 13:29

jeżeli istnieją zawarte umowy bilateralne między krajami (a istnieje taka między PL a USrajem), wówczas to piractwo :D
Wiem, że piractwo.
Ale nie moja wina, że u nas TV to większości syf i nie ma tego, co lubię <aniolek>
Awatar użytkownika
FlyingDuck
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: FlyingDuck » 09 lut 2007, 13:33

Maverick pisze:Poza tym jak ktos cos takiego wrzuca na serwis, aby inni ogladali, to jak jest z tymi prawami autorskimi? Czy on je nadal ma czy sie ich pozbywa?

Pozbywa się praw do wykorzystania niekomercyjnego, Charles już to pisał. Pytanie jak z wykorzystaniem komercyjnym.

To że serwisy wrzucają reklamy to inna bajka, wrzucają bo wrzucając na serwis filmik wyrażasz na to zgodę.
ObrazekJedyna stała w życiu to zmiana
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 09 lut 2007, 13:54

Bash pisze:A ja mam pytanie z innej beczki.
Czy sciganie z Internetu seriali emitowantch w TV jest karalne ?

Nie w celu rozpowszechniania - nie.
Maverick pisze:Albo nagrywanie na kompie seriali z TV.

Jak wyżej. Chyba że macie do tego jakieś cracki - samo posiadanie na kompie cracka jest przestępstwem. Z tym, że ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego (tak, jak gwałt np.)
Dzindzer pisze:Ja sie o te fotki chciałam dopytac jeszcze i upewnic. W necie trafiam na jakas strone i spodoba mi sie tam jakas fotka. Czy ja moge ja sobie wstawić z dopiskiem czyje to lub skad , ale bez wiedzy tej osoby Czy do tego tez musze uzyskac zgode

Możesz bez wiedzy. Jej zgodę musisz uzyskać jeżeli chciałabyś dokonanym opracowaniem tej fotki rozporządzać i korzystać z niego. Typowym przykładem opracowania jest to, co Warhol zrobił ze zdjęciem Marilyn Monroe :)
TedBundy pisze:orzyść majątkowa nie oznacza tylko uzyskania pieniędzy za sprzedaż „pirata”. Jest nią też „zaoszczędzenie” pieniędzy, które człowiek wydałby na oryginał i które nie trafiły do rąk prawowitego twórcy.

Ted, to nie jest tak do końca. Zgodnie z naczelną zasadą procesową dowód ciąży na tym, kto twierdzi. Więc to prokurator musiałby w sądzie udowodnić, że oskarżony kupiłby oryginał, co jest dowodem praktycznie niemożliwym do przeprowadzenia. :P

Z tymi serialami, to nie mogę tak na 100% zagwarantować, ale wszystko na to wskazuje :)

FlyingDuck pisze:Na jakich zasadach można odkupić od kogoś prawa do np. filmu który on zamieścił na YouTube lub podobnym portalu? Czy takie odkupione prawa są pełne, ograniczone, czy też mogą być dowolnie określone?

Na zasadzie umowy z nim. Możesz nabyć prawa, lub uzyskać je na okreslony okres czasu - czyli uzyskać licencję. Prawa majątkowe możesz nabyć w całości, co jednak nie zmienai faktu, że z utworu możesz korzystać tylko na wyraźnie wymienionych w umowie polach eksploatacji.

Nabyć jednak możesz tylko prawa majątkowe, nie osobiste, bo te są niezbywalne, ponieważ są jakby materialnym wyrazem specyficznej więzi łączącej twórcę z własnym dziełem i równocześnie tej więzi ochroną. Aczkolwiek jednak, twórca może się w tej umowie skutecznie zobowiązać, że pewnych, albo nawet wszystkich, praw osobistych wykonywał nie będzie :)
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 09 lut 2007, 14:00

Sir Charles pisze:samo posiadanie na kompie cracka jest przestępstwem.

nieprawda :) Jeżeli użyjesz go do oryginalnego programu, by np. nie niszczyć płyty, nic nikomu do tego. Sprawdzałem kiedyś :)

Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 09 lut 2007, 14:28

TedBundy pisze: Jeżeli użyjesz go do oryginalnego programu, by np. nie niszczyć płyty, nic nikomu do tego. Sprawdzałem kiedyś

No ja nie wiem, bo słabo znam się na informatyce, więc może nieściśle słowa "crack" użyłem. W każdym razie samo posiadanie "urządzeń lub komponentów przeznaczonych do niedozwolonego usuwania, lub obchodzenia skutecznych technicznych zabezpieczeń przed odtwarzaniem, przegrywaniem, lub zwielokrotnianiem utworów" jest karalne :)

[ Dodano: 2007-02-09, 15:33 ]
Istotny w temacie cytat z mojego forum wydziałowego:

"Reasumując - jeśli ściągasz z sieci to nie ma nic "nielegalnego", jeśli:
a) nie jest to program komputerowy(art 23 jest tutaj wyłączony)
b) utwór jest rozpowszechniony(a więc nie "wykradziony film z wytwórni, zanim wszedł na ekrany)
c) nie udostępniasz go osobom nie mieszczącym się w kręgu rodzinno-towarzyskim(np. w sieciach p2p wyłączasz udostępnianie innym; tylko ci którzy udostępniają popełniają czyn niedozwolony)"

Proste i logiczne :)
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 09 lut 2007, 16:07

Jakie to sa te prawa osobiste?
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 09 lut 2007, 16:12

Maverick pisze:Jakie to sa te prawa osobiste?

Prawo do:
- autorstwa utworu
- oznaczenia nazwiskiem/pseudonimem, ewentualnie do udostępniania anonimowego
- nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania (to drugie dotyczy w zasadzie opracowań) - ! nie dotyczy programów komputerowych
- decydowania o pierwszym udostepnieniu publiczności
- nadzoru (w określonych przypadkach) nad sposobem korzystania z utworu
- jeszcze parę innych, w tym np swoiste prawo pierwokupu jeżeli właściciel oryginału dzieła plastycznego zdecyduje się na jego zniszczenie
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 09 lut 2007, 16:57

Sir Charles pisze:- decydowania o pierwszym udostepnieniu publiczności
Czyli jezeli napisze wiersz, wysle znajomemu na gg a on zamiesi go w necie to on lamie moje prawo do udostepnienia go publicznosci?
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 09 lut 2007, 17:02

Zdecydowanie tak - możesz od niego żądać zaniechania naruszenia, usunięcia skutków naruszenia (to w tym przypadku raczej niewykonalne), a także zadośćuczynienia za doznaną krzywdę, w sensie krzywdę "psychiczną", nie majątkową.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”