Gwałt co wy na to dziewczyny ??

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 06 lis 2006, 08:52

Miltonia pisze:Mam usprawiedliwiac zlodzieja, ze mnie okradl, bo zostawilam drzwi do mieszkania nie zamkniete na klucz? To moze wejsc i zabrac co chce? I bedzie mniej winny niz kiedy bedzie musial wybic szybe i wejsc oknem?
Winny bedzie tak samo, ale Twoja wina bedzie to ze sie nie zabezpieczylas przed wlamaniem. JAk to sie mowi - okazja czyni zlodzieja.
Miltonia pisze:Nie musze brac pod uwage
Oczywiscie ze nie :) Paradujac po Poznaniu po meczu Lech-Legia z szalikiem Legii tez nie musisz brac pod uwage ze dostaniesz wpier... co nie zmienia faktu ze dostaniesz :) Po to mamy mozg zeby umiec unikac sytuacji niebezpiecznych. To ze Ci cos gwarantuje prawo to fajnie, ale wpierw zagwarantuj to sobie sama :) Bo co Ci po prawie jak Cie dopadna i pobija/okradna/zgwalca? A wystarczylo sie tylko odpowiednio zachowac :)
Miltonia pisze:Tak, to ze jestem gola, bo np mi odbilo i biegam tak po ulicy, nie znaczy, ze ktos ma sie na mnie rzucic i zgwalcic. Nie usprawiedliwiajmy zezwierzecenia
Och, nieprawda. To jest typowo ludzkie. Wsrod zwierzac zdaje sie gwaltow nie ma, jak suka nie da to pies nie wezmie =]
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 06 lis 2006, 08:53

Miltonia pisze:Pomysl prowokacji jest w ogole chory

czytałam, ze bardzo wielu gwałcicieli uwaza, ze ona prowokowała, nie chodzi tu w wiekszosci przypadków o wyzywajaco ubrane kobiety. Oni maja własna wizje tego co sie działo, takiemu moze sie nawet wydawac, że zakonnica go prowokowała. nie wiem na ile to prawda, dla mnie brzmi logicznie
Miltonia pisze:bez znaczenia, co ona mysli.

nie on wie przeciez co ona myslui, kobieta to durna jest, ona zawsze chce, tylko po złosci mówi nie :>

No i oczywiscie na moje pytania o gwałty nikt mi nie odpowiedział :(
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 06 lis 2006, 08:54

Jakie pytania?
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 06 lis 2006, 09:00

a takie teoretyczne, bo mnie ciekawi wasza opinia. Bo piszemy tyle o róznicowaniu kar, dlatego interesuje mnie jak byscie tu zróznicowali, nie wymgam dawania konkretnych kar ( bo wiekszośc z nas sie na prawie nie zna)
no juz cytuje

Dzindzer pisze:Tak sie zastanawiam komu dali byscie wyzsza kare komus kto w sposób spontaniczny gwałci kobiete, widzi w parku i po prostu ( ze znanych sobie powodów gwałci ja), komus kto gwałci kobiete która zna, komus kto gwalci własna żone/dziewczyne uwazajac , ze mu sie sks nalezy, czy komus kto wybrał sobie ofiare, sledzi ja, obmysla wszystko po czym po takich przygotowaniach gwałci ja. Kto tu powinien dostac najwiecej a kto najmniej
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 06 lis 2006, 09:03

Jak dla mnie po rowno. Nie widze tu zadnej roznicy. Roznica powinna byc tylko wtedy, kiedy gwalt jest bardzo brutalny, wtedy dawalabym jeszcze wiecej, bo dokladalabym za zamiar odebrania zycia.
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 06 lis 2006, 09:12

jak mozna zgwałcic wlasna zone ? oczywiscie ,ze mozna ! ale wtedy bedzie miala ona slady takiegorz czynu , bowiem nie odda sie bez oporu ! pomijam sposób na gwałcenie Mysiorka (kiedys tam pisalismy o tym , ze nie ma sladów )
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 06 lis 2006, 09:14

No mi jest jakos trudno zróznicowac to. Jka bym miała poukładac od najgorszego dal mnie ( w sensie odczuc) to moze bym i jakos rade dała. a z tym różniocowaniem kary mi nie idzie, dlatego sie tu na forum pytam.

[ Dodano: 2006-11-06, 09:17 ]
Andrew pisze:ale wtedy bedzie miala ona slady takiegorz czynu , bowiem nie odda sie bez oporu

nie zawsze tak jest. Czasami taka kobieta boi sie meza alkoholika, pozwala sie przeleciec, choc nie chce, lezy i czeka az sie skonczy. albo pan maz odpowiednio ja nastraszy.
a do tego dochodzi nastawienie ludzi i opinia, ze seks to małzeński obowiązek, ze on ma prawo
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 06 lis 2006, 09:19

Andrew, czesto zona jest uzalezniona finansowo, sa dzieci, beda slyszaly jej krzyki itd. Jest po porsttu zmuszona, mniej fizycznie, bardziej psychicznie. To akurat dzieje sie nagminnie, naprawde czesto. Przymus fizyczny jest tam nieznaczny, bo kobieta i tak wie, co ja czeka i chce zminimalizowac obrazenia. Dlatego tez gwalty w malzenstwie sa praktycznie nie do wykrycia i nie widza swiatla dziennego. Kobiety mowia o nich dopiero po rozwodzie, ktorego powody oficjalne byly zupelnie inne. Wszystkim latwiej zrozumiec, ze kobieta sie rozwodzi, bo maz pijak, niz dlatego, ze ja gwalcil. No bo jak to?

Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 06 lis 2006, 09:22

No tak macie racje , nie wziołem tego pod uwagę ,ze nie wszyscy mezowie są drzentelmenami , są wszak chamy !
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 06 lis 2006, 10:48

Dzindzer pisze:komus kto wybrał sobie ofiare, sledzi ja, obmysla wszystko po czym po takich przygotowaniach gwałci ja.
najwiecej
Dzindzer pisze:widzi w parku i po prostu ( ze znanych sobie powodów gwałci ja), komus kto gwałci kobiete która zna
srednio
Dzindzer pisze:komus kto gwalci własna żone/dziewczyne uwazajac , ze mu sie sks nalezy
najmniej

Co do gwaltu na zonie... oczywiscie mozliwe. Ale jak zona nie chce dac to niech potem nie wywleka w sadzie ze ja zdradzal na lewo i prawo. Lepsze to niz by mial ja gwalcic.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 06 lis 2006, 10:51

Maverick pisze:Ale jak zona nie chce dac to niech potem nie wywleka w sadzie ze ja zdradzal na lewo i prawo.

dac to mozna kanapke
jak czasami nie chce seksu to juz powód by ja zdradzac ??
Maverick pisze:Dzindzer napisał/a:
komus kto gwalci własna żone/dziewczyne uwazajac , ze mu sie sks nalezy
najmniej

dlaczego najmniej ??
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 06 lis 2006, 10:53

Dzindzer pisze:jak czasami nie chce seksu to juz powód by ja zdradzac
Zalezy jakie to jest to "czasami".
Dzindzer pisze:dlaczego najmniej
Najmniejsza szkodliwosc.
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 06 lis 2006, 11:04

Maverick, błądzisz <mlotek> odpowiedz mi zatem na takie pytanie. Jaka powinna być różnica w karze dla nieznajomego faceta który cię zgwałci w parku, a kolegą który zrobi to samo ?? Celowo użyłem w przykładzie facetów. Bynajmniej nie ze względu na jedną twoja odpowiedź w jednym teście. Myślę że kazdy facet powinien zadać sobie takie pytanie gdy wypowiada się na ten temat.
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 06 lis 2006, 11:08

Nie byloby roznicy, ale jesli by to byl moj chlopak to by byla :) Albo jesli by ten ktos to starannie planowal to tez by byla.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 06 lis 2006, 11:08

Maverick pisze:Najmniejsza szkodliwosc.

co to znaczy najmniejsza szkodliwośc. Ktos komu fam mnie gwałci a ja mam z nim byc, przynajmniej jakis czas. A potem sie dowiedziec, ze to mała szkodliwośc. z czym jest mniejsza niz by mnie w krzakach obcy zgwałcił
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 06 lis 2006, 11:10

Po prostu jest mniejsza. Bo dla niego to np wcale nie musi oznaczac ze gwalci. To sa subtelne roznice.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 06 lis 2006, 11:16

Maverick pisze:Bo dla niego to np wcale nie musi oznaczac ze gwalci

a co mnie obchodzi myslenie takiego smiecia.
Czyli mezowi mniej nie wolno niz obcemu :>
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 06 lis 2006, 11:18

Czemu mniej. Wlasnie wiecej :)
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 06 lis 2006, 11:21

a czy gwałt na żonie nie podpada pod premedytację ??
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.

I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.

/Konstanty Ildefons Gałczyński/
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 06 lis 2006, 11:22

Maverick pisze:Czemu mniej. Wlasnie wiecej :)

skoro wiecej mu niewolno to czemu dał bys takiemu mniejszy wyrok.
Ja tak dopytuje bo nie rozumiem, żebys nie pomyslał, ze ja tak złosliwie :)
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 06 lis 2006, 11:36

Miltonia pisze:zostawilam drzwi do mieszkania nie zamkniete na klucz? To moze wejsc i zabrac co chce? I bedzie mniej winny niz kiedy bedzie musial wybic szybe i wejsc oknem?

Ależ oczywiście :)

Wina jezt zarzutem. Więc temu drugiemu możemy zarzucić więcej, bo OPRÓCZ tego, że ukradł, to jeszcze się włamał.
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 06 lis 2006, 11:58

Dzindzer pisze:skoro wiecej mu niewolno to czemu dał bys takiemu mniejszy wyrok.
Ja tak dopytuje bo nie rozumiem, żebys nie pomyslał, ze ja tak złosliwie
sorki, zle Cie zrozumialem. Chodzilo mi o to ze wiecej mu wolno.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 06 lis 2006, 12:09

Sir Charles pisze:bo OPRÓCZ tego, że ukradł, to jeszcze się włamał.

wydeje mi sie, ze jej chodzilo o to, ze w obu przypadkach to było zlodziejstwo

Mav pisałes, że taki maz nawet moze nie wiedziec, ze gwalci. a czy nie jest tak, że nieznajomośc prawa nikogo nie usprawiedliwia.

Gdy zgwałci mnie ktos obcy to mam wybór ide i zgłaszam albo nie zgłaszam. Jeśli zgłaszam to ewentualnie bedzie proces.

Gdy gwałci mnie maz to jest trudniejsze. Decyzja czy zglaszm nie jest tu jedyna. Musze zdecydowac czy zostaje z tym kims, czy odchodze. a jak sa dzieci to jest jeszcze gorzej. Albo jak jestem zalezna finansowo od męła to co moge zrobic. A jesli tak jak juz tu zostało napisane, nie bronie sie by mocniej nie oberwac, nie krzycze bo nie chce dzieci budzic, nie chce by patrzyły na to. To dochodzi do tego brak dowodów.
Więc nie wiem czy to jest takie mniej szkodliwe.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 06 lis 2006, 12:21

Dzindzer pisze:że taki maz nawet moze nie wiedziec, ze gwalci. a czy nie jest tak, że nieznajomośc prawa nikogo nie usprawiedliwia.

Po pierwsze czasem usprawiedliwia. (wbrew lotnej sentencji ;) )

Po drugie to nie jest przykład na nieznajomość prawa. To raczej tzw. nieświadomość bezprawności z art. 30 kk:

Art. 30. Nie popełnia przestępstwa, kto dopuszcza się czynu zabronionego w usprawiedliwionej nieświadomości jego bezprawności; (...)
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 06 lis 2006, 12:24

Sir Charles pisze:(wbrew lotnej sentencji ;) )

a to musisz mi to na priva rozwinac z przykładami
Sir Charles pisze:Art. 30. Nie popełnia przestępstwa, kto dopuszcza się czynu zabronionego w usprawiedliwionej nieświadomości jego bezprawności; (...)

czyli co jak taki sie bedzie upierał, ze nie wiedział, ze zony nie wolno siła i przemoca to moze nie ponieśc kary ??
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 06 lis 2006, 12:29

Kobiety w przypdku małżeństw lubią sie rozczulac nad sobą , bo powiedzą , iz maz je zgwałcił , na pytanie dlaczego nie reagowały , powiedzą - bo dzieci obok w pokoju były , bo by sasiady słyszeli , bo by policje potem trzeba było wzywac itd. A kuzwa to niech wiedzą i niech wzywają , jak gwałci ! a nie piepszenie o gwałcie . Ale jak maz sie nie zgodzi na np. zakup nowych mebli , albo pujscie na wymazonego sylwestra , i temu podobnych sytuacji małzenskich , z racji mienia innej wizi , lepszej , tanszej , bo np. zona zyje w skowronkach , to sexu juz jest zero , i obrazona , a masz za to !! dupy nie dostaniesz ! i mamy gwałt innego rodzaju na mezu teraz , i tu - wszystko gra ! <hahaha>
Gdybym , ustanawial ja prawo , nie było by mowy o gwałcie w małzenskim stanie , póki nie ma oznak takowego . <browar>
Ostatnio zmieniony 06 lis 2006, 12:31 przez Andrew, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 06 lis 2006, 12:31

Całość przepisu brzmi tak:

Art. 30. Nie popełnia przestępstwa, kto dopuszcza się czynu zabronionego w usprawiedliwionej nieświadomości jego bezprawności; jeżeli błąd sprawcy jest nieusprawiedliwiony, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary.

Tu chodzi raczej o takie sytuacje, że nie można oskarżyć o np kradzież auta żony, która nie wiedząc, że mąż zbył komuś auto wsiada do niego i jedzie.

Ale jeżeli ktoś udowodni, że nie miał jak, gdzie i kiedy się dowiedzieć, że prawo zabrania mu brać kobiety siłą (a jest to dowód bardzo ciężki, w zasadzie niemożliwy do przeprowadzenia), a sąd uzna, że było to usprawiedliwione, to nie może wymierzyć kary, ponieważ w ogóle nie zostało popełnione przestępstwo.

Co innego, jeżeli uzna za nieusprawiedliwione. Wtedy może złagodzić karę, ale wcale nie musi. Wedle uznania.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 06 lis 2006, 12:36

Sir Charles pisze:Tu chodzi raczej o takie sytuacje, że nie można oskarżyć o np kradzież auta żony, która nie wiedząc, że mąż zbył komuś auto wsiada do niego i jedzie.

a takie cos to ja rozumiem.
Sir Charles pisze:Ale jeżeli ktoś udowodni, że nie miał jak, gdzie i kiedy się dowiedzieć, że prawo zabrania mu brać kobiety siłą

moim zdaniem tego sie nie da udowodnic, bo niby jak
Andrew pisze:, nie było by mowy o gwałcie w małzenskim stanie , póki nie ma oznak takowego . <browar>

a jakie maja byc te oznaki ??
otarcia, siniaki, czy może cos innego ??
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 06 lis 2006, 12:40

Dzindzer pisze:moim zdaniem tego sie nie da udowodnic, bo niby jak

Będąc kimś na kształt Mowgliego :D
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 06 lis 2006, 12:42

Andrew, o gwalcie w ogole nie moze byc mowy, jesli nie bylo sladow (tzn nie moze byc nowy w sadzie). Kobieta, ktora jest np po pigulce gwaltu nie za bardzo ma jak udowodnic, ze zostala zgwalcona. Musialaby miec swiadkow na to. Trzeba miec obdukcje, badania ginekologiczne, najlepiej swiadkow i najlepiej jeszcze nie znac sprawcy. Aaaaaa, i byc dziewica przed. Wtedy moze uda sie udowodnic wine sprawcy. Inaczej marne szanse. A gwalciciel przechodzi obok swojej ofiary na ulicy, wyzywa, szykanuje. Taka jest nasz rzeczywistosc.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”