bajki a wypaczanie dzieciecych umyslow

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Robaczek
Entuzjasta
Entuzjasta
bajki a wypaczanie dzieciecych umyslow

Postautor: Robaczek » 04 lis 2005, 20:32

Wkopałam się w przygotowanie projektu na moje zajęcia na uczelni, ale właściwie myślę tylko o kilku bajkach, bo niestety w dzieciństwie wielu nie widziałam, cartoon network też jest mi obcy.

A tematem mojego projektu jest: modelowanie piękna i wyglądu w bajkach. W jaki sposób dzieci bombardowane są cielesnością i sexem ?

Bardzo przydałyby mi się wasze sugestie, bo muszę jeszcze do tego znaleźć materiały i zorbić prezentację 20 minutową w powerpoincie :/.

heh trzeba było wziaźc teletubisie (chociaż ich też nie ogladałam...:P) temat byłby mniejszy ;P..
i ciągle zatracam się w tym bagnie...
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 05 lis 2005, 09:08

Robaczku wiec pytanko, czy to bajki czy Basnie (bo to roznica). Jesli bajki, to czy telewizyjne np. smurfy ?
Awatar użytkownika
ptaszek
Weteran
Weteran
Postautor: ptaszek » 05 lis 2005, 09:11

z tą cielesnością i seksem to trudno mi coś przytoczyć, choć pewnie wielu by się powołało na anime, chociażby "sailor moon", gdzie pojawiały się gołe ciała i wątki homoseksualne (co wynika z odmiennej kultury; w Japonii to normalne, u nas jeszcze nie)...
Za to z przemocą byłoby łatwiej.
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
Awatar użytkownika
Robaczek
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Robaczek » 06 lis 2005, 09:58

heh mówiono o bajkach, ale na siłe to i o baśniach można :/

ja właśnie też nie mam pomysłów za dużo. Mogłabym napisać o Johnym Bravo ale nic o nim niewiem, nigdy nie ogladałam a znam tylko ze słyszenia.

później ewentualnie jakaś królewna śnieżka... ale to wszystko i tak baaardzo naciągane :/

bo przecież nie powiem ze wg mnie pszczółka maja jest zboczoną bajką, o wątkach pedofilskich ;PP

cholera nie chce tego robić a jestem zapisana na liście i w razie jak się "wypiszę" moze to miec bardzo niemiłe konsekwencje :(

aha, no i dla mnie to że smerfetka jest tylko jedna wśród tylu smerfów jest jakieś takie "nie ten tego" ;P, ale oczywiście tego też nie napiszę, bo dziecko w wieku 3-6 lat tego nie rozumie i tak...
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 06 lis 2005, 11:50

Tu sa watki ktore troszeczke sie z twoim tematem lacza

"Baśnie, które poznawałyśmy w dzieciństwie, pokazywały nam, na czym polega bycie kobietą i co trzeba robić, żeby znaleźć szczęście w miłości. Jako małe dziewczynki nie odbierałyśmy tego wprost, ale te zasady zapisywały się głęboko w naszej nieświadomości. Dlatego warto wziąć na celownik ulubione baśnie, żeby odkryć własne słabe i mocne strony.

Piękna i Bestia
Dziewczyna zgadza się, żeby ukochany ojciec oddał ją w ręce Bestii. Potwór czeka, aż Piękna pokocha go w takiej właśnie postaci
i zdejmie zły czar. Tak się staje, a Bestia zamienia się w superprzystojnego mężczyznę. Ta baśń pokazuje, że kobieta ma siłę, aby przemienić potwora w człowieka. Rozpoznanie w drugiej osobie duchowego piękna prowadzi zarówno do fizycznej, jak i psychicznej transformacji. Współcześnie może to wyglądać tak, że spotykasz kogoś, kto zupełnie nie jest w Twoim typie, ale dostrzegasz w nim to coś, co jest ważniejsze od krzywego nosa lub nadwagi. Dziwisz się, że mogłaś się w nim zakochać. Ale wiesz, czego chcesz, i masz szansę zbudować z nim dojrzały związek. Może być też tak, że wierzysz, że to właśnie Ty zmienisz faceta, który wobec innych kobiet był potworem, w cudownego partnera. Jesteś pewna, że możesz go wyzwolić ze złego zaklęcia – lęku przed bliskością. Prawdopodobny jest też mniej optymistyczny wariant. On może (inaczej niż w bajce) wcale tego nie chce, bo bycie potworem jest ważną częścią jego osobowości. Dlatego warto odpowiedzieć na pytania: Czy nie jest to przysłowiowa walka z wiatrakami? Czy nie kierujesz się iluzjami, które niewiele mają wspólnego z rzeczywistością?

Królewna Śnieżka
Znajduje schronienie w chatce krasnoludków. Zła królowa nie daje jednak za wygraną i podstępnie podaje królewnie truciznę.
Krasnoludki wkładają jej ciało do szklanej trumny. Królewicz, który ją ujrzał, zakochuje się tak mocno, że postanawia zabrać trumnę do swego królestwa. Nieuważny sługa potyka się, dziewczynie wypada z gardła zatrute jabłko. Śnieżka ożywa i... zostaje żoną królewicza. Dla zrozumienia tego, jak działa ten scenariusz w realnym życiu, ważna jest odpowiedź na pytanie: w kim tak naprawdę zakochał się królewicz? Otóż obiektem jego miłości była bierna, niema, pozbawiona życia piękność. Zakochał się w swoim wyobrażeniu idealnej kobiety, a nie w żywej osobie. Przekaz, jaki kieruje ta baśń, brzmi: bądź przede wszystkim piękna – to wystarczy, żeby on Cię wybrał. Patrz na siebie oczami mężczyzny i zastanawiaj się, czy spełniasz jego wyobrażenie kobiecości. I czekaj cierpliwie, aż on Cię znajdzie i będziecie „żyli razem długo i szczęśliwie”. Jednak baśń nie mówi o tym, jak wyglądało małżeńskie życie Śnieżki. Czy zawsze zachowywała się tak, żeby spełniać wszystkie oczekiwania swojego mężczyzny? Czy może, tak jak wcześniej zła królowa, widziała zagrożenie w innych kobietach? Jeśli czujesz, że wobec mężczyzn odgrywasz rolę Śnieżki, zadaj sobie pytania (i, oczywiście, poszukaj na nie odpowiedzi!): Dokąd Cię to prowadzi? Jaką kobietą będziesz za 10 lat? Jaką Ty chcesz być kobietą, a nie jaką powinnaś być?

Mała Syrenka
Syrena zakochuje się w księciu. Prosi czarownicę, żeby zamieniła ją w kobietę. Godzi się na obcięcie języka i na to, że każdy krok będzie dla niej cierpieniem. Jeśli książę ją pokocha, zyska nieśmiertelną duszę. Jeżeli nie, zamieni się w morską pianę. Jest całkowicie oddana księciu, ale on zakochuje się w innej. W oryginalnej wersji nie ginie jednak, tylko zamienia się w ducha powietrza i ma szansę zdobyć ludzką duszę. W filmie Disneya rozkochuje w sobie królewicza i odzyskuje głos. Żyją razem długo i szczęśliwie.
Przekaz kierowany do kobiet jest wyraźny: bez miłości mężczyzny Twoje życie jest nic niewarte. Nawet jeśli on traktuje Cię jak miłą zabawkę, nie zrażaj się i próbuj zyskać jego miłość. Nic nie mów, tylko spełniaj jego zachcianki. Cierp, bo liczą się tylko jego potrzeby. Na szczęście możemy znaleźć w tej baśni jeszcze inne znaczenia. Syrena marzy o innej tożsamości. Utrata głosu, nieustający ból stóp są ceną, jaką płaci za realizację swojego pragnienia: „Chcę więcej”. Jest to akt odwagi i znak, że zaczęła samodzielnie decydować o sobie. Jak ta bajka przekłada się na codzienne życie? Może być tak, że zabiegasz o akceptację i miłość, ale tak naprawdę związek jest środkiem do uzyskania czegoś innego. Poczucia bezpieczeństwa, którego nie potrafisz znaleźć w sobie? Zapomnienia o niezrealizowanych ambicjach? Albo jeszcze czegoś innego. Odpowiedz na pytania: Czego naprawdę chcę? I zamiast poświęcać czas i energię na staranie się o czyjąś miłość, zacznij realizować swoje pragnienia. Być może są one ważniejsze niż pozostawanie w związku za wszelką cenę.

Tu znaleziony temat w jakims forum :Seks w kreskowkach
http://forum.dziecionline.pl/viewtopic. ... sk%F3wkach

Tutaj artykul : http://serwisy.gazeta.pl/kolekcje/1,68285,2919217.html

Manga i Pokemony : http://okiem.boo.pl/okiem/index2.html?c ... emon.htm&3

To tyle co znalazlam :)
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 06 lis 2005, 12:12

wyszukiwarka Yas mode ON :D

Sluchaj kochany robaczku(jakos ja lubie:P ) wpisz moze w googlach bajki dla doroslych i podejrzewam ze znajdziesz duzo ciekawych filmikow :)
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
Blade
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Blade » 06 lis 2005, 13:30

Robaczek pisze:aha, no i dla mnie to że smerfetka jest tylko jedna wśród tylu smerfów jest jakieś takie "nie ten tego" Jeeeezor, ale oczywiście tego też nie napiszę, bo dziecko w wieku 3-6 lat tego nie rozumie i tak...

Wlasnie, ze rozumie - ja rozumialem i sie zastanawialem jak ta smerfetka wyrabia... :P
Awatar użytkownika
Robaczek
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Robaczek » 06 lis 2005, 20:58

Dzięki Yasmine :) poszperam w tym co mi tutaj "dostarczyłaś" i zastanowie się jak to wszystko połaczyć i lać wodę... ;)

wpisz moze w googlach bajki dla doroslych i podejrzewam ze znajdziesz duzo ciekawych filmikow

Wczoraj oglądałam królewnę śnieżkę dla dorosłych ;)) no ale tu chodzi o bajki dla dzieci, a nie puszczanie dzieciom bajek które są z pod znaku XXX :)

ja rozumialem i sie zastanawialem jak ta smerfetka wyrabia

pamietasz co myslałeś jak miałes 3 lata? :P

Bo w wieku szkolnym dzieci już zaczynają myśleć tymi kategoriami aczkolwiek ja się zajmuję maluchami :)
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 06 lis 2005, 21:15

Yas, co to jest?? Toz to strach czytac <boje_sie>
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 06 lis 2005, 22:13

Co strach czytac? Przeciez nie od dzis wiadomo ze dzieciom wspolczeesne bajki robia z mozgu GOWNO.
Jak ja bylem mniejszy to na prawde nie bylo az tak censored bajek.
Ok moze byli transformers czy te no jak one sie zwaly ludziki hmm dzijaidzą :D nie wiem jak to napisac ehehehe i to byly chyba najbardziej zwiazane z przemoca bajki.
I dzieci niektore powyrastaly na normalnych ludzie, reszta to zjeby ale nie wiem dlaczego, mnie tam reksio czy bolek i lolek albo gumisie nic zlego nie nauczyly :) a w kolo tylu kretynow :D

Ale to co w tych bajkach teraz widze, to daje slowo, wola o pomste do nieba. Najbardziej zagrozone male umysly ogladaja najbardsziej censored wytwory jakis debili typu south park... to jak takie dziecko potem ma nie zajebac kolegi?
Albo gdzies w chinach 10 latek zabil kolege bo ten sprzedal jego jakis miecz z jakiejs gry na ebayu... nosz kuzwa 10 latek zajebal kolege!!!! to ja bym chyba nie potrafil od tak zajebac kolegi. Straszmnie mnie to wkurza i przeraza, robi sie meksyk na swiecie :)

Fakt, duzo zalezy od rodzicow, ale dziecko se krzyczy i placze to mamusia sra na to jaka to bajka i mu ja wlacza zeby miec spokoj.Heh.

A zapomnialem o Tsubasie, to byla swietna bajka, nie widzialem tam przemocy :)byla o pilce, zesmy to nieraz w 10 ogladali u kogos i mozna zrobic bajke, ktora czegos nauczy, lub zafascynuje.

NC

złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 06 lis 2005, 22:25

A poczytales calosc tej strony? Nie tylko ten artykul o Pokemonach? Ja przejrzalam... <boje_sie>
Dziwic sie, ze potem spoleczenstwo ma takie "interesujace" poglady na niektore sprawy.
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 06 lis 2005, 22:28

No wlasnie kotku nie wiem... zacytuj co Cie przerazilo :)

złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 06 lis 2005, 22:44

Sam wstep:

Kod: Zaznacz cały

Encyklopedia OKIEM zawiera fakty i ciekawostki, widziane z perspektywy katolika. Jest to stanowisko subiektywne. Zjawiska, fakty podawane są za ogólnodostępnymi publikacjami. Nasze opinie, wnioski i podsumowania są stwierdzeniami prywatnymi i nie mogą być uznawane za oficjalne stanowisko Kościoła Katolickiego do którego to stanowiska starają się jak najlepiej pasować.

Uryweczek z antykoncepcji:

Stosowanie antykoncepcji wiąże się z dominacją kontaktów płciowych w relacjach pomiędzy małżonkami (partnerami). Drugi człowiek jest traktowany jako obiekt satysfakcji seksualnej, a przyjemność seksualna jako dobro konsumpcyjne. O taki przedmiot-osobę wykazuje się troskę dopóty nie utraci atrakcyjności.

Najgłębszym sensem bycia kobietą, lub mężczyzną jest możliwość poczęcia dziecka poprzez przyjęcie lub zaszczepienie życia. Stosując środki pozbawiające tego sensu dokonuje się największy dramat, zniszczenie głównej cechy. Kobieta przestaje być w pełni kobietą bo nie może (nie ma możliwości) przyjąć życia. Mężczyzna bo niezdolny jest go zaszczepić. Stają się artefaktem czymś co imituje prawdę o sobie. Nie można mówić że kocha się kobietę i jednocześnie pragnie zniszczyć jej kobiecość, jej piękno - możliwość bycia matką. "Kocham kobietę ale tylko wtedy gdy nie jest kobietą"

Onanizm:

Na pytanie: "Dlaczego się onanizujesz?" 99% respondentów odpowiedziało: "bo nie mogę się powstrzymać", dlatego jedna z nazw masturbacji to "samogwałt". Propaganda twierdzi, że nie można się samemu zgwałcić bo gwałt jest wbrew woli, a masturbacji chcemy. Zabójstwo też jest wbrew woli a mimo to zabicie siebie nazywa się samobójstwem. Skoro możliwym jest się samemu zabić to można się zgwałcić i to jest samogwałt

Onanizm powoduje obniżenie płodności, zaburzenia i spadek popędu co czasem może doprowadzić wręcz to do całkowitej lub częściowej impotencji. Są też doniesienia o zahamowaniu rozwoju układu rozrodczego. Onanizm, poprzez zjawiska psychiczne jakie wywołuje ma wpływ na gorsze wyniki w nauce, słabszy rozwój mechanizmów pamięci i kojarzenia.

Depresja dwubiegunowa dotyka 1/10 społeczeństwa. Objawia się w zaburzeniach ilości serotoniny i noradrenaliny. Substancje te wydzielane są sztucznie podczas masturbacji co powoduje, że gospodarka organizmu rozregulowuje się. Proces trwa wiele lat, lecz po 30-tce może doprowadzić do ciężkich stanów depresyjnych.
Jest to choroba afektywna - czyli dotyczy zmiennych nastrojów - które w trakcie życia pogłębiają się aż do całkowitej niemożności funkcjonowania.

Oprócz wyżej wymienionych wiele źródeł twierdzi, że częsta masturbacja u mężczyzn może powodować osłabianie włosów, łysienie, słabą erekcję, przedwczesny wytrysk, ból w dolnych partiach pleców, przerost prostaty i przyczyniać się do raka prostaty. Związane jest to z praktyką masturbacji, która jest zazwyczaj czyniona często. W czasie tych czynności organizm przetwarza testosteron na DHT (dihydrotestosteron) który jest główną przyczyną łysienia.

W 1993 Ministerstwo Edukacji Narodowej wydało książkę "Zanim wybierzesz" wg której onanizm wywołuje: "życie w ciągłym poczuciu zniewolenia", "deformację popędu", "zaburzenia w kontaktach z płcią odmienną", "szkodę na własnej osobowości", "niemożność, aby uczyć się czekać na cokolwiek", "spadanie zdolność opanowania frustracji", "może dojść do zaburzeń we współżyciu".

i tak dalej. Przez cala te strone.

I co? Fajne?
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 06 lis 2005, 22:49

Nie, glupie.

Jasne ze mozna porzadac kobiete i ze jak bedzie stara to bedzie brzydsza:)

Jasne ze samogwalt to walenie konia i co w tym zlego?

Jaki kretyn to pisal i tyle :)

BTW juz wiem czemu tak ciezko skupic sie na nauce LOL

złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 06 lis 2005, 22:53

Mnie taka glupota przeraza. <boje_sie>
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 06 lis 2005, 23:02

złotooka kotka pisze:

Onanizm powoduje obniżenie płodności, zaburzenia i spadek popędu co czasem może doprowadzić wręcz to do całkowitej lub częściowej impotencji. Są też doniesienia o zahamowaniu rozwoju układu rozrodczego.

złotooka kotka pisze:

W 1993 Ministerstwo Edukacji Narodowej wydało książkę "Zanim wybierzesz" wg której onanizm wywołuje: "życie w ciągłym poczuciu zniewolenia", "deformację popędu", "zaburzenia w kontaktach z płcią odmienną", "szkodę na własnej osobowości", "niemożność, aby uczyć się czekać na cokolwiek", "spadanie zdolność opanowania frustracji", "może dojść do zaburzeń we współżyciu".

<boje_sie> <boje_sie> <boje_sie>
POwinnam byc nienormalna w takim razie. A chyba nie jestem...? <hmm>

Edit: poprawione, na zyczenie złotookiej :] <browar>
Ostatnio zmieniony 07 lis 2005, 00:00 przez sophie, łącznie zmieniany 1 raz.
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 06 lis 2005, 23:06

sophie, prosze cie... zacytowalas to jakbym to ja tak napisala... Ja sie z tym wszystkim stanowczo nie zgadzam. Pozniej mi ktos zarzuci, ze to ja takie teorie glosze... ;)
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 06 lis 2005, 23:11

No przeciez widac wyzej, ze to nie ty napisalas :] Nie chcialo mi sie calego kodu itd cytowac... <browar>
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 06 lis 2005, 23:13

Ale jak mi ktos zarzuci, ze jakies herezje glosze to zwalam na ciebie ;) <browar>
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 06 lis 2005, 23:40

<boje_sie>
wiecej grzechow nie pamietam :)
naprawde nie wiedzialam,ze ta stronka jest taka, szukalam tylko bajek <chory>
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 07 lis 2005, 18:38

Zaluj za grzechy, corko, zaluj... ;)
Awatar użytkownika
Imperator
Moderator
Moderator
Postautor: Imperator » 08 lis 2005, 19:37

A propos bajek:
Miś Uszatek we współczesnych realiach:

http://misko.neostrada.pl/uszatek%5Bwww ... .pl%5D.zip :)
Żyję tym co czuję, z życia biorę to, co mi smakuje.
Szukam i znajduję. Nie dołuję, kiedy mi brakuje.
Lubię, siebie lubię, co chcę robię i co myślę mówię.
Prostą idę drogą i niczego już nie boję się.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”