Zahir...

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

onlyjusti
Maniak
Maniak
Zahir...

Postautor: onlyjusti » 31 maja 2006, 07:48

To słowo w tytule ksiażki Mojego ulubionego autora Mnie zafascynowało i w zwiazku z tym temat...Czy macie swojego ZAHIRA w życiu? Osobę albo przedmiot, który zajmuje Wam myśli, kieruje Waszym postępowaniem, jest Waszym bożkiem, obsesją?..
OnlyJusti
Awatar użytkownika
KocurekV
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: KocurekV » 31 maja 2006, 08:08

Hmmm...
Szczerze mówiąc to do życia zaczęłam inaczej podchodzić po przeczytaniu książki
Paulo Coehlo "Alchemik".Dużo mi dała ta książka.Wiele rzeczy zrozumiałam,wiele przemyślałam.Bardzo ją lubię i często do niej wracam :)
Carpe diem!
Awatar użytkownika
Rebeca2006
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Rebeca2006 » 31 maja 2006, 09:41

Krcze kiedys zaczelam czytac ale nie skonczylam, moze jednak sprobuje od nowa dotrwa do konca i sie wypowiem :)
"Możesz iść szybciej niż niejeden chciałby biec,
możesz tak, tak po prostu znów zapomnieć się,
nowy dzien zawsze daje nowe życie,
słuchaj, zaufaj sobie jeszcze raz "
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 31 maja 2006, 10:01

Miałam, już się wyzwoliłam. Ze zdziwieniem stwierdziłam, że od jakichś dwóch lat mam wolny umysł. Nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Czasem brakuje motoru, bo ja zawsze miałam problem, żeby motywację znaleźć w sobie.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 31 maja 2006, 10:02

onlyjusti pisze:Osobę albo przedmiot, który zajmuje Wam myśli, kieruje Waszym postępowaniem, jest Waszym bożkiem, obsesją?..
Tak siebie. O gniotowatych ksiazkach to nie ten dział :]
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 31 maja 2006, 10:08

moon pisze:O gniotowatych ksiazkach

dokładnie :D Obsesja i podziw na pukcie chłamu, masowo produkowanego przez Coehlo zawsze mnie fascynowała :D Ale co kto lubi :)
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 31 maja 2006, 10:17

Oj, odczepcie się od książki, tylko na problemie się skupcie, bo fajny.
Awatar użytkownika
KocurekV
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: KocurekV » 31 maja 2006, 10:26

TedBundy pisze:
moon pisze:O gniotowatych ksiazkach

Obsesja i podziw na pukcie chłamu, masowo produkowanego przez Coehlo zawsze mnie fascynowała :D Ale co kto lubi :)

Wypraszam sobie :P to,że nie lubisz Coehlo, Twoja sprawa,ale takimi komentarzami możesz urazić kogos kto akurat go podziwia :P (no chyba,że masz to gdzies :| )
Carpe diem!
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 31 maja 2006, 10:38

widzisz Kocurku, w pewnym sensie "mam to gdzieś" :D Degustibus. Tak samo, jak mam gdzieś opinie, że Sapkowski, Orwell, Hemingway to kaszana, chociaż osobiście ich uwielbiam :) Jak mówiłem - co kto lubi. IMO Coelho goni w piętkę i jest zbyt pretensjonalny <evilbat>

Awatar użytkownika
paula19
Maniak
Maniak
Postautor: paula19 » 31 maja 2006, 11:05

Kiedys byłam fanką Coelho. Po przeczytaniu najpierw ALHEMIKA potem WERONIKA POSTANAWIA UMRZEĆ. Nie podoboało mi się strasznie USIADŁAM NAD BRZEGIEM PIEDRY I PŁAKAŁAM. Ale za to genialnie napisał DEMONA I PANNĘ PRYM.

Niektórzy nie lubią tego autora, bo żeby zrozumiec jego myśl czasami trzeba troche pomyśleć. Zreszta jego książki zawsze sprawiały, że człowiek zacza zastanawiać się nad swoim życie. Przynajmniej takie jest moje odczucie.

Co do ZAHIRA to nie czytałam. Może kiedyś.... Obecnie interesuje mnie tematyka. :)
... każda dziewczyna powinna nosić głowę wysoko, z tego powodu, że jest kobietą, że była dla Stwórcy doskonale skończoną poprawką do spartaczonego Adama.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 31 maja 2006, 11:15

paula19 pisze:Niektórzy nie lubią tego autora, bo żeby zrozumiec jego myśl czasami trzeba troche pomyśleć.
Niektorzy wlasnie go nie lubia bo przy nim nie trzeba myslec. Wszytsko jest na tacy a polowa ludzi ma wrazenie ze cos odryla waznego. Tyle ze on napisal tylko to co kazdy wie....
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 31 maja 2006, 11:16

Jak mozna miec przedmiot ktory nami kieruje? :)
A osobe? Wszystko co powie mam zrobic? :>
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 31 maja 2006, 12:23

Hmmm Tak, była taka osoba. Przez dłuższy czas, potem została słabość.
A dziś jak o Nim pomyślę, to drgawek dostaję. Z obrzydzenia.
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 31 maja 2006, 12:35

Odpowiedź na pytanie onlyjusti:
moon pisze:Tak siebie

Odpowiedź na całą resztę: a nie czepiajcie się już Coelho, idealny jest do poczytania w pociągu albo poczekalni u dentysty. Sama lubię raz na czas wziąść do ręki coś jego autorstwa. Nie jest może najwyższych lotów, ale po co odmawiać mu prawa do istnienia?
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 31 maja 2006, 12:44

Ja się zraziłem do Coehlo... jak "Alchemik" był wielkim hitem, to mnie znajomi namówili na przeczytanie, bo w końcu "wszyscy o tym mówią" i to "taka dobra książka o poszukiwaniu sensu w życiu"... dla mnie gniot na poziomie lektury dla 6-ej klasy szkoły podstawowej, pogodna baśń dla karmionego telenowelami motłochu.
Mam "Pielgrzyma" na półce (ktoś takie faux pas popełnił i mi na urodziny kupił :P ) i do tej pory nie ruszyłem.

Co do bohaterów literackich to chyba moim ulubionym jest Peter Marlowe z "Króla Szczurów" Clavell-a... nie za bycie jakimś "drogowskazem etycznym" ale po prostu za ogólny urok bohatera, któremu życie uświadamia, że to nie szarża i pochodzenie jest w życiu najważniejsze.
Wraz z końcem ostrzeżenia, niski poziom moderacji uprawiany przez użytkownika Maverick będzie napiętnowany w delikatniejszej już formie.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 31 maja 2006, 13:00

pani_minister pisze:: a nie czepiajcie się już Coelho, idealny jest do poczytania w pociągu albo poczekalni u dentysty
<browar> Toż i ja mam takie zdanie. Gniot bo gniot ale na plazy do poczytania dobry. Wszytskie jego ksiazki czytalam bo to "czytadło" jest, ale ideologii do niego dorabiac nie nalezy :/
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 31 maja 2006, 13:24

Eee ja nie przeczytalam zadnej ksiazki Coelho. Nie moje klimaty.... :)
Awatar użytkownika
paula19
Maniak
Maniak
Postautor: paula19 » 31 maja 2006, 14:14

Gdybyśmy my wszyscy mieli taki sam gust to na świecie by było strasznie nudno. Dalego truno żeby kazdy lubił P. C. Ale po co odrazu krytykować?? Czy wszytsko co czytacie jest niekomercyjne??
... każda dziewczyna powinna nosić głowę wysoko, z tego powodu, że jest kobietą, że była dla Stwórcy doskonale skończoną poprawką do spartaczonego Adama.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 31 maja 2006, 14:29

onlyjusti pisze:.Czy macie swojego ZAHIRA w życiu? Osobę albo przedmiot, który zajmuje Wam myśli, kieruje Waszym postępowaniem, jest Waszym bożkiem, obsesją?..

Nie ma czegoś takiego..dla mnie :D ani przedmiotu ani osoby..
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 31 maja 2006, 19:13

Ja jestem swoim Zahirem. Tyle :]
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
onlyjusti
Maniak
Maniak
Postautor: onlyjusti » 31 maja 2006, 19:20

HyHy trochę źle zrozumiałeś sens Mojego pytania...Np. Moim Zahirem przez długi okres czasu był facet, i pomimo to, ze byłam w tym czasie z innymi, że wydawało Mi się, ze jestem szczęśliwa, zeiagam po kolei wyznaczone przez siebie cele, jednak całyc zas wracałam myślami do niego, on był powodem tej nieustajacej gonitwy, był motorem działań...obsesją w pewnym stopniu..Na szczęście ten rodział mam za sobą, ten Zahir zniknął z MOjego umysłu...Jakiś czas później zastąpił go nowy, który nie jest w ludziej postaci i działa podobnie, choc mozę rpzez dojżałość madrzej do tego podchodzę, nie daję Mu tak mocno jak dawniej wpływać na Moje działania.
A tak w ogóle to nie rozumiem dlaczego wiekszość wypowiedzi dotyczy twórczości P.C., skoro temat wcale nie porusza tej kwestii:>
OnlyJusti
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 31 maja 2006, 20:45

Czyli cos co do Ciebie wraca i o tym myslisz, lub ktos , tak? :)

No ale na przyklad jak dziecko bardzo lubi jakas gra i mysli o tym zeby sobie pograc jak idzie do szkoly jak w niej jest i jak wraa to jest zahir dla tego dziecka? :D

Hehehe to ja nie mam czegos takiego. A mysle sporo o pewnych rzeczach i pewnych osobach ale to jest tylko myslenie o tym :D
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 31 maja 2006, 20:49

Hyhy pisze:No ale na przyklad jak dziecko bardzo lubi jakas gra i mysli o tym zeby sobie pograc jak idzie do szkoly jak w niej jest i jak wraa to jest zahir dla tego dziecka? :D

ja tak miałem kiedyś z Half-Lifem :D :D

Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 31 maja 2006, 21:04

Ja kurna z mmorpgami... Knight online najdłużej.. a potem www.thecrims.com, które miało być niezobowiązującą rozrywką raz na 2 dni :D

ale żeby to zahirem nazywac? :>

Jakby tak patrzeć - to teraz photoshop cs2. Ciagle nacieszyć się nie mogę, wracam co chwila :]
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 31 maja 2006, 21:20

Hyhy pisze:No ale na przyklad jak dziecko bardzo lubi jakas gra i mysli o tym zeby sobie pograc jak idzie do szkoly jak w niej jest i jak wraa to jest zahir dla tego dziecka?

Ja tak mialam z Tomb Raiderem 2. Bylam wtedy w szostej klasie chyba :]
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
onlyjusti
Maniak
Maniak
Postautor: onlyjusti » 31 maja 2006, 21:24

HyHy no cos w tym stylu, a widać juz u małych dzici tworzy sie Zahirek, któy z biegiem czasu sie zmienia i modyfikuje. W dorosłym zyciu ludzie po prostu nie zdaja sobie sprawy o tym żego mają badź faktycznie są tak wolni wewnetrznie, że go nie posiadają :)
OnlyJusti
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 01 cze 2006, 13:33

Nie wiem czy ciagle myslenie o "wolnosci" moze byc Zahirem . Towarzyszy mi jednak co dnia - pragnienie komfortu psychicznego, pewnej stabilizacji, godnego zycia i niezaleznosci, stalego partnera, milosci. Wszystko to zdaje sie miec, ale nie w pelni,
Ksiazka podobala mi sie . Ci ktorzy autora krytykuja, to nieoswieceni na temat posiadania wiedzy - ktora sie wlasnie posiada a nie zdobywa. Jak sobie uswiadomimy ze wszystko co wiemy to nie kwestia nauki tego a kwestia przypomnienia sobie czegos co wiemy - czasem modyfikujacych sie doswiadczen i obserwacji swiata - to dojdziemy do wniosku , ze czytamy glupoty tylko dlatego ze juz to wiemy. Inni krytykuja bo nawet nie maja ochoty sie zastanawiac. Niektorzy tez dlatego ze zupelnie nie rozumieja - najczestsza krytyka powstaje na temat dziela dla nas niezrozumialego .
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
onlyjusti
Maniak
Maniak
Postautor: onlyjusti » 01 cze 2006, 15:46

Wstreciucho mam identyczne zdanie do Twojego!! Ja gdy czytam ksiażki tego autora, choc Mnie ciekawia i czytam jak to mówia "jednym tchem" muszę w pewnych momentach sie zatrzymac i po prostu dluzej pomysleć nad przesłaniem płynącym z danego fragmentu, niekiedy konforontuje to co czytam, co zaczynam pojmować w innym świetle niż do tej pory, z Moim życiem, ze swiatem, który tworzę, z miłoscią, której doznaję...ZAHIREM moze być wolność...wolnpość posiada kazdy z Nas...wolność wyboru drogi, którą kroczymy.
OnlyJusti
Awatar użytkownika
FlyingDuck
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: FlyingDuck » 05 cze 2006, 00:22

Bardzo dawno temu taką osobą był Znaczy Kapitan :) Teraz już nawet książki nie pamiętam... Później była pewna osoba. Od paru lat nie jest. Teraz sam jestem sobie Zahirem, w przenośni i niemal dosłownie ;P Kto zna mnie w realu ten wie o co chodzi :)

[ Dodano: 2006-06-05, 00:23 ]
Zahir - fajne określenie w ogóle :)
ObrazekJedyna stała w życiu to zmiana
onlyjusti
Maniak
Maniak
Postautor: onlyjusti » 05 cze 2006, 23:08

FlyingDuck - tak, to określemnie Mnie zafascynowało, pobudziło wyobraźnię, zacheciło do wgłębienia się w książkę. Ja już nie mam Zahira - znów jestem wolna...:)
OnlyJusti

Wróć do „Wszystkie inne tematy”