Jak się sprzedaje na allegro?

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Jak się sprzedaje na allegro?

Postautor: Pegaz » 03 cze 2006, 17:01

Ktoś może opisać szczegółowo kto się tym zajmuje? Bo chce sprzedać pare rzeczy a za bardzo nie wiem jak się za to zabrać :)
Szczególnie mnie interesuje jak załatwia się kwestie płatności..Przy przelewie wiadomo ale ale jak np ktoś płaci nam przy odbiorze?To kase pocztą się dostaje?
Albo z drugiej strony skąd wiemy że towar dotarł na miejsce żeby nikt nie zarzucił nam że nie został wysłany..poprosze o jak najwięcej szczegółów..i jak oceniace szanse na sprzedarz starych częsci komputerowych..nawet tych już obecnie "zabytkowych" ;)
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Awatar użytkownika
Rish
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Rish » 03 cze 2006, 17:04

Ehh leniuszek...na stronie allegro wszystko jest dokladnie opisane i tam bym zaczal lekture a dopiero jak czegos nie zrozumiesz i bedziesz mial watpliwosci to zadawaj pytania

ktoś płaci nam przy odbiorze?To kase pocztą się dostaje?

tak
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 03 cze 2006, 17:11

Rish pisze:jak czegos nie zrozumiesz i bedziesz mial watpliwosci to zadawaj pytania
Przeczytałem dokładnie..są opisane szczegóły techniczne..jesli wiesz to napisz coś więcej jeśli masz mnie pouczać o tym żebym na allegro przeczytał to nie pisz.
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 03 cze 2006, 17:13

1. Zabytkowe można za grube pieniądze sprzedać, bo już ich nie produkują. Mój kolega składal sobie ostatnio sentymentalnie Commodore'a, zapłacił więcej niż za nowego peceta dobrej jakości.
2. Wszystkie płatności i jako kupująca i jako sprzedająca załatwiałam przelewami. Nigdy nie było z tym problemów. Wysyłając paczkę masz potwierdzenie jej nadania, więc możesz udowodnić, ze ją nadałeś. Oczywiście nadać mogłeś plik makulatury, a nie części komputerowe, ale to już inna sprawa.
3. Nie wiem, czy masz już konto na allegro, więc opisuje od samego początku: rejestrujesz się -> czekasz na kod wysyłany listem -> potwierdzasz swoją rejestrację otrzymanym kodem -> wchodzisz na swoje konto -> tworzysz aukcję, dobierając opis przedmiotu, opcje typu "Kup teraz", zdjęcia czy cena minimalna (za każdą taką opcję allegro obciąża Twoj rachunek) -> czekasz na wyniki aukcji -> kontaktujesz się z tym, kto wygrał -> on wysyła kasę, Ty po jej otrzymaniu wysylasz częsci -> wszyscy powinni być happy, kupujący wystawia komentarz, Ty wystawiasz komentarz, płacisz prowizje do allegro, koniec.
Wysyłka za pobraniem ma ten zasadniczy minus, że gośc może w ogole jej nie odebrać. Paczka wraca do Ciebie, przeleżawszy się dlugo na poczcie, kto wie, w jakim stanie. Przelewy to już standard. Można też dodatkowo skorzystac z opcji Płatności Allegro lub Escrow (kiedy sprzedający odbiera kasę dopiero, gdy kupujący potwierdzi, że dostał towar).
Mroczny_Piskacz

Postautor: Mroczny_Piskacz » 03 cze 2006, 17:19

Paczka płatna przy odbiorze to niezbyt dobry sposób dla sprzedawcy. Dlaczego? Gdyż może trafić na osobę tak zwanego "żartownisia". Ty wysyłasz paczkę, przy wysłaniu wpisujesz ile ma od danej osoby poczta odebrać ale od razu płacisz za przesyłkę. Gdy osoba zwyczajnie nie odbierze towaru tracisz opłatę za przesyłkę i dopiero po długim czasie paczka do Ciebie wraca.
Gdy wysyłasz paczkę na dany adres poczta wystawia Ci kwitek. On jest dowodem na wysyłkę. Masz tam dzień wysłania, adres odbiorcy i jeśli dobrze pamiętam wagę paczki.
Coś więcej chcesz wiedzieć?
Co do szans na sprzedaż, popatrz za towarem takim jak Twój na allegro i czy jest licytowany :] Swoją drogą pamiętaj iż allegro pobiera prowizję od wystawienia przedmiotu oraz dodatkowo od sprzedaży, ale to już na ich stronie masz dokładnie opisane.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 03 cze 2006, 17:27

Aha :) A jak zrobić żeby odbiorca opłacił koszt przesyłki? Poczta zwraca pieniądze opłacone za przesyłke?
Allegro pobiera opłate dopiero po sprzedaniu przedmiotu czy od razu?
Przesyłki pakujecie sami czy zanosicie na poczte tam pakują..?
Mroczny_Piskacz

Postautor: Mroczny_Piskacz » 03 cze 2006, 17:29

Po prostu do ceny doliczasz koszty wysyłki i on tyle ma zapłacić przelewem. Przy wystawianiu aukcji ustawiasz opcję "koszty przesyłki pokrywa odbiorca". Gdy wysyłasz za pobraniem doliczasz do kwoty wylicytowanej koszt przesyłki i tyle poczta ma pobrać od osoby odbierającej paczkę.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 03 cze 2006, 17:31

Może jeszcze jakieś wskazówki ;) ?
Mroczny_Piskacz

Postautor: Mroczny_Piskacz » 03 cze 2006, 17:34

W zasadzie staraj się nie dać się oszukać, gdy po zakupie odmówią zapłaty za towar zgłoś allegro a zwrócą Ci koszty wystawienia przedmiotu. Poza tym możesz wrzucać linki ze zdjęciami za pomocą www.imageshack.us bo te opcje uploadu na allegro to dodatkowe koszty. Dawaj ograniczony czas na wpłacenie pieniędzy. Maksymalnie 7 dni roboczych od zakończenia aukcji. Nie wystawiaj za mniej niż 1/2 ceny którą byś chciał osiągnąć, chyba że ustawisz cenę minimalną. To w zasadzie tyle. <diabel>
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 03 cze 2006, 17:39

Pegaz pisze:Allegro pobiera opłate dopiero po sprzedaniu przedmiotu czy od razu?
Przesyłki pakujecie sami czy zanosicie na poczte tam pakują..?

Allegro daje Ci numer konta, na który przelewasz im należnośc za wszystkie uslugi. Szczerze mówiąc nie wiem, jak dlugo czekają, zanim zaczną się dopominac o kasę.
Ja pakuję sama, bo robię to dobrze. Lata praktyki w pakowaniu wynikające z życia daleko od domu robią swoje :D
Mroczny_Piskacz

Postautor: Mroczny_Piskacz » 03 cze 2006, 17:46

Długo, nie miałem dostępu do swojego konta (nie korzystałem z allegro) i dopiero po ponad połowie roku opłaciłem ich należności. Nie robili mi z tego powodu problemów <diabel>

Zazwyczaj czekają aż uzbiera się odpowiednio duża kwota, bądź długo nie było dokonana żadna wpłata dla mniejszej kwoty.
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 03 cze 2006, 18:24

Tu masz koszty przesyłki:
http://www.poczta-polska.pl/cennik.htm
Ważysz i wiesz jakie masz wziąć pobranie.
KOCHAJ...i rób co chcesz!
Tyrese
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Tyrese » 03 cze 2006, 18:53

Możesz również zastrzec że nie sprzedajesz towaru użytkownikom nie posiadającym pełnej aktywacji konta (poznasz ich po kopercie obok nicku), oraz posiadającym większość, czy jakąś określoną ilość negatywnych komentarzy. Zawsze jest to jakieś zabezpieczenie.
Awatar użytkownika
sadi
-#
-#
Postautor: sadi » 03 cze 2006, 20:59

Allegro daje rozne mozliwosc platnosci i finalizowania transakcji. Ja wybieram najczesciej taka poza allegro ze wzgledu na unikanie prowizji ;DD
A przy okazji wpada pozytywny komentarz. Ja niestety/stety sprzedawalem dosc drogie rzeczy poki co [wartosci powyzej 1500zl minimum] wiec z platnoscia bylo tak ze najpierw kasa wplywa mi na konto a pozniej wysylam jak najszybszym sposobem, albo opcja druga: odbior osobisty i platnosc na miejscu - to niweluje jakiekolwiek niedociagniecia i niescislosci i gwarantuje pozytywny komentarz.
Najwazniejsze w tym wszystkim to kontakt z potencjalnym nabywca: trzeba byc milym, szybko odpisywac na wiadomosci, najlepiej tutaj sprawuje sie rozmowa telefoniczna i odpowiadanie na wszystkie pytania zainteresowanego [nawet te "bardzo glupie" ;)]

To chyba wszystko ;DD
<zmieszany> -> uwielbiam tę mordę
<sex> -> ta też jest fajna
<hahaha> -> często sie śmieję...ze wszystkiego...
<fuckoff> -> jak mnie ktos wku$%^&!
;DD -> jeszcze ta mi lezy
*qbass*
Weteran
Weteran
Postautor: *qbass* » 04 cze 2006, 11:46

Mroczny_Piskacz pisze:Zazwyczaj czekają aż uzbiera się odpowiednio duża kwota, bądź długo nie było dokonana żadna wpłata dla mniejszej kwoty.
10 zł. :)
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 04 cze 2006, 11:51

nie mam zaufania do transakcji internetowych :D Żadna siła mnie nie zmusi, bym coś tam kupił <evilbat> Produkt muszę obejrzeć, pomacać, dotknąć - by się zdecydować,hihihi.....
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Rish
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Rish » 04 cze 2006, 12:42

TedBundy pisze:nie mam zaufania do transakcji internetowych :D Żadna siła mnie nie zmusi, bym coś tam kupił <evilbat> Produkt muszę obejrzeć, pomacać, dotknąć - by się zdecydować,hihihi.....

Zalezy jaki produkt...czasem kupuje sie rzeczy ktorych macanie nic nie da...ja juz mam kilkaset transakcji za soba i nigdy nie bylo zadnych problemow
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 05 cze 2006, 12:46

Dziekuje za rady ! :)

Wróć do „Wszystkie inne tematy”