fundusz emertytalny

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
fundusz emertytalny

Postautor: ksiezycowka » 16 cze 2006, 17:53

Ok niech mi ktos łopatologicznie wytłumaczy o co w tym chodzi. Jakies pismo z ZUSu mi przyszlo ze do 10 lipca ma se jakis wybrac.
NIe mam o tym bladego pojecia.
Wyjasnijcie co to jest o co chodzi na co mi to i co mam wybrac poradzcie uzwgledniajac to ze ja zadnego nie znam i nie wiem czym to sie rozni.

Proszę <aniolek>
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 16 cze 2006, 18:00

Jezeli pracujesz i placisz na ZUS to czesc skladki idzie do funduszu emerytalnego. To ta marna imitacja chilijskiej reformy emerytalnej.

Tylko dziwie sie ze nie zalatwilas sobie pracy na umowe zlecenia - wowczas jako studentka nie musialabys placic ZUSu :)

Ps: Sadze ze jak sobie wybierzesz jakis fundusz emerytalny i zadzwonisz do biura obslugi klienta to Ci wszystko powiedza. A w ogóle to zobacz to: http://www.portalfinansowy.pl/ Sam nie przegladalem, adres z gogli :)
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 16 cze 2006, 20:39

Ja jestem w ING... podobno najlepszy, ale warto przejrzeć zyski za ubiegły rok i migracje klientów przed wyborem (mnie to nie interesowało ostatnio, bo zmieniać nie zamierzam).
Na pewno nie zapisuj się do takiego, w którym jest mało klientów i niskie zyski za ostatnie dwa-trzy lata. Lepiej pierwsza piątka.

Jeżeli do 10 lipca nie podpiszesz z żadnym funduszem umowy, to ZUS wylosuje za Ciebie fundusz spośród wszystkich na rynku... chodzi o Twoją przyszłą emeryturę, więc lepiej nie stawiać na ślepy los.
Wraz z końcem ostrzeżenia, niski poziom moderacji uprawiany przez użytkownika Maverick będzie napiętnowany w delikatniejszej już formie.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 16 cze 2006, 20:40

A tak w ogóle Mav nadal w Krusie jesteście? Jesli tak to uciekaj czym prędzej z tej wszawej organizacji dobrze ci radzi kolega z forum.. <aniolek>
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 16 cze 2006, 20:47

Jesli chcesz podpisac umowe z ING zapraszam do siebie na PRIV.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 17 cze 2006, 07:56

Kubek pisze:Ja jestem w ING... podobno najlepszy, ale warto przejrzeć zyski za ubiegły rok

Jeśli już to przegląda się zyski w skali całego okresu działania danego funduszu a nie za jeden rok.
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 17 cze 2006, 08:12

@Pegaz
Dla zainteresowanych dane za ostatnie 4 lata (a nie rok jak sugerujesz)- stopa zwrotu z funduszy emerytalnych.
http://e-insurance.pl/filary/unfe14.htm
http://e-insurance.pl/filary/unfe15.htm
http://e-insurance.pl/filary/unfe16.htm
Czyli wygląda, że ING to umoczył... ale dopiero ostatnio trochę (a i tak jest ponad średnią).
Wraz z końcem ostrzeżenia, niski poziom moderacji uprawiany przez użytkownika Maverick będzie napiętnowany w delikatniejszej już formie.
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 17 cze 2006, 08:42

Kubek pisze:(a nie rok jak sugerujesz)
Kubek pisze:ale warto przejrzeć zyski za ubiegły rok i migracje

ja czy ty <hahaha>

[ Dodano: 2006-06-17, 08:43 ]
Normalnie mnie tym tekstem rozwaliłeś..
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 17 cze 2006, 09:56

Miło było sprawić komuś trochę śmiechu tak rano w sobotę ;)

Fakt- machnąłem się :)
Mało brakło a zacytowałbym sam siebie, sugerując, że to Ty <hahaha>
Awatar użytkownika
Rebeca2006
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Rebeca2006 » 17 cze 2006, 11:41

Przyzslo ci bo zaczelöas pracowac i nie wybralas sama a jak do jakeigos czasu nei wybierzesz to sobie dla ciebei wylosuja i tyle. Tez tak mialam. Wybralam ING bo byl na 1szych meisjacach.
"Możesz iść szybciej niż niejeden chciałby biec,
możesz tak, tak po prostu znów zapomnieć się,
nowy dzien zawsze daje nowe życie,
słuchaj, zaufaj sobie jeszcze raz "
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 cze 2006, 11:46

Maverick pisze:Tylko dziwie sie ze nie zalatwilas sobie pracy na umowe zlecenia
Bo mis ię to z innych względów nie opłaca :)

Dzięki za odpowiedzi i linki. Wiele dobrego o tyk kubkowym funduszu slyszalam. Agna jakby co to sie odezwe ;) Moj mata sama sytuacje zreszta :)
Awatar użytkownika
Rama
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: Rama » 17 cze 2006, 17:23

ja tez dziękuje za linki i rady bo takie samo pisemko dostałem <brawo>
Czy jesteś już gotowa zrobić to, na co masz naprawdę ochotę...?
Obrazek
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 17 cze 2006, 17:48

Moze i trzeba sie kierowac przy wyborze funduszu wynikami za ostatnie 3 lata ale moim zdaniem to nie ma wielkiego znaczenia. Bo prognozowac wynikow za nastepne 20 lat nie sposob, wiec wszelkie reklamy funduszy emerytalnych i chwalenie sie wynikami nie ma znaczenia. Co z tego ze fundusz bedzie mial swietne wyniki przez 6 lat jak potem przez 14 bedzie kiepsko przedl?
Moim skromnym zdaniem nie oplaca sie wchodzic do zadnego funduszu, ale niestety mamy taki przymus...
Pegaz pisze:A tak w ogóle Mav nadal w Krusie jesteście? Jesli tak to uciekaj czym prędzej z tej wszawej organizacji dobrze ci radzi kolega z forum..
Dlaczego uciekac? Pomijam juz fakt ze dobrowolnie to ja tam nie jestem... Jest przymus badz co badz.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 17 cze 2006, 17:53

Maverick pisze:Moim skromnym zdaniem nie oplaca sie wchodzic do zadnego funduszu, ale niestety mamy taki przymus...
I wtej sytuacji chyba lepiej cos wybrac samemu :/
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 17 cze 2006, 20:09

Oczywiscie, tylko ze jak pisalem, ciezko przewidziec ktory fundusz ile zarobi. Bo to ile zarobil, nie oznacza ze tyle samo zarobi w przyszlosci.

Tak wiec czy wybierasz sama czy losujesz to i tak i tak jest to swego rodzaju loteria.
Awatar użytkownika
Bender
Weteran
Weteran
Postautor: Bender » 18 cze 2006, 10:55

ja mam II filar w NN - bo tak akurat bylo blisko i wygodnie a III nie mam i na razie nie zamierzam
przy obliczaniu biora pod uwage jakies 10-15lat ostatnich - po co wiec dawac sie oskubywac z kasy :P

zyc trzeba teraz a nie po 65r zycia - pod warunkeim ze sie dozyje - bo nie kazdy w tym wieku do czegos sie nadaje - wlasnie pochowalem babke po 2tyg czuwania na zamine z rodzicami w szpitalu - miala 71 lat - wiec mam gdzies emeryture - przez 30 lat zamiast wydawac chocby na prezerwatywy czy piwo bede pasl brzuchy prezesom ? i po co ? zeby sie przekrecic rok po przejsciu na emeryture ? (bardzo czesto wsrod facetow)

zreszta z kalkulatora emerytalnego wynika ze przy placeniyu obecnych skladek bede mial emeryture w wysokosci 90% pensji - wiec nie ma zle o ile cos kaczki i spolka nie wymaluja czegos <pijak>
Cyniczny zlosnik i przesmiewca (C)
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 18 cze 2006, 11:28

@Bender
III filar wypłaca też spadkobiercom... coś jak z ubezpieczeniem na życie... nawet jak się Tobie zemrze przed czasem, to zstępni mają prawo do zgromadzonego kapitału+odsetki.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 18 cze 2006, 12:08

Bender pisze:ja mam II filar w NN - bo tak akurat bylo blisko i wygodnie a III nie mam i na razie nie zamierzam
Bosh jakie filary? I co to NN? Bender mialo byc łopatologicznie <cisza>
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 18 cze 2006, 12:10

NN - Nationale Nederlanden

filary
a w skrocie: I filar - obowiązkowe składki do ZUS
II filar - też obowiązkowe składki przekazywane przez ZUS temu funduszowi, który sama wybierzesz
III filar - nieobowiązkowe inne sposoby odkładania na swoja przyszłą emeryturkę, na przykład IFE (Indywidualne Fundusze Emerytalne) albo polisy.
Ostatnio zmieniony 18 cze 2006, 12:14 przez pani_minister, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 18 cze 2006, 12:13

pani_minister, danke :)
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 18 cze 2006, 12:51

Maverick pisze:Dlaczego uciekac? Pomijam juz fakt ze dobrowolnie to ja tam nie jestem... Jest przymus badz co badz.

Bo nastarość będziesz przymierał głodem.
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 18 cze 2006, 16:48

I i II filar to zalosna emerytura pozniej. Niestety. Nawet dobrze prosperujace OFE nie da wystarczajacych zyskow na dostateczna emeryture. A malo kto mysli perspektywicznie, zwlaszcza w tym wieku. Poza tym, na III filar w wiekszosci mlodych ludzi nie stac.

Moon, jak juz wybierzesz Fundusz, to zrobi to z glowa, bo potem zmiana na inny to straty.

Ps. Pracowalam w tej branzy kiedys.
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 18 cze 2006, 16:51

sophie pisze:Poza tym, na III filar w wiekszosci mlodych ludzi nie stac

III filarem można się zainteresowac już w chwili, gdy miesięcznie można odłożyc powiedzmy 100 zł. Inna kwestia, że patrząc na to, co się w tym moim kraju dzieje dzień po dniu, nie mam najmniejszego zaufania ani do pierwszego, ani do drugiego, ani do trzeciego filara :/
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 18 cze 2006, 16:55

pani_minister pisze:III filarem można się zainteresowac już w chwili, gdy miesięcznie można odłożyc powiedzmy 100 zł.
Owszem. Ale jak juz mowilam, malo kto w tym wieku mysli perspetywicznie. A 100 zl miesiecznie ludzie wola wydac na cos innego :]

A tak w ogole, to ta cala reforma i tak niewiele dala. ZUS jak byl czarna dziura tak jest. I watpie, ze dozyje zmiany... :/
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 18 cze 2006, 17:44

i dlatego przygotowuje się do grania na giełdzie :D sam będe swoim funduszem <diabel>
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 18 cze 2006, 21:42

sophie pisze:Moon, jak juz wybierzesz Fundusz, to zrobi to z glowa, bo potem zmiana na inny to straty.
To cos poradź no ;P Wiesz co ja mam w glowie przecież - fiu bździu. ;P
Awatar użytkownika
natasza
Weteran
Weteran
Postautor: natasza » 19 cze 2006, 08:58

Kubek pisze: ING... podobno najlepszy, ale warto przejrzeć zyski za ubiegły rok i migracje klientów przed wyborem

Dalej jest najlepszy ING.
Wybierz lepiej sama, chyba, że na przykład cieszyłabyś się jakbyś trafiła na Polsat :D
"Można być w kropli wody światów odkrywcą. Mozna wędrując dookoła świata przeoczyć wszystko."
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 19 cze 2006, 17:09

natasza pisze:Wybierz lepiej sama
Ostateczna decyzja bedzie moja oczywiscie ale rady od inteligentnych ludzi zawsze sa w cenie :)
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 20 cze 2006, 01:24

Pegaz pisze:
Maverick pisze:Dlaczego uciekac? Pomijam juz fakt ze dobrowolnie to ja tam nie jestem... Jest przymus badz co badz.

Bo nastarość będziesz przymierał głodem.
To czy bede placil na KRUS czy ZUS to roznica taka ze placac na ZUS place wiekszy podatek. Bo to jest podatek. Wiec wole placic mniejszy. Poza tym za bezsens uwazam placenie do funduszow emerytalnych za posrednictwem fiskusa (ZUSu).

No i chyba fundamentalne - czy Ty traktujesz te "emerytury" serio? :) W zyciu bym nie traktowal tego jako zabezpieczenie przyszlosci. Wole uzbierac kase, kupic troche ziemi, moze kilka mieszkan (zalezy ile bede zarabial). Kase wsadzic w nieruchomosci generalnie. I zamiast niepwenej emerytury sciagac czynsz od lokatorow.

Teoretycznie III filar jest dobrym rozwiazaniem, ale tez nie do konca. Nigdy nie wiadomo kiedy nastapi zalamanie gospodarcze. Czy za 7 lat czy za 20 (bo nie jest pytanie czy, a kiedy). Jakby nastapilo za 7 lat to pol biedy, bo wiele skladek bym nie stracil wowczas, ale jak za 20? A co chata stoi to stoi, ziemii tez nei ubedzie.
Awatar użytkownika
Kubek
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Kubek » 20 cze 2006, 07:43

Maverick pisze:To czy bede placil na KRUS czy ZUS to roznica taka ze placac na ZUS place wiekszy podatek. Bo to jest podatek. Wiec wole placic mniejszy. Poza tym za bezsens uwazam placenie do funduszow emerytalnych za posrednictwem fiskusa (ZUSu).

Nie, to co opisujesz to jest cwaniactwo i hipokryzja. Cyckanie Państwa na własną emeryturę, którą opłacą wszyscy inni, a Ty w najmniejszym zaś stopniu.
Śmiech i złość zarazem mnie bierze na tych wszystkich "zaradnych" co mają po jednym hektarze z hakiem, byleby tylko kto inny płacił im kiedyś emeryturę i udają, że to normalne.
Jak Ty mniej płacisz... a my płacimy więcej... to kto dopłaci potem? Państwo dopłaca... pani płaci, pan płaci... a pan kombinator nie płaci.
Rozumiem jeszcze ludzi, którzy utrzymują się z pracy na roli, a tylko dorabiają sobie poza rolnictwem... ale ktoś kto pracuje poza rolnictwem i z roli ma drobny odsetek dochodów (albo żadnych wprost dochodów) jest kombinatorem, płacąc składki KRUS a nie ZUS.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”