tyle podobieństw,a różnica jedna

Zagadnienia związane ze sferą uczuciową, a także z problemami dotyczącymi tematów miłosnych oraz kontaktów emocjonalnych z płcią przeciwną.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 24 cze 2006, 11:02

Sir Charles pisze:efekt kuli śniegowej jest niestety wszechobecny

Sir Charlesie, czy chcesz powiedziec, że nie da się żyć z człowiekiem o odmiennych poglądach, bo wcześniej czy później spory załatwią związek?
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 24 cze 2006, 11:05

Chcę powiedzieć, że jeżeli coś załatwia związek to chyba najczęściej sprawy, które na początku wydawały się niczym godnym uwagi wobec ogromu wzajemnej miłości. :] Nieważne czy to seks, polityka, religia, kultura, alkoholizm... whatever.
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 24 cze 2006, 11:15

O tym mniej więcej pisałam wczesniej... kiedy jakieś duperele zaczynają wpływać na calość związku, to znaczy, że równowaga została zachwiana i dystansu zabrakło... Ale wtedy to nie jest kwestia poglądów jako takich, tylko tego, że między dwojgiem ludzi źle się dzieje.
Awatar użytkownika
krackowiaczek
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: krackowiaczek » 24 cze 2006, 11:15

TedBundy pisze:Zrozumienia dla SS-Galizien,morderców z UPA itp kwiatków politycznych u mnie nie ma i nigdy nie będzie

a RKP(b)?

znajac twoje zamilowanie do agitacji i propagandy nie wroze wam spokojnej starosci (obym sie mylil) ;].

a ja dla odmiany powiem- zgodnie z prawda, ze moglbym byc z kims popierajacym leppera, jesli znalazlbym dziewcze popierajace tego durnia i zarazem inteligentne (wydaje sie niemozliwe) to probowalbym.

kobieta interesujaca sie tym tematem to zadkosc, a kobieta dobrze sie w tej przestyrzeni orietujaca (na ile to w ogóle mozliwe) to juz zjawisko. i mysle ze dobrze, po co im to? od tego jest facet ;].

[ Dodano: 2006-06-24, 11:20 ]
Pani_minister chyba ma jednak racje, Charlesie ;].
megane
Maniak
Maniak
Postautor: megane » 24 cze 2006, 12:04

krackowiaczek pisze:kobieta interesujaca sie tym tematem to zadkosc, a kobieta dobrze sie w tej przestyrzeni orietujaca (na ile to w ogóle mozliwe) to juz zjawisko. i mysle ze dobrze, po co im to? od tego jest facet ;].

Eee, chodzi o politykę? Lol, no proszę Cię... Bez takich.

Jak dla mnie kto na kogo głosuje to akurat nie ma najwiekszego znaczenia, gorzej jak się absolutnie nie ma dystansu do tych swoich poglądów. Przyczyna jest trochę głębsza - poglądy polityczne wynikają ze światopoglądu (a przynajmniej tak powinno być). Jeśli tutaj różnice są ogromne to jest ciężko, np. podejście do seksu, do wspólnego życia za granicą (=źle rozumiany patriotyzm) i tak dalej :].
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 24 cze 2006, 12:26

krackowiaczek pisze:jesli znalazlbym dziewcze popierajace tego durnia i zarazem inteligentne (wydaje sie niemozliwe) to probowalbym.
Dla mnie sie to po prostu wyklucza.
krackowiaczek pisze:obieta interesujaca sie tym tematem to zadkosc, a kobieta dobrze sie w tej przestyrzeni orietujaca (na ile to w ogóle mozliwe) to juz zjawisko.
Zalzey gdzie. Sama znam dziewczyny bardzo w poltyke wciagniete. :]
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 24 cze 2006, 12:29

pani_minister pisze: kiedy jakieś duperele zaczynają wpływać na calość związku, to znaczy, że równowaga została zachwiana i dystansu zabrakło... Ale wtedy to nie jest kwestia poglądów jako takich, tylko tego, że między dwojgiem ludzi źle się dzieje.

Nie, bo ja nie mówię o duperelach, które obiektywnie nimi są, tylko o rzeczach, które wydają się duperelami tylko jak się ktoś zadurzy na amen, natomiast normą jest, że wpływają na całość związku i to dość istotnie, bo jak słusznie na pisała Megane :

megane pisze: poglądy polityczne wynikają ze światopoglądu (a przynajmniej tak powinno być). Jeśli tutaj różnice są ogromne to jest ciężko,

PS - żeby było jasne - ja w ogóle nie mam na myśli sytuacji, w których ktoś nie ma pojęcia o polityce. Moje wypowiedzi dotyczą takich przypadków, w których zagadnienie "na kogo ten ktoś głosuje" jest właśnie przedłużeniem światopoglądu. To był tylko skrót myślowy.

Bo ja wiem, że jest pełno ludzi, którzy głosują na byle kogo. Ale oni mnie średnio interesują.
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 24 cze 2006, 12:30

krackowiaczek pisze:Pani_minister chyba ma jednak racje, Charlesie ;].

ja jednaj obstaję przy tym, co napisał charlie.

megane pisze:Przyczyna jest trochę głębsza - poglądy polityczne wynikają ze światopoglądu (a przynajmniej tak powinno być).

i tu pewne rzeczy dla mnie są nie do przeskoczenia - brak mi dystansu, możliwe, ale ja wolę mieć partnera ze zblizonym światopoglądem.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
megane
Maniak
Maniak
Postautor: megane » 24 cze 2006, 12:54

I Charles i Pani Minister mają rację, tylko mówią o innych kwestiach.
Jeśli chodzi o głęboką różnicę poglądową to nawet wielka miłość nie da rady często.
Ale jeśli chodzi o kryzys tej miłości to nawet drobiazgi mogą stać sie problemami nie do przejścia. To 2 różne problemy.

W pierwszym przypadku trzeba dwójki ludzi na prawdę skłonnych do kompromisów, chociaż przy skrajnych poglądach często pojawia się fanatyzm i zaślepienie - wtedy juz nie ma rady.
W drugim trzeba się poważnie zastanowić, czy to dalej ma sens :].
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 24 cze 2006, 13:16

Sir Charles pisze:Nie, bo ja nie mówię o duperelach, które obiektywnie nimi są, tylko o rzeczach, które wydają się duperelami tylko jak się ktoś zadurzy na amen

Że niby polityka i religia są obiektywne? :>
Ja na przykład uważam, że to duperel. Bardziej od światopoglądowych generalizacji obchodzi mnie stosunek do jednostki - np. taki przypadek, że ktoś nie lubi komuchów generalnie, ale lubi Mareczka, mimo, że jest komunistą. Bo to Mareczek i fajny z niego człowiek. Nie trzeba się zadurzyć w kimś, żeby jego poglądy polityczne oglądać z dystansu i bez emocji. Musiałabym na głowe upaść, żeby kłocić się o takie abstrakcje myślowe jak podatek liniowy i pozwalać, żeby mi to humor i związek psuło.

Z mojego punktu widzenia wygląda to tak: jestem z kimś. Uważam, że to dobry i mądry człowiek. Chce dobrze i czasem nawet coś robi w tym kierunku. Nie będę się spierała o środki, skoro cel mamy podobny.
Oczywiście jeśli partner jest człowiekiem głupim / fanatycznym, a generalizacje polityczno-światopoglądowe decydują o każdym szczególe jego życia codziennego, taki układ nie ma szans.
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 24 cze 2006, 21:37

krackowiaczek pisze:kobieta interesujaca sie tym tematem to zadkosc, a kobieta dobrze sie w tej przestyrzeni orietujaca (na ile to w ogóle mozliwe) to juz zjawisko. i mysle ze dobrze, po co im to? od tego jest facet ;].

pięknie :D Ja znowu nie byłbym w stanie być z kobietą, z którą nie mógłbym poruszać także tematów politycznych (z powodu jej głupoty, niezainteresowania,nieznajomości problemu - nieistotne)

pani_minister pisze:Z mojego punktu widzenia wygląda to tak: jestem z kimś. Uważam, że to dobry i mądry człowiek. Chce dobrze i czasem nawet coś robi w tym kierunku. Nie będę się spierała o środki, skoro cel mamy podobny.

otóż to :D
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/

Wróć do „Miłość, uczucia, problemy”