mieć klasę

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

paddy
Maniak
Maniak
Postautor: paddy » 22 gru 2006, 00:13

jamaicanflower pisze:gdy trzeba - zrezygnować z powszechnej akceptacji i powiedzieć stanowczo "nie!"

+ mieć swój stały system wartości? :)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 22 gru 2006, 00:20

paddy pisze:+ mieć swój stały system wartości?
To podstawa kazdej wartosciowej jednostki ludzkiej ;)

W sumie wiem co bym nazwala klasa - caslkowite przeciwienstwo siebie :D
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 22 gru 2006, 05:23

Sir Charles pisze:- nie oczekuje płacenia za siebie, ale nie broni się przed tym
- nie zakochuje się nieszczęśliwie
- nie posiada nierozłącznej-psapsióły-nierozłączki

brawo :D <browar>
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
paddy
Maniak
Maniak
Postautor: paddy » 22 gru 2006, 10:05

"Kobieta musi mieć coś, co przyciąga. Musi mieć klasę. Są kobiety piękne i kobiety z klasą. Na piękne mężczyźni patrzą i mówią, że im się podobają, a następnie szukają kolejnego obiektu swoich westchnień. Poznając kobietę z klasą mężczyźni są oszołomieni, mówią: rewelacyjna, fantastyczna. Taka kobieta wpada im w oko na dłużej. Kobieta taka ma klasę zewnętrzną: piękna sylwetka, wdzięk, cudowna twarz, duże oczy, pełne usta i klasę wewnętrzną: potrafi znaleźć się w każdej sytuacji. I właśnie kobiet z klasą szuka się na wyborach miss. Po to są rozmowy z kandydatkami przed konkursami. W Polsce na 10 kobiet 7 jest pięknych, ma klasę."
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 22 gru 2006, 11:18

Ja za kobiety z klasą uważam te bardzo dobrze wychowane, o wrodzonym takcie i o zadbanym, eleganckim wyglądzie. Sorry, ale glany jakoś mi nie pasują do kobiety z klasą, bo nie wyobrażam sobie Beaty Tyszkiewicz w glanach, nawet jak miała 20 lat.
paddy
Maniak
Maniak
Postautor: paddy » 22 gru 2006, 13:14

Super, wiec po pozbieraniu tych wypowiedzi wyszedł mi następujący portret:

1. Gustowny ubiór: zadbana, nie wyzywająca, kobieca, elegancka, uśmiechnięta, wyprostowana, wesoła, atrakcyjna, godna pożądania, rozchwytywana,
2. Szacunek: do siebie - ma poczucie własnej wartości, ale nie unosi się nad innymi, nie jest próżna; do innych – potrafi zrozumieć drugiego człowieka, doradzić, jest pomocna i nie obojętna, empatyczna
3. Honor: potrafi zawsze wyjść z każdej sytuacji z podniesioną głową, umie przegrywać z godnością, jest sprawiedliwa, nie oczekuje ze ktoś będzie za nią płacił, ale nie broni się przed tym, nie pokazuje łez i przygnębienia, nie daje się rozszyfrować, nie pokazuje słabości, nie zakochuje się nieszczęśliwie, ma dystans do życia, uczciwa, lojalna,
4. Pewność siebie: zaradna, inteligentna, nie jest podatna na wpływy innych, niezależna, nie posiada nierozłącznej psiapsióły-nierozłączki, ma wyważone poczucie humoru
5. Pracowitość: sumienna, posiada własne zainteresowania (często odmienne od pospolitych) dąży do wyznaczonych sobie celów, jest dobra w tym co robi
6. Otwartość: zawiera nowe znajomości, umie przeklinać z wdziękiem i zaszaleć, gdy trzeba zrezygnować z powszechnej akceptacji i powiedzieć stanowczo "nie!", umie uśmiechać się uwodzicielsko, jest ciepła, słodka, ale i tajemnicza, intrygująca,
7. Samokrytycyzm: potrafi przyznawać się do błędu, umieć brać odpowiedzialność za swoje czyny i być gotową ponosić ich konsekwencje, nie ucieka przed problemami tylko stara się je rozwiązać, nie ocenia innych,
8. Spokój: opanowana, nie daje wyprowadzić się z równowagi, zawsze wie gdzie i kiedy można coś powiedzieć, a kiedy ugryźć się w język, nie kieruje się emocjami,
9. Ma swój własny, niezmienny system wartości..
megane
Maniak
Maniak
Postautor: megane » 22 gru 2006, 14:24

mrt pisze:Sorry, ale glany jakoś mi nie pasują do kobiety z klasą, bo nie wyobrażam sobie Beaty Tyszkiewicz w glanach, nawet jak miała 20 lat.

Dlaczego w sumie nie. Kobieta z klasa może nosić glany, tak samo jak adidasy czy oficarki, ale musi ubrana stosownie do sytuacji, a w niektórych sytuacjach pewne rzeczy nie pasują ;).
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 22 gru 2006, 15:15

megane pisze:Kobieta z klasa może nosić glany, tak samo jak adidasy czy oficarki, ale musi ubrana stosownie do sytuacji, a w niektórych sytuacjach pewne rzeczy nie pasują .
Opisałam kobietę z klasą w moim pojęciu. Glany kłócą mi się z jej wizerunkiem, zdecydowanie.
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 22 gru 2006, 15:35

mrt pisze:Glany kłócą mi się z jej wizerunkiem, zdecydowanie.

mi też. sama nosiłam z uwielbieniem parę lat, ale kobietą wtedy nie byłam :D
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 22 gru 2006, 16:35

mrt pisze:Opisałam kobietę z klasą w moim pojęciu. Glany kłócą mi się z jej wizerunkiem, zdecydowanie.
Mi tez w sumie. Tez je nosialam ale ani dziewczyna z klasa to bym sie w zyciu nie nazwala ;P

[ Dodano: 2006-12-22, 16:37 ]
Np mnie jeszcze dziwi to jak klase mozna nawet nie widzac czlowieka ocenic.
Np dla mnie Natasza tylko po postach jest kobieta z klasa. To samo Mona. Gracja. I w sumie tyle. Duzo ich tu ni e mamy.
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 22 gru 2006, 16:45

A ja znam kilka kobiet z klasa, ktore wlasnie preferuja ciemne klimaty, taki styl gotycki, krzyze, glany itp. Wiekszosc tych lalun z "dobrych domow" na szpilce im do piet nie dorasta pod wzgledem wrodzonej klasy i inteligencji. Oto jedna z nich: http://img95.imageshack.us/img95/6404/15fr2.jpg Dla mnie kobieta z klasa nie jest nadziana damulka oh ah, ktora patrzy na wszystkich z gory, wrecz przeciwnie.
Ręce me do szabli stworzone, nie do kielni.
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 22 gru 2006, 17:52

TFA pisze:Dla mnie kobieta z klasa nie jest nadziana damulka oh ah,

a ktoś tak mówi? :)
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
megane
Maniak
Maniak
Postautor: megane » 22 gru 2006, 17:59

Dla mnie klasa nie zawiera się w tym, żeby na co dzień biegać w eleganckich ciuchach. Jak ktoś pisał - "kobieta z klasą znajduje się w każdej sytuacji", więc i strój ma stosowny do okazji. Biała bluzka i szpilki niezawsze są stosowne.

Nie wiem jak się można uważać lub nie uważać za osobę z klasą - to akurat kwestia postrzegania przez innych, a nie własnego widzi mi się.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 22 gru 2006, 19:58

megane pisze:Nie wiem jak się można uważać lub nie uważać za osobę z klasą - to akurat kwestia postrzegania przez innych
No moze i tak ale nie iwem czy dla Ciebie jest problemem spojrzec czasem na siebie z boku?Bo dla mnie niezbyt i widz ejak razaco odbiegam od mojego wyobrazenia kobiety z klasa.
megane
Maniak
Maniak
Postautor: megane » 22 gru 2006, 20:07

Nigdy się nie patrzy na siebie obiektywnie. Zresztą ok, może można stwierdzić że się nie jest "kobietą z klasą", ale na pewno nie można powiedziec, że się jest ;).
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 22 gru 2006, 20:12

megane pisze:na pewno nie można powiedziec, że się jest
Penwie ze nie mozna :)
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 22 gru 2006, 21:04

lollirot pisze:a ktoś tak mówi? :)

Ja tak mowie :)
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 22 gru 2006, 21:11

mrt pisze:bo nie wyobrażam sobie Beaty Tyszkiewicz w glanach, nawet jak miała 20 lat.

Ale za to, jak ona potrafi zakląć, z klasą właśnie :D Chyba właśnie o to chodzi, bo człowiek z klasą też ma prawo na przykład kłócić się, ale powinien zrobić to tak, jak właśnie spierać się potrafi pani Tyszkiewicz :) Czyli tak jak ktoś napisał wcześniej w tym topiku - mieć klasę, to znaczy zachować się odpowiednio w każdej sytuacji.

paddy pisze:Będzie śmiała się w głos, czy zwyczajnie się podśmiechnie pod nosem? I jeśli to drugie, to nie będzie wtedy uznana np. za osobę zbyt poważną i bez poczucia humoru? A jeśli to pierwsze, to przecież będzie to nieeleganckie zbytnio chyba :> A jeśli pośrodku? To co to jest? :|

Taki średniawy śmiech pewnie, bo nic innego nie pozostaje ;) No i nie śmiejemy się z dowcipów, które opowiadamy, ale to wiadomo, choć czasami ciężko powstrzymać się ;DD
"Cause we all have wings, but some of us don’t know why"

Joe Cocker
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 23 gru 2006, 13:27

Tyle ze Tyszkiewicz to nie jest jedyny, absolutny wzor kobiety z klasa. po prostu na swoj sposob ma klase. Klasa to nie schemat.
Awatar użytkownika
natasza
Weteran
Weteran
Postautor: natasza » 23 gru 2006, 14:07

A dla mnie właśnie p. Tyszkiewicz jest wzorem kobiety z klasą. Powiem więcej, idealnym wzorem.
"Można być w kropli wody światów odkrywcą. Mozna wędrując dookoła świata przeoczyć wszystko."
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 23 gru 2006, 14:09

TFA pisze:Tyle ze Tyszkiewicz to nie jest jedyny, absolutny wzor kobiety z klasa.
Nie, ale jak dla mnieta osoba jest po prostu definicja kobiety z klasa. Tym jak ja widze klase.
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 23 gru 2006, 15:09

TFA pisze:Tyle ze Tyszkiewicz to nie jest jedyny, absolutny wzor kobiety z klasa.

Oczywiście, że nie, ale chciałam jakoś odnieść się. Mogę dodać jeszcze J.Kwaśniewską - klasa wielka, a potrafi być do tego bardzo taka swojska, rzekłabym :)

Joe Cocker
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 23 gru 2006, 15:47

lollirot pisze:
mrt pisze:Glany kłócą mi się z jej wizerunkiem, zdecydowanie.

mi też. sama nosiłam z uwielbieniem parę lat, ale kobietą wtedy nie byłam :D

Ja też nie :)

Są kobiety w glanach z klasą, ale to jest... inna klasa. Klasa uznająca roztrzepanie, artyzm, obłokobujactwo... :)
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 23 gru 2006, 15:48

natasza pisze:A dla mnie właśnie p. Tyszkiewicz jest wzorem kobiety z klasą. Powiem więcej, idealnym wzorem.

Ale nie wzorem do nasladowania, bo klase moze miec tylko oryginal. Jesli ktos bedzie sie wzorowal na niej, to nie bedzie mial klasy, tylko bedzie marna kopia. Klasa to indywidualizm kazdego czlowieka i to jak ten jego indywidualizm wyglada. Jak juz mowilem, nie ma schematow. Tyszkiewicz ma klase, bo jest soba, ale nie jest zadnym wzorem dla innych.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2006, 15:52 przez TFA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 23 gru 2006, 15:51

TFA pisze:Tyszkiewicz ma klase, bo jest soba

Ozzy Osbourne też jest sobą :D
TFA pisze:ale nie jest zadnym wzorem dla innych.

To kto wg Ciebie mógłby być wzorem klasy?

Joe Cocker
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 23 gru 2006, 15:51

Ja powiem tak, zdejmijmy z ludzi ubrania i zacznijmy rozmawiac o klasie ludzi na golasa, bo widze ze niektorzy zaczynaja bladzic.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 23 gru 2006, 15:52

TFA pisze:Ja powiem tak, zdejmijmy z ludzi ubrania i zacznijmy rozmawiac o klasie ludzi na golasa,

I ogólmy na zero? :| A może zabrońmy się poruszać jeszcze, w końcu ważne to, co się mówi?
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 23 gru 2006, 15:55

TFA pisze:Ja powiem tak, zdejmijmy z ludzi ubrania i zacznijmy rozmawiac o klasie ludzi na golasa, bo widze ze niektorzy zaczynaja bladzic

Ryba, to Ty chyba gdzieś zabłądziłeś :D
Klasa, to nie tylko słowa, ale przede wszystkim czyny i ubiór też charakteryzuje daną klasę człowieka, więc jaki golas? :)

Joe Cocker
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 23 gru 2006, 16:00

Tyle ze to jest oparte o trendy kulturowe, tendencyjne trendy. Mi chodzi o ponadczasowa klase czlowieka, jak juz mowilem z klasa albo sie rodzi, albo jej sie nie ma, klasa to jest dla mnie "to cos" co sie ma albo nie, powierzchownie tego sie nie da ocenic. Czyli np. wlasnie te przeklinanie z ust Tyszkiewicz rozbawia, a z innych ust juz oburza. Klasa to jest cos niewidzialnego, sila przebicia, charyzma itd. Gdyby Tyszkiewicz chidzila w glanach sadze ze jej klasa nie roznilaby sie za bardzo od obecnej.
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 23 gru 2006, 16:06

TFA pisze:Gdyby Tyszkiewicz chidzila w glanach sadze ze jej klasa nie roznilaby sie za bardzo od obecnej.

To racja, ale chodzi o to, że ona nawet nie pomyśli o glanach i dlatego ma klasę.
Matka Teresa też miała klasę, chociaż właściwie była "goła" :)

Joe Cocker

Wróć do „Wszystkie inne tematy”