Wegetarianizm

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 04 lut 2007, 13:58

Magiczna pisze:i jak teraz spojrzysz w oczy swojemu pupilowi?

Normalnie bym spojrzała. Co prawda mojemu pupilowi odeszło się jakiś czas temu, ale nawet jak mi Młody po mieszkaniu biegał, nie miałam większego problemu z jedzeniem jego króliczych pobratymców. Możesz to nazwać brakiem empatii :]
Awatar użytkownika
OneLove
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: OneLove » 04 lut 2007, 17:08

Dzindzer pisze:czytałam, ze czesto takie upolowane zwierze mniej cierpi podczas smierci niz w tych ubojniach ( chyba tak sie nazywa mie4jsce gdzie zwierzeta na mieso zabijaja)

O ile liczymy tylko cierpienie fizyczne w momencie smierci,bo przecież zanim ona nastąpi stado facetów z psami goni jednego biednego zwierzaka po lesie a to raczej szczytem przyjemności nie jest. Zwierze jest ledwo zywe ze strachu przez pare godzin.

Dzindzer pisze:OneLove napisał/a:
Nie podobają mi sie powody (metody swoją drogą).

a mogła bys napisac jakie, zaciekawil mnie to.

Jak to jakie? Zabijanie zwierząt dla kaprysu i zabawy (polowanie np),dla zaspokojenia jakichś chorych ambicji (futro) itd.

Magiczna, straszne po prostu,juz to chyba widziałam albo podobne fotki.
Prosiaczek wspiął się na paluszkach i szepnął:
- Puchatkuuu...
- Tak Prosiaczku...?
- Nic, nic - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za
łapkę... - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś...
Awatar użytkownika
jamaicanflower
Maniak
Maniak
Postautor: jamaicanflower » 04 lut 2007, 17:56

Magiczna pisze:Kochani, to nie temat co lubicie jesc miesnego! <cisza>
Chcialam wiedziec czy sa tu jacys wegetarianie...

Przecież wypowiedziałam się jako była wegetarianka, raczej tego nieświadoma, ale zawsze... <foch>
Żeby było bardziej na temat, to chciałam sie dowiedzieć czy weganizm, a więc, jak rozumiem, rezygnacja z wszelkich produktów odzwierzęcych, jest samowystarczalnym modelem żywieniowym ?? Czy weganie nie muszą dodatkowo dostarczać organizmowi witaminowych preparatów, która to konieczność wynika z braku białka zwierzęcego w ich diecie ??
Dzindzer pisze:Tak samo mam z innymi np. mocno pachnacymi rzeczami, jak ktos takiej nie je to ja przy nim tez nie zamówie, zeby mu nie smierdziało :)

Chyba niewychowana jestem, bo w akademiku mieszkałam ze swoją przyjaciółka, która nie znosi zapachu czosnku i cebuli, a ja zupełnie się tym nie przejmowałam, wręcz nadużywałam jej cierpliwości <diabel>
OneLove pisze:O ile liczymy tylko cierpienie fizyczne w momencie smierci,bo przecież zanim ona nastąpi stado facetów z psami goni jednego biednego zwierzaka po lesie a to raczej szczytem przyjemności nie jest. Zwierze jest ledwo zywe ze strachu przez pare godzin.

Albo we wnykach wiele godzin cierpi katusze ;(
A jeśli zwierzątko umiera w miarę bezboleśnie i w jednej chwili ?? Tego też nie akceptujesz ??
OneLove pisze:Zabijanie zwierząt dla kaprysu i zabawy (polowanie np),dla zaspokojenia jakichś chorych ambicji (futro) itd.

Zgadzam się :) A jedzenie mięsa, bo jest zdrowe, bo się je lubi, a bez niego nie umiałoby się żyć, bo jedzenie jest jak przeżycie zmysłowe, jest delektowaniem się i nie wyobraża sobie ktoś, by jego posiłki były niemiłym przymusem, a wegetarianizm wnosiłby to ryzyka też nazwiesz kaprysem ??
OneLove pisze:Magiczna, straszne po prostu,juz to chyba widziałam albo podobne fotki

Potworne, ale podawanie tu tych linków to nie jest najmądrzejszy pomysł według mnie. Nikomu nie jest obcy ten widok, a jeśli jest, to wyciąganie tak drastycznych argumentów w kampani antymięsożerczej uważam za cios poniżej pasa...:/

Generalnie - jeśli ktoś nie przepada za mięsem, a ja jestem taka osobą, to przejście na wegetarianizm nie jest jakimś wielkim wyrzeczeniem. Mimo to, uważam, że mięsko jest potrzebne do prawdłowego rozwoju, a zjadam go tak niewiele, iż mogę sobie na nie pozwolić od czasu do czasu :) No i nigdy nie wiem, w jaki sposób pozbawiono życia moje jedzenie!
// Life is...
zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy
jakiŚwiatBezNocy
więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia
...but a dream //
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 04 lut 2007, 18:00

Nie byłbym w stanie zabić żadnego zwierzaka, większego od kury (kiedyś rozdeptałem żabę pomyłkowo, niemile się czułem). Więc niech w rzeźni pracuje kto inny :]
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
OneLove
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: OneLove » 04 lut 2007, 19:49

jamaicanflower pisze:Albo we wnykach wiele godzin cierpi katusze
A jeśli zwierzątko umiera w miarę bezboleśnie i w jednej chwili Tego też nie akceptujesz

A co mam sie cieszyć? Nie akceptuje bezsensownej smierci!

jamaicanflower pisze:a bez niego nie umiałoby się żyć

Bez przesady! Nie słyszałam jeszcze o tym,że ktoś sie zabił bo nie mógł zjeśc mięsa!

jamaicanflower pisze:wyciąganie tak drastycznych argumentów w kampani antymięsożerczej uważam za cios poniżej pasa

Dlaczego? Bo sa prawdziwe? Bo jeszcze się jakiemuś mięsożercy słabo zrobi? I dobrze!

- Puchatkuuu...

- Tak Prosiaczku...?

Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 04 lut 2007, 20:16

OneLove pisze:Nie akceptuje bezsensownej smierci!

A jest jakaś sensowna? :>
Awatar użytkownika
OneLove
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: OneLove » 04 lut 2007, 20:26

pani_minister pisze:OneLove napisał/a:
Nie akceptuje bezsensownej smierci!

A jest jakaś sensowna?

Żadna! I właśnie o to chodzi!

- Puchatkuuu...

- Tak Prosiaczku...?

Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 04 lut 2007, 20:37

OneLove pisze:dla zaspokojenia jakichś chorych ambicji (futro) itd.

tylko w którym miejscu pojawiaja sie chore ambicje. czy buty ze skóry to juz chora ambicja, albo korzuszek ??
jamaicanflower pisze:Chyba niewychowana jestem

nie sadze, raczej ja jakos tak specjalnie przewrazliwiona jestem
ale przy kims kto nie lubi pistacji jadła bym je, bo nie wydaja woni intensywnej
OneLove pisze:Nie słyszałam jeszcze o tym,że ktoś sie zabił bo nie mógł zjeśc mięsa!

ale sa przypadki kiedy ktos musi jesc ze wzgledów zdrowotnych
OneLove pisze:Bo jeszcze się jakiemuś mięsożercy słabo zrobi? I dobrze!

a jak sie zrobi słabo takiemu co nie je ??
Awatar użytkownika
OneLove
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: OneLove » 04 lut 2007, 20:49

Dzindzer pisze:tylko w którym miejscu pojawiaja sie chore ambicje. czy buty ze skóry to juz chora ambicja, albo korzuszek

Moim zdaniem tak,teraz są takie piekne SZTUCZNE futra,że nie trzeba zabijać zwierzat dla prawdziwych. Na takie zwykłe futerko potrzeba np. ok 150 szynszyli,wiesz jak one wyglądają? Jakie sa przyjazne? Kochane? Albo lisy,norki fretki. Zabijać je tylko po to żeby poszpanować futerm za kilka ( kilkanaście) tysięcy jest chore!

Dzindzer pisze:ale sa przypadki kiedy ktos musi jesc ze wzgledów zdrowotnych

Nie powiem nikomu żeby nie jadł skoro jego zdrowie od tego zależy. Ja też tak mam niestety.

Dzindzer pisze:OneLove napisał/a:
Bo jeszcze się jakiemuś mięsożercy słabo zrobi? I dobrze!

a jak sie zrobi słabo takiemu co nie je

Taki co nie je ( z powodów,powiedzmy,ideologicznych) wie czemu nie je, jeszcze go to umocni w przekonianiu,ze dobrze postepuje,że sie do tego nie przyczynia.

- Puchatkuuu...

- Tak Prosiaczku...?

Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 04 lut 2007, 20:55

OneLove pisze:Żadna! I właśnie o to chodzi!

I nie akceptujesz żadnej śmierci? :| W takim razie bez różnicy, czy zwierz zdechnie ze starości, czy zostanie zatłuczony pałkami na futro, Twój poziom akceptacji (a raczej jej braku) się nie zmieni.
OneLove pisze: jeszcze go to umocni

A to fakt. Tylko po co się umacniać przez tworzenie podziałów (padlinożercy - my, wrażliwi)?
Ostatnio zmieniony 04 lut 2007, 20:56 przez pani_minister, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 04 lut 2007, 20:55

OneLove pisze:teraz są takie piekne SZTUCZNE futra,że nie trzeba zabijać zwierzat dla prawdziwych

no mi sie takie dobre sztuczne podobaja, widzialam takie, ze za cholere nie wiedzialam czy prawdziwe czy nie, ale pierunsko drogie. Jesli czegos nie rozrózniam to wziełam bym sztuczne
OneLove pisze:Na takie zwykłe futerko potrzeba np. ok 150 szynszyli,wiesz jak one wyglądają? Jakie sa przyjazne? Kochane?

jakie przyjazne to nie wiem z tym jakie kochane tez nie, ale ogladalam jakis program to wiem jak wygladaja.
OneLove pisze:jeszcze go to umocni w przekonianiu,ze dobrze postepuje,że sie do tego nie przyczynia.

ale niemiłe wrażenie zostanie.

a tak załózmy, ze wszysscy jesc mieso przestali, dla tych zdrowotnych preparat wymyslono i co dalej ??
co dalej z tymi zwierzetami które sa jakby od zawsze do jedzenia ??
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 04 lut 2007, 21:00

szynszyle są fajne, nie tylko na futerku :D Ale i w klatce :)
Zawsze chciałem mieć buty ze skóry węża :]
Futer nie akceptuję tylko w jednym przypadku - gdy wyrabiane są z karakułów.
Jak to się robi? Szlachtuje się owcę, wyciąga z niej potem nieurodzone jeszcze jagnię i obdziera ze skóry. Taka post-aborcja, zbytnie okrucieństwo, moim zdaniem.

Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 04 lut 2007, 21:03

TedBundy pisze:Zawsze chciałem mieć buty ze skóry węża :]

a co ci sie w takich butach podoba, bo mi szczerze to nie bardzo sie podobaja, albo ja takie szpetne widziałam
Awatar użytkownika
OneLove
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: OneLove » 04 lut 2007, 21:08

Dzindzer pisze:jakie przyjazne to nie wiem z tym jakie kochane tez nie, ale ogladalam jakis program to wiem jak wygladaja.

Zapraszam do mnie,gwarantuje,że jak je poznasz to sama stwierdzisz,że są kochane.

Dzindzer pisze:ale niemiłe wrażenie zostanie.

Tak,ale pojawi się też inne - milsze,że sie do tego nie przyczyniam i,że staram się z tym walczyć.

Dzindzer pisze:co dalej z tymi zwierzetami które sa jakby od zawsze do jedzenia

A co ludzie robią z kotami odkąd wymyślono pułapki na myszy?

- Puchatkuuu...

- Tak Prosiaczku...?

Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 04 lut 2007, 21:11

OneLove pisze:A co ludzie robią z kotami

Faszerują karmą z przemielonych świnek, rybek i cielaczków <diabel>
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 04 lut 2007, 21:17

Dzindzer pisze:a co ci sie w takich butach podoba,

mam na nie schizę od dawna, po obejrzeniu pierwszy raz "Młodych Wilków" <diabel> Burackie,ale mają swój swoisty urok :D

Awatar użytkownika
OneLove
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: OneLove » 04 lut 2007, 21:18

pani_minister pisze:Faszerują karmą z przemielonych świnek, rybek i cielaczków

To akurat nic dziwnego,z kota sie wegetariania raczej nie zrobi.

- Puchatkuuu...

- Tak Prosiaczku...?

Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 04 lut 2007, 21:21

A dlaczego uważasz, że z ludzi się powinno? Takiemu cielakowi przecież już bez róznicy, czy spożyje go kot czy człowiek :>
Awatar użytkownika
OneLove
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: OneLove » 04 lut 2007, 21:37

Bo człowiek ma wybór,nie musi jeść mięsa a taki kot raczej wyboru nie ma.

- Puchatkuuu...

- Tak Prosiaczku...?

Awatar użytkownika
Judyta
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: Judyta » 04 lut 2007, 21:43

Qzik pisze:Sęk w tym koleżanko, że to twoja wina właśnie.

Och jakże mi przykro... Nie bardzo mnie obchodzi to, że ktoś nie rozumie tego co pisze... Może nie czytać moich komentarzy, bo tylko niepotrzebnie się denerwuje... A to akurat nie lekcja polskiego, żeby się tak czepać, dlatego nie przywiązuje uwagi do blędów...
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 04 lut 2007, 23:34

OneLove pisze:człowiek ma wybór

No ma. Ja w ramach tego wyboru jem mięso. A tu okazuje się co chwila w temacie, że wybór jest, ale tylko jeden słuszny :>

i offtop:
Judyta pisze:Och jakże mi przykro...

Akurat, skoro:
Judyta pisze:Nie bardzo mnie obchodzi to

<hahaha>

A jak Cię nie obchodzi, czy ktoś Cię czyta, to po co w ogóle piszesz? Tłumiona potrzeba samoekspresji? :>
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 04 lut 2007, 23:46

OneLove pisze:Zapraszam do mnie,gwarantuje,że jak je poznasz to sama stwierdzisz,że są kochane.

nie watpie, wygladały bardzo milusio
OneLove pisze:A co ludzie robią z kotami odkąd wymyślono pułapki na myszy?

tylko, ze chyba nikt nie bedzie swini traktował tak jak kota, przynajmniej nie rolnicy którzy z nich zyja. I co ze zwierzetami domowymi, co ma jesc taki kot. Czy dla kota bedzie wolowina i inne miesa na karme ??
Judyta przestań komentowac tak bo sie kompromitujesz tylko ;)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 05 lut 2007, 00:24

TedBundy pisze:Nie byłbym w stanie zabić żadnego zwierzaka, większego od kury (kiedyś rozdeptałem żabę pomyłkowo, niemile się czułem). Więc niech w rzeźni pracuje kto inny :]
Ja to samo. Tepie i zabijam tylko roboale i pajaki. I niechcacy wchodze na biedne dzydzowniczki i slimaki jak jest mokro :/ Nie mile uczucie :/
OneLove pisze:Bo człowiek ma wybór,nie musi jeść mięsa a taki kot raczej wyboru nie ma.
Ma wybor, pewnie. Ale po co czlowiek ma nie jesc miesa?
Awatar użytkownika
Magiczna
Bywalec
Bywalec
Postautor: Magiczna » 05 lut 2007, 09:12

jamaicanflower pisze:Przecież wypowiedziałam się jako była wegetarianka, raczej tego nieświadoma, ale zawsze...
Żeby było bardziej na temat, to chciałam sie dowiedzieć czy weganizm, a więc, jak rozumiem, rezygnacja z wszelkich produktów odzwierzęcych, jest samowystarczalnym modelem żywieniowym Czy weganie nie muszą dodatkowo dostarczać organizmowi witaminowych preparatów, która to konieczność wynika z braku białka zwierzęcego w ich diecie

bialko roslinne, w swiadomie i dobrze skomponowanej diecie jak najbardziej wystarcza
Awatar użytkownika
SaliMali
Weteran
Weteran
Postautor: SaliMali » 05 lut 2007, 10:10

OneLove pisze:pani_minister napisał/a:
Faszerują karmą z przemielonych świnek, rybek i cielaczków

To akurat nic dziwnego,z kota sie wegetariania raczej nie zrobi.

no, ale przecież tak czy inaczej cielaczek musi umrzeć a Ty przecież walczysz o to, aby umierać nie musiały :>
"To jest tak, że gdy mam co chcę,
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
Awatar użytkownika
Magiczna
Bywalec
Bywalec
Postautor: Magiczna » 05 lut 2007, 10:25

"Czy człowiek jest z natury istotą mięsożerną? Badania anatomii ludzkiego organizmu, a dokładnie części ciała odpowiedzialnych za przyswajanie pokarmów dają jednoznaczną odpowiedź. Człowiek posiada cechy charakterystyczne dla stworzeń owocożernych, brak natomiast przesłanek, które mogłyby zestawic go z istotami mięsożernymi. Po pierwsze zęby ludzkie mają budowę przystosowaną do rozgniatania i przeżuwania pokarmu. Mamy płaskie trzonowce i dobrze rozwinięte siekacze. Tymczasem uzębienie drapieżników charakteryzują dobrze rozwinięte, ostre trzonowce, co pozwala na roszarpywanie kawałków mięsa. Kolejnymi cechami świadczącymi na rzecz niemięsożernej natury ludzkiej jest zawartość i odczyn śliny, długośc przewodu pokarmowego, długość jelit, czynności wątroby, kształt, struktura i działanie żoładka. Poza tym stworzenia drapieżne posiadają charakterystyczne ostre, twarde pazury, przenaczone do zabijania zwierząt i rozdzierania mięsa.
Pozostaje jeszcze charakterystyczna cecha skóry owocożerców, mianowicie pory skórne, przez które wydzielany jest pot. Skóra stworzeń mięsożernych nie ma porów, a temperatura ciała regulowana jest przez oddech.

Czy człowiek okazałby się anatomicznie i emocjonalnie przygotowany do zjadania mięsa, gdyby założyć, że miałby osobiście upolować zwierzę, rozszarpać jego mięso, zjeść na surowo, wyssać wnętrzności, wypić krew, jak czynią to mięsożerni drapieżcy?"
Awatar użytkownika
Jawka
Weteran
Weteran
Postautor: Jawka » 05 lut 2007, 10:43

Według mnie wszystkie pośrednie etapy od wegetariaznizmu do weganizmu mijają się z celem- bo co z tego, że takiej kurki nie zabijemym skoro zamkniemy ją w klatce- gdzie przez całe życie światła nie zobaczy, i zdechnie zadeptana przez inne kury, lub właściciel fermy skęci jej kark, gdy stanie się mniej produktywna. Nie wiem co jest większym okrucieństwem. Zresztą co my robimy tym wszytskim zwierzakom wpychając je na siłę w tryby socjalizacji. Ciekawe czy taki szynszyl, który jest z natury zwierzakiem dzikim i płochlliwym jest szczęsliwy gdy ktoś zamyka go w akwarium o wielkości 50x50. Mogę się założyć, że połowa z nich, gdyby mogła sama przerobiła by się na takie futro.
Dzindzer pisze:tylko, ze chyba nikt nie bedzie swini traktował tak jak kota
Niektórzy traktują :)
"(...) pomyśl... co za głupiec z niego-
mówi, że umiera z mego powodu....
zupełnie jakbym była chorobą"

Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 05 lut 2007, 10:45

Magiczna pisze:Czy człowiek okazałby się anatomicznie i emocjonalnie przygotowany do zjadania mięsa, gdyby założyć, że miałby osobiście upolować zwierzę, rozszarpać jego mięso, zjeść na surowo, wyssać wnętrzności, wypić krew, jak czynią to mięsożerni drapieżcy?

Magiczna, człowiek jest doskonale przystosowany do robienia takich rzeczy :> Do polowania, rozszarpywania, jemy też mięsko na surowo, flaczki i czerninę, kwestią odpowiedniej otoczki kulturowej jest dorzucenie przypraw przed spożyciem lub obróbka cieplna. A skoro z człowieka taki naturalny roślinożerca, to skąd w nas instynkt drapieżcy? Naturalni roślinożercy nie jedzą innych zwierzątek, nawet do głowy im to nie przyjdzie. Dlaczego nam, jako gatunkowi, przyszło? Chyba nie jesteśmy jednak stworzeni do jedzenia zieleniny. I po co bawic się w ewolucję zębów, skoro można pobawić się w ewolucję mózgu i stworzyć narzędzia? :>
Awatar użytkownika
Judyta
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: Judyta » 05 lut 2007, 12:02

pani_minister, to była ironia, niestety nie zauważyłaś...

Dzindzer pisze:Judyta przestań komentowac tak bo sie kompromitujesz tylko

Może i tak, nie ważne, ale po co było się czepiać jednego blędu... Nie zależy mi na poprawnej pisowni ty mardziej na forum, bo tu nie o to chodzi (przynajmniej tak mi sie wydaje moze i jestem w blędzie)... A co do kompromitacji, to akurat jeśli chodzi o tą sprawe nie bardzo przejmuje się opinią innych... Co innego jakbym popełniła jakiś karygodny bląd, ale wcale tak nie było... Żeby nie podnosić niektórym ciśnienia moge i przestać pisać, bo nic ciekawego i tak nie ma na tym forum. Miło, że wreszcie sprawiłam komuś przyjemność :D
Awatar użytkownika
Magiczna
Bywalec
Bywalec
Postautor: Magiczna » 05 lut 2007, 12:08

pani_minister pisze:A skoro z człowieka taki naturalny roślinożerca, to skąd w nas instynkt drapieżcy?

nie wrodzona, a nabyty....

Wróć do „Wszystkie inne tematy”