błędy

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
błędy

Postautor: Ted Bundy » 10 lut 2007, 20:53

Tak, od dawna nosi mnie by to napisać. Językowe troglodyctwo się często szerzy na forum. :|
Wtórny analfabetyzm, nieistnotne. Co jest istotne?

za napisanie "po prostu" i "na pewno" w tej debilnej, błędnej formie dwa warny od razu, bo to się szerzy jak zaraza. Nie mam pojęcia, dlaczego akurat te dwa wyrazy tak często pisane są z błędem. Albo "w ogóle" <diabel>

PO PROSTU
NA PEWNO

dalej:
Niechlujstwo, nagminne literówki. Naprawdę to taki wielki problem dokonać edycji czy zerknąć na to,co się już stworzyło, przed pacnięciem w "wyślij"? :/ Bryluje w tym moon.
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Imperator
Moderator
Moderator
Postautor: Imperator » 10 lut 2007, 20:58

To jakoś mnie nawet nie razi. Ale mierzi me oczy widok słów jak: JU.SH, KC.ESH, KOF.FAM. <belt>
Żyję tym co czuję, z życia biorę to, co mi smakuje.
Szukam i znajduję. Nie dołuję, kiedy mi brakuje.
Lubię, siebie lubię, co chcę robię i co myślę mówię.
Prostą idę drogą i niczego już nie boję się.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 10 lut 2007, 21:05

TedBundy pisze:Albo "w ogóle" <diabel>

to pisze dobrze :)
TedBundy pisze:PO PROSTU

bardzo sie staram tak pisac, choc nie wiem czy mi zawsze wychodzi
TedBundy pisze:Naprawdę to taki wielki problem dokonać edycji czy zerknąć na to,co się już stworzyło, przed pacnięciem w "wyślij"?

czasami nie patrze, a jak patrze to nie zawsze to cos da, bo ja swoich niektórych literówek nie widze, no nie wiem jak ci wytłumaczyć, po prostu ( o udało sie ) wiem co to jest za wyraz, odczytuje go jak taki bez literówki, może dlatego, ze ja to napisałam niedawno.
TedBundy pisze:Bryluje w tym moon.

ona z tego co kojaze ma cos ze spacja, może z innymi przyciskami tez

[ Dodano: 2007-02-10, 21:09 ]
Imperator pisze:KC.ESH

poprosze o przetłumaczenie na ludzki, bo na prawde ciezko mi rozszyfrowac :)

Na szczeście tych wyrazów nie ma tak duzo na forum.
Tylko boje sie, ze moja prawie nowomowa zacznie kogos irytowac
Gargeliach
Początkujący
Początkujący
Postautor: Gargeliach » 10 lut 2007, 21:18

Imperator pisze:To jakoś mnie nawet nie razi. Ale mierzi me oczy widok słów jak: JU.SH, KC.ESH, KOF.FAM. <belt>

Dokładnie mnie też to razi i nie lubię tego jak nie powiem.
Fakt można przeczytać przed wysłaniem to tylko jak ktoś na to rzuca okiem czy to się jakoś da czytać (tak jak ja np) to niektórych rzeczy po prostu nie widać....
No nie wspominam jak to jest jak ktoś jest dyslektykiem(jak np ja)...
Ps. Jak to dobrze, że Firefox 2 ma coś takiego jak słownik :P
Pozdrawiam.
Na końcu wszyscy rozpadniemy się w proch - tak , nawet ty , mój bracie . Ale czy naprawdę jesteś na tyle głupi , by wierzyć , że będzie to ostateczny koniec egzystencji?
chwastek
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: chwastek » 10 lut 2007, 21:44

ostrzeżenia niczego nie zmianią. same...nie nauczą ortografii ani nie zmuszą do nauczenia sie jej.
czepianie się literówek to zwykłe c z e p i a l s t w o
literówki zdarzają mi się nagminnie (irytuja mnie nieziemsko ale jeszcze bardziej irytuje mnie ich poprawianie). ortografy czasami, nie stosuje wielkich liter, rzadko uzywam entera i nie poprawiam raz napisanego tekstu (tak mam i nie chce tego zmieniac). jezeli z tego powodu zaczne dostawac warny to przestane tutaj przychodzić.
jest inne miejsce i inny czas na nauke pisania.
niech kazdy pisze tutaj jak mu wychodzi.
Gargeliach
Początkujący
Początkujący
Postautor: Gargeliach » 10 lut 2007, 21:56

chwastek pisze: niech kazdy pisze tutaj jak mu wychodzi.

Hmm w sumie masz racje ale było by milo jakby się jednak trochę ktoś postarał bo to nie tylko się milej czyta ale i ten ktoś się uczy :)
pozdrawiam ;)
Na końcu wszyscy rozpadniemy się w proch - tak , nawet ty , mój bracie . Ale czy naprawdę jesteś na tyle głupi , by wierzyć , że będzie to ostateczny koniec egzystencji?
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 10 lut 2007, 22:09

Ten topic to przytyk do moon? :|
TedBundy pisze:Tak, od dawna nosi mnie by to napisać.

To może inną formę zaproponowac, topa.
Może umieszczać tu błędy innych? <hmm>
KOCHAJ...i rób co chcesz!
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 10 lut 2007, 22:32

chwastek pisze:czepianie się literówek to zwykłe c z e p i a l s t w o
literówki zdarzają mi się nagminnie

a nie irytuje Cie to dlatego, ze czesto je robisz ( sama napisałas, ze robisz) ??
chwastek pisze:niech kazdy pisze tutaj jak mu wychodzi
byle inni mogli sie przynajmniej domyslec co ktos napisał, lub chciał napisac
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 10 lut 2007, 22:40

Mysiorek pisze:Ten topic to przytyk do moon?

w życiu :) Po prostu to razi, co tu kryć :)

Mysiorek pisze:Może umieszczać tu błędy innych?

hmmm :]
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/

http://michalpasterski.pl/

http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 10 lut 2007, 22:43

TedBundy pisze:hmmm

No to, pewnikiem, się tu znajdę ;P
KOCHAJ...i rób co chcesz!
chwastek
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: chwastek » 10 lut 2007, 23:08

o jeny...piepszyc błędy.
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 10 lut 2007, 23:21

Dzindzer pisze:moja prawie nowomowa zacznie kogos irytowac

Ja ją uwielbiam :) , choć zauważylam, że po przeczytaniu jakiegoś dluższego Dzindzerowego tekstu nieświadomie zaczynam sposob konstruowania tekstu naśladować :D A potem sama czytam własne posty i widzę, że odbiegają mi od normalnego stylu.

A mnie nie denerwują same błedy (bo tych przyczyny bywają różne), ale mam alergię na nastawienie "czepiacie się, nie znacie się, liczy się nie forma, ale treść, ważne, że wiadomo o co chodzi" (dziwnym przypadkiem posty niechlujnie pisane niezwykle rzadko bronią się jakąkolwiek inteligentną treścią :|). I denerwuje mnie także to, co chwastek napisała wcześniej: "bo ja tak mam". Niech będzie, ale ja na przykład mam tak, że lubię się czasem przypieprzyć o błąd. Ty masz swoje niechlujstwo, ja mam swoje czepialstwo.
chwastek pisze:jest inne miejsce i inny czas na nauke pisania

A jak w innym miejscu i czasie ewidentnie nauka ta została zaniedbana? :D (to nie do Ciebie personalnie, chwastku, tylko ogólnie)
Gargeliach
Początkujący
Początkujący
Postautor: Gargeliach » 10 lut 2007, 23:44

pani_minister pisze:Ty masz swoje niechlujstwo, ja mam swoje czepialstwo.

"Oko za oko ząb za ząb ? :P " To można powiedzieć, że jest złośliwe:) a a propo złośliwości ja skolei nie lubię takiego ciągłego złoślistwa (nie wiem czy jest taki wyraz ale wiecie o co mi chodzi) czyli czepiania się jednej i tej samej rzeczy i dopiekania sobie nawzajem ;)
ps.Ale muszę się zgodzić z cytatem oraz tekstem
pani_minister pisze:(dziwnym przypadkiem posty niechlujnie pisane niezwykle rzadko bronią się jakąkolwiek inteligentną treścią :| )

bo to jednak prawda :)
Pozdro :)
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 10 lut 2007, 23:53

Gargeliach pisze:Oko za oko ząb za ząb

Nie, pisałam o dwóch różnych rzeczach, więc trzymając się analogii byłoby to raczej "oko za ząb" :D Moje czepialstwo nie jest wynikiem błędów językowych (ani odwetem za nie), jest immanentną częścią mnie, ktorą staram się hamować, bo nie jest wszak cechą miłą. Jednak jeśli ktoś nie stara się hamować (na przykład językowo, a ogólnie rzecz biorąc - w ogóle się nie stara), pokazując tym samym brak szacunku, to jakoś dostosowuję się do tego postępowania i też przestaję się starać. I czepiam się wtedy :>
chwastek
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: chwastek » 11 lut 2007, 00:31

ale czy samo czepianie się lub przypieprzanie się o bład coś zmieni? rozumiem gdyby to czepianie się polegało na poprawieniu błedu w poście (lub sformatowaniu tekstu) i odpytaniu takiego nieszczęśnika przed każdym zalogowaniem się (lub tuz po ale przed napisaniem kolejnego postu) ze znajomosci pisowni wczesniej poprawionych słówek ...to widzę sens takiego czepiania się. i nie jest tak, że liczy się tylko forma. ale nie widzę tutaj mozliwości doedukowania kogokolwiek z zasad pisania lub z logicznego składania zdań aby zaczęły stanowić inteligentną treść.
ale jeżeli gargeliach znasz sposób na to aby się ktosie stąd zaczęły bardziej starać aby milej było czytać to napisz proszę.
nie poprawiam swoich postów i nie będę ...ale jeżeli kogos tym uraziłam (tez mi jest przykro jak ktoś nie okazuje mi szacunku) ...to przepraszam i nie pozostaje mi nic innego jak tylko obiecać że będę się bardziej starać za każdym razem za pierwszym razem.
"oko za ząb"? a po co? że nie wspomnę że czasami nawet nie warto....
Gargeliach
Początkujący
Początkujący
Postautor: Gargeliach » 11 lut 2007, 00:43

Chwastek jeżeli dana osoba nie będzie chciała się choć trochę postarać to dupa zimna... i tyle nie widze sensu dyskutowania o tym (czyli o niczym w takim razie) albo ten temat posłuży jako wypowiadanie się kto czego nie lubi i tyle... :)
Pozdro :)
Awatar użytkownika
Haro
Weteran
Weteran
Postautor: Haro » 11 lut 2007, 00:45

Dzindzer pisze:ona z tego co kojaze ma cos ze spacja, może z innymi przyciskami tez

Oj tam, bzdura. Moon wciska spacje w nieodpowiednim momencie dzielac wyraz na pol lub odcinajac jedna litere i laczac ja z nowym wyrazem. Okropnie ciezko sie wtedy takiego posta czyta.

Co do "na pewno", to ja wlasnie w ten sposob pisze, chociaz wiem, ze to byk. Ale postaram sie to zmienic, na pewno zobaczycie ;)
chwastek
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: chwastek » 11 lut 2007, 01:05

gargeliach a jak sobie wyobrażasz to staranie?
przecież to ze ktos popełnia tutaj błedy albo pisze mało składnie nie oznacza że się nie stara. może się stara jak na swoje mozliwości...i tak mu wychodzi. ja wierzę w to ze się stara tylko że nie jest nauczony. ale może jest własnie w trakcie nauki i za chwilę bedzie się starał bardziej...i wystarczy poczekać ...po co ostrzeżenia które i tak niczego nie zmienią. a czy ktoś przed napisaniem posta mógłby siegnąć po np. sownik ? mógłby. ale czy to zrobi ? ... jest jeszce jedno wyjscie: niech pisze w wordzie i wkleja tutaj ... ale co to za nauka. dlatego dopytuję sie o sposób.
dziekuję za pozdro
Gargeliach
Początkujący
Początkujący
Postautor: Gargeliach » 11 lut 2007, 01:57

Zgadzam się, że ostrzeżenie jest raczej kiepskim pomysłem :) Heh sposób? Gdybym podał swój to nie wiem czy by mnie nie wyśmiali i czy by się nie pytali czy to aby na pewno...
No ale...Powiem jak było ze mną... 2 lata temu byłem w poradni (pedagogicznej chyba czy jak to się zwie) żeby stwierdzić czy nie jestem dyslektykiem, bo pisałem koszmarnie niewyraźnie i waliłem mnóstwo byków. Okazało się jak to mi panie tam tłumaczyły, że prawdopodobnie dysortografie i dysgrafie(czy jak kto mówi dyskaligrafie) przez które popełniam błędy i brzydko pisze... zaleciły mi ćwiczenia które myślę że są kuj* warte... Przyszedłem do nich po chyba 6 miesiącach z wypełnionymi i powiedziały, że tak, że jestem dyslektykiem zaleciły mi kolejne ćwiczenia niestety tylko kładące nacisk na wyraźne pisanie. Teraz w styczniu byłem na odnowieniu opinii i panie stwierdziły, że mi się stanowczo poprawiła ortografia a wyraźniejsze pisanie w ogóle... No ale pech... Dlaczego mi się poprawiła? No na pewno nie przez zalecone ćwiczonka na wyraźniejsze pisanie, nie... ? Przez ten okres 2lat pisałem naprawdę wiele smsów z T9 (czyli jak byśmy chcieli pisać błędnie to dupa zimna bo się nie uda;) ) oraz pisałem to na gg czy na forum chociaż starając się pisać poprawnie ale jak pisze na gg to tylko bez kreseczek (czyli np. o zamiast ó ) i uważam, że to mi pomogło...
Ale widzisz... Mnie nikt do tego nie zmuszał...
I dalej wychodzę z założenia, że jak ktoś nie chce to nic z tego nie wyjdzie...
Nie wiem czy to coś wniosło do tematu ale myślę, że odpowiedziałem na twoje pytanie...
:)
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 11 lut 2007, 07:10

Zanim mnie ktoś poprawi, ze nie wstawiam polskich liter...Pierwsza rzecz: popatrzeć skąd pisze (tutaj standardowa klawiatura nie jest polska), Druga rzecz: na poprzednim kompie miałam polski Windows ale kupiłam laptopa, na laptopie jest tylko Windows Vista, która, dość pechowo, nie chce mi obsługiwać polskiej wersji klawiatury. Wszelkie poprawki wprowadza słownik Firefoxa. Do rzeczy:

Gargeliach pisze:ja skolei nie lubię takiego ciągłego złoślistwa

Moje oczy :]
chwastek pisze:ale czy samo czepianie się lub przypieprzanie się o bład coś zmieni? rozumiem gdyby to czepianie się polegało na poprawieniu błędu w poście (lub sformatowaniu tekstu)

Ale ile razy można? My już swoje się napoprawialiśmy.
chwastek pisze:ale co to za nauka

Bardzo dobra bo widzisz gdzie popełniasz błędy.

Dysleksja? W samym Firefox, podczas pisania automatycznie zostają podkreślane błędy. Klikasz prawy przycisk i wyświetla się poprawny zamiennik. Jak trudne do zrobienia jest coś takiego? O_O
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 11 lut 2007, 10:30

Mnie zawsze irytuje "z kąd". Dla mnie to jest właśnie szczyt debilizmu.
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 11 lut 2007, 11:48

chwastek pisze:ale czy samo czepianie się lub przypieprzanie się o bład coś zmieni?

a to róznie, czasami ktos nie zdaje sobie sprawy, ze źle pisze a jak mu sie unaoczni to dotrze, a czasami da to tyle, ze poprawi bład ( czyli tak jak u mnie)
Haro pisze:Oj tam, bzdura

napisałam to co kiedys moon pisala, zreszta jej spacja wiele mnie nie obchodzi, juz przywykłam do jej ciekawie podzielonych wyrazów :)
chwastek pisze:może się stara jak na swoje mozliwości...i tak mu wychodzi

no własnie jesli chodzi o konstrukcje zdań, ich forme to ja sie staram mniej niz robiłam to w szkole. To co tu pisze to połaczenie jezyka pisanego z moim stylem jezyka mówionego. Pisze w jakis sposób tak jak bym powiedziec chciala.
chwastek pisze:...po co ostrzeżenia które i tak niczego nie zmienią

jakie ostrzeżenia ??
W zyciu za cos takiego nie dostałam. Przeciez jak by za to byly to chyba bym dostała, bo błedy sadze az niemilo czasami < zawstydzona okropnie>
chwastek
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: chwastek » 11 lut 2007, 11:58

no to jeżeli posty mają być bez błędów to poprawianie ich (ale przez kogo? wczesniej nie spotkałam się z takim zjawiskiem...błędy były podkreslane?...czy poprawka była podkreslona? ...czy jak?) jest wyjsciem. a ile razy mozna/powinno się poprawiać? - nieskończenie wiele i z nadzieją że piszący (czytajacy) przy nastepnym pisaniu tego samego błędu nie popełni ... i pisanie bedzie mu wychodziło coraz lepiej.
word wskaże błąd i poprawi ale czy nauczy? mysle że nauki nie zastapi a wyręczy tylko. ale jeżeli ważne jest aby tutaj posty nie zawierały błedów, to mozna zasugerować wczesniejsze uzycie edytora...a nawet przyakzać (hmmm...) ... i sama jestem ciekawa jaki byłby tego efekt.
gargeliach wniosło do tematu bo teraz wiemy że nalezysz do tej grupy osób których zdiagnozowana dysgrafia i dysortografia mobilizuje do walki z tym problemem i pracy nad sobą. ale co zrobić aby inni chcieli? ci bez stwierdzonej dysgrafii i dysortografii? bo jak dobrze zrozumiałam zacząłeś chcieć szczególniej, bardziej po wizycie w poradni? z chceniem aby się postarać tutaj, na forum może być inaczej. co/kto ma zachęcić/zmusić?
jestem bardzo ciekawa jak tutaj zostanie ten problem rozwiązany.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2007, 12:44 przez chwastek, łącznie zmieniany 1 raz.
Gargeliach
Początkujący
Początkujący
Postautor: Gargeliach » 11 lut 2007, 12:03

Gargeliach pisze:Ps. Jak to dobrze, że Firefox 2 ma coś takiego jak słownik :P

runeko pisze:Dysleksja? W samym Firefox, podczas pisania automatycznie zostają podkreślane błędy. Klikasz prawy przycisk i wyświetla się poprawny zamiennik. Jak trudne do zrobienia jest coś takiego? O_O

Tak tylko wiesz niektórzy piszą bez kreseczek i podkreśla im wszystkie wyrazy z "ó ż ź ę ą ć ł" ;) no ale sądzę, że i tak jak ktoś ma tą dysleksje to żeby pisał chociaż z tymi kreseczkami i żeby się już postarał trochę jak chce coś z tym zrobić, a jak nie chce to nikt i nic go nie zmusi do pisania chociaż tak, żeby móc to czytać :) jest zawsze wyjście: nie czytać i nie męczyć się jak ktoś pisze, że ni w tą ni w tą się da to zrozumieć :) i wtedy uważam, że osoba pisząca coś takiego nie powinna się dziwić, że mało kto odp...
Heh i to chyba tyle co można powiedzieć na temat błędów ort... :)
Pozdro

Ps.
Mnie zawsze irytuje "z kąd". Dla mnie to jest właśnie szczyt debilizmu.

Zgadzam się ;) bo walenie takich byków to już lekka przesada ;)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 11 lut 2007, 14:45

Skad ja wiedzialam ze sie pojawie w tym temacie :D I juz w pierwszym poscie :D
Dzindzer pisze:ona z tego co kojaze ma cos ze spacja, może z innymi przyciskami tez
Ano mam. Wlacza sie sama badz nie dziala :/
Mysiorek pisze:Ten topic to przytyk do moon? :|
A myslales ze co? ;P
Haro pisze:Moon wciska spacje w nieodpowiednim momencie dzielac wyraz na pol lub odcinajac jedna litere i laczac ja z nowym wyrazem. Okropnie ciezko sie wtedy takiego posta czyta.
Sek w tym ze nie ja ja wciskam ;( Co zauwaze to poprawiam...

Warny mozna dawac za nagminne bledy ortograficzne.
Za notoryczne "kłutnie" i inne.
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 11 lut 2007, 15:31

moon pisze:A myslales ze co? ;P

że przytyk do osób nagminnie robiących błędy, albo piszących niedbale. w tym do Ciebie, moon.

też mnie to wkurza, ale nie mam pojęcia, co można zaradzić. z poprawiania sobie nikt nic nie robi.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 11 lut 2007, 15:40

lollirot pisze:z poprawiania sobie nikt nic nie robi.

ja tam sobie robie, poprawie i staram sie nie błędować więcej :)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 11 lut 2007, 17:58

Dzindzer pisze:ja tam sobie robie, poprawie i staram sie nie błędować więcej
Ale tylko Ty. Ja czasem tez, ale nie zawsze moge juz poprawic :/ a czesem uwazam dana uwage za czepialstwo i mam gdzies. :]

[ Dodano: 2007-02-11, 18:00 ]
Bo z jednej strony jest tu duzo sypiacych bledami ludzi ale i troche tych zboczonych na punkcie bledow wszelakich. Jedni i drudzy czasem przeginaja :]
madzix:)
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: madzix:) » 11 lut 2007, 19:24

żśaden problem, zajebista sprawa nie szyukaj problemu tam, gdzie nie istneiją, nie ma się czego wstydzić
to jest cytat z wypowiedzi TedBudy z forum i kto tu pisze o błedach i o konieczności ich poprawiania.dziwne to dla mnie.Każdemu zdarzają sie błedy i literówki nawet najlepszym :-)
Na każdy dzień gotowy plan,by zapomnieć i nie myśleć o tym czego brak..
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Postautor: pani_minister » 11 lut 2007, 19:42

Z tego, co pamiętam, to Ted po pijaku wtedy pisał i nawet chyba przepraszał. Podziwiam, że chciało Ci się tego szukać wśród tysięcy Tedziowych postów :D

Wróć do „Wszystkie inne tematy”