BRAK SEKSU

Zagadnienia związane ze sferą fizyczną (cielesną), a także z problemami dotyczącymi tematów współżycia i kontaktów cielesnych. Pozycje seksualne - wymiana doświadczeń.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 04 sie 2007, 15:27

agna 24 pisze:to niech slub wezma, odstawa pigolki i nie bedzie zadnego problemu
Agna, ale nie kazdej kobiety celem zyciowym jest jest siedzenie w domu i rodzenie dzieci. Wiele kobiet stosuje po slubie tez antykoncepcje. :]
Zas wstrzemiezliwosc niczego nie uczy ani nie zbliza ludzi :]
Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 04 sie 2007, 15:47

moon pisze:
agna 24 pisze:to niech slub wezma, odstawa pigolki i nie bedzie zadnego problemu
Agna, ale nie kazdej kobiety celem zyciowym jest jest siedzenie w domu i rodzenie dzieci. Wiele kobiet stosuje po slubie tez antykoncepcje. :]
Zas wstrzemiezliwosc niczego nie uczy ani nie zbliza ludzi :]

ja nie mowilam ze maja zycc po slubie dalej w strzemeizliwosci. Od czego sa naturalne metody antykoncepcji?
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 04 sie 2007, 15:50

agna 24 pisze:Od czego sa naturalne metody antykoncepcji?
Od wspomagania bardziej skutecznych metod antykoncepcji zarowno przed i po slubie :]
Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 04 sie 2007, 15:53

moon pisze:
Od wspomagania bardziej skutecznych metod antykoncepcji zarowno przed i po slubie :]
naturalne metody planowania rodziny (antykoncepcji) sa rownie skuteczne jak "inne" i o wiele bezpieczniejsze dla zdrowia kobiety i dziecka. i bardziej zblizaja obojga partnerow.
Stormy

Postautor: Stormy » 04 sie 2007, 19:00

nie no jasne :/ czy ty w ogóle powaznie mowisz czy se jaja robisz?? dajmy na to maja po te 28 lat, maja prace, mieszkanie stac ich na jedn dziecko. a co jak drugigo nie chca? celibat? sex toz to obowiazek malzenski, nie mozna w celibacie. i tak potem bedzie kolejna rodzina ktorej nie stac na ich 7 dzieci albo kolejne dzieci trafia do domu dziecka

to nie sa metody antykoncepcji a planowania rodziny. znajac zasady latwiej wyznaczyc dni plodne w ktorych mozna zajsc w ciaze. na kalendarzyku bym swej antykoncepcji nie opierala
agna 24 pisze: i bardziej zblizaja obojga partnerow.
pod jakim wzgledem? comiesieczej nerwowki czy bedzie okres czy nie? razem razniej sie martwic,taaa
moon pisze:Agna, ale nie kazdej kobiety celem zyciowym jest jest siedzenie w domu i rodzenie dzieci. Wiele kobiet stosuje po slubie tez antykoncepcje.

no wlasnie <browar> nawet pallicho cel zyciowy: nie zawsze luzi stac na dziecko, jak dla mnie tabsy po 40zl miesiecznie wychodza taniej niz niemowlak
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 04 sie 2007, 20:42

Lilian pisze:na kalendarzyku bym swej antykoncepcji nie opierala

Przeciez nikt o kalendarzyku nie mowi :) Istnieja metody naturalne ktore przy odpowiednim stosowaniu daja pewnosc zblizona do tabletek.

agna 24 pisze:i bardziej zblizaja obojga partnerow.

Jako osoba ktora stosowala zarowno metody naturalne jak i gumki czy tabletki nie widze w czym przejawia sie to "zblizanie". Moze nawet wprost przeciwnie. Moze rozwiniesz mysl? :>

No i tradycyjnie, slub nie oznacza natychmiastowej checi posiadania tuzina dzieci.
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 04 sie 2007, 20:48

Lilian pisze:na kalendarzyku bym swej antykoncepcji nie opierala

Przeciez nikt o kalendarzyku nie mowi :) Istnieja metody naturalne ktore przy odpowiednim stosowaniu daja pewnosc zblizona do tabletek.

[/quote]
Dokladnie - przypone , ze andriuł ma za sobą prawie 26 lat zycia sexualnego z zoną (po poznaniu jej cyklu) bez zabezpieczen jakichkolwiek i juz tak było w czasach kiedy to jescze ze soba chodzilismy , oczywiscie trzeba było omijac dni płodne , ale w resztę .... hulaj dusza - i tak jest do dzis
Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 04 sie 2007, 20:57

złotooka kotkageneralnie nie chodzi mi o propagowanie nauk Kosciola, ze seks przedmalzenski jest zly a po slubie jest dobry. Głupio zabrzmialoby to z moich ust, tym bardziej ze uwazam, ze jesli sie kogos kocha (bez wzgledu na to, czy sie jest malzenstwem, czy narzeczenstwem, czy jest sie tylko kochankami) pragnie sie z nim byc w kazdej sytuacji i tak blisko jak to jest mozliwe. Jestem jednak przeciwniczka antykoncepcji hormonalnej. Nie chce mi sie w tym momencie wnikac gleboko w temat, ale uwazam, ze naturalne metody planowania rodziny (antykoncepcji) zblizaja partnerow do siebie, pod tym wzgledem, ze wymuszaja od obojga partnerow chociazby wstrzemiezliwosci czasowej.

A zbaczajac z tematu, mam pytanie do panów.
Czy wg Was Wasza kobieta w czasie ciazy jest mniej atrakcyjna seksualnie? Czy podswiadomie pragniecie innych (nieciezarnych) kobiet?
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 04 sie 2007, 22:06

witaj agna 24,
agna 24 pisze:Czy wg Was Wasza kobieta w czasie ciazy jest mniej atrakcyjna seksualnie? Czy podswiadomie pragniecie innych (nieciezarnych) kobiet?
nawet ja wiem że czas ciąży zarówno dla panów jak i pań to okres gdy gźić się mogą 24/24. kobieta w ciąży (własna) jest (podobno) bardzo pociągająca. nie masz się o co martwić. raczej martw się o miejsce na sex <diabel>
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 04 sie 2007, 22:18

agna 24 pisze:zblizaja partnerow do siebie, pod tym wzgledem, ze wymuszaja od obojga partnerow chociazby wstrzemiezliwosci czasowej.

Jakiekolwiek wymuszenie wstrzemiezliwosci ze wzgledu na czynniki zewnetrzne (np. plodny dzien), a nie ze wzgledu na wspolne ustalenia partnerow do niczego dobrego nie doprowadzaja.
Czasowa abstynencja owszem, ale tylko wtedy gdy partnerzy tego CHCA, a nie dlatego, ze MUSZA. 8)
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 04 sie 2007, 23:06

a wstrzemiezliwos nauczy cie wrazliwosci na jej potrzeby.

których nie zaspokajam, bo nóg nie rozłoze przeciez

od tego bym musiała robic sobie dobrze wtedy kiedy mi sie najbardziej chce, a mi sie najbardziej w płodne dni chce
agna 24 pisze:Czy podswiadomie pragniecie innych (nieciezarnych) kobiet?

jak sama doskonale wiesz a tacy którzy prakna nie tylko podswiadomie, ba oni realizuja te pragnienia
Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 05 sie 2007, 09:44

złotooka kotka pisze:
agna 24 pisze:zblizaja partnerow do siebie, pod tym wzgledem, ze wymuszaja od obojga partnerow chociazby wstrzemiezliwosci czasowej.

Jakiekolwiek wymuszenie wstrzemiezliwosci ze wzgledu na czynniki zewnetrzne (np. plodny dzien), a nie ze wzgledu na wspolne ustalenia partnerow do niczego dobrego nie doprowadzaja.
Czasowa abstynencja owszem, ale tylko wtedy gdy partnerzy tego CHCA, a nie dlatego, ze MUSZA. 8)

Nie rozumiem slowa "MUSZA". Jak nie chca miec dziecka, to nie decyduja sie na seks w dni plodne - nie dlatego ze MUSZA byc wstrzemiezliwi, tyllko dlatego ze CHCA (bo nie chca miec dziecka. Wlasnie o to mi chodzi - w zwiazku, nie uprawia sie seksu, dlatego ze tak trzeba, ze MUSZA, tylko dlatego ze CHCA - a moment zdecydowania sie na stosunek, zalezy od tego co sie chce osiagnac. Jesli sie chce miec dziecko - to sie kocha w dni plodne, jesli chce sie okazac tylko uczucie do partnera - to mozna to robic w pozostale dni, a wstrzymanie sie od seksu w dni plodne jest wyrazem szacunku i milosci do partnera.
Awatar użytkownika
Joasia
Weteran
Weteran
Postautor: Joasia » 05 sie 2007, 13:29

Jak można mówić że dni niepłodne są bezpieczne, co za głupota totalna. Jestem żywym dowodem na to że zajście w ciąże jest możliwe (w końcu się urodziłam) <aniolek>
Jeśli ktoś wtedy nie wpada to albo ma farta, albo facet strzela pustakami albo słabizną jakąś albo babka ma problemy z płodnością.
Obrazek
soulvibrates
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: soulvibrates » 05 sie 2007, 13:51

Tez sie dziwie ,ze w tych czasach jeszcze mozna wierzyc w jakakolwiek skutecznosc metod naturalnej antykoncepcji.Metody naturalne to zadne metody.
agna 24 pisze:Nie rozumiem slowa "MUSZA". Jak nie chca miec dziecka, to nie decyduja sie na seks w dni plodne - nie dlatego ze MUSZA byc wstrzemiezliwi, tyllko dlatego ze CHCA (bo nie chca miec dziecka. Wlasnie o to mi chodzi - w zwiazku, nie uprawia sie seksu, dlatego ze tak trzeba, ze MUSZA, tylko dlatego ze CHCA - a moment zdecydowania sie na stosunek, zalezy od tego co sie chce osiagnac. Jesli sie chce miec dziecko - to sie kocha w dni plodne, jesli chce sie okazac tylko uczucie do partnera - to mozna to robic w pozostale dni, a wstrzymanie sie od seksu w dni plodne jest wyrazem szacunku i milosci do partnera.

a co jesli mam ochote na seks w dni plodne,a dziecka bynajmniej bardzo ale to bardzo nie chce?
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 05 sie 2007, 15:54

Kupujesz wibrator :)
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 05 sie 2007, 16:25

Joasia pisze:Jak można mówić że dni niepłodne są bezpieczne, co za głupota totalna. Jestem żywym dowodem na to że zajście w ciąże jest możliwe (w końcu się urodziłam) <aniolek>
Jeśli ktoś wtedy nie wpada to albo ma farta, albo facet strzela pustakami albo słabizną jakąś albo babka ma problemy z płodnością.

tak głupota !! <hahaha> farta przez 26 lat ...no wszystko jest mozliwe <aniolek> a ja zywym dowodem na to , ze metody naturalne dzialają (dwoje dzieci oboje planowane )
Joasia - jest jeszcze jedno albo .... ty nie znasz sie na okreslaniu dni nie płodnych <aniolek>

Brac pigułki po to by uprawiac sex w dni płodne bo sie ma ochotę ...hmmmm!! wtedy mozna uzyc prezerwatyw , wszak są mniej szkodliwe , ale jak kto chce <browar>
Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 05 sie 2007, 18:18

Andrew pisze:Brac pigułki po to by uprawiac sex w dni płodne bo sie ma ochotę ...hmmmm!! wtedy mozna uzyc prezerwatyw , wszak są mniej szkodliwe , ale jak kto chce <browar>
masz racje. ja tez wole juz gumki zamiast pigolek.

a powstrzymywanie sie od seksu w dni plodne jest dla mnie tez sposobem okazywania milosci.
Awatar użytkownika
Joasia
Weteran
Weteran
Postautor: Joasia » 05 sie 2007, 22:27

Andrew pisze:jest jeszcze jedno albo .... ty nie znasz sie na okreslaniu dni nie płodnych
Wiedziałam Andrew że się odezwiesz, widocznie jesteś super specem w tych sprawach a żona musiała mieć cykl jak w zegarku - nic tylko pozazdrościć :]
Niestety znam więcej przypadków że ktoś wpadł bo myślał że są dni niepłodne niż osób którym się udaje stosować tę metodę bez konsekwencji (póki co jesteś jedyny ;) ).
Obrazek
soulvibrates
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: soulvibrates » 05 sie 2007, 22:33

agna 24 pisze:a powstrzymywanie sie od seksu w dni plodne jest dla mnie tez sposobem okazywania milosci.

wybacz jestem hedonistka wszyscy faceci ktorych spotykalam rowniez nimi byli i jakos nikomu nie przyszlo do glowy powstrzymywac sie od czegokolwiek bo to byly dni takie czy owakie ,naszczescie medycyna poszla do przodu i mozna sie zabezpieczac NAPRAWDE a nie "na niby"
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 05 sie 2007, 22:43

Joasia, o dniach nieplodnych sie nie "mysli", ale sie je wyznacza. Tyle.
W normalnych metodach naturalnych, opartych na roznorodnych pomiarach. NIE kalendarzyku. Cykl jak w zegarku nie jest do niczego potrzebny.
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 05 sie 2007, 22:50

złotooka kotka pisze:Istnieja metody naturalne ktore przy odpowiednim stosowaniu daja pewnosc zblizona do tabletek.

raczysz kpić :] czy to regularne badanie śluzu, czy sprawdzanie czy dzień płodny czy nie - to kretyństwo. Podobne kretyństwo jak trucie się hormonalnymi tabletkami. Obie na dwóch skalach głupich skrajności.
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Joasia
Weteran
Weteran
Postautor: Joasia » 05 sie 2007, 23:51

złotooka kotka pisze:o dniach nieplodnych sie nie "mysli", ale sie je wyznacza. Tyle.
To już jest czepianie się słówek <foch> Nie wiem czy ktoś myśli czy wyznacza, w każdym razie mówiono mi że były to dni niepłodne, wywiadu nie robiłam.
Obrazek
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 06 sie 2007, 07:32

To już jest czepianie się słówek <foch> Nie wiem czy ktoś myśli czy wyznacza, w każdym razie mówiono mi że były to dni niepłodne, wywiadu nie robiłam.

Tyle, ze to calkiem inna metoda. Bo Ty mowisz o kalendarzyku. Nieskutecznym w obecnych czasach, gdzie roznorodne czynniki wplywaja na zmiany dlugosci cyklu. Mnostwo sie dzieci z tego urodzilo. Ale nikt tu nie twierdzi, ze kalendarzyk jest skuteczny.

Bo inne metody naturalne sa. Przy prawidlowym wyznaczeniu owulacji (co jest sprawa prosta i konkretna, wystarczy minimum umiejetnosci zeby sie nauczyc) nastepuje okres nieplodnosci pewnej. I tylko Archaniol G. musialby pomoc w zaplodnieniu :P
Dlatego jesli ktos jedzie na gumkach to szkoda nie poswiecic chwilki czasu na nauczenie sie metody dzieki ktorej ta gumka jest zwyczajnie niepotrzebna. To analogiczna sytuacja jak prezerwatywa przy braniu tabletek. Bo ciazy byc nie moze. 8)
A przy dniach gdy nieplodnosc moze sie wahac (poczatek cyklu) zastosowac dodatkowe zabezpieczenie jesli ktos sie bardzo ciazy obawia. Tandem naturalne+gumki to swietny duet. Owszem swoje wady ma, ale niech nikt kto nie probowal, nie zainteresowal sie sprawa blizej nie twierdzi, ze to nieskuteczne. Bo to po prostu bzdury.
Awatar użytkownika
Imperator
Moderator
Moderator
Postautor: Imperator » 06 sie 2007, 07:38

Joasia pisze:Niestety znam więcej przypadków że ktoś wpadł bo myślał że są dni niepłodne niż osób którym się udaje stosować tę metodę bez konsekwencji (póki co jesteś jedyny ;) ).

Ktoś wpadł bo se liczył, nie wyznaczał. Bo myślał, a nie stwierdził. Jak się wyznaczy i stwierdzi to nie ma bata, by wpaść. A jak ktoś powie "metody naturalne są zawodne, bo wpadliśmy, a przecież były dni płodne", to nalezy pociągnąć za język, by się dowiedzieć, jak pacjent na takie coś wpadł. ;P
Żyję tym co czuję, z życia biorę to, co mi smakuje.
Szukam i znajduję. Nie dołuję, kiedy mi brakuje.
Lubię, siebie lubię, co chcę robię i co myślę mówię.
Prostą idę drogą i niczego już nie boję się.
Awatar użytkownika
kociak408
Bywalec
Bywalec
Postautor: kociak408 » 06 sie 2007, 08:30

Nie chce patrzec na to czy mam dni plodne czy nie plodne, czy moge dzisiaj czy nie moge. Jak mam ochote to to robie.
agna 24 pisze:masz racje. ja tez wole juz gumki zamiast pigolek.

gumki.. hmm.. chyba najbardziej zawodna metoda.. dobra dla poczatkujacych albo dla osob preferujace przelotne przygody
agna 24 pisze:a powstrzymywanie sie od seksu w dni plodne jest dla mnie tez sposobem okazywania milosci

jasne.. i najlepiej nie prowokowac.. uwazac na namietne gesty.. glaskac tylko chlopaka po glowce i myslec o tym ze nie mozemy.. a ochota rosnie, chyba jeszcze bardziej w te dni.
I kochać dniem i nocą...do utraty tchu.. I tak na zawsze już...
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 06 sie 2007, 09:10

złotooka kotka pisze:Dlatego jesli ktos jedzie na gumkach to szkoda nie poswiecic chwilki czasu na nauczenie sie metody dzieki ktorej ta gumka jest zwyczajnie niepotrzebna.

teraz to ja bym mogła nad tym pomyslec. Jak mam juz zrobiony porzadek z hormonami
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 06 sie 2007, 09:18

Joasia pisze:
Andrew pisze:jest jeszcze jedno albo .... ty nie znasz sie na okreslaniu dni nie płodnych
Wiedziałam Andrew że się odezwiesz, widocznie jesteś super specem w tych sprawach a żona musiała mieć cykl jak w zegarku - nic tylko pozazdrościć :]
Niestety znam więcej przypadków że ktoś wpadł bo myślał że są dni niepłodne niż osób którym się udaje stosować tę metodę bez konsekwencji (póki co jesteś jedyny ;) ).

tu masz odpowiedz kolezanki , zas moja zona ! ma cykle zmienne , mimo to ja wiem kiedy ma dni nie płodne a kiedy ma płodne , i nie tylko u mej zony o tym wiem <aniolek> jedyny ? tak na tym forum i byc moze , lecz forum , jak i Twe otoczenie to je cały swiat , wiec jedyny na pewno nie jestem . Dlatego napisalem ci ...podszkol sie , czy cykl kobieta ma 20 dniowy czy 40 dniowy ,to w nim ma dni płodne i nie płodne , wiec po co ci regularnosc owego cyklu , mnie tam on zwisa . <aniolek>

złotooka kotka pisze:Joasia, o dniach nieplodnych sie nie "mysli", ale sie je wyznacza. Tyle.
W normalnych metodach naturalnych, opartych na roznorodnych pomiarach. NIE kalendarzyku. Cykl jak w zegarku nie jest do niczego potrzebny.

TedBundy pisze:
złotooka kotka pisze:Istnieja metody naturalne ktore przy odpowiednim stosowaniu daja pewnosc zblizona do tabletek.

raczysz kpić :] czy to regularne badanie śluzu, czy sprawdzanie czy dzień płodny czy nie - to kretyństwo. Podobne kretyństwo jak trucie się hormonalnymi tabletkami. Obie na dwóch skalach głupich skrajności.

kretynstwem jest Twa wypowiedz tutaj w tym temacie <aniolek>bo sugeruje iż ja jestem kretynem ! a ja jade na metodach naturalnych wiecej lat niz Ty masz i mnie nie zawiodły , dodam , ze nie z jedną partnerką , by mi ionwidualnosci przypadku nie zarzucono w postaci ja i ma zona. <browar>

Wiem wiem - pezpłodny jestem <hahaha> <hahaha> <hahaha>

Imperator pisze: "metody naturalne są zawodne, bo wpadliśmy, a przecież były dni płodne", to nalezy pociągnąć za język, by się dowiedzieć, jak pacjent na takie coś wpadł. ;P

Nalezy wziasc pod uwagę owe 72 godziny - i tu rozpisywac sie nie bede <aniolek>
krótko - co z tego, ze kocha sie w dni bez płodne jak za dzien , dwa wystapią dni płodne , a nasienie pozostało w pochwie kobiety , no i potem mamy , metody naturalne nie działaja - to tak w skrócie <browar>
Awatar użytkownika
Imperator
Moderator
Moderator
Postautor: Imperator » 06 sie 2007, 09:56

Dlatego współżycie przed owulacją jest bardziej ryzykowne niż po owulacji. Zwłaszcza dla kobiet z nieregularnym cyklem. ;P

Ale było to już na forum 1000 razy!!!!!
Żyję tym co czuję, z życia biorę to, co mi smakuje.

Szukam i znajduję. Nie dołuję, kiedy mi brakuje.

Lubię, siebie lubię, co chcę robię i co myślę mówię.

Prostą idę drogą i niczego już nie boję się.
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Postautor: Elspeth » 06 sie 2007, 10:30

Jestem za bardzo leniwa na "naturalne metody". Nie miałabym cierpliwości na te całe samoobserwacje, mierzenie temperatury i inne takie pi.e.r.dy. Poza tym w to można się bawić z kimś z kim jest się dłużej. A jeśli ktoś nie ma stałego partnera, to takie wyjście raczej odpada :P
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
Stormy

Postautor: Stormy » 06 sie 2007, 10:55

ja chetnie bym sobie wyznaczala kiedy moge a kiedy nie moge siekochac.jasne. ale wiem ze nie umiem by systematyczna, i co jak czegos nie dopilnuje. tabsy to najlatwiejsze rozwiazanie, a dla mnie i najbezpieczniejsze. balabym sie ze cos zle zinerpretowalam, ze sie zaziebiam i obserwacje w leb poszly. a ze do tego seksocholiczka ze mnie: nie ma szans na odmawianie sobie przyjemnosc.nie zawsze mam warunki zeby sie pokochac, to korzystam kidy je mam. wiec wole nie myslec co by bylo gdyby warunki byly, ale by nie bylo wolno. jak ede robic przerwe w tabsach, to moze i sprobuje pokombinowac z samoobserwacja: ale i tak pewnie wspomagana przez latex.

Wróć do „Seks, kontakt fizyczny”